Meatless Monday

Wortelsoep met kardemom-yoghurt

Met het oog op het komende paasweekend…: zonnige wortelsoep met kardemom-yoghurt. Het is een echte lentesoep; zo mooi oranje en puur van smaak. Subliem voorgerecht voor je paasdiner waar iedereen van gaat smullen. Maar ook een mooi voorgerecht voor het kerstdiner.

Het recept is afkomstig uit het kookboek ‘Evergreen’ van de Deense chefkok Mikkel Karstad. In dit stijlvolle boek verzamelde hij 70 vegetarische recepten waarin groente de hoofdrol speelt. Puur, simpel, vers en seizoensgebonden. Hij noemt dit de Scandinavische groentekeuken.

Hoewel het zijn uitgangspunt is dat iedere thuiskok deze gerechten moet kunnen bereiden, zijn het ook recepten die misschien snel buiten je comfortzone zullen liggen. Bijvoorbeeld: in de oven gebakken rode bieten met kersen en witte chocoladecrème, of broccolisalade met aalbessen, of gebakken bloemkool met groene tomaten, ingelegde bottelrozen en rode venkel. Toch zijn alle recepten eenvoudig en maakbaar met overwegend korte ingrediëntenlijsten. Alleen niet alles is even makkelijk verkrijgbaar.

Deze verfijnde wortelsoep is een goed voorbeeld van een simpel recept dat bijzonder en speciaal wordt door verrassende combinaties. Absolute aanrader!

Welke wijn bij wortelsoep met kardemom-yoghurt?

De wortelsoep met kardemom smaakt licht-zoet met op de achtergrond de pittigheid van het rode pepertje en een vleugje sinaasappel. De topping van geroosterde kikkererwten en amandelen zorgen voor bite. Bij soep drink je eigenlijk geen wijn! Wil je toch iets erbij drinken, kies dan voor een Pinot Gris of een Côtes du Rhône blanc (zonder houtlagering). Fris en toch zacht in de mond.

Wortelsoep met kardemom-yoghurt uit Evergreen van Mikkel Karstad

Wortelsoep met kardemom-yoghurt

Bereiding: 45 minuten
Totaal: 45 minuten
Laat je verwarmen door onze wortelsoep, verrijkt met de exotische touch van kardemom-yoghurt. Een harmonieus huwelijk van aardse en kruidige smaken, perfect als voorgerecht.
Aantal 6 personen

Ingredienten
 

Soep

  • 500 gram wortels geschrapt
  • 1 sjalotje fijngesnipperd
  • 1 teentje knoflook fijngehakt
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 steranijs
  • chilipoeder
  • 1 takje rozemarijn
  • sap en rasp van 1 sinaasappel
  • 1 groentebouillontablet
  • 50 ml slagroom
  • zout versgemalen peper
  • 200 ml Griekse yoghurt 10%
  • mespunt gemalen kardemom
  • sap en rasp van 1 citroen

Topping

  • 80 gram kikkererwten uit blik uitgelekt
  • 25 gram witte amandelen fijngehakt
  • 1 handvol bieslook of bieslookbloemetjes

Bereiding
 

  • Hak wortel, sjalotje en knoflook in kleine stukjes. Verwarm 1 eetlepel olijfolie in een in een soeppan. Voeg toe:  sjalotjes, knoflook, steranijs en 1 theelepel chilipoeder (of wat chilivlokken). Bak ca. 2 minuten op zacht vuur. Voeg wortels en rozemarijn toe en laat ca. 4 minuten meebakken tot de wortel wat kleur krijgt. Toevoegen: sinaasappelsap, sinaasappelrasp, 1 liter water en groentebouillontablet. Breng aan de kook en laat de soep ca. 20 minuten zachtjes koken tot de wortels zacht zijn.
  • Verwijder de rozemarijn en de steranijs uit de bouillon. Roer de slagroom door de soep en laat even meekoken. Zeef de soep, pureer de wortelmassa met een staafmixer en roer bouillon en wortelmassa weer door elkaar (Of doe de soep in een blender en mix hem glad.). Breng de soep op smaak met zout, peper en eventueel wat citroensap.
  • Roer intussen de yoghurt met kardemom en citroenrasp door elkaar. Breng op smaak met zout en peper. Droog de kikkererwten goed droog met keukenpapier. Verhit 1 eetlepel olijfolie in een koekenpan. Rooster de kikkererwten tot ze knapperig zijn. Voeg de amandelen toe en rooster ca. 30 seconden mee. Breng op smaak met zout en peper.
  • Schep de soep in 6 kommen of soepborden. Schep er een flinke dot kardemomyoghurt op. Garneer met de geroosterde kikkererwten en bieslook. Sprenkel er eventueel nog wat olijfolie overheen.

Kookboek:

Cover EvergreenTitel : Evergreen
Auteur : Mikkel Karstad
Uitgever : Uitgeverij Terra
ISBN : 978 90 898 9824 1
Prijs : € 34,99

 

 

 

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Een exemplaar van het kookboek is ter beschikking gesteld door de uitgever. Lees hier ook mijn disclaimer.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept