Aardbeientaart voor moederdag

Pure verwennerij
Moederdagtaart met rood fruit

Zondag, moederdag!!! Word jij verwend, of ga je je eigen moeder verwennen met deze mooie feestelijke taart? Hij komt uit het onlangs uitgekomen kookboek Eat Happy van Melissa Hemsley. En hij smaakt echt meer dan verrukkelijk.

Portret Melissa Hemsley
Melissa Hemsley

Zij vertelt in het intro: “Ik maak deze biscuittaart met vanille om de week. Er is altijd wel een verjaardag of een andere reden om te feesten en ik maak de taart graag omdat het beslag heel snel klaar is en het slechts 20 minuten in de oven hoeft. Het is wel wat ondeugend om die taart hier op te nemen, omdat hij, als het afkoelen wordt meegerekend, meer tijd kost dan de grans van 30 minuten in dit boek. Maar na de eerste hap zul je geen spijt meer hebben van die extra paar minuten! Ik heb gekozen voor aardbeien en frambozen, maar je kunt deze vervangen door elk zomerfruit, of gebruik een goede kwaliteit suikervrije jam.”

Welke wijn bij taart met rood fruit?

De taart is heel puur en niet te zoet van smaak met een romige laag vanilleroom. Hier past een Moscato d’asti of een branchetto d’aqui heel goed bij. Die zijn lekker sprankelend, niet te zoet en laag in alcohol.

8 - 10 personen45 minuten

Ingrediënten

  • 250 gram amandelmeel
  • 250 gram boter op kamertemperatuur
  • 4 eieren
  • 1½ theelepel bakpoeder
  • 3 theelepels vanille-extract
  • 3 eetlepels ahornsiroop
  • zout
  • 250 gram aardbeien
  • 500 ml slagroom
  • 2 eetlepels honing
  • 250 gram frambozen

Stap 1

Verwarm de oven voor op 190℃. Vet twee ondiepe taartvormen van 20 cm doorsnee in met boter of olie en bekleed de bodems met een cirkel van bakpapier.

Stap 2

Meng de amandelmeel, boter, eieren, bakpoeder, 2 theelepels vanille-extract, ahornsiroop en een snuf zout in de keukenmachine of met de mixer tot een glad deeg. Verdeel het over de twee vormen en strijk de bovenkant glad. Bak de bodems in het midden van de oven in 20 minuten goudbruin en gaar. Ze moeten veerkrachtig aanvoelen. Neem de vormen uit de oven en laat ze 10 minuten afkoelen. Snijd zonodig de zijkanten los en keer de vormen op een taartrooster. Laat afkoelen.

Stap 3

Halveer de grote aardbeien. Klop de slagroom stijf met de honing en 1 theelepel vanille-extract. Verdeel de room en het fruit over beide taartbodems. Zet de ene laag op de andere.

Het Kookboek

Snel, lekker en gezond eten: dat laat de Melissa Hemsley zien met dit kookboek. Alle recepten zijn simpel om te maken en staan in 30 minuten op tafel. Melissa is de helft van het beroemde zussenduo Hemsley & Hemsley, auteurs van de bestsellers De kunst om goed te eten en Lekker en snel voor elke dag. Daarnaast hebben ze een eigen café in het Londense Selfridges en een primetime televisieshow.

Bestellen? Dat kan hier:

Cover Eat HappyTitel: Eat Happy
Auteur: Melissa Hemsley
Uitgever: Fontaine Uitgevers
Prijs: € 29,95

 

 

 

 

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties ontvangen? Meld je aan voor de nieuwsbrief.
Fotocredit: Issy Croker

Foodblogswap
Cheesecake met frambozengelei

recept bbq van gegrilde lamsvleesspies met paprika en bacon #lamsvlees #bbq #barbeque
CODE AFBEELDING
 Oreo cheesecake met frambozengelei In een mum van tijd was hij op! Met o.a. een bodem van oreo koekjes, een laag van witte chocolade, mascarpone en een topping van frambozen. Je eet je vingers er bij op. #cheesecake

Voor het eerst doe ik mee aan de zogenaamde  #foodblogswap! Wat is dit? Het is een maandelijks terugkerend ‘event’ van de facebookgroep ‘foodbloggers’. Als je je opgeeft, krijg je ander blog toegewezen waarvan je een recept uitprobeert, fotografeert én minstens één ingrediënt wijzigt. Organisator is foodblogger Daisy VH. En volgens haar indeling mag ik iets gaan koken van het blog culi-sandra.nl 

Wie is Sandra?
Sandra schrijft over de lekkerste recepten en de leukste hotspots. Ze houdt van simpele en snelle gerechten! Er is genoeg keus: van smoothies, ontbijtgerechtjes tot koekjes en hoofdgerechten. Maar wat ga ik kiezen van haar blog? Net als Paul van Oosten sla ik twee vliegen in één klap. Vorige week was ik jarig en ik wilde een mooie taart bakken voor mijn visite. Mijn oog viel op de Oreo-taart met cookies & cream. Daar heb ik het een en ander aan gewijzigd. Meest opvallend is de bovenlaag van frambozengelei: dit geeft kleur, maar ook frisheid aan de taart. En de taart was een regelrechte hit: in een mum van tijd was hij helemaal op!!! De laat-komers moesten het doen met een taart uit de winkel!

Als wijn/spijs specialist hoort hier natuurlijk ook een wijnadvies bij: kies voor een glas Sauternes of een glas Brachetto d’Aqui. Door de aanwezige frisse zuren naast het zoete zal dit zeker goed combineren.

Muziek: Sweetwater van de Tres Chicas.

Ingrediënten

  • 180 gram Oreokoekjes Classic
  • 75 gram roomboter, gesmolten
  • 4 ½ blaadje witte gelatine
  • 250 ml slagroom
  • 100 gram witte chocolade
  • 1 bakje mascarpone à 250 gram
  • ½  theelepel limoenrasp
  • 55 gram fijne kristalsuiker
  • 2 zakjes vanillesuiker
  • 375 gram diepvries frambozen
  • 50 gram witte basterdsuiker
  • 50 ml crème de framboise
  • 100 gram verse frambozen
  • Extra: springvorm ɸ 22 cm

Stap 1

Bekleed de bodem van de springvorm met bakpapier. Doe de oreokoekjes in de Magimix en draai ze tot fijne kruimels. Overdoen in een kom en meng er de gesmolten boter door. Verdeel dit mengsel over de bodem van de bakvorm, druk goed aan en laat minimaal 30 minuten opstijven in de koelkast.

Stap 2

Week 3 blaadjes gelatine ca. 5 minuten in ruim koud water. Doe 50 ml slagroom en de witte chocolade in een klein pannetje en laat de chocolade zachtjes smelten. Klop intussen met een garde de mascarpone, rest van de slagroom, limoenrasp, kristalsuiker en 1 zakje vanillesuiker tot een glad mengsel. Verhit in een kleine steelpan ca. ½ dl water. Haal pan van het vuur, knijp de blaadjes gelatine uit en laat oplossen het warme water. Roer het gelatinewater en de gesmolten chocolade door het roommengsel. Verdeel dit over de koekbodem. Zet ca. 30 minuten terug in de koelkast.

Stap 3

Verwarm intussen de diepvries frambozen, basterdsuiker, 1 zakje vanillesuiker en crème de framboise. Breng aan de kook en laat op laag vuur ca. 10 minuten zachtjes koken. Boven een kom door een zeef wrijven, zodat de pitjes achterblijven. (Je houdt ca. 150 ml frambozenmoes over.) Laat afkoelen. Week 1 ½ blaadje gelatine ca. 5 minuten in ruim koud water. Verhit in een kleine steelpan ca. ½ dl water. Haal pan van het vuur, knijp de blaadjes gelatine uit en laat oplossen het warme water. Roer door de frambozenmoes. Giet voorzichtig op de bovenkant van de taart. Zet terug in de koelkast en laat in ca. 6 uur opstijven.

Stap 4

Snijd de rand van de taart los met een scherp warm mes. Verwijder de rand van de springvorm. Garneer de bovenzijde met verse frambozen.

Je kunt de taart het beste een dag van tevoren maken. Hij blijft superlekker.

Meer heerlijke taarten met bijpassende dessertwijn? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Bewaar het recept Oreo Cheesecake met frambozengelei op Pinterest

 Oreo cheesecake met frambozengelei In een mum van tijd was hij op! Met o.a. een bodem van oreo koekjes, een laag van witte chocolade, mascarpone en een topping van frambozen. Je eet je vingers er bij op. #cheesecake

Notentaart & cream sherry

Iedereen die mij persoonlijk kent, weet dat ik een grote fan van Spanje ben. Iedere donderdag naar flamencoles, ieder jaar naar Sevilla. Maar wat niet iedereen weet is dat ik ook een liefhebber ben van sherry, want dat leer je daar vanzelf als je zoveel in het zuiden van Spanje rondbanjert. Tot mijn grote schrik kwam ik onlangs tot de ontdekking dat ik hier nog nooit een wijn-spijscombinatie met sherry heb geplaatst. Daar komt nu verandering in. Tijdens mijn Spaans wijn-spijsdiner in ’t IJsselhuis stond deze heerlijke notentaart stond op het menu. Met als dessertwijn een heerlijke cream-sherry van Valdivia (bij mij te koop € 10,50). Dit is een zogenaamde sherry oloroso die gezoet is met PX (Pedro Ximénez sherry). In zo’n sherry kom je dezelfde aroma’s tegen als in deze heerlijk smeuïge notentaart. Ook heerlijk bij deze notentaart smaakt Vin Santo uit Toscane. Meer weten? Kijk op ILFW.

Muziek: Miguel Poveda, onlangs gezien tijdens een fantastisch concert in Amsterdam. We hebben genoten… Hier zingt hij o.a. een Rondeña: en die zijn we nu aan het instuderen tijdens onze  flamencoles.

12 portiesca. 30 minuten + 1 uur baktijd

Ingrediënten

  • 400 gram witte ongezouten amandelen
  • 200 gram roomboter, op kamertemperatuur
  • 1 theelepel vanille-extract
  • 1 theelepel citroenschil, fijngeraspt
  • 1 theelepel sinaasappelschil, fijngeraspt
  • 300 gram poedersuiker
  • 4 eieren, gesplitst
  • 125 ml volle melk
  • Extra: keukenmachine, springvorm ɸ 24 cm, bakpapier

Stap 1

Verhit een droge koekenpan en rooster de amandelen tot ze lichtbruin zijn. Laat afkoelen en maal ze fijn in de keukenmachine.

Stap 2

Verwarm de oven voor op 180 °C. Bekleed de springvorm met bakpapier. Klop met de mixer de boter, vanille-extract, citroenschil, sinaasappelschil en 250 gram poedersuiker in ca. 10 minuten tot een bleek, romig mengsel. Klop één voor één de eidooiers erdoor tot er een glad mengsel ontstaat. Voeg melk en gemalen amandelen toe en schep erdoor. Klop in een andere kom de eiwitten met de rest van de poedersuiker en een snufje zout stijf. Spatel het eiwit door het notenmengsel. Overdoen in de springvorm. Bak de notentaart ca. 30 minuten in de oven, dek hem dan af met zilverpapier en bak nog 30 minuten tot de bovenzijde goudbruin is. Laat de taart afkoelen in de vorm. Verwijder de rand en bestuif de taart met poedersuiker. Serveer met wat romig geklopte crème fraîche.

*Recept is afkomstig uit Cocina Nueva van Jane Lawson.

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Supersnelle aardbeiengebakjes & Brachetto d’Acqui

Heerlijk, zonnig en verfrissend: die uitdagend rode zomerkoninkjes! Je loopt langs een marktkraam en je ziet ze schitteren in de doos, de aardbeienaroma’s  zweven langs je neus en je verlangt naar die mooie smaak: friszoet, fruitig en sappig. Mijn vriendin Marianne maakte er deze supersimpele gebakjes van. Ze staan in een oogwenk op tafel, smaken verbazend lekker en zijn oogverblindend? Wat wil je nog meer? Een glas Brachetto d’Acqui, een mousserende rode wijn uit Piemonte, smaakt hier geweldig bij!

Muziek: Zuid Afrikaanse zanger Larry Joe met Crazy Life; gezien tijdens de opening van de beeldententoonstelling op het Lange Voorhout in Den Haag.

Ingrediënten

  • 1 pakje brosse zandgebakjes (Jumbo, 8 stuks)
  • 8 eetlepels aardbeien-rabarberjam (liefst zelfgemaakt)
  • 1 bakje aardbeien
  • poedersuiker

Stap 1

Verdeel de aardbeienjam over de zandtaartjes. Beleg met halve aardbeien en bestrooi met poedersuiker. Ook lekker om nog wat crème fraîche door de jam te roeren.

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Twee-kleurenbrownies met rode vruchten & Nirvana Port

Recept brownies met rode vruchten en port. Deze port is speciaal ontwikkeld om te combineren met pure chocolade. Daar passen deze brownies perfect bij. De gedroogde rode vruchten (te koop bij Parti) geven een frisse smaak die mooi matcht met het fruit in de port. Bovenop een mooi gemarmerd effect dat ontstaat door een mengsel van Mon Chou door de bovenlaag van het chocoladedeeg te roeren. Lees het recept op de blog #brownies #port #fruit

Nieuw bij Gall&Gall: de port van Dow met de naam Nirvana.  Speciaal ontwikkeld om te combineren met pure chocolade. Daar passen deze brownies perfect bij. De gedroogde rode vruchten (of cranberry’s) geven een klein fris tintje, die mooi matcht met het fruit in de port. Bovenop een uitnodigend gemarmerd zwart/witeffect dat ontstaat door een roommengsel van Mon Chou door de bovenlaag van het chocoladedeeg te roeren. 

1 uur

Ingrediënten

roomkaasbeslag:

  • 125 gram ricotta
  • 50 gram Mon Chou
  • 2 zakjes vanillesuiker
  • 1 ei
  • 1 eetlepel crème fraîche
  • 1 eetlepel bloem

browniebeslag:

  • 200 gram extra pure chocolade
  • 250 gram roomboter
  • 50 gram extra pure chocolade met noten
  • 100 gram gedroogde rode vruchten
  • 3 eieren + 1 eidooier
  • 300 gram witte basterdsuiker
  • 75 gram bloem
  • 60 gram cacaopoeder
  • ½ theelepel bakpoeder
  • zout

Extra: rechthoekig bakblik (28 bij 22 cm), bakpapier

Stap 1

Verwarm de oven ven voor op ca. 180 C. Bakblik invetten en bekleden met bakpapier.

Stap 2

Maak eerst roomkaasbeslag. In kom doen: ricotta, Mon Chou, vanillesuiker, ei, en crème fraîche. Roer door elkaar. Zeef de bloem erboven en schep erdoor.

Stap 3

Doe voor het browniebeslag in een (au-bain-Marie)pan: pure chocolade en boter. Verwarm zachtjes tot een gesmolten en glad mengsel ontstaat. Beetje laten afkoelen. Hak de chocolade met noten fijn.

Stap 4

Doe in een kom: eieren, eidooier en suiker. Klop met een mixer ca. 5 minuten tot het wit en licht van kleur is. Voeg de gesmolten chocolademengsel toe. Zeef erboven de bloem, cacao en bakpoeder. Omscheppen. Spatel vervolgens de rode vruchten en gehakte chocolade erdoor.

Stap 5

Schep het chocoladebeslag in het bakblik. Verdeel vervolgens het roommengsel gelijkmatig erover heen. Trek met een vork strepen. Let op: vermeng de twee soorten beslag niet teveel!

Stap 6

Bak de brownies in midden van oven ca. 25 minuten. Controleer met een satépen of de brownies gaar zijn. Er moet een beetje chocolade aan blijven zitten, want brownies mogen binnenin nog een beetje smeuïg zijn. Laat afkoelen.

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Dit recept heb ik geschreven voor Gall&Gall en is geplaatst in Proef&10 2010
Fotografie Rob van de Vet, Styling Hanna van den Bos en Jan-Willem van Riel, Foodstyling Sander de Ponti

 

recept Chocoladecake met frambozen en slagroom. Combineert heerlijk met ruby port.

Chocoladecake met frambozen en slagroom

recept Chocoladecake met frambozen en slagroom. Combineert heerlijk met ruby port.

Zin in aardbeien (kies voor de Lambada’s van Jan Robben) of frambozen? Voor het juninummer van Proef& van Gall & Gall heb ik dit supersnelle toetje/taartje bedacht. Speciaal voor bij een Ruby Port. De Ruby Reserve van het huis Kopke is zowel fruitig als krachtig. Dat past bij rood fruit, maar ook bij chocolade. Frisse frambozen accentueren het fruit in deze Port. Maar doordat deze port een aantal jaren gerijpt is op houten vaten past hij ook goed bij chocolade. 

personen10 minuten

Ingrediënten

  • 4 plakjes chocoladecake
  • slagroom uit een spuitbus
  • verse frambozen

Stap 1

Steek een rondje uit 4 plakjes chocolade cake (bijv. met een glas of metalen ring). Bespuit met kleine rozetjes slagroom uit een spuitbus. Garneer met verse frambozen.

 

Dit recept heb ik geschreven voor Gall&Gall en is geplaatst in Proef&5 2010
Fotografie Rob van de Vet, Styling Hanna van den Bos en Jan-Willem van Riel, Foodstyling Sander de Ponti

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.