Zoete aardappel met hummus

Meatless Monday
Zoete-aardappel met hummus en rodekool

Fantasierijk vegetarisch; zo noem ik dit zoete-aardappelgerecht met crunchy rodekoolsalade en lauwwarme hummus. Bovendien staat het ook nog eens binnen 30 minuten op tafel. Het recept is afkomstig uit het nieuwe kookboekje ‘Veggie in 30 minuten’. Geschreven door de Zweedse Ylva Bergqvist. Zij is, zoals ze zelf zegt, een vleeseter met groene ambities. Haar motto luidt: ‘groenten zijn gezond en goed voor je’. Ze is ervan overtuigd dat groener leven makkelijker wordt als het eten snel op tafel staat. En daar ben ik het helemaal mee eens.

Ylva noemt dit recept ‘zoete-aardappelfriet met lauwwarme hummus’. Maar de aardappel wordt niet knapperig, en daarom noemen wij het liever geen friet. In het intro van het recept vertelt ze het volgende:

“Als je nog nooit warme hummus hebt gegeten, dan is dit je kans. Door de kikkererwten te verwarmen, wordt de hummus romiger en krijgt hij een minder sterke knoflooksmaak.” Echt een verrassend effect.

Welke wijn bij zoete aardappel met hummus en rodekool?

Het gerecht smaakt romig door de hummus met een bite van de zoete aardappel en de crunchy rodekoolsalade. De gerookte amandelen maken het extra knapperig. Een sappige rode wijn met rijp fruit en voldoende frisse zuren combineert hier uitstekend bij, zoals deze rosso uit Sardinië.

4 personen30 minuten

Ingrediënten

  • 2 grote zoete aardappelen (ca. 800 gram)
  • olijfolie
  • zout
  • Rodekoolsalade
  • 250 gram rodekool
  • 150 gram granaatappelpitjes
  • 1 eetlepel citroensap
  • 1 eetlepel ahornsiroop of honing
  • 2 eetlepels olijfolie
  • Lauwwarme hummus
  • 400 gram kikkererwten uit blik of pot
  • 2 teentjes knoflook
  • 4 eetlepels tahin
  • 2 eetlepels versgeperst citroensap
  • 1 theelepel gemalen komijnzaad
  • Voor erbij
  • 6 eetlepels gerookte amandelen
  • verse koriander
  • pitabrood of Libanees platbrood

Stap 1

Verwarm de oven voor op 225 °C. Snijd de zoete aardappelen in parten. Leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat. Besprenkel met olijfolie en bestrooi met zout. Bak de zoete aardappel in de hete oven in 20 minuten gaar. Schep ze tussendoor 1x om.

Stap 2

Snijd de rodekool in lange, dunne repen, bijvoorbeeld met een mandoline. Voeg de granaatappelpitjes toe. Meng het citroensap, de ahornsiroop en olie tot een dressing en meng met de rodekool.

Stap 3

Doe de kikkererwten met het vocht in een magnetronbestendige kom. Pel de teentjes knoflook, hak ze fijn en voeg ze toe aan de kikkererwten. Verwarm ongeveer 4 minuten in de magnetron op de hoogste stand. (Je kunt de kikkererwten natuurlijk ook op het vuur verwarmen!) Pureer vervolgens het geheel met een staafmixer of in een blender. Voeg het citroensap, de tahin en het gemalen komijnzaad toe en meng tot een gladde massa. Voeg als de hummus te stevig is een beetje water toe en breng op smaak met zout.

Stap 4

Hak de amandelen grof. Verdeel de hummus over 4 borden, leg de zoete-aardappelparten erop, gevolgd door de rodekoolsalade. Bestrooi met de amandelen en verse koriander. Serveer eventueel met het pitabrood of Libanees platbrood. (Niet echt noodzakelijk!)

 

Bestellen kun je hier:

Cover  Veggie in 30 minutenTitel : Veggie in 30 minuten
Auteur : Ylva Bergqvist
Uitgever : Uitgeverij Forte Culinair
ISBN : 978 94 91853 19 7
Prijs : € 19,99

 

 

 

 

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *