Zoete amandeltaart met geitenkaas

Voor het weekend
Zoete amandeltaart met geitenkaas

Kan dat wel een zoete taart met amandelen en geitenkaas? Vol ongeloof kijk je misschien naar dit recept. Maar het kan; wij hebben het voor jou uitgetest! Je proeft namelijk vooral de peer en amandelen. Zelfs voor iemand die geen geitenkaas lust, is deze taart een aanrader. Het is een Frans recept, afkomstig uit het kookboekje van ‘Terra Cabra’. Bovendien héél gemakkelijk om te maken. Je zet iedereen op het verkeerde been en steelt vervolgens de show! Verrassend & inspirerend.

Volop proeven bij museum Terra Cabra

We hebben al eerder een verhaal geschreven over Picodon-geitenkaas, dat bijzondere kaasje uit de Ardèche. En ben je een echte liefhebber van geitenkaas en je gaat op vakantie naar deze mooie regio? Bezoek dan het museum ‘Terra Cabra’ in het dorp Planzolles. Behalve dat je hier het totale proces van kaasmaken kunt bekijken met een rondleiding, kun je hier ook geitenkaas proeven én kopen.  Hier maken ze de originele Picadons (beschermde AOP), en je kunt ze ook kopen in allerlei leeftijden van heel jong en vers tot 2 jaar oud. Ze maken maar liefst 1 miljoen kazen per jaar.

Welke wijn bij amandeltaart met peer en geitenkaas?

Lekkere niet te zoete taart. Hij is een beetje rul van structuur. Je proeft peer en amandel (beetje als lichtzoete luchtige amandelspijs). Als je het weet proef je in de verte de geitenkaas. Welke wijn erbij? Kies voor een Vin Santo, want de notenaroma’s uit de wijn sluiten mooi aan op de amandelen in de taart. Bovendien is deze wijn ook niet te zoet, waardoor wijn en spijs in balans komen.

6 personen15 minuten + 40 minuten oventijd

Ingrediënten

  • 1 rol vers taartdeeg (koeling)
  • 100 gram suiker
  • 100 gram roomboter op kamertemperatuur
  • 120 gram amandelmeel
  • 120 ml melk
  • 2 eieren
  • 1 eidooier
  • 1 vers geitenkaasje (100 gram)
  • 3 rijpe peren
  • Poedersuiker
  • Extra: platte taartvorm ɸ 26 cm

Stap 1

Verwarm de oven voor op 180 °C. Bekleed de taartvorm met het deeg. Prik met een vorm gaatjes in de bodem. Zet de vorm tot gebruik in de koelkast.

Stap 2

Meng in een kom: suiker, boter, amandelmeel, melk, eieren en eidooiers tot een glad beslag. Verkruimel de geitenkaas erboven en schep erdoor.

Stap 3

Schil de peren, halveer ze en verwijder de klokhuizen. Snijd de bolle kant in met een mes. Leg de peren op de bodem van de taartvorm. Verdeel het beslag er overheen en bak de taart onder in de oven in ca. 40 minuten goudbruin. Laat afkoelen. Bestrooi de taart eventueel met poedersuiker. (Serveer met een bolletje vanille-ijs.)

 

Crédit photo : Syndicat du Picodon AOP / Philippe Barret,

 

INTERESSE GEWEKT?

Volg mij dan op Instagram, Facebook of Pinterest en blijf op de hoogte van mijn laatste culinaire avonturen.

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor mijn nieuwsbrief.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *