Doordeweeks

Winterse bonensoep met bacon

Heeft u het nieuwste nummer van Proef& al in huis? Doen! Want er staan (alweer) 6 aantrekkelijke recepten in van mijn hand. Heerlijke winterse gerechten die bovendien heel makkelijk te maken zijn, zoals deze winterse bonensoep met bacon, gemaakt van drie verschillende bonen.

Welke wijn bij bonensoep met bacon?

Dat smaakt perfect met een glas Chileense Carmenère. Druivenras Carmenère is de nationale trots van Chili. Het is een volle rode wijn die zowel kruidig als frisfruitig smaakt met een heerlijke fluwelen afdronk. Diezelfde elementen treffen we ook aan in deze winterse bonensoep. Kruidig door de komijn, fris vanwege de tomatenbasis en smeuïg door de bonen. Door de soep met wat extra geraspte kaas te bestrooien, wordt de wijn nog zachter van smaak.

Muziek: luister naar Dayna Kurtz met ‘Do I love you’. 

4 tot 6 personenca. 45 minuten

Ingrediënten

  • 3 el olijfolie
  • 1 grote ui, grofgesneden
  • 2 grote tenen knoflook, fijngehakte
  • 150 g winterwortel (in blokjes),
  • 150 g pastinaak (in blokjes),
  • 2 stengels bleekselderij, in stukjes
  • 1 tl gemalen komijn,
  • 1 tl paprikapoeder
  • 1 rood pepertje, fijngesnipperd
  • 2 groentebouillontabletten,
  • 1 blik tomatenblokjes (400 g),
  • 1 blik zwarte bonen met vocht (400 g),
  • 1 blik limabonen met vocht (400 g),
  • 1 blik kidneybonen met vocht (400 g),
  • 150 gram bacon
  • 1 kleine courgette, in plakjes
  • zout, versgemalen peper
  • 4 el geraspte belegen kaas

Stap 1

Verhit olijfolie in een grote pan. Bak ui, knoflook, winterwortel, pastinaak, bleekselderij ca. 5 minuten. Voeg toe: komijn, paprikapoeder en fijngesnipperd pepertje en bak ca. 3 minuten zachtjes mee. Voeg toe: 1 liter water, groentebouillontabletten, tomatenblokjes, alle bonen met vocht, en laat de soep ca. 20 minuten zachtjes koken.

Stap 2

Bak intussen in een koekenpan de bacon krokant. Verdeel in kleine stukjes. Voeg aan de soep courgetteplakjes toe en kook ca. 3 minuten mee. Breng de soep op smaak met zout en versgemalen peper. Schep in vier borden en verdeel de bacon erover. Bestrooi met geraspte belegen kaas naar smaak. Lekker met bruin stokbrood.

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

 

Dit recept heb ik geschreven voor Gall&Gall en is geplaatst in Proef&1 2013
Credits: Fotografie Ernie Enkelaar, Food Sander de Ponti, Styling Hanna van den Bos

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *