Een weekendje Veluwe is altijd een goed idee, maar als je dat combineert met een culinaire ervaring bij sterrenrestaurant De Kromme Dissel in Heelsum, til je het naar een hoger niveau. Met het exclusieve Deluxe Weekend Arrangement wacht je niet zomaar een diner, maar een totaalbeleving. Hoe dat eruitziet? Ik neem je mee!
Sterrenrestaurant in een historische setting

Restaurant De Kromme Dissel is al decennia lang een meer dan hoogwaardig culinair adres op de Hoge Veluwe, gesitueerd in de bossen tussen Arnhem en Ede. Sinds 1971 bezitten ze onafgebroken een Michelinster, een unicum in Nederland. Onder leiding van chef Tonny Berentsen worden traditionele smaken op creatieve wijze gecombineerd met moderne kooktechnieken, waarbij voornamelijk gebruik wordt gemaakt van seizoensgebonden en lokale ingrediënten. En behalve dat je hier exquis kunt eten, is het des te fijner dat je er ook nog eens kunt overnachten in een van hun (nieuwe) luxueuze suites! Wat wil je nog meer?
De Kromme Dissel slaat een nieuwe weg in
Vijf jaar geleden heeft Fletcher Hotels, met de aankoop van Hotel Klein Zwitserland, ook het sterrenrestaurant De Kromme Dissel overgenomen. Fletcher Hotel-Restaurant Klein Zwitserland en De Kromme Dissel delen hetzelfde pand. Als je aankomt, zie je aan de voorzijde het hotel, maar daarachter – een beetje verscholen – ligt restaurant De Kromme Dissel in een pittoresk gebouw: een historische Saksische boerderij. Beide panden zijn inpandig met elkaar verbonden.

In oktober 2024 is De Kromme Dissel gestart met een nieuw hoofdstuk: de culinaire ervaring stopt niet meer na het diner. Met de opening van 19 luxe suites boven het restaurant biedt Fletcher Hotel-Restaurant Klein Zwitserland nu ook de mogelijkheid om in stijl te overnachten. De suites zijn ontworpen met oog voor detail, waarbij luxe en comfort centraal staan.
Ontvangst met persoonlijke touch
Boek je een verwenarrangement met overnachting, dan word je niet bij de hoofdingang ontvangen, maar aan de achterzijde, recht tegenover de parkeerplaats. Persoonlijke aandacht staat hier hoog in het vaandel en maakt de culinaire ervaring compleet. Na een glaasje fruitwater bij de incheckbalie word je persoonlijk naar je suite begeleid. Onderweg krijg je een uitleg aan de hand van historische krantenknipsels en pentekeningen aan de muur.

Een opvallend detail: de lift is gedecoreerd als een wijnkelder! Tijdens ons verblijf slapen we op de tweede verdieping. De kamers zijn sfeervol ingericht met warme, aaibare stoffen als velours, vloerbedekking in brons en houten meubels. Verder een groot beeldscherm om tv te kijken vanuit je bed. Ook de koffie- en theefaciliteiten staan klaar, met een klein schattig trommeltje lokale koekjes (Disseltjes) van de patissier.

Culinair zesgangendiner
Ons culinaire diner begint op tijd (tussen 18.00 en 18.30 uur), want voor een zesgangenmenu heb je zeker drie uur nodig.
Het restaurant is opgedeeld in verschillende ruimten. Wij nemen plaats in de hoofdruimte van het restaurant, de historische eetkamer. De inrichting is hier klassiek met een moderne touch en de warme sfeer wordt versterkt door een knisperend haardvuur.

We worden charmant en gemoedelijk ontvangen door zowel de chef als de sommelier. Extra pluspunt: de akoestiek is perfect! Alles is in harmonie en balans.

Het zesgangenmenu, bereid door chef-kok Tonny Berentsen en zijn team, weerspiegelt de meesterlijke balans tussen klassieke Franse keuken en innovatie. Elke gang wordt met uiterste precisie begeleid door zorgvuldig geselecteerde wijnen, samengesteld door Maître-Sommelier Ronnie Brouwer. Met zijn internationale expertise brengt hij zeer verrassende wijnen op tafel die naadloos aansluiten op het smaakprofiel van elk gerecht.
Aperitief:
We beginnen de avond met een glas Champagne van Bruno Paillard, een verfrissende maar zachte blend met fijne bubbels en tonen van citrus en brioche. Erbij verschillende amuses. Ook komt er heerlijk pompoen brood op tafel met pompoen pitten; zeer luchtig en prettig. Gemaakt door de patissier van De Kromme Dissel zelf!
1e gang: hamachi/lardo/bosui
Delicate hamachi (geelvin makreel) is omhuld met spek en omringd door een vinaigrette van venkel. Heel zacht en romig met het licht zoete van prei. Erbij een glas Gavi di Gavi ‘Minaia’ uit Piemonte. Opvallend zacht en rond van smaak, met zachte zuren en lichte vanille tonen door de oudering op foeders. Wijn completeert het geheel door z’n volle zachtheid, terwijl het toch z’n frisheid behoudt.

2e gang: zonnevis/aardpeer/kaviaar en peer
Rustig gerecht met mooie beetgare zonnevis met wat aardpeer en kaviaar! Rondom een zoetige romige saus van aardpeer. Ernaast een Oreo koekje gevuld met bottarga en aardpeer. Dit moet je eerst eten en daarna pas de zonnevis. Gerecht wordt begeleid door een glas witte wijn uit Zwitserland (regio Valais), gemaakt van de Silvaner. De wijn smaakt zoetig en rond. Romig met rijp geel fruit. Toch ook fris en toegankelijk. Heeft wat hout gehad! Mooie combi. Erbij een brioche broodje van super kwaliteit!

3e gang: snoekbaars/zuurkool/komijn en mosterd
De vis is op de huid gebakken. Mooie balans van smaken: romig, licht zuur door de zuurkool en wat komijn dat het geheel optilt. Erbij een Chardonnay van Marimar Estate uit Californië. Dit is de ‘La Masia’- chardonnay: rijp met rond zachte aandronk. Vanille tonen duidelijk aanwezig maar alles is in balans!

4e gang: kwartel/ganzelever/truffel
Het gerecht bestaat uit plakjes gevulde kwartel, met ernaast het gekonfijte pootje, rondom een saus van truffel, en schorseneren! Ronnie kiest hier voor een bijzondere sherry van Equipa Navazos, een fino sherry met lagering op amontillado vaten. Donker van kleur (cognac): noten, mooie zuren, zachter dan gemiddelde fino. Fantastisch gerecht: mals, smaakvol licht zoutig met fantastische truffel saus en toefjes zalvige ganzelever-puree! Het nootachtige, zoute karakter van deze fino sherry snijdt door de rijkdom van het gerecht.
Zo ontzettend lekker: je zou je bord aflikken!
Extra tussengerecht van Wagyu beef
Hoewel zes gangen natuurlijk meer dan genoeg is, slaan we een extra gangetje met het Japanse wagyu rund niet af. Mooi gebakken rosé beef (super mals), omringd door kleine garnituren die het vlees een lift geven. Een sensationeel gerecht boordevol umami! Chef Tony serveert er een kommetje bouillon bij om achteraf op te drinken, maar ook als sausje voldoet het meer dan goed.
Erbij een glas Saumur Champigny van Roche Ville, 2021. Mooi fruit in de neus. Fruitig (bessen), rijp en vol tegelijkertijd. Frisse zuren, zachte en rijpe tannines. Klein bittertje in de afdronk. Wijn-spijscombi is top: wijn blijft overeind, houdt het geheel fris en licht zonder dat het zijn kracht verliest. Geweldig!

5e gang; hertenrugfilet/eekhoorntjesbrood/5-spices
De malse hertenfilet met diverse bijgerechten en een saus van 5-spices wordt gecombineerd met een Noir de Malbec 2020 van Viña Las Perdices uit Argentinië (importeur Damaro Wines). Heel geurige wijn met heel veel volume. Zoete bramen. Rijp, zachte tannines wat perfect past bij de rijpheid van het vlees en de saus met 5 – spices.

6e gang; mandarijntjes/pompoen/kaneel
Tot slot een creatieve wijn-spijs afsluiting die je nooit meer vergeet! Het smeuïge dessert is romig en zacht zoet van smaak met name door het gebruik van pompoen. Erbij schenkt Ronnie Brouwer een Japanse sake (saké), geserveerd in een zogenaamd Sophie en Wald (aan elkaar geschreven ) glas! Sake is een Japanse alcoholische drank gemaakt van rijst.

Speciaal wijnglas voor saké
Dit bijzondere sake-glas verdient hier even extra aandacht. Het is ontworpen door Simon Hofstra (onze Nederlandse sake samoerai) en vervolgens gemaakt door de glasmaker Sophieenwald uit Oostenrijk, vertelt Ronnie trots. In 2021 zijn ze samen begonnen om het ultieme sake-glas te ontwerpen. Wij mogen zelf aan den lijve ervaren wat dit glas doet met de saké. We krijgen een ‘gewoon’ glas van Rona ernaast om het verschil in geur en smaak te ervaren. Het uiteindelijke verschil is amazing en onvoorstelbaar! Onwijs!!!
Niet alleen de ervaring met het glas doet ons van onze stoel vallen, ook de wijn-spijs ervaring is meer dan geweldig. De Kyokuko Sijoshu Sake van Watanebe Shuzo uit Tochigi in Japan is complex van geur, interessant van smaak en ongelooflijk mooi door zijn romigheid en ingetogen zuren. Deze wijn versterkt de fluweelzachte structuur en de warme kruidigheid van het dessert. Hemelse combi.
Rond middernacht komt er een einde aan dit culinair spektakel. Heerlijk om dan meteen in je bed te kunnen duiken zonder dat je naar huis hoeft te rijden!
De volgende ochtend worden we ontvangen in de lichte Tuinkamer, waar het buitengevoel subtiel naar binnenkomt dankzij een open dak en deuren.
Chef Berentsen: ‘In de Tuinkamer brengen we de natuur dichterbij, wat perfect aansluit bij onze focus op seizoensgebonden producten’
Er is geen ontbijtbuffet, maar een vijfgangen ontbijtmenu. We worden opnieuw op culinair hoog niveau verwend: een pittige start met een tomatencocktail, diverse broodjes in een etagère, egg Benedict en een fruitig einde met huisgemaakte granola, vers fruit en hangop. Overweldigende luxe! Misschien iets té uitgebreid na het diner van de avond ervoor, maar dat is het enige minpuntje wat ik kan bedenken.
Op en top genieten
Samengevat: het culinaire verwenarrangement van De Kromme Dissel maakt een tripje naar Heelsum tot een onvergetelijke ervaring. Van aankomst tot vertrek draait alles om luxe, gastvrijheid en een verfijnde smaakbeleving. De warme sfeer en persoonlijke aandacht maken het plaatje compleet.
Ben jij een foodie die houdt van luxe en verfijning? Dan is De Kromme Dissel dé plek voor jouw volgende culinaire uitje. Een sterrenervaring die je niet snel vergeet – ik in ieder geval niet!

Ontdek de perfecte wijn bij elk gerecht met ons GRATIS e-book!
Download 'm nu!
Ben jij ook een liefhebber van wijn en lekker eten, maar weet je niet altijd welke wijn het beste bij je gerecht past? Dan hebben wij iets speciaals voor jou! Ons gratis e-book “Welke wijn bij welk gerecht?” is jouw ultieme gids voor het vinden van de perfecte wijn-spijs combinaties.
Download 'm direct!