Voor het weekend

Zweedse gehaktballetjes met romige saus

Weleens van ‘Köttbullar’ gehoord? Nee, ik ook niet tot nu toe. Maar het zijn gewoon Zweedse gehaktballetjes. Nou ja ‘gewoon’; dat is niet helemaal het goede woord. Ze zijn heel anders dan anders. Ze zijn namelijk gemaakt van kipgehakt en zwemmen in een romige cognacsaus. Dat past heel goed in een weekendmenu, toch?

Het recept is afkomstig uit het kookboek ‘Gehakt; makkelijke recepten uit de Wereldkeuken’. We hebben het recept wel aangepast, want vierkruidenpoeder is heel moeilijk te vinden. Ook hebben we de hoeveelheid gehakt aangepast op een ‘normale’ hoeveelheid. Serveer er cranberrycompote bij zoals ook de Zweden doen. Hemels genieten… (zeker niet te vergelijken met die van Ikea ;-)).

Welke wijn bij Zweedse gehaktballetjes?

Het zijn verrassend smeuïge gehaktballetjes die lekker gekruid zijn met een romige zachte saus. Schenk hierbij een niet te zware chardonnay uit de Bourgogne (eventueel met een lichte houtlagering). Die zachte en ronde smaken sluiten uitstekend aan op gehakt en saus.

Lettre d'Eloïse chardonnay

4 personen25 minuten

Ingrediënten

  • 2 sjalotjes
  • 4 takjes peterselie
  • 3 eetlepels boter
  • 1,5 l groente- of kippenbouillon (van tabletten)
  • 600 gram kipgehakt
  • 1 ei
  • 50 gram paneermeel
  • 1 theelepel gemberpoeder
  • ½ theelepel kruidnagelpoeder
  • ½ theelepel geraspte nootmuskaat
  • peper en zout
  • 125 ml cognac of brandy
  • 125 ml slagroom

Stap 1

Snipper de sjalotjes fijn en hak de peterselie. Houd enkele blaadjes apart voor de garnering. Verhit 1 eetlepel boter in een koekenpan op matig vuur. Stoof de sjalot 3 minuten.

Stap 2

Breng de bouillon aan de kook. Doe het gehakt in een kom. Breek het ei erboven. Voeg toe: sjalot, peterselie, paneermeel, gemberpoeder, kruidnagelpoeder, nootmuskaat, peper en zout. Meng alles door elkaar. Voeg nog wat paneermeel toe als het mengsel te vochtig is. Rol er balletjes van met een diameter 2 tot 3 centimeter.

Stap 3

Gaar de balletjes 4 à 5 minuten in de kokende bouillon. Als ze bovendrijven zijn ze gaar. Verhit de rest van de boter in een koekenpan. Schep de  balletjes uit de bouillon en bak ze in 3 tot 4 minuten rondom bruin.

Stap 4

Schenk de cognac in de pan en roer de aanbaksels los. Voeg de slagroom toe. Roer tot de saus ingedikt is en breng op smaak met peper en zout. Voeg de balletjes erbij en garneer met peterselie. Lekker met cranberrycompote, broccoli en aardappelpuree.

Bestellen kun je hier:

Cover gehaktTitel : Gehakt
Auteur : Sophie Matthys
Uitgever : Uitgeverij Manteau
ISBN : 978 90 2233 5604
Prijs : € 19,99

 

 

 

 

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *