Meatless Monday

Zomerse pasta met courgette en olijven

Puur, zomers en vegetarisch; dat is dit pastagerecht uit het kookboek La Cucina Verde van het Belgische schrijversduo Kristin Leybaert en Miki Duerinck. Heel bijzonder is de pastasoort die de dames hierin gebruiken, namelijk Capellini. Alleen die is heel moeilijk verkrijgbaar. Je kunt dit heel gemakkelijk vervangen door de Engelenhaarpasta uit Marokko. Of gebruik gewone vermicelli, dat lijkt er op. Het is wel belangrijk om deze speciale pastasoort te gebruiken, omdat het gerecht hierdoor een bijzondere structuur krijgt! Toch kun je ook linguine of spaghetti gebruiken, dat smaakt ook uitstekend.

Wat zeggen de dames zelf in hun intro? “Een receptje met courgette op twee wijzen, meteen ook het ultieme bewijs dat courgette een smaakbommetje kan worden. De geraspte courgette die we bij deze pasta serveren, neemt alle omringende aroma’s in zich op. Ook de gegrilde courgettestukken zijn heerlijk, met dank aan de marinade.”

Welke wijn bij Zomerse pasta met courgette, citroen en olijven?

Het gerecht smaakt heel puur, met iets van citroen en licht pikant door het groene pepertje. Al met al: veel frisse groene smaken. Hier schenken we frisse Italiaanse witte wijn bij, zoals de Gambellara. Het kleine bittertje sluit mooi aan op de het bittertje van de rucola.  Maar ook de Italiaanse Verdicchio di Matelica, Bianco Cervinara of Vermentino combineren uitstekend.

4 personen30 minuten

Ingrediënten

  • 2 courgettes à 300 gram
  • sap van ½ citroen
  • 150 ml olijfolie
  • 3 teentjes knoflook
  • zout, peper
  • 20 gram amandelsnippers
  • 1 groene peper
  • 10 groene olijven zonder pit
  • 300 gram capellini (engelenhaarpasta) of vermicelli
  • 50 gram rucola
  • 25 gram grof gerapte Parmezaanse kaas

stap 1

Halveer 1 courgette in de lengte en snijd de helften in dikke schuine plakken. Klop een dressing van citroensap, 50 ml olijfolie, 1 fijngehakt teentje knoflook, zout en peper.

stap 2

Rasp de andere courgette grof op een grove rasp. Rooster de amandelsnippers in een droge koekenpan goudbruin. Hak de rest van de knoflook (2 teentjes) met de groene peper en groene olijven fijn.

stap 3

Verhit 2 eetlepels olie in een koekenpan. Bak de courgetteplakken iin ca. 8 minuten aan beide kanten gaar.

Stap 4

Kook intussen de pasta (engelenhaar, capellini of vermicelli) in ruim water met zout in ca. 3 minuten beetgaar. Verhit 2 eetlepels olie in een braadpan en bak het olijvenmengsel ca. 2 minuten. Voeg de geraspte courgette toe en bak even mee. Giet de pasta af en schep de pasta samen met de dressing door de geraspte courgette. Voeg de rucola en de gebakken courgette toe en stoof alles nog even. Breng pittig op smaak met zout en peper.

Verdeel het pastamengsel over 4 borden. Bestrooi met amandelsnippers en Parmezaanse kaas.

Kookboek Cucina Verde

cover Cucina VerdeIn dit kookboek combineren de Belgische kookboekenschrijfsters Kristin Leybaert en Miki Duerinck  de pure Italiaanse keuken met hun liefde voor groenten. Door de creativiteit van deze twee veggie-auteurs ontstaan er nieuwe gerechten die snel, gezond, maar bovenal DELIZIOSI zijn.  Mooi boek met prachtige foto’s, boordevol creatieve gerechten.

Bestellen? Dat kan hier:

TitelCucina Verde
Auteur: Kristin Leybaert & Mini Duerinck
Uitgever: WPG Uitgevers België
ISBN: 978 90 223 3367 9
Prijs
: € 24,99

Ga je dit recept maken? Laat mij weten wat je ervan vindt. Dat kan op Facebook.

Benieuwd naar meer recepten met bijpassende wijnsuggesties uit dit Italiaanse kookboek? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

 

 

2 reacties op “Zomerse pasta met courgette en olijven”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *