Quiche Lorraine van Mieke van Laarhoven

Gouwe Ouwe
Quiche Lorraine van Mieke

Je herkent het vast: recepten van gerechten die al jarenlang mee gaan. Favorieten die telkens terugkeren op je eettafel. Gewoon, omdat ze zo lekker zijn, of gemakkelijk te maken, of… nou ja vul maar in.
Ik (culinair specialist Mieke van Laarhoven) deel elke maand zo’n gouwe ouwe uit mijn knipselmap vol recepten die ik door de jaren heen verzameld heb. Voor november een echte klassieker: Quiche Lorraine uit Franse Elzas.

Quiche boekje Hartige taartenHerken je dat? Die heerlijke zomervakantie waar je wat weemoedig aan terugdenkt, het is al weer even geleden. En het herfstreces ligt inmiddels achter ons. We stevenen af op het einde van het jaar. Maar, ook deze periode heeft zijn charme. De kaarsen gaan aan, we trekken een lekker vliesdekentje over ons heen. Tijd voor een goeie film of een vuistdik boek om in één klap uit te lezen. Tegelijkertijd is het fijn om herinneringen op te halen aan wat achter ons ligt en ik denk dan onmiddellijk aan al het lekkers dat op de zomerse tuintafel heeft gestaan, maar net zo goed in dit seizoen hoge ogen zal gooien. Jaren geleden, om precies te zijn in 1990, ik werkte koud drie maanden op de redactie van Allerhande, gaf Albert Heijn kookboekjes uit. Daarin waren de lekkerste recepten tot dan toe opgenomen, gevat in een thema. ‘Hartige taarten’ was er een van. Ik heb ‘m nog steeds in de kookboekenkast staan. Sterker nog: ik maak er met regelmaat een hartig taartje uit. Quiche Lorraine is mijn favoriet. Zomers smaakt ie koud lekker en in deze tijd van het jaar is het taartje warm niet te versmaden. Je kunt ‘m als warme maaltijd eten, maar kleine puntjes bij een goed glas rode wijn is ook geen verkeerd idee. La Douce France in je eigenste huis. Komt ie!

Welke wijn bij Quiche Lorraine?

Hier drink je witte wijn bij! Kies voor een frisse witte wijn die ook wat rond aanvoelt in de mond (bv Gavi, Gaillac, Verdejo), maar ook een Chardonnay met licht houtlagering combineert prima. Dat sluit mooi aan bij het rooksmaakje van de bacon.

4 personen55 minuten

Ingrediënten

  • 1 rol vers quiche- of taartdeeg* (Tante Fanny)
  • 1 eetlepel bloem
  • ½ eetlepel boter of margarine
  • 200 gram geraspte Gruyere
  • 1 eetlepel paneermeel
  • 4 eieren
  • 4 dl slagroom
  • zout
  • peper
  • 150 gram bacon, wat dikker gesneden
  • extra: lage taartvorm Ø 26 cm

Stap 1

Verwarm de oven voor op 200 °C. Vet de taartvorm in met de boter en bekleed deze met de ronde deeglap. Druk de opstaande rand goed tegen de rand van de vorm. Prik met een vork gaatjes in de bodem. Meng 1 eetlepel van de geraspte kaas met het paneermeel en bestrooi de bodem ermee.

Stap 2

Klop de eieren in een grote kom los met de slagroom met wat zout en peper. Bak in een koekenpan met anti-aanbaklaag op halfhoog vuur de plakken bacon kort aan weerszijden knapperig bruin. Beleg de bodem van de taartvorm met de plakjes bacon. Verdeel de rest van de kaas erover. Schenk daar het eimengsel over uit.

Stap 3

Bak de hartige taart in het midden van de oven in ca. 40 minuten gaar en goudbruin. Dek – als de taart te donker dreigt te worden – de laatste 10 minuten af met aluminiumfolie. Lekker met een groene salade.

 

 * In het oorspronkelijke recept werden 4 plakjes bladerdeeg uit de diepvries gebruikt die je dan zelf moest uitrollen tot een ronde lap.

 

INTERESSE GEWEKT?

Volg mij dan op Instagram, Facebook of Pinterest en blijf op de hoogte van mijn laatste culinaire avonturen.

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor mijn nieuwsbrief.

 

Moorse kip van Sergio Herman uit Sobremesa

Voor het weekend
Moorse kip van Sergio Herman

Wat is de overeenkomst tussen topkok Sergio Herman en vakantie-eiland Ibiza? Dat is ‘Sobremesa’,  het derde kookboek van zijn hand met als invalshoek Ibiza. Want Ibiza is zijn grootste liefde; het eiland waar hij al meer dan twintig jaar kind aan huis is. Deze Moorse kip is een van zijn favorieten, en nu ook van ons! Want het is echt MEER DAN VERRUKKELIJK!

Portret Sergio Herman op IbizaWe hebben het gerecht wel ietsje aangepast: zo hebben we de handgerolde couscous (heel moeilijk verkrijgbaar!) vervangen door bulgur. Ook de volgorde van handelingen wat gewijzigd, zodat het allemaal iets praktischer wordt.

Welke wijn bij Moorse kip?

Malse kruidige kip met licht-pittige tomatenjus en couscous met olijven. Citroen geeft het een frisse smaak. Kies hier voor een frisse witte wijn vanwege de frisse tomatenjus, yoghurt en de vele groene kruiden. Denk aan een Sauvignon Blanc die de kruiden ondersteunt. Maar een Vermentino is ook een uitstekende keus.

4 personen50 minuten

Ingrediënten

  • 1 hele kip of 1 kg kipdelen
  • fijn zeezout en versgemalen zwarte peper
  • 1 eetlepel + 1 theelepel ras el hanout
  • olijfolie
  • 5 teentjes knoflook, in dunne plakjes
  • 5 sjalotten
  • 150 ml kippenbouillon
  • 2 tomaten, ontveld
  • 2 eetlepels harissa
  • ½ rode chilipeper, fijngesneden
  • rasp van 2 citroenen
  • 100 ml Griekse yoghurt
  • 150 gram grove (handgerolde) couscous of bulgur
  • 10 blaadjes basilicum
  • 10 blaadjes munt
  • 10 blaadjes koriander
  • 100 gram zwarte olijven
  • 2 eetlepels za’atar
  • sap van 1 citroen

Stap 1

Verwarm de oven voor op 180℃. Snijd de kip in stukken. Kruid de stukken kip met zout, peper en 1 eetlepel ras el hanout. Verhit olijfolie in een grote koekenpan en bak de kip rondom bruin, voeg de knoflook toe.

Stap 2

Pel de sjalotten en snijd ze in de lengte doormidden. Schep de kip met knoflook in een ruime ovenschaal. Bak de sjalotten in het bakvet van de kip tot ze goudbruin kleuren. Voeg de bouillon toe en verwarm. Schenk over de kip. Snijd de tomaat in stukken en voeg samen met de harissa en chilipeper toe aan de kip. Strooi de helft van de citroenrasp erover en besprenkel met olijfolie. Bak de kip in het midden van de oven in 35 minuten gaar.

Stap 3

Roer de Griekse yoghurt los met zout en peper. Kook de couscous volgens gebruiksaanwijzing. Schep de basilicum, munt, koriander, olijven erdoor. Breng op smaak met 1 eetlepel za’atar, citroenrasp, citroensap en zout.

Stap 4

Verdeel de yoghurt in lepels over de kip en bestrooi met 1 theelepel ras el hanout en 1 eetlepel z’atar. Geef de couscous erbij. Lekker met Turks brood (voor het dippen van de saus) en salade.

Sfeerbeeld van Sergio Herman op Ibiza
Sergio Herman op z’n geliefde Ibiza

Het kookboek

Sobremesa is een boek om verliefd op te worden. Zo mooi gemaakt; je voelt de liefde voor het eiland en je wilt meteen een vlucht boeken. Sobremesa betekent ‘natafelen’ met die momenten waarop de mooiste herinneringen worden gemaakt, de beste gesprekken worden gevoerd en het leven volop wordt gevierd’. Behalve recepten en fantastische foto’s, vind je in het boek ook een lijst van adressen met restaurants en tips voor foodies. In ieder geval mijn zin is aangewakkerd en de plannen liggen al klaar.

Bestellen kun je hier:

Cover SobremesaTitel : Sobremesa
Auteur : Sergio Herman
Fotograaf: Kris Vlegels
Uitgever : Uitgeverij Carrera Culinair
ISBN : 978 904 884 438 8
Prijs : € 34,99

 

 

 

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

 

Thaise massaman curry van rundvlees uit het kookboek curry's

Voor het weekend
Thaise massaman curry van rundvlees

Kaeng massaman; weleens van gehoord? Het is een echte (milde) Thaise curry, gemaakt van rundvlees met kokosmelk, noten, aardappels en laurierblad. Massaman stamt af van het woord ‘musulman’ oftewel ‘moslim’. Oorspronkelijk gebruikten de Thaise mensen hiervoor de specerijen van de moslim-handelsreizigers om hun gerechten een rijkere smaak te geven.

Curry is een verwarrend woord met verschillende betekenissen; bedoel je het gerecht, of bedoel je de curry-pasta of misschien het kruidenmengsel kerrie. Het zit zo: in ieder geval is het een verzamelnaam voor een aantal Aziatische gerechten die gestoofd zijn in een saus. Je komt curry-gerechten tegen in India, Maleisië en Thailand. Maar de basis is altijd een specerijenmix; de zogenaamde curry-pasta.

In Thailand kennen ze 5 soorten curry-pasta: groene curry, rode curry, gele curry, penang curry en massaman curry. Dit recept is afkomstig uit het kookboekje Curry’s. We hebben het iets aangepast en nog wat versimpeld. We gebruiken nu voorgekookte en geschilde krielaardappeltjes en een kant-en-klare curry-pasta en het resultaat was verrukkelijk. Lekker makkelijk, je moet er alleen even de tijd voor nemen.

Welke wijn bij massaman curry van rundvlees?

Deze massaman curry smaakt licht pittig en zacht romig. Mals rundvlees en aardappeltjes zijn lekker gestoofd. Wij dronken er een gekoelde rosé bij uit de provence (Mirabeau Etoile) van Gall & Gall. Voldoende power om overeind te blijven, maar verfrissend als tegenhanger van de curry. Een excellente keus!
Maar andere opties zijn: chardonnay uit Californië, Beaujolais of een Nero d’Avola.

6 personen30 minuten + 1 ½ uur stooftijd

Ingrediënten

  • 50 gram ongezouten pinda’s
  • 750 gram runderstoofvlees (bv sucadelappen)
  • zout, versgemalen peper
  • 3 eetlepels (rijst)olie
  • 1 ui, in halve ringetjes
  • 1 rode peper, fijngesnipperd
  • 2 pakjes Thaise massaman curry pasta (Conimex)
  • 500 gram voorgekookte krielaardappeltjes (koeling)
  • 200 ml runderbouillon
  • 1 blikje kokosmelk (400 ml)
  • 2 laurierblaadjes
  • 3 eetlepels suiker
  • 2 eetlepels vissaus
  • 1 eetlepel tamarindepasta
  • verse koriander

Stap 1

Rooster de pinda’s in een droge koekenpan lichtbruin. Laat afkoelen en hak ze grof.

Stap 2

Bestrooi de rundvleesblokjes met zout en peper. Verhit de olie in een braadpan en bak het vlees in 2 gedeelten rondom bruin. Schep uit pan. Voeg eventueel nog 1 eetlepel olie toe en verhit opnieuw. Bak de ui en rode peper in ca. 2 minuten lichtbruin. Roer de currypasta erdoor en bak even mee tot het begint te geuren. Voeg de aardappelen en het vlees toe en schep om. Laat ca. 2 minuten op een middelhoog vuur bakken. Blus af met de bouillon en de kokosmelk. Breng opnieuw aan de kook. Voeg toe: laurierblaadjes, suiker vissaus, tamarindepasta en de grof gehakte pinda’s. Leg de deksel op de pan en laat op een laag vuur ca. 1 uur zachtjes stoven tot het vlees zacht is, af en toe doorroeren.

Stap 3

Haal de deksel van de pan en laat de curry nog 30 minuten verder gaarstoven, zodat de saus een beetje indikt. Bestrooi aan tafel eventueel met verse koriander.

Lekker met basmati rijst en geroerbakte Thaise groentemix.

 

Bestellen kun je hier:

Cover Curry's Titel : Curry’s
Auteur : Sophie Matthys
Uitgever : Uitgeverij Manteau (New Book Collective)
ISBN : 978 90 223 3649 6
Prijs : € 19,99

 

 

 

 

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST

Recept: massaman curry van rundvlees. Klassieker uit de Thaïse keuken. Heerlijke stoofschotel die niet al te pittig is. Met pinda’s, laurierblad en kokosmelk.  Lees het hele recept op de website! Welke wijn past hier nog meer bij? #wijn-spijscombinatie #Aziatisch, #Thaïs

 

Tsjechische goulash LR van Mieke

Gouwe Ouwe
Cesky gulas van Mieke

Je herkent het vast: recepten van gerechten die al jarenlang mee gaan. Favorieten die telkens terugkeren op je eettafel. Gewoon, omdat ze zo lekker zijn, of gemakkelijk te maken, of… nou ja vul maar in. Mieke in de keukenVanaf nú deel ik (culinair specialist Mieke van Laarhoven) elke maand zo’n gouwe ouwe uit mijn receptenmap. Ik kijk hierbij naar het seizoen en goede verkrijgbaarheid van producten. En ik laat je kennismaken met alle delen van de wereld. Want dat is zo leuk aan koken en eten: je kunt variëren tot je een ons weegt. Bij wijze van spreken dan. We starten deze maand met mijn Cesky gulas (oftewel Tsjechische goulash). Eet lekker!

Het is herfst. Als we geluk hebben komen er nog wat fijne Indian Summer avonden voorbij. Maar het is tevens de tijd van gezelligheid binnenshuis. Kaarsen aan, de verwarming een tandje hoger en bankhangen met een goed boek of een lekker filmpje. En daar hoort comfortfood bij. Een van mijn favorieten is een grote pan Tsjechische goulash. Een aantal jaar gelden at ik de lekkerste ever, in Praag. Ik was er in oktober, de mussen vielen van het dak zo warm nog, maar ik moest en zou goulash eten. Never een moment spijt van gehad. Ik heb thuis net zo lang geëxperimenteerd (manlief kon geen goulash meer zien) tot ik tevreden was over de smaak die verdacht veel leek op de goulash uit Praag. En vanaf dat moment komt ie elk najaar wel een paar keer op tafel. Je kunt gerust een grote hoeveelheid maken en delen ervan invriezen. Gemak dient de mens nietwaar? Eet het klassiek met rode kool en een kruimige aardappel. Of bak er een grote schaal frietjes bij. Heerlijk!

Uitzicht op de stad Praag
Uitzicht op de stad Praag

 

Welke wijn bij Tsjechische goulash?

Bij een goulash van rundvlees hoort een rode wijn met zachte tannines en wel voldoende body. Kies bijvoorbeeld voor een Carménère uit Chili, of een Malbec of Cabernet Franc uit Argentinië. Ook een pinotage uit Zuid-Afrika is een goede optie.

4 personen30 minuten + 2 ½ uur stooftijd

Ingrediënten

  • 1 eetlepel boter of margarine
  • 500 gram sucadelappen op kamertemperatuur,  in blokken 4×4 cm
  • 2 uien, gesnipperd
  • 1 teen knoflook, gesnipperd
  • 1 eetlepel tomatenpuree
  • 1 eetlepel zoete paprikapoeder
  • ½ liter vleesfond (potjes à 380 gram)
  • 1 dessertlepel karwijzaad
  • 1 eetlepel gedroogde majoraan
  • zout en peper naar smaak
  • 1 grote winterpeen, in grove stukken (300 gram)
  • 3 vastkokende aardappels, geschild in blokjes (300 gram)
  • 1 groene paprika, in dunne repen

Stap 1

Bestrooi met vlees met zout en peper. Verhit de boter in een braadpan en bak het rundvlees (in gedeelten) al omscheppend aan. Voeg de uien en knoflook toe en bak deze al omscheppend ca. 3 minuten mee. Daarna de tomatenpuree erdoor roeren en kort meebakken. Paprikapoeder eroverheen strooien en doorroeren en dan de bouillon, karwijzaad en majoraan toevoegen. Breng aan de kook en laat afgedekt ca. 2 uur zachtjes sudderen.

Stap 2

Snijd intussen de winterwortel en aardappel in blokjes. Voeg toe aan het vleesmengsel en laat nog ca. 20 minuten afgedekt meestoven. Breng op smaak met zout en peper.

Stap 3

Op het laatst de paprikarepen toevoegen en ca. 10 minuten meestoven. De paprika moet lekker knapperig blijven. Naar wens de stoofpot binden met een maïzena-papje. Lekker met kruimig gekookte aardappelen en rodekool.

 

Zo maak je een maïzena-papje

Meng gelijke hoeveelheden maïzena en water (begin met 1 om 1 eetlepel) en meng dat tot een papje. Voeg het papje toe aan het te binden mengsel (in dit geval de goulash). Al omscheppend zul je merken dat het vleesmengsel dikker wordt en bindt.

 

INTERESSE GEWEKT?

Volg mij dan op Instagram, Facebook of Pinterest en blijf op de hoogte van mijn laatste culinaire avonturen.

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor mijn nieuwsbrief.

 

Gehaktballetjes van kip in preisaus uit het kookboek Nog eenvoudiger van Pascale Naessens

Voor het weekend
Koolhydraatarm: gehaktballetjes van kip met prei

Nog eenvoudiger deel 2‘ is opnieuw een fantastisch boek voor iedereen die wil afvallen op een prettige manier. De Belgische Pascale Naessens maakt van gezond eten koken, opdienen en consumeren een waar feest. Ze bereidt de allerlekkerste gerechten met heel weinig ingrediënten. Dat deed ze ook al eerder in deel 1: met maximaal 4 ingrediënten zet je een complete maaltijd op tafel. Voor vandaag: kipgehaktballetjes in een romige preisaus.

Voedingsdeskundige Pascale Naessens wijkt niet af van haar koers. (Lees nog even mijn vorige verhalen!). Opnieuw presenteert ze 70 nieuwe gerechten die allemaal koolhydraatarm zijn. In dit boek zijn de recepten ingedeeld op tijd: 10 minuten, 15 minuten, 20 minuten en 25 minuten. Dus behalve gezond, koolhydraatarm ben je ook heel snel klaar!

Welke wijn bij kipgehaktballetjes in romige prei-curry?

Het gerecht smaakt lekker romig en licht pikant met een bite van zoete prei. Gehaktballetjes zorgen voor structuur. Schenk hier een witte Elzasser bij, bij voorkeur een pinot gris. Het zachte rijpe fruit van de wijn combineert fantastisch met de geurige zoetheid van curry’s op basis van kokosmelk.

2 personen25 minuten

Ingrediënten

  • 300 g kippengehakt
  • zout, versgemalen peper
  • 2 eetlepels olie
  • 500 gram prei (ca. 2 stuks)
  • 2 eetlepels groene currypasta (Conimex)
  • 200 ml kokosmelk

Stap 1

Kruid het gehakt met peper en zout, draai er gehaktballetjes van ter grootte van een pingpong-bal. Verhit de olie in hapjespan en bak de balletjes bruin.

Stap 2

Snijd intussen de prei in ringetjes en houd wat groen van de prei opzij voor de afwerking.

Stap 3

Haal de gehaktballetjes uit de pan; ze hoeven nog niet gaar te zijn, wel gebruind. Giet het bakvet niet weg, tenzij het verbrand is. Doe de prei in de pan, giet er een flinke scheut water bij en leg het deksel erop. Stoof ca. 6 minuten tot de prei gaar is. Giet de kokosmelk erbij en roer 2 eetlepels groene curry erdoor. Breng op smaak met peper en zout en voeg de gehaktballetjes toe. Laat nog even doorkoken tot de gehaktballetjes gaar zijn. Serveer in een diep bord en garneer met wat fijngesnipperd groen van de prei.

Wil je NIET koolhydraatarm eten (of afvallen), dan kun je er basmatirijst bijgeven. Deze hoeveelheid is dan voldoende voor 4 personen.

Bestellen? Dat kan hier:

Cover Nog eenvoudiger 2 van Pascale NaessensTitel : Nog eenvoudiger met vier ingrediënten, deel 2
Auteur: Pascale Naessens
Uitgever : Terra Lannoo
ISBN : 978 94014 58580
Prijs : € 25,99

 

 

 

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

 

Kip Marbella , oftewel Kip met olijven en pruimen

Voor het weekend
Kip met olijven en pruimen uit de oven

Je hebt van die recepten die van hand tot hand gaan. Zo ook deze ‘Marbella kip’. Oorspronkelijk is het een recept uit een zeer oud kookboek ‘Het Delicatessen kookboek’ (1981) van de New Yorkse traiteur Silver Palate. Tijdens onze reünie van de Languedoc-reis zette Marianne Mulckhuyse dit gerecht op de buffettafel. Ik was meteen verliefd. Bij thuiskomst meteen mijn exemplaar van het kookboek weer opgeduikeld uit mijn boekenkast met ‘oude’ boeken die op zolder staan. Hij ligt namelijk helemaal aan flarden (net als het exemplaar van Marianne), zoveel hebben we eruit gekookt.

Vanaf vandaag mijn aangepaste versie van de ‘Kip Marbella’ op I Love Food & Wine; om NOOIT MEER TE VERGETEN!

Ook Ottolenghi was fan van dit gerecht en maakte zijn eigen variant die hij publiceerde in zijn nieuwste boek ‘Simpel’. Ottolenghi maakt hem niet met pruimen, maar met Medjool dadels.

ip Marbella, oftewel Kip met pruimen en olijven.
Klaar om in de oven te gaan.

Dit is mijn versie, niet met kippenbouten, maar met kippendijen. Niet voor 8 personen, maar voor 4. En zonder bruine basterdsuiker (op advies van Marianne!)
Dit is een heerlijk recept voor party’s met meer mensen, want je kunt het recept heel makkelijk uitbreiden. Bovendien super simpel om te maken, want de oven doet het werk. Het enige waar je rekening moet houden is een nachtje marineren. Dat is essentieel voor een sappig eindresultaat. En een of meer dagen in de koelkast maakt het zelfs nog lekkerder.

Welke wijn bij Marbella kip?

Malse kruidige kip met af en toe een bite van zoete pruimen. Je kunt hier alle kanten mee op: chardonnay (zonder houtlagering), chenin blanc uit Zuid-Afrika, of de Flor de Indalia (Zuid-Spanje). Maar ook een zwoele rode wijn (niet al te zwaar) zoals een Monastrell uit Jumilla combineert uitstekend, en sluit lekker aan op het zoetje van de pruimen.

4 personen70 minuten + nacht marineren

Ingrediënten

  • 700 gram kippendijen
  • zout, versgemalen peper
  • 5 teentjes knoflook, fijngesneden
  • 2 eetlepels gedroogde oregano
  • 3 eetlepels rode wijnazijn
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 125 gram ontpitte gedroogde pruimen
  • 1 blikje groene olijven gevuld met citroen (Merza)
  • 60 gram kappertjes
  • 2 laurierblaadjes
  • 125 ml witte wijn
  • 1 eetlepel ahornsiroop
  • 2 eetlepels gehakte platte peterselie of koriander

Stap 1

Bestrooi de kippendijen met zout en peper. Leg ze in een braadslede. Maar een marinade van: knoflook, oregano, rode wijnazijn en olijfolie. Roer door elkaar en schenk over de kip in de braadslede. Verdeel over de kip: pruimen, olijven, kappertjes (+ 2 eetlepels van het sap) en laurierblaadjes. Schep om. Laat afgedekt een nacht in de koelkast marineren.

Stap 2

Verwarm de oven voor op 180 C. Schenk de witte wijn in een maatbeker en roer de ahornsiroop erdoor. Verdeel over de kip. Laat de kip in ca. 50  minuten in de oven gaar en lichtbruin worden. Schep de kip op een serveerschaal. Bestrooi rijkelijk met peterselie of koriander.

Lekker met witte rijst of gebakken krieltjes en een groene salade.

 

INTERESSE GEWEKT?

Volg mij dan op Instagram, Facebook of Pinterest en blijf op de hoogte van mijn laatste culinaire avonturen.

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor mijn nieuwsbrief.

 

Kalfsmedaillons met paddenstoelen

Voor het weekend
Kalfsmedaillon met groenten en mosterdsaus

Zéér simpel eenpansgerecht van kalfsvlees, champignons, spinazie en een mosterdsaus. Een heerlijk recept uit het kookboek Nog Eenvoudiger van tv-persoonlijkheid Pascale Naessens uit België.

Pascale met witlofHet is een geweldig leuke kookboek waarin de mooie Pascale met slechts vier ingrediënten binnen een half uur een heerlijk gerecht op tafel tovert. Dat betekent weinig werk en snel klaar. Bovendien is zij het boegbeeld van gezonde voeding en werkt samen met verschillende deskundigen op het gebied van ‘low carb’ en de Nederlandse diabetesvereniging. Wat wil je nog meer? Eigenlijk is dit dus een PERFECT gerecht.

Welke wijn bij kalfsvlees met champignons en mosterdsaus?

Mosterd, sojasaus, paddenstoelen en spinazie zijn hier de smaakmakers. Bij gerechten waarin mosterd een belangrijke plaats heeft, kun je het beste een jonge verfrissende wijn drinken. Zin in wit: kies dan een Italiaanse Verdicchio of Vermentino. Liever rood: dan smaakt een Beaujolais uitstekend, of een kruidige syrah uit de Noord-Rhône.

2 personen30 minuten

Ingrediënten

  • 2 kalfsmedaillons
  • zout, versgemalen peper
  • 50 gram roomboter
  • 300 gram kastanjechampignons, schoongeveegd
  • 3 eetlepels Franse mosterd
  • 3 eetlepels lichte sojasaus
  • 200 gram spinazie

Stap 1

Bestrooi de kalfsmedaillons met zout en peper. Verhit 25 gram boter in een grote koekenpan. Bak de kalfsmedaillons in ca. 5 minuten aan beide kanten bruin in de boter, halverwege keren.

Stap 2

Snijd intussen de champignons in plakjes. Wikkel de kalfsmedaillons in aluminiumfolie en zet opzij. Giet het vet uit de pan, maar laat de aanbaksels zitten. Doe een vers klontje boter (ca. 25 gram) in de pan. Bak op hoog vuur de champignons gaar tot het vocht verdampt is. Voeg er 3 eetlepels mosterd, 3 eetlepels water en 3 eetlepels sojasaus aan toe. Roer om tot je een homogene saus krijgt. Duw de champignons naar de zijkant van de pan en leg de spinazie erbij. Zet een deksel op de pan en laat in ca. 4 minuten de spinazie slinken.

Stap 3

Leg het vlees weer bij de spinazie en champignons in de pan. Giet ook de vleesjus, die uit het vlees is gelopen, erbij. Laat in ca. 1 minuut weer goed warm worden en serveer.

 

Bestellen? Dat kan hier:

 

Cover Nog eenvoudiger met PascaleTitel : Nog eenvoudiger met vier ingrediënten
Auteur: Pascale Naessens
Uitgever : Terra Lannoo
ISBN : 978 94014 55527
Prijs : € 25,99

 

 

 

 

Kijk ook nog even naar de Grote garnalen met Ras el Hanout,

en Viscurry met spinazie, allebei ook recepten uit dit kookboek!

 

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Voor het weekend
Lamskoteletten van de BBQ

Steek de barbecue maar aan: we maken dit weekend gemarineerde ‘lamb chops’ van BBQ-king Jord Althuizen. Het recept is afkomstig uit zijn nieuwste kookboek ‘No Worries BBQ’. We hebben het een aantal keren getest en aangepast. En nu is het heerlijk!

In het intro van het recept vertelt Jord het volgende:

Tijdens een bijzonder gezellige BBQ op het achterdek van de wijnmakersfamilie De Bortoli deelde Leanne een van haar familierecepten. Daarmee liet ze zien niet alleen de Italiaanse keuken te beheersen (ze heeft Italiaanse roots), maar ook de Australische, die is doorspekt met Aziatische invloeden. De smakelijke combinatie van de Australische lamskoteletten met een zoet-zoutige sojamarinade, die na het grillen een heerlijke gekaramelliseerde touch geeft, is te lekker om niet met jou te delen. Het marineren duurt even, maar qua bereiding is de boel zo klaar en heb je dus alle tijd om nog een rondje wijn in te schenken en relaxen met je gasten. Probeer een beetje dikke lamkoteletten te scoren; zo kun je ze mooi laten karamelliseren zonder risico op een te gare kotelet.”

Welke wijn bij gegrilde lamskoteletten?

De licht gekaramelliseerde lamskoteletten smaken wat zoetig met een duidelijke touch van gember en sherry. Schenk hier een volle soepele rode wijn bij met rijpe fruitaroma’s. Denk aan Zinfandel of Primitivo. Maar ook een Malbec uit Chili, of een Côtes du Rhône is een prima keus.

4 personen15 minuten, 3 uur wachttijd

Ingrediënten

  • 75 gram verse gember
  • 4 eetlepels bruine suiker
  • 75 ml sojasaus
  • 3 knoflooktenen, fijngehakt
  • 2 eetlepels sesamzaad
  • 4 eetlepels droge sherry
  • 4 eetlepels tomatenchutney of -ketchup
  • versgemalen zwarte peper
  • 1 kg lamskoteletten
  • zout
  • 1 verse rode peper, zaadjes verwijderd en in ringetjes gesneden
  • 2 lente-uien, in ringetjes gesneden

Stap 1

Schil de gember en hak  of rasp hem zo fijn mogelijk, Doe twee derde van de gember met de suiker, de sojasaus, knoflook, het sesamzaad, sherry, tomatenchutney en versgemalen zwarte peper in een grote kom of schaal en roer alles goed door elkaar. Leg de lamskoteletten erin en zorg ervoor dat ze goed bedekt zijn met de marinade. Laat minimaal 3 uur marineren in de koelkast (een nachtje is nog beter).

Stap 2

Gril de lamskoteletten met marinade 3 minuten per kant op de BBQ of in de grillpan. Bestrooi ze met zout. Leg ze op een schaal en garneer ze met de overgebleven gember, de rode peper en lente-ui.

 

Bestellen kun je hier:

Cover No Worries BBQTitel : Smokey Goodness No Worries BBQ
Auteur : Jord Althuizen
Uitgever : Uitgeverij Kosmos Uitgevers
ISBN : 978 90 215 688 98
Prijs : € 29,99

 

 

 

Meer proeven uit dit heerlijk BBQ-kookboek? Kijk ook nog even naar de BBQ salade met perzik en burrata. Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Thaise salade met biefstuk uit het kookboek West eats East

Voor het weekend
Yam Nua Yang; Thaise salade met biefstuk

Zin in een zomerse maaltijdsalade? En houd je toevallig ook van Aziatisch eten, dan is deze pittige Thaise salade met gebakken biefstukreepjes echt iets voor jou. Op z’n Thais heet deze salade Yam Nua Yang. In ieder geval is het een van mijn echte favorieten als ik in Thailand ben.

Dit recept is afkomstig uit het kookboek ‘West eats East’ van Marc Declercq ism Wok Dynasty. Al eerder plaatsten we enkele recepten uit dit prachtige boek; Thaise groene curry en Vietnamese Carpaccio. Ook allebei aanraders!!! Je kunt deze salade met of zonder rijst serveren. Zonder rijst is het een heerlijke lichte salade. In Thailand wordt de salade lauwwarm opgediend. 

Welke wijn bij Thaise salade met biefstuk?

Frisse salade met een mooie combinatie tussen zuur, zout en pittig. Schenk hier een frisse witte wijn bij met een klein zoetje, zoals de Pinot Gris d’ Alsace, of een Muscat d’ Alsace. 

4 personen20 minuten

Ingrediënten

  • 500 gram biefstuk
  • 1 eetlepel suiker
  • 3 eetlepels vissaus
  • 3 eetlepels citroensap
  • 2 tomaten
  • ½ komkommer
  • ½ (rode) ui 
  • 50 gram wortel
  • 2 lente-uitjes
  • 1 chilipeper
  • 1 stengel citroengras
  • 4 takjes munt
  • 10 takjes koriander

Stap 1

Verhit een droge koekenpan. Bak de biefstuk op hoog vuur aan elke kant 30 seconden. Snijd het vlees in dunne plakjes en doe ze in een kom. Klop de suiker, vissaus en citroensap door elkaar en schep het mengsel door het vlees.

Stap 2

Snij de tomaten in partjes. Snijd de komkommer en ui in dunne halve maantjes. Rasp de wortel. Snijd de lente-uitjes en chilipeper in dunne ringetjes. Hak de stengel citroengras fijn. Hak de munt en koriander grof.

Stap 3

Meng alle andere ingrediënten door het vlees. Verdeel over 4 borden. Breng zonodig aan tafel op smaak met nog wat citroensap en/of vissaus. 

Bestellen kun je hier:

cover West eats EastTitel : West east East
Auteur : Marc Declercq ism Wok Dynasty
Uitgever : Uitgeverij Lannoo
ISBN : 978 94 014 4643 3
Prijs : € 29,99

 

 

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.