Meatless Monday

Winterse caesarsalade met gegrilde kool

Ook in het najaar kun je grillen! Niet op de BBQ, maar gewoon in de grillpan. Dat doen we hier met winterse kool. Zo ontstaat er een winterse caesarsalade met veel knapperige elementen: kiemgroenten, gegrilde kool, croutons. Vooral de smeuïge caesardressing is een ontdekking in combinatie met kool. Heerlijk als lunchgerecht, maar je kunt deze caesarsalade ook heel goed als maaltijdsalade serveren met wat stokbrood en een hartverwarmend soepje vooraf. Kijk maar waar je zin in hebt… 

Welke wijn bij caesarsalade met gegrilde kool?

Het is een lekkere salade met veel romig- friszure dressing en knapperige stukjes brood. Gegrilde kool maakt hem bijzonder. Kies voor een wijn met frisse zuren om tegenwicht te geven aan de dressing. Daarnaast mag de wijn ook wat body hebben om aan te sluiten bij de gegrilde kool. Denk aan lichte Valpolicella, Bardolino of een Beaujolais. Of natuurlijk de Italiaanse Vernatsch die we onlangs uitgebreid de revue hebben laten passeren (lees nog even mee!).

Perfecte Wijn & Spijs combinatie: Vinho Verde van formaat

€ 23,72

Dit is een Vinho Verde next level. Gemaakt van de Alvarinho druif (oftewel Albarino). Bijzonder omdat deze witte wijn body krijgt door een klein beetje houtlagering, maar tegelijkertijd toch fris en mineraal blijft. Geschikt als aperitief, maar ook perfect in combinatie met deze caesarsalade met gegrilde kool.

4 personen25 minuten

Ingrediënten

  • dressing:
  • 1 ei
  • 1 eetlepel citroensap
  • 1 theelepel fijn geraspte citroenschil
  • 1 theelepel dijonmosterd
  • 1 kleine teen knoflook
  • 1 eetlepel kappertjes
  • 150 ml olijfolie
  • 50 ml koolzaadolie
  • 30 gram versgeraspte Parmezaanse kaas
  • ½ theelepel zout
  • zwarte peper

 

  • 250 gram spitskool of witte kool
  • 1 bosje radijs
  • 1 oudbakken hard wit broodje
  • 1 eetlepel boter
  • 1 eetlepel olie
  • 50 gram gesneden boerenkool
  • 1 zakje slamelange (75 gram)
  • 60 gram kiemgroenten

Stap 1

Breek het ei boven een hoge mengbeker. Voeg de citroensap en -rasp, mosterd, knoflook, en kappertjes toe. Mix met een staafmixer en voeg de olijf- en koolzaadolie beetje bij beetje toe. Roer de Parmezaanse kaas erdoor. Breng de dressing op smaak met zout, peper en zo nodig citroensap.

Stap 2

Snijd de kool in grove stukken. Kook ze 1 minuut in water met zout. Spoel af met koud water. Bestrijk een grillpan met olie en gril de stukken kool 5 minuten. Bestrooi met zout en peper. Snijd de radijs (evt. met een mandoline) in heel dunne plakjes. Verkruimel het broodje grof. Verhit de boter en olie in een koekenpan en bak het broodkruim bruin en krokant.

Stap 3

Meng de gegrilde kool, radijs, boerenkool, slamelange en kiemgroenten met de helft van de dressing. Verdeel de salade over 4 borden. Bestrooi met het broodkruim en besprenkel met (een deel van) de rest van de dressing. Serveer met stokbrood.

 

KOOKBOEK: VEGA BBQ

Ook als vegetariër kun je uitstekend barbecueën!!! In dit kookboekje Vega BBQ zijn de beste vegetarische grillgerechten verzameld. Van gegrilde voorjaarsgroenten, sappige groenteburgers tot fruitige desserts. Daarnaast geeft het boek algemene tips over groenten grillen. In de inleiding lees je alles over het stoken van de BBQ en wat het verschil is tussen de verschillende grilltechnieken.

Bestellen kun je hier:

Cover Vega BBQTitel : Vega BBQ
Auteur : Malin Landqvist
Uitgever : Uitgeverij Becht
ISBN : 978 90 230 1603 8
Prijs : € 19,99

 

 

 

We publiceerden al eerder een gerecht uit dit kookboekje: zwarte bonenburger met coleslaw. Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

 

Eén reactie op “Winterse caesarsalade met gegrilde kool”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *