Boekrecensie

Champagne en Kaas: een culinaire ontdekkingstocht

Voor de liefhebbers van een verfijnd kaasplankje is het onlangs uitgekomen boek Champagne & Kaas een absolute aanrader. Dit boek, geschreven door wijnmeester Peter Doomen en sommelier Tom Ieven, neemt je mee op een fascinerende reis door de Wijn & Spijs wereld van champagne en kaas, en onthult de kunst van het combineren van deze twee gastronomische delicatessen.

De auteurs, Peter Doomen en Tom Ieven, beginnen met een diepgaande introductie over zowel champagne als kaas. Ze geven uitgebreide achtergrondinformatie over de productieprocessen, de diverse soorten en stijlen, en de unieke kenmerken van elke variant.

Schrijvers Peter Doomen (r) en Tom Ieven (l)
Schrijvers Peter Doomen (r) en Tom Ieven (l)

 

Wist je bijvoorbeeld dat de mousserende wijn champagne alleen die naam mag dragen als hij afkomstig is uit de Champagne-streek in Frankrijk, ten oosten en noordoosten van Parijs? De druiven die voornamelijk gebruikt worden voor champagne zijn chardonnay, pinot noir en pinot meunier.

Ook de wereld van kaas wordt nauwkeurig verkend. Van verse kazen en geitenkazen tot witschimmelkazen, halfharde en harde kazen – de variëteit is enorm. Deze rijke kennisbasis biedt lezers een stevig fundament om de vele smaakcombinaties van champagne en kaas te begrijpen en te waarderen.

Acht stijlen champagne, acht verschillende kazen

Het boek is systematisch van opzet en biedt een gestructureerde verkenning van de verschillende soorten en stijlen champagne. Denk hierbij aan fruitige champagnes, rosé, zoete varianten, blanc de blancs (alleen van witte druiven), blanc de noirs (alleen van rode druiven), blends van verschillende jaren, en vintage champagnes (millésime) van een enkel jaar.

Vervolgens wordt elke stijl vertegenwoordigd door acht verschillende flessen champagne, elke keer opnieuw zorgvuldig gecombineerd met acht verschillende kazen.

 


Meer weten over Welke wijn bij kaas?
Wil je meer algemene informatie over welke wijn bij welke kaas past? Ik schreef er al eerder een verhaal over. Niet alleen de combinaties met champagne zijn interessant, maar ook welke andere wijnen goed combineren. Lees hier meer over welke wijn bij kaas!

 

Verrassende combinaties

Wat dit boek zo bijzonder maakt, zijn de verrassende combinaties en inspirerende suggesties voor het pairen van champagne en kaas. In grote lijnen komt het hierop neer:

  • Fruitige champagnes & jonge, zachte kazen: bijvoorbeeld een lichte geitenkaas combineert uitstekend met de frisse tonen van een fruitige champagne.
  • Zoete champagnes & blauwe kazen of roodflora: de zoetheid van de champagne contrasteert prachtig met de pittigheid van blauwe kazen.
  • Blanc de Blancs & geitenkaas of witschimmelkazen: de delicate smaak van deze champagnes wordt versterkt door de subtiele smaken van deze kazen.
  • Blanc de Noirs en harde kaas: de robuuste smaak van deze champagnes past uitstekend bij stevigere kazen.

Over het algemeen kan worden gezegd: hoe complexer de champagne is (door langere rijping, een grote variatie aan reservewijnen of houtrijping) hoe complexer en rijper de kaas mag zijn. Dit zorgt voor een harmonie van smaken die zowel uitdagend als verrukkelijk is.

 

Voor de gevorderde fijnproever

Champagne & Kaas is vooral bedoeld voor de meer ervaren champagnedrinker en kaasliefhebber. Het biedt diepgaande inzichten en verfijnde combinaties die de smaakpapillen van de lezer naar nieuwe hoogten zullen brengen. Dit boek is een bron van inspiratie voor degenen die hun culinaire avonturen willen verrijken en hun kennis van champagne en kaas willen verdiepen.

Kortom, Champagne & Kaas is een boeiend en informatief boek dat je enthousiasme voor deze luxueuze combinaties zeker zal aanwakkeren. Een must-have voor elke fijnproever die wil genieten van de ultieme culinaire beleving.

 

Smaakt dit naar meer? Bestel het boek hieronder:

Cover Champagne & KaasTitel : Champagne & Kaas
Auteur : Peter Doomen en Tom Ieven
Uitgever : Uitgeverij Borgerhoff & Lamberigts
ISBN : 978 94 6477 850 2
Prijs : € 29,99

 

 

 

Een exemplaar van het kookboek is ter beschikking gesteld door de uitgever. Lees hier ook mijn disclaimer.

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.