Meatless Monday

Winterse salade met pompoen, linzen en feta

De Vlaamse tv-kok Jeroen Meus is een voorvechter van ‘echt koken’. En dat kun je zeker zien aan deze winterse salade met pompoen. Laat je dus niet afschrikken door de wat lange ingrediëntenlijst (en dan hebben wij het nog iets simpeler gemaakt ;-)). Deze vegetarische maaltijdsalade met pompoen is werkelijk verrukkelijk. Je bent dan misschien ietsje langer mee bezig, maar toch staat deze salade binnen een uur op tafel. Zoals Jeroen zelf ook zegt: het is een match made in heaven! 

Welke wijn bij winterse salade met pompoen?

De salade is heel afwisselend van smaak en structuren: zoetige zachte pompoen met krokant korstje, zoutige feta, frisse sla met een zuurtje, linzen geven bite en de walnoten zijn lekker knapperig. Kies voor een chardonnay met wat houtlagering uit bijvoorbeeld Chili. Het rijpe fruit sluit aan op het zoete van de pompoen, en de aanwezige zuren zijn goede maatjes met de knapperige sla. De wijn heeft body om de linzen en walnoten tegenwicht te geven. Maar deze herfstige smaken combineren ook heel goed samen met een rode wijn gemaakt van de Nebbiolo-druif. Kies dan voor een toegankelijke Barolo of een Langhe Nebbiolo.

4 personen50 minuten

Ingrediënten

  • 1 chilipeper
  • 1 rode ui
  • 3 tenen knoflook
  • (grof) zout, peper
  • 4 takjes tijm
  • 1 takje rozemarijn
  • olijfolie
  • 150 gram feta
  • ½ flespompoen
  • ½ theelepel gemalen komijn
  • ½ theelepel gerookt paprikapoeder
  • 1 theelepel Provencaalse kruiden
  • 30 gram panko (Japans broodkruim)
  • 50 gram geraspte Parmezaanse kaas
  • 200 gram linzen uit blik
  • 1 theelepel kerriepoeder
  • ½ bosje peterselie
  • 100 gram gemengde sla met rucola
  • balsamicoazijn
  • 50 gram gepelde walnoten

Stap 1

Snijd de chilipeper in kleine stukjes. Snipper de helft van de ui grof en snijd de andere helft in dunne ringen. Kneus en pel 2 teentjes knoflook en hak ze grof. Doe de chilipeper, uisnippers, gehakte knoflook in een kom. Maal er peper boven. Leg er 2 takjes tijm en de rozemarijn bij. Schenk er 3 eetlepels olie over en meng alles door elkaar. Snijd de feta in blokjes en schep ze erdoor. Zet apart.

Stap 2

Verwarm de oven voor op 200 °C. Haal de pitten uit de pompoen en snijd hem in repen van 2 cm dik. Schil ze. Vermeng 2 eetlepels olie met de komijn, paprikapoeder, Provencaalse kruiden, zout en peper. Schep de pompoen in een wijde ovenschaal om met de kruidenolie en leg de stukken in één laag. Hak 1 teen knoflook fijn en meng met de panko en Parmezaanse kaas. Strooi het mengsel over de pompoen. Zet de schaal in de oven en laat de pompoen in 20 minuten gaar worden.

Stap 3

Doe de linzen in een pan met het kerriepoeder en 2 takjes tijm. Verwarm 5 minuten. Hak de peterselie grof. Doe de gemengde sla in een kom met de peterselie en uiringen. Giet de linzen af en schep ze door de salade. Verdeel over 4 borden. Besprenkel met wat olijfolie en balsamicoazijn. Leg de geroosterde pompoen op de linzensalade. Verdeel de feta over de borden en breek de walnoten erboven. Lekker met bruin stokbrood.

 

Kookboek: Winterkost

cover WinterkostOpnieuw komt de Vlaamse tv-kok Jeroen Meus met een kookboek. Ditmaal winterkost met 75 winterse gerechten voor ontbijt, lunch diner of een onverwachte koffieklets. Een boek waar het ‘echte eten’ centraal staat.

 

 

 

Bestellen? Dat kan hier:

Titel: Winterkost
Auteur: Jeroen Meus
Uitgever: New Book Collective
ISNB: 978 90 223 35611
Prijs: € 24,99

Recepten foto’s: © Verne

Op de hoogte blijven van de nieuwste kookboeken? meld je aan voor mijn nieuwsbrief.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *