Alcoholvrij diner

Kerstdis: foodpairing met thee

Thee is hot! Niet alleen voor bij het ontbijt of vieruurtje. Nee, tegenwoordig serveren sterrenrestaurants een thee-arrangement ipv een wijnarrangement, zorgvuldig samengesteld door een theesommelier. Want steeds meer mensen drinken weinig of geen alcohol. Maar hoe gaat dat in z’n werk? Ik spreek met theesommelier Kiona Malinka (32) over hoe je thee kunt inzetten tijdens een kerstdiner. Bovendien geeft ze een exclusief theeadvies voor het I Love Food & Wine-kerstmenu. Om zelf thuis te maken…

Kiona Malinka portretPaar weken geleden kwam Kiona ook al aan het woord in een artikel van de Volkskrant over ‘Alcoholvrij dineren’.  Ze is een fanatiek thee-expert, reist de wereld rond om theeplantages te bezoeken en heeft haar eigen theemerk: ‘Crusio Thee’. Ze is de theesommelier voor meer dan 30 sterrenrestaurants in Europa, o.a. voor het Chinese restaurant Hanting in Den Haag.

Maar wat is een theesommelier?

Malinka legt uit: “Sommeliers houden zich bezig met wijn, barista’s met koffie, en een theesommelier maakt haar eigen theesamenstellingen en combineert die met (restaurant)gerechten.” 

Kun je een algemeen theeadvies geven voor een kerstdiner?

“Thee is te vergelijken met wijn, dus algemene adviezen zijn lastig. Maar wat ik wel kan zeggen is dat witte thee neutraliseert. Zo’n thee is fragiel van smaak en combineert goed met vette gerechten. Ook kun je een lauwwarme witte thee heel goed tussen de gangen door presenteren; het maakt de mond schoon waardoor je het volgende gerecht beter gaat proeven. Heb je een voorgerecht met groene groenten, kies dan voor een groene thee. Terwijl bij een wildgerecht een zwarte thee heel goed combineert. Maar het leukst is eigenlijk om thee te zien als een ingrediënt. Verwerk het in een gerecht, en drink dan de thee erbij.”

Hoe serveer je thee tijdens een diner?

“Schenk de thee in (geharde) wijnglazen. De thee krijgt op die manier meer body. Bovendien zie je dan de kleur en dat maakt het aantrekkelijker. Ook is de temperatuur van de thee dan beter. Want thee mag niet kokend heet zijn als je hem drinkt: zorg dat ie op zo’n 65 graden is.”

Zo zet je thee

Perfecte thee voor het kerstdiner zet je op de volgende manier:

 

  1. Gebruik twee theepotten (of andere kannen of pannen). Verwarm ze voor door ze om te spoelen met heet water.
  2. Doe in één pot de LOSSE theeblaadjes en de andere smaakingrediënten. Schenk er het kokende water op of het water uit Quooker-kraan.
  3. Laat de thee 2 minuten trekken.
  4. Leg een zeef op de tweede theepot en schenk de thee over. De thee is nu op ca. 65 °
  5. Schenk de thee aan tafel uit in de wijnglazen.

 

Exclusief thee-advies voor I Love Food & Wine

Speciaal voor onze lezers geeft Malinka een thee-advies in combinatie met de volgende kerstgerechten. Klik op de onderstaande links en vind het recept met het bijzondere theeadvies:

I Love Food & Wine-kerstmenu

Terrine met gerookte zalm en prei

Kerstporchetta

Chocolade-kersen tiramisu

 

Op de hoogte blijven van het laatste Food & Wine nieuws? Meld je aan voor de nieuwsbrief.