Asperges met notenboter

Voor het weekend
Asperges met ham en beurre noisette

Asperges met ham, ei en boter: klassieker kan haast niet, toch? Toch is deze versie net even anders!!! Gewone botersaus wordt namelijk vervangen door beurre noisette. Maar wat is beurre noisette eigenlijk? Letterlijk vertaald: hazelnotenboter. Maar er komt geen hazelnoot aan te pas. Je maakt deze botersaus door de boter te verwarmen, het water in de boter te laten verdampen en de eiwitten bruin te laten kleuren. In feite laat je de boter licht karameliseren waardoor een elegante nootachtige smaak ontstaat. Wow, likkebaardend lekker!

Welke wijn bij Asperges met beenham en beurre noisette?

In dit gerecht wordt de wijn bepaald door de nootachtige botersaus, de gerookte ham en het gekookte ei. De wijn mag daarom rond zijn met zachte zuren. Vanwege de gerookte ham en de nootachtige boter mag de wijn een klein beetje houtlagering hebben. Dan sluiten de aroma’s perfect aan. Kies bijvoorbeeld voor een Chardonnay met weinig houtlagering.

4 personen30 minuten

Ingrediënten

  • 1 kg asperges, schoongemaakt
  • 1 theelepel suiker
  • 175 gram roomboter
  • 2 stukjes foelie
  • zout
  • 4 eieren
  • mespuntje geraspte nootmuskaat
  • 2 kropsla
  • 300 gram gerookte achterham, in dikkere plakjes
  • 4 eetlepels geknipte tuinkers

Stap 1

Kook de asperges 5 minuten in ruim water met suiker, 20 gram boter, foelie en zout. Draai het vuur uit en laat de asperges afgedekt nog 15-20 minuten staan (afhankelijk van de dikte). Kook intussen de eieren in 10 minuten hard. Laat ze schrikken en snijd ze in plakjes.

Stap 2

Snijd de rest van de boter in blokjes en smelt de rest van de boter in een steelpannetje (liefst met lichtgekleurde bodem zodat je de kleur goed ziet) op middelhoog vuur. Schep de eiwitten die naar boven komen drijven van het oppervlak. Haal, zodra de boter lichtbruin van kleur is en nootachtig gaat ruiken, de pan van het vuur. (Let op dat de boter niet verbrand!) Zeef de boter door een koffiefilter of een hele fijne zeef boven een schone pan en houd warm tot gebruik.

Stap 3

Haal de buitenste bladeren van de kropsla en bewaar de mooie exemplaren. Halveer de harten van de kropsla. Verhit 2 eetlepels van de notenboter in een koekenpan en bak de kropsla-harten 2 minuten. 

Stap 4

Giet de asperges af en leg ze op een schaal. Schep er 3 eetlepels notenboter over en bestrooi met nootmuskaat.

Stap 5

Verdeel de slabladeren en harten over 4 borden. Leg de ham, ei en asperges erbij. Druppel er nog wat notenboter over en garneer met tuinkers. Lekker met gebakken krieltjes in de schil. 

 

Het kookboek

cover aspergesDit recept komt uit het kleine kookboekje ‘Asperges’ met 30 veelzijdige recepten met witte, groene en violette asperges, allemaal verrassend eenvoudig. Geschreven door receptenschrijver Jessica Lek. Ze werkte in het verleden als chef-kok in o.a. restaurant  Aan de Amstel en gaf leiding aan het lunchrestaurant Jacques Jour in Amsterdam. Jessica’s stijl is internationaal, creatief en uitgesproken, met veel aandacht voor verse producten. We publiceerden al eerder een recept uit dit boekje: Aspergesoep met hazelnootolie. Ook een aanrader!

Bestellen kun je hier:

Titel : Asperges
Auteur : Jessica Lek
Uitgever : Uitgeverij Good Cook
ISBN : 978 94 6143 209 4
Prijs : € 10,95

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

 

Kippendijen met dadelcouscous

Marokkaans tintje
Kippendijen met dadel-couscous

Recept malse kippendijen gestoofd in sinaasappel jus. Heerlijk in combinatie met een couscous die op smaak is gebracht met dadels en aubergine. Dat zorgt voor een Marokkaans tintje. Hou je van wat extra pit, serveer er nog wat Marokkaanse sambal (harissa) bij. #couscous #kippendijen

Verras je gasten op deze malse kippendijen gestoofd in sinaasappeljus. Dat smaakt heerlijk in combinatie met een couscous die op smaak is gebracht met dadels en aubergine. Dat zorgt voor een Marokkaans tintje. Hou je van wat extra pit, serveer er nog wat Marokkaanse sambal (harissa) bij.

Welke wijn bij ‘Kippendijen met dadel-couscous’?

Sappige kippendijen in een sinaasappeljus: dat is een heerlijke combi. De couscous heeft iets nootachtigs en wordt aangevuld met zoete dadels en aubergine. Hier past een rode, smeuïge rode wijn met rijpe tannines lekker bij: kies voor de Vivera uit Sicilië, of een Nero d’avola.

Muziek: prachtig begeleidend zwoel muziekje met zangeres Melody Gardot en het nummer: So we meet again.

4 personen25 minuten

Ingrediënten

  • 4 – 6 kipdijfilet
  • zout en peper
  • 1 eetlepel boter
  • 4 eetlepels olie om in te bakken
  • 2 sinaasappels
  • 1 kippenbouillontablet
  • 1 grote aubergine
  • 8 dadels
  • 300 gram couscous
  • 2 eetlepels extra vergine olijfolie
  • 2 eetlepels citroensap

Stap 1

Bestrooi de kippendijen met zout en peper. Verhit de boter en 2 eetlepels olie in een braadpan en bak de kip in ca. 5 minuten bruin. Snijd de schil (met een dunschiller) van een halve sinaasappel en snijd hem in heel dunne reepjes. Pers de sinaasappels uit. Voeg de reepjes schil, het sinaasappelsap, 2 dl water en de helft van de bouillontablet toe aan de kip en breng aan de kook. Zet het vuur laag en stoof de kip afgedekt in ca. 15 minuten bijna gaar.

Stap 2

Snijd intussen de aubergine in blokjes. Verhit 2 eetlepels olie in een koekenpan en bak de aubergineblokjes al omscheppend ca. 5 minuten. Breng op smaak met zout en peper. Snijd de dadels in stukjes. Schep ze door de aubergine en bak ze nog even mee.

Stap 3

Breng 300 ml water aan de kook en los de andere helft van de bouillontablet erin op. Schenk de bouillon op de couscous en laat ca. 5 minuten wellen. Schep de aubergine en dadels erdoor en breng op smaak met olijfolie en citroensap.

Stap 4

Verhit de kip nog ca. 5 minuten zonder deksel op hoog vuur, zodat de saus wat inkookt. Leg de kip op de couscous en schenk de jus erover. Lekker met een salade van rucola met geroosterde pijnboompitten of pompoenpitten.

 

INTERESSE GEWEKT?

Volg mij dan op Instagram, Facebook of Pinterest en blijf op de hoogte van mijn laatste culinaire avonturen.

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor mijn nieuwsbrief.

Waterzooi met kip

Klassieker
Waterzooi van kip en groenten

Waterzooi is een typisch Gents gerecht van kip, groenten en aardappelen, gebonden met eidooier en room. Eigenlijk is het meer een romige maaltijdsoep boordevol groenten die het midden houdt tussen soep en stoofgerecht. Smaakt puur en gezond en heel erg lekker.

Weleens van waterzooi gehoord? Dat is een typisch Gents gerecht van kip, groenten en aardappelen, gebonden met eidooier en room. Eigenlijk is het meer een soort creamy maaltijdsoep boordevol groenten die het midden houdt tussen soep en stoofgerecht. Smaakt puur en gezond. Maar bovenal heul erg lekker. Bovendien koolhydraatarm!

Per persoon bevat dit gerecht slechts 390 Kcal, en 17 koolhydraten.

Welke wijn bij waterzooi?

Bij deze zacht smakende maaltijdsoep past een zachte witte wijn. Een goede keus is de Garganega of de Müller Thurgau. Beide wijnen smaken rond en zacht. Ze passen bij het ronde lichte karakter van de soep. Maar ook een chardonnay zonder hout vormt een goede match.

Muziek: bij een hemels gerecht hoort een hemels muziekje. Above & Beyound Acoustic is een van mijn favoriete bands. Luister mee naar ‘On my way to Heaven’!

2 personen45 minuten

Ingrediënten

  • 2 scharrel kippenbouten
  • 1 kippenbouillontablet
  • 100 gram wortel, in halve plakjes
  • 100 gram kleine spruitjes, eventueel halveren
  • 1 prei, het witte deel in ringen
  • 100 gram champignons, in kwarten
  • 2 aardappelen, geschild en in stukjes
  • 100 ml slagroom
  • 2 takjes verse tijmblaadjes
  • 1 eetlepel fijngehakte peterselie

Stap 1

Verwijder het vel van de kippenbouten. Breek de bouten op het gewricht en verdeel ze in 2 stukken. Breng 1/2 liter koud water, bouillontabletten en stukken kip aan de kook. Laat het vlees met deksel op de pan in ca. 30 minuten, tegen de kook aan, gaar worden.

Stap 2

Neem de kip uit de bouillon en laat afkoelen. Voeg alle groenten en aardappel aan de bouillon toe. Kook alles in ca. 10 minuten beetgaar. Haal intussen het vlees van de botten en voeg aan de soep toe. Roer de slagroom en afgeriste blaadjes tijm toe en laat de soep nog 5 minuten sudderen. Bestrooi met fijngehakte peterselie. Serveer met stokbrood en lichtgezouten roomboter.

 

INTERESSE GEWEKT?

Volg mij dan op Instagram, Facebook of Pinterest en blijf op de hoogte van mijn laatste culinaire avonturen.

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor mijn nieuwsbrief.

 

 

Romige zuurkool met kip

Voor het weekend
Romige zuurkool met kip

Géén fan van zuurkool? Echt niet? Dan moet je toch deze stoofschotel een keertje maken. Hier in huis hebben we al heel veel zuurkool-haters kunnen overtuigen. Zó wordt zuurkool een hoogstandje eerste klas. Room, champignons en spekjes maken hem mild. Door de lange stooftijd wordt het zijdezacht. Aanrader met hoofdletters!!!

Welke wijn bij romige zuurkool met kip?

Zin in wit? Kies voor een sappige wijn met veel wit fruit; zoals de Gaillac. Voldoende fris voor bij de zuurkool en rond genoeg voor de malse kip en de romigheid. Houd je meer van iets avontuurlijks? Een rode gamay uit de Beaujolais is zeker ook een aanrader. Het rode frisse fruit sluit goed aan op de zuurkool. Stoof eventueel nog een scheutje wijn mee met de zuurkool. Zo worden gerecht en wijn nog meer één geheel.

4 personen1 uur

Ingrediënten

  • 100 g gerookte spekreepjes
  • 1 grote ui, gesnipperd
  • 1 bakje champignons, in plakjes
  • 1 el milde paprikapoeder
  • 1 bekertje crème fraîche  (125 ml)
  • 1 tl bouillonpoeder
  • 500 g wijnzuurkool
  • 4 kippenbouten
  • zout, versgemalen peper
  • 50 g boter

Stap 1

Bak in een braadpan of stoofpan de spekreepjes in ca. 3 minuten zachtjes uit. Voeg de ui en champignons toe en bak dit ca. 3 minuten mee. Roer paprikapoeder erdoor. Voeg de crème fraîche, 100 ml water (of wijn) , bouillonpoeder en zuurkool toe en schep om.

Stap 2

Bestrooi intussen de kippenbouten met zout en peper. Verhit in grote koekenpan de boter. Bak de kip rondom bruin. Leg op het zuurkoolmengsel en stoof in 45 minuten gaar. Lekker met aardappelpuree.

 

INTERESSE GEWEKT?

Volg mij dan op Instagram, Facebook of Pinterest en blijf op de hoogte van mijn laatste culinaire avonturen.

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor mijn nieuwsbrief.

Indonesische slavink met spitskool

Favoriet familierecept
Indonesische slavink met spitskool

‘Waarom staat dat recept niet op je website?’ Die opmerking krijg ik regelmatig te horen van mijn volwassen kinderen. Ze wonen op zichzelf, houden (natuurlijk!) van lekker eten, maar eten eigenlijk het liefst bij moeder thuis. Maar soms moet er toch gekookt worden, dan zijn mijn gerechten regelmatig favoriet (bolognesesaus, rode kip). Zo ook deze Indonesische slavinken met geroerbakte spitskool. Met andere woorden: ik moet eraan geloven, het recept koken en fotograferen. En nu: ‘mission accomplished’: hij staat er op! Geniet ervan.

Welke wijn bij Indonesische slavink?

Deze smeuïge gehaktballen smaken licht gekruid met een vleug van ketjap. Schenk hier simpele Côtes de Rhône bij, die doet het altijd goed in combinatie met gehakt en ketjap.

4 personen30 minuten

Ingrediënten

  • 400 gram half-om-half gehakt
  • 2 beschuiten, verkruimeld
  • 1 ei
  • 2 eetlepels ketjap manis
  • 2 theelepels sambal badjak
  • 1 theelepel gemberpoeder
  • vers geraspte nootmuskaat
  • 1 klein teentje knoflook, geperst
  • 150 gram ontbijtspek, in plakjes
  • 75 gram boter
  • peterselie
  • spitskool
  • 1 kleine spitskool
  • 4 eetlepels olie
  • 15 gram verse koriander, grof gehakt
  • 15 gram basilicum, grof gehakt

Stap 1

Meng het gehakt met de beschuit, ei,  1 eetlepel ketjap, 1 theelepel sambal, gember, nootmuskaat , knoflook en 1 theelepel zout. Kneed goed en vorm er 8 ballen van. Rol deze uit tot een langwerpige vorm. Wikkel elke gehaktrolletjes in 2 à 3 plakjes ontbijtspek.

Stap 2

Verhit de boter in de pan en bak de slavinken rondom bruin. Giet er 100 ml water bij, breng aan de kook. Voeg rest van de sambal en ketjap toe er roer goed door. Braad de slavinken op zacht vuur in ca. 10 – 15 minuten gaar met deksel schuin op de pan. Schep op een schaal. Bestrooi met peterselie.

Stap 3

Snijd intussen de spitskool in zeer dunne reepjes. Verhit de olie in een wok en roerbak de kool in ca. 2 tot 3 minuten beetgaar. Schep de koriander en basilicum erdoor. Breng op smaak met zout en peper. Lekker met aardappelpuree of rijst.

 

 

INTERESSE GEWEKT?

Volg mij dan op Instagram, Facebook of Pinterest en blijf op de hoogte van mijn laatste culinaire avonturen.

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor mijn nieuwsbrief.

 

Gehaktbrood met Parmaham

Voor het weekend
Gehaktbrood met Parmaham

Smeuïg gehaktbrood uit de oven. Een heerlijk recept voor het weekend. Lekker makkelijk omdat je hem kunt voorbereiden. Je kunt hem zowel warm als koud eten. En ook op een prikkertje bij de borrel smaakt hij prima. Zeker in combinatie met mosterdmayonaise.

Welke wijn bij Gehaktbrood met Parmaham?

Pinot Noir uit Nieuw Zeeland smaakt meestal fris, kruidig en sappig.  Dat combineert goed met dit gehaktbrood. De verse kruiden in het gehakt accentueren de kruidigheid van de wijn. Ook een nero d’avola van Sicilië is een goede keus: sappig, kruidig en een tikkeltje aards.

6 personen30 minuten + 1 uur in de oven

Ingrediënten

  • 125 gram couscous
  • 3 eetlepels olie
  • 2 sjalotjes, fijngesnipperd
  • 750 gram half-om-half gehakt
  • 200 gram gemengde paddenstoelen, fijngehakt
  • 2 teentjes knoflook, fijngeperst,
  • 2 eetlepels verse tuinkruiden, fijngeknipt (peterselie, basilicum, tijm)
  • 2 theelepels zout
  • versgemalen peper
  • 125 gram plakjes Parmaham

Extra: cakevorm van 26 cm (inh. 1 ½ liter)

Stap 1

Meng de couscous in een lage schaal met 1 eetlepel olie. Giet er zoveel kokend water op dat de couscous net onder staat. Laat 5 minuten staan en prak het los met een vork. Laat afkoelen.

Stap 2

Verhit 2 eetlepels olie in een koekenpan en bak het sjalotje met de paddenstoelen op halfhoog vuur ca. 4 minuten. Meng het gehakt met de gebakken paddenstoelen, couscous, knoflook, tuinkruiden, zout en peper. Kneed het mengsel goed door.

Stap 3

Verwarm de oven voor op 180 °C. Bekleed de cakevorm met de Parmaham. Druk de gehaktvulling erin. Sluit af met de overhangende plakjes Parmaham.

Stap 4

Recept smeuïg gehaktbrood uit de oven. Een heerlijk recept voor het weekend. Lekker makkelijk omdat je hem kunt voorbereiden. Je kunt hem zowel warm als koud eten. En ook op een prikkertje bij de borrel smaakt hij prima. Zeker in combinatie met mosterdmayonaise. #gehaktbroodBak het gehaktbrood in de oven in ca. 1 uur gaar en bruin. Giet eventueel halverwege de baktijd het vrijgekomen vocht weg. Neem uit oven en laat 5 minuten rusten. Giet laatste vocht af. Keer het gehaktbrood op een snijplank en snijd hem in mooie plakken. Lekker met gebakken aardappelen, mosterdmayonaise en sperziebonen of een gemengde salade.

 

INTERESSE GEWEKT?

Volg mij dan op Instagram, Facebook of Pinterest en blijf op de hoogte van mijn laatste culinaire avonturen.

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor mijn nieuwsbrief.

Bewaar dit recept op Pinterest

Recept smeuïg gehaktbrood uit de oven. Een heerlijk recept voor het weekend. Lekker makkelijk omdat je hem kunt voorbereiden. Je kunt hem zowel warm als koud eten. En ook op een prikkertje bij de borrel smaakt hij prima. Zeker in combinatie met mosterdmayonaise. #gehaktbrood

Runderstoofschotel met salie

Voor het weekend
Runderstoofschotel met salie

Heerlijke stoofschotel met rundvlees afgedekt met bladerdeeg. Dat is echt een weekendrecept! Je bent misschien wat langer bezig, maar moeilijk is het niet. Ook leuk om hiervoor de kleine mini-pannetjes te gebruiken die een aantal jaren geleden zo trendy waren. En eigenlijk is dat ook nog makkelijker, want je hoeft het bladerdeeg niet uit te rollen. Pas op het laatst schep je de stoofschotel over in de minipannetjes, plakje bladerdeeg erop en afbakken in de oven. Smullen maar…

Welke wijn bij Runderstoofschotel met salie?

Mooi mals rundvlees in een dikke wijn-tomatensaus met een knapperig deegdakje. Het heeft een lekkere volle smaak. Volle rode wijn met wat zuren en kruidigheid past hier goed bij, zoals de Quinta la Rosa uit de Douro. Zie vandaag bij Wijn van de Dag. Ook de Roc & Lune uit de Languedoc is een meesterlijke combinatie. Maar ook de Saint-Joseph van Ro-Ree is niet te versmaden. Dat is 1 +1 = 3!

6 personen2 ½ uur

 Ingrediënten

  • 3 eetlepels bloem
  • 1 eetlepel paprikapoeder
  • 1 theelepel zout, versgemalen peper
  • 1 kg runderstooflappen, in blokjes
  • 1 blik tomatenblokjes (400 gram)
  • 250 gram wortel, in stukjes
  • 1 grote ui, gesnipperd
  • 3 tenen knoflook, fijngehakt
  • 3 ansjovisfilets, fijngehakt
  • 4 salieblaadjes, fijngehakt
  • 200 ml rode wijn
  • 4 plakjes bladerdeeg (diepvries)
  • 1 ei, losgeklopt
  • extra: ovenschaal inh. 1 1/2 liter

Stap 1

Verwarm de oven voor op 200 °C. Meng de bloem met het paprikapoeder, zout en peper in een grote kom en meng het vlees erdoor. Voeg de tomaat, wortel, ui, knoflook, ansjovis, salie en wijn toe en schep alles door elkaar. Doe het mengsel over in een grote  pan die in de oven kan. Dek af met een deksel.

Stap 2

Laat het gerecht in de oven in ca. 2 uur gaar worden. Haal het vlees uit de oven en schep het over in de ovenschaal. Stapel intussen de plakje bladerdeeg op elkaar. Rol het deeg uit tot een lap, net iets groter dan de ovenschaal. (Dit gaat heel gemakkelijk tussen twee stukken huishoudfolie.) Dek hiermee het vleesmengsel af. Druk het deeg over de rand van de vorm met een schulprandje dicht. Overtollig deeg verwijderen. (hiervan kun je evt. nog versieringen maken.) Bestrijk met de rest van het losgeklopte ei. Maak met een appelboor in het midden een gaatje, waardoor de stoom kan ontsnappen. Bak de pastei in ca. 25 minuten goudbruin.  Lekker met veldsla en smeuïge aardappelpuree.

 

INTERESSE GEWEKT?

Volg mij dan op Instagram, Facebook of Pinterest en blijf op de hoogte van mijn laatste culinaire avonturen.

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor mijn nieuwsbrief.

 

Varkenskrabbetjes, spicy spareribs

Voor het weekend
‘Spicy’ varkenskrabbetjes

Varkenskrabbetjes, oftewel spareribs, dat is comfortfood bij uitstek! Echt zo’n spannend gerecht voor het weekend. Want spareribs worden het allerlekkerst als je ze een nachtje laat marineren. Daarna is het een fluitje van een cent. Je schuift ze de oven in en klaar is Kees.

Maar de marinade is wel van levensbelang. Ik heb diverse marinades uitgetest, maar deze versie is hemels. Een licht Aziatisch tintje ontstaat door de gember. Misschien is ‘spicy’ niet helemaal het goede woord, want deze spareribs smaken zeker niet ‘hot’. Eigenlijk meer gekruid en wat zoet. Misschien zou ‘sticky’ een beter woord zijn geweest. Anyway: echt de moeite waard. En de spareribs bestel je bij de slager.

Welke wijn bij spicy varkenskrabbetjes?

De chenin blanc van Rijk’s uit Zuid-Afrika smaakt heerlijk bij deze spicy varkenskrabbetjes. Het ietsje zoete uit de marinade van de krabbetjes past goed bij het zoetje van de wijn. De lichte houttoets zorgt voor de ‘bite‘ die het varkensvlees nodig heeft. Het volle karakter van de wijn past tenslotte goed bij het stamppotje van kool, aardappels en kerrie. Mmm, echt heerlijk.

4 personen40 minuten + 8 uur marineren

 Ingrediënten

  • 1 eetlepel bruine basterdsuiker
  • 1 theelepel venkelzaad
  • 2 eetlepels tomatenketchup
  • 2 teentjes knoflook
  • 3 eetlepels zoute sojasaus (Kikkoman)
  • 3 eetlepels zonnebloemolie
  • 2 cm verse gember, fijngeraspt 10 gram
  • 1 rode peper, fijngesneden
  • 1 1/2 kg verse varkenskrabbetjes
  • extra: staafmixer

Stap 1

Maak met de staafmixer een marinade van: bruine basterdsuiker, venkelzaad, tomatenketchup, knoflook, sojasaus, olie, gember en rode peper. Snijd de varkenskrabbetjes los tussen de ribben. Meng de marinade met de krabbetjes en laat ca. 8 uur marineren.

Stap 2

Verwarm de oven voor op 200 °C. Verdeel de krabbetjes over een ruime braadslede. Braad ze in ca. 40 minuten in de oven gaar en goudbruin, tussentijds aantal maal keren en met marinade bestrijken. Lekker met stamppot spitskool.

INTERESSE GEWEKT?

Volg mij dan op Instagram, Facebook of Pinterest en blijf op de hoogte van mijn laatste culinaire avonturen.

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Bewaar dit recept op Pinterest!

Recept: spareribs oftewel varkenskrabbetjes uit de oven. Ze worden heerlijk spicy door de fantastische marinade. Makkelijk om te maken. Ook geschikt voor bbq.

 

Groene gehaktballen

Easy Tuesday
Groene gehaktballen

recept groene gehaktballen met gepureerde spinazie en een krokant laagje spek. Stoof de gehaktballen in witte wijn en peterselie. Lees het recept op de site. #gehaktballen

Op Easy Tuesday maken we heerlijke gehaktballen, niet met rund- of varkensvlees, maar van lamvlees. Ze worden mooi groen van kleur door de gepureerde spinazie. Het krokante speklaagje zorgt voor pit.

Welke wijn drinken we bij groene gehaktballen?

Maak het niet ingewikkeld, kies voor Côtes du Rhône of een smeuïge Merlot.

4 personen30 minuten

Ingrediënten

  • 200 gram snijbiet of wilde spinazie
  • 2 sjalotjes, grof gesnipperd
  • 1 theelepel tijm
  • 1 teentje knoflook
  • 400 gram lamsvlees (niet te mager)
  • zout, peper
  • 8 plakjes mager gerookt ontbijtspek
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 dl droge witte wijn
  • 2 eetlepels fijngehakte peterselie
  • extra: keukenmachine

Stap 1

Blancheer de groente ca. 2 minuten in ruim kokend water. Giet af in een vergiet en spoel  af onder koud stromend koud. Knijp het water er goed uit. Pureer de uitgeknepen groente met de helft van de sjalot, tijm en de knoflook in de keukenmachine. Snijd het vlees in grove stukken en voeg het toe aan de gepureerde groente. Maal niet helemaal fijn. Voeg zout en peper toe.

Stap 2

Maak van het mengsel vier ballen en omwikkel elke bal met 2 plakjes spek. Verhit de olie in een braadpan en bak de ballen voorzichtig aan alle kanten aan. Voeg de rest van de sjalot toe. Zet het vuur lager en laat de ballen met het deksel schuin op de pan in ca. 10 minuten bijna gaar worden. Voeg de wijn en peterselie toe en laat nog ca. 5 minuten stoven. Lekker met aardappelpuree, smeuïg gemaakt met olijfolie in plaats van melk en (verse) doperwtjes met munt.

INTERESSE GEWEKT?

Volg mij dan op Instagram, Facebook of Pinterest en blijf op de hoogte van mijn laatste culinaire avonturen.

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor mijn nieuwsbrief.

Bewaar dit recept op Pinterest!

Recept: gehakt rolletje met spinazie. Variatie op een slavink. Spinazie maakt het extra gezond. #homemade #gehaktballen