Zuurkoolschotel met paddenstoelen en shoarmavlees

Aanleiding voor de creatie van dit recept was een witte wijn van het Oostenrijkse wijndomein Velich. Als advies kreeg ik zuurkool en paddenstoelen. Zo kwam ik tot het maken van deze ovenschotel. Maar voor een volgende keer zou ik toch het shoarmavlees vervangen door kip of kalkoen. Dan komt deze fantastische wijn nog beter tot zijn recht.

Welke wijn bij zuurkoolschotel met paddenstoelen?

Frisse, licht houtgelagerde Chardonnay, bijv Velich ‘TO’ of Domaine  Begude, Chardonnay Classique

ca. 40 minuten

Ingrediënten

  • 2 kilo kruimige aardappelen
  • 150 ml melk
  • 100 gram roomboter
  • 200 gram winterwortel in blokjes
  • 400 gram shoarmavlees
  • 1 ui, gesnipperd
  • 1 pakje gemengde paddenstoelen à 100 gram
  • 1 pakje gekookte zuurkool met Riesling
  • 1 klein bekertje crème fraîche
  • 100 gram geraspte oude kaas

Stap 1

Aardappelen schillen en met zout  in 20 minuten gaarkoken. Fijnstampen en met melk en klont boter tot een smeuïge puree mengen.

Stap 2

Intussen oven voorverwarmen op 200 C. In koekenpan 50 gram boter verhitten en shoarmavlees 3 minuten bakken. Wortel toevoegen en 3 minuten meebakken.

Stap 3

Paddenstoelen voorzichtig schoonvegen met keukenpapier. In stukjes snijden. In pan 25 gram boter smelten. Ui even paar minute fruiten. Dan paddenstoelen meebakken. Zuurkool en crème fraiche toevoegen. Ca. 10 minuten laten stoven.

Stap 4

Grote ovenschaal invetten. Verdeel het vleesmengsel over de bodem en schep daarop de zuurkool. Verdeel de aardappelpuree erover en strijk glad. Strooi de kaas erover en bak de zuurkoolschotel in ca. 15 minuten goudbruin.

 

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *