Kip Marbella , oftewel Kip met olijven en pruimen

Voor het weekend
Kip met olijven en pruimen uit de oven

Je hebt van die recepten die van hand tot hand gaan. Zo ook deze ‘Marbella kip’. Oorspronkelijk is het een recept uit een zeer oud kookboek ‘Het Delicatessen kookboek’ (1981) van de New Yorkse traiteur Silver Palate. Tijdens onze reünie van de Languedoc-reis zette Marianne Mulckhuyse dit gerecht op de buffettafel. Ik was meteen verliefd. Bij thuiskomst meteen mijn exemplaar van het kookboek weer opgeduikeld uit mijn boekenkast met ‘oude’ boeken die op zolder staan. Hij ligt namelijk helemaal aan flarden (net als het exemplaar van Marianne), zoveel hebben we eruit gekookt.

Vanaf vandaag mijn aangepaste versie van de ‘Kip Marbella’ op I Love Food & Wine; om NOOIT MEER TE VERGETEN!

Ook Ottolenghi was fan van dit gerecht en maakte zijn eigen variant die hij publiceerde in zijn nieuwste boek ‘Simpel’. Ottolenghi maakt hem niet met pruimen, maar met Medjool dadels.

ip Marbella, oftewel Kip met pruimen en olijven.
Klaar om in de oven te gaan.

Dit is mijn versie, niet met kippenbouten, maar met kippendijen. Niet voor 8 personen, maar voor 4. En zonder bruine basterdsuiker (op advies van Marianne!)
Dit is een heerlijk recept voor party’s met meer mensen, want je kunt het recept heel makkelijk uitbreiden. Bovendien super simpel om te maken, want de oven doet het werk. Het enige waar je rekening moet houden is een nachtje marineren. Dat is essentieel voor een sappig eindresultaat. En een of meer dagen in de koelkast maakt het zelfs nog lekkerder.

Welke wijn bij Marbella kip?

Malse kruidige kip met af en toe een bite van zoete pruimen. Je kunt hier alle kanten mee op: chardonnay (zonder houtlagering), chenin blanc uit Zuid-Afrika, of de Flor de Indalia (Zuid-Spanje). Maar ook een zwoele rode wijn (niet al te zwaar) zoals een Monastrell uit Jumilla combineert uitstekend, en sluit lekker aan op het zoetje van de pruimen.

4 personen70 minuten + nacht marineren

Ingrediënten

  • 700 gram kippendijen
  • zout, versgemalen peper
  • 5 teentjes knoflook, fijngesneden
  • 2 eetlepels gedroogde oregano
  • 3 eetlepels rode wijnazijn
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 125 gram ontpitte gedroogde pruimen
  • 1 blikje groene olijven gevuld met citroen (Merza)
  • 60 gram kappertjes
  • 2 laurierblaadjes
  • 125 ml witte wijn
  • 1 eetlepel ahornsiroop
  • 2 eetlepels gehakte platte peterselie of koriander

Stap 1

Bestrooi de kippendijen met zout en peper. Leg ze in een braadslede. Maar een marinade van: knoflook, oregano, rode wijnazijn en olijfolie. Roer door elkaar en schenk over de kip in de braadslede. Verdeel over de kip: pruimen, olijven, kappertjes (+ 2 eetlepels van het sap) en laurierblaadjes. Schep om. Laat afgedekt een nacht in de koelkast marineren.

Stap 2

Verwarm de oven voor op 180 C. Schenk de witte wijn in een maatbeker en roer de ahornsiroop erdoor. Verdeel over de kip. Laat de kip in ca. 50  minuten in de oven gaar en lichtbruin worden. Schep de kip op een serveerschaal. Bestrooi rijkelijk met peterselie of koriander.

Lekker met witte rijst of gebakken krieltjes en een groene salade.

 

INTERESSE GEWEKT?

Volg mij dan op Instagram, Facebook of Pinterest en blijf op de hoogte van mijn laatste culinaire avonturen.

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor mijn nieuwsbrief.

 

Kalfsmedaillons met paddenstoelen

Voor het weekend
Kalfsmedaillon met groenten en mosterdsaus

Zéér simpel eenpansgerecht van kalfsvlees, champignons, spinazie en een mosterdsaus. Een heerlijk recept uit het kookboek Nog Eenvoudiger van tv-persoonlijkheid Pascale Naessens uit België.

Pascale met witlofHet is een geweldig leuke kookboek waarin de mooie Pascale met slechts vier ingrediënten binnen een half uur een heerlijk gerecht op tafel tovert. Dat betekent weinig werk en snel klaar. Bovendien is zij het boegbeeld van gezonde voeding en werkt samen met verschillende deskundigen op het gebied van ‘low carb’ en de Nederlandse diabetesvereniging. Wat wil je nog meer? Eigenlijk is dit dus een PERFECT gerecht.

Welke wijn bij kalfsvlees met champignons en mosterdsaus?

Mosterd, sojasaus, paddenstoelen en spinazie zijn hier de smaakmakers. Bij gerechten waarin mosterd een belangrijke plaats heeft, kun je het beste een jonge verfrissende wijn drinken. Zin in wit: kies dan een Italiaanse Verdicchio of Vermentino. Liever rood: dan smaakt een Beaujolais uitstekend, of een kruidige syrah uit de Noord-Rhône.

2 personen30 minuten

Ingrediënten

  • 2 kalfsmedaillons
  • zout, versgemalen peper
  • 50 gram roomboter
  • 300 gram kastanjechampignons, schoongeveegd
  • 3 eetlepels Franse mosterd
  • 3 eetlepels lichte sojasaus
  • 200 gram spinazie

Stap 1

Bestrooi de kalfsmedaillons met zout en peper. Verhit 25 gram boter in een grote koekenpan. Bak de kalfsmedaillons in ca. 5 minuten aan beide kanten bruin in de boter, halverwege keren.

Stap 2

Snijd intussen de champignons in plakjes. Wikkel de kalfsmedaillons in aluminiumfolie en zet opzij. Giet het vet uit de pan, maar laat de aanbaksels zitten. Doe een vers klontje boter (ca. 25 gram) in de pan. Bak op hoog vuur de champignons gaar tot het vocht verdampt is. Voeg er 3 eetlepels mosterd, 3 eetlepels water en 3 eetlepels sojasaus aan toe. Roer om tot je een homogene saus krijgt. Duw de champignons naar de zijkant van de pan en leg de spinazie erbij. Zet een deksel op de pan en laat in ca. 4 minuten de spinazie slinken.

Stap 3

Leg het vlees weer bij de spinazie en champignons in de pan. Giet ook de vleesjus, die uit het vlees is gelopen, erbij. Laat in ca. 1 minuut weer goed warm worden en serveer.

 

Bestellen? Dat kan hier:

 

Cover Nog eenvoudiger met PascaleTitel : Nog eenvoudiger met vier ingrediënten
Auteur: Pascale Naessens
Uitgever : Terra Lannoo
ISBN : 978 94014 55527
Prijs : € 25,99

 

 

 

 

Kijk ook nog even naar de Grote garnalen met Ras el Hanout,

en Viscurry met spinazie, allebei ook recepten uit dit kookboek!

 

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Voor het weekend
Lamskoteletten van de BBQ

Steek de barbecue maar aan: we maken dit weekend gemarineerde ‘lamb chops’ van BBQ-king Jord Althuizen. Het recept is afkomstig uit zijn nieuwste kookboek ‘No Worries BBQ’. We hebben het een aantal keren getest en aangepast. En nu is het heerlijk!

In het intro van het recept vertelt Jord het volgende:

Tijdens een bijzonder gezellige BBQ op het achterdek van de wijnmakersfamilie De Bortoli deelde Leanne een van haar familierecepten. Daarmee liet ze zien niet alleen de Italiaanse keuken te beheersen (ze heeft Italiaanse roots), maar ook de Australische, die is doorspekt met Aziatische invloeden. De smakelijke combinatie van de Australische lamskoteletten met een zoet-zoutige sojamarinade, die na het grillen een heerlijke gekaramelliseerde touch geeft, is te lekker om niet met jou te delen. Het marineren duurt even, maar qua bereiding is de boel zo klaar en heb je dus alle tijd om nog een rondje wijn in te schenken en relaxen met je gasten. Probeer een beetje dikke lamkoteletten te scoren; zo kun je ze mooi laten karamelliseren zonder risico op een te gare kotelet.”

Welke wijn bij gegrilde lamskoteletten?

De licht gekaramelliseerde lamskoteletten smaken wat zoetig met een duidelijke touch van gember en sherry. Schenk hier een volle soepele rode wijn bij met rijpe fruitaroma’s. Denk aan Zinfandel of Primitivo. Maar ook een Malbec uit Chili, of een Côtes du Rhône is een prima keus.

4 personen15 minuten, 3 uur wachttijd

Ingrediënten

  • 75 gram verse gember
  • 4 eetlepels bruine suiker
  • 75 ml sojasaus
  • 3 knoflooktenen, fijngehakt
  • 2 eetlepels sesamzaad
  • 4 eetlepels droge sherry
  • 4 eetlepels tomatenchutney of -ketchup
  • versgemalen zwarte peper
  • 1 kg lamskoteletten
  • zout
  • 1 verse rode peper, zaadjes verwijderd en in ringetjes gesneden
  • 2 lente-uien, in ringetjes gesneden

Stap 1

Schil de gember en hak  of rasp hem zo fijn mogelijk, Doe twee derde van de gember met de suiker, de sojasaus, knoflook, het sesamzaad, sherry, tomatenchutney en versgemalen zwarte peper in een grote kom of schaal en roer alles goed door elkaar. Leg de lamskoteletten erin en zorg ervoor dat ze goed bedekt zijn met de marinade. Laat minimaal 3 uur marineren in de koelkast (een nachtje is nog beter).

Stap 2

Gril de lamskoteletten met marinade 3 minuten per kant op de BBQ of in de grillpan. Bestrooi ze met zout. Leg ze op een schaal en garneer ze met de overgebleven gember, de rode peper en lente-ui.

 

Bestellen kun je hier:

Cover No Worries BBQTitel : Smokey Goodness No Worries BBQ
Auteur : Jord Althuizen
Uitgever : Uitgeverij Kosmos Uitgevers
ISBN : 978 90 215 688 98
Prijs : € 29,99

 

 

 

Meer proeven uit dit heerlijk BBQ-kookboek? Kijk ook nog even naar de BBQ salade met perzik en burrata. Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Thaise salade met biefstuk uit het kookboek West eats East

Voor het weekend
Yam Nua Yang; Thaise salade met biefstuk

Zin in een zomerse maaltijdsalade? En houd je toevallig ook van Aziatisch eten, dan is deze pittige Thaise salade met gebakken biefstukreepjes echt iets voor jou. Op z’n Thais heet deze salade Yam Nua Yang. In ieder geval is het een van mijn echte favorieten als ik in Thailand ben.

Dit recept is afkomstig uit het kookboek ‘West eats East’ van Marc Declercq ism Wok Dynasty. Al eerder plaatsten we enkele recepten uit dit prachtige boek; Thaise groene curry en Vietnamese Carpaccio. Ook allebei aanraders!!! Je kunt deze salade met of zonder rijst serveren. Zonder rijst is het een heerlijke lichte salade. In Thailand wordt de salade lauwwarm opgediend. 

Welke wijn bij Thaise salade met biefstuk?

Frisse salade met een mooie combinatie tussen zuur, zout en pittig. Schenk hier een frisse witte wijn bij met een klein zoetje, zoals de Pinot Gris d’ Alsace, of een Muscat d’ Alsace. 

4 personen20 minuten

Ingrediënten

  • 500 gram biefstuk
  • 1 eetlepel suiker
  • 3 eetlepels vissaus
  • 3 eetlepels citroensap
  • 2 tomaten
  • ½ komkommer
  • ½ (rode) ui 
  • 50 gram wortel
  • 2 lente-uitjes
  • 1 chilipeper
  • 1 stengel citroengras
  • 4 takjes munt
  • 10 takjes koriander

Stap 1

Verhit een droge koekenpan. Bak de biefstuk op hoog vuur aan elke kant 30 seconden. Snijd het vlees in dunne plakjes en doe ze in een kom. Klop de suiker, vissaus en citroensap door elkaar en schep het mengsel door het vlees.

Stap 2

Snij de tomaten in partjes. Snijd de komkommer en ui in dunne halve maantjes. Rasp de wortel. Snijd de lente-uitjes en chilipeper in dunne ringetjes. Hak de stengel citroengras fijn. Hak de munt en koriander grof.

Stap 3

Meng alle andere ingrediënten door het vlees. Verdeel over 4 borden. Breng zonodig aan tafel op smaak met nog wat citroensap en/of vissaus. 

Bestellen kun je hier:

cover West eats EastTitel : West east East
Auteur : Marc Declercq ism Wok Dynasty
Uitgever : Uitgeverij Lannoo
ISBN : 978 94 014 4643 3
Prijs : € 29,99

 

 

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

 

Asperges met notenboter

Voor het weekend
Asperges met ham en beurre noisette

Asperges met ham, ei en boter: klassieker kan haast niet, toch? Toch is deze versie net even anders!!! Gewone botersaus wordt namelijk vervangen door beurre noisette. Maar wat is beurre noisette eigenlijk? Letterlijk vertaald: hazelnotenboter. Maar er komt geen hazelnoot aan te pas. Je maakt deze botersaus door de boter te verwarmen, het water in de boter te laten verdampen en de eiwitten bruin te laten kleuren. In feite laat je de boter licht karameliseren waardoor een elegante nootachtige smaak ontstaat. Wow, likkebaardend lekker!

Welke wijn bij Asperges met beenham en beurre noisette?

In dit gerecht wordt de wijn bepaald door de nootachtige botersaus, de gerookte ham en het gekookte ei. De wijn mag daarom rond zijn met zachte zuren. Vanwege de gerookte ham en de nootachtige boter mag de wijn een klein beetje houtlagering hebben. Dan sluiten de aroma’s perfect aan. Kies bijvoorbeeld voor een Chardonnay met weinig houtlagering.

4 personen30 minuten

Ingrediënten

  • 1 kg asperges, schoongemaakt
  • 1 theelepel suiker
  • 175 gram roomboter
  • 2 stukjes foelie
  • zout
  • 4 eieren
  • mespuntje geraspte nootmuskaat
  • 2 kropsla
  • 300 gram gerookte achterham, in dikkere plakjes
  • 4 eetlepels geknipte tuinkers

Stap 1

Kook de asperges 5 minuten in ruim water met suiker, 20 gram boter, foelie en zout. Draai het vuur uit en laat de asperges afgedekt nog 15-20 minuten staan (afhankelijk van de dikte). Kook intussen de eieren in 10 minuten hard. Laat ze schrikken en snijd ze in plakjes.

Stap 2

Snijd de rest van de boter in blokjes en smelt de rest van de boter in een steelpannetje (liefst met lichtgekleurde bodem zodat je de kleur goed ziet) op middelhoog vuur. Schep de eiwitten die naar boven komen drijven van het oppervlak. Haal, zodra de boter lichtbruin van kleur is en nootachtig gaat ruiken, de pan van het vuur. (Let op dat de boter niet verbrand!) Zeef de boter door een koffiefilter of een hele fijne zeef boven een schone pan en houd warm tot gebruik.

Stap 3

Haal de buitenste bladeren van de kropsla en bewaar de mooie exemplaren. Halveer de harten van de kropsla. Verhit 2 eetlepels van de notenboter in een koekenpan en bak de kropsla-harten 2 minuten. 

Stap 4

Giet de asperges af en leg ze op een schaal. Schep er 3 eetlepels notenboter over en bestrooi met nootmuskaat.

Stap 5

Verdeel de slabladeren en harten over 4 borden. Leg de ham, ei en asperges erbij. Druppel er nog wat notenboter over en garneer met tuinkers. Lekker met gebakken krieltjes in de schil. 

 

Het kookboek

cover aspergesDit recept komt uit het kleine kookboekje ‘Asperges’ met 30 veelzijdige recepten met witte, groene en violette asperges, allemaal verrassend eenvoudig. Geschreven door receptenschrijver Jessica Lek. Ze werkte in het verleden als chef-kok in o.a. restaurant  Aan de Amstel en gaf leiding aan het lunchrestaurant Jacques Jour in Amsterdam. Jessica’s stijl is internationaal, creatief en uitgesproken, met veel aandacht voor verse producten. We publiceerden al eerder een recept uit dit boekje: Aspergesoep met hazelnootolie. Ook een aanrader!

Bestellen kun je hier:

Titel : Asperges
Auteur : Jessica Lek
Uitgever : Uitgeverij Good Cook
ISBN : 978 94 6143 209 4
Prijs : € 10,95

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

 

Kippendijen met dadelcouscous

Marokkaans tintje
Kippendijen met dadel-couscous

Recept malse kippendijen gestoofd in sinaasappel jus. Heerlijk in combinatie met een couscous die op smaak is gebracht met dadels en aubergine. Dat zorgt voor een Marokkaans tintje. Hou je van wat extra pit, serveer er nog wat Marokkaanse sambal (harissa) bij. #couscous #kippendijen

Verras je gasten op deze malse kippendijen gestoofd in sinaasappeljus. Dat smaakt heerlijk in combinatie met een couscous die op smaak is gebracht met dadels en aubergine. Dat zorgt voor een Marokkaans tintje. Hou je van wat extra pit, serveer er nog wat Marokkaanse sambal (harissa) bij.

Welke wijn bij ‘Kippendijen met dadel-couscous’?

Sappige kippendijen in een sinaasappeljus: dat is een heerlijke combi. De couscous heeft iets nootachtigs en wordt aangevuld met zoete dadels en aubergine. Hier past een rode, smeuïge rode wijn met rijpe tannines lekker bij: kies voor de Vivera uit Sicilië, of een Nero d’avola.

Muziek: prachtig begeleidend zwoel muziekje met zangeres Melody Gardot en het nummer: So we meet again.

4 personen25 minuten

Ingrediënten

  • 4 – 6 kipdijfilet
  • zout en peper
  • 1 eetlepel boter
  • 4 eetlepels olie om in te bakken
  • 2 sinaasappels
  • 1 kippenbouillontablet
  • 1 grote aubergine
  • 8 dadels
  • 300 gram couscous
  • 2 eetlepels extra vergine olijfolie
  • 2 eetlepels citroensap

Stap 1

Bestrooi de kippendijen met zout en peper. Verhit de boter en 2 eetlepels olie in een braadpan en bak de kip in ca. 5 minuten bruin. Snijd de schil (met een dunschiller) van een halve sinaasappel en snijd hem in heel dunne reepjes. Pers de sinaasappels uit. Voeg de reepjes schil, het sinaasappelsap, 2 dl water en de helft van de bouillontablet toe aan de kip en breng aan de kook. Zet het vuur laag en stoof de kip afgedekt in ca. 15 minuten bijna gaar.

Stap 2

Snijd intussen de aubergine in blokjes. Verhit 2 eetlepels olie in een koekenpan en bak de aubergineblokjes al omscheppend ca. 5 minuten. Breng op smaak met zout en peper. Snijd de dadels in stukjes. Schep ze door de aubergine en bak ze nog even mee.

Stap 3

Breng 300 ml water aan de kook en los de andere helft van de bouillontablet erin op. Schenk de bouillon op de couscous en laat ca. 5 minuten wellen. Schep de aubergine en dadels erdoor en breng op smaak met olijfolie en citroensap.

Stap 4

Verhit de kip nog ca. 5 minuten zonder deksel op hoog vuur, zodat de saus wat inkookt. Leg de kip op de couscous en schenk de jus erover. Lekker met een salade van rucola met geroosterde pijnboompitten of pompoenpitten.

 

INTERESSE GEWEKT?

Volg mij dan op Instagram, Facebook of Pinterest en blijf op de hoogte van mijn laatste culinaire avonturen.

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor mijn nieuwsbrief.

Waterzooi met kip

Klassieker
Waterzooi van kip en groenten

Waterzooi is een typisch Gents gerecht van kip, groenten en aardappelen, gebonden met eidooier en room. Eigenlijk is het meer een romige maaltijdsoep boordevol groenten die het midden houdt tussen soep en stoofgerecht. Smaakt puur en gezond en heel erg lekker.

Weleens van waterzooi gehoord? Dat is een typisch Gents gerecht van kip, groenten en aardappelen, gebonden met eidooier en room. Eigenlijk is het meer een soort creamy maaltijdsoep boordevol groenten die het midden houdt tussen soep en stoofgerecht. Smaakt puur en gezond. Maar bovenal heul erg lekker. Bovendien koolhydraatarm!

Per persoon bevat dit gerecht slechts 390 Kcal, en 17 koolhydraten.

Welke wijn bij waterzooi?

Bij deze zacht smakende maaltijdsoep past een zachte witte wijn. Een goede keus is de Garganega of de Müller Thurgau. Beide wijnen smaken rond en zacht. Ze passen bij het ronde lichte karakter van de soep. Maar ook een chardonnay zonder hout vormt een goede match.

Muziek: bij een hemels gerecht hoort een hemels muziekje. Above & Beyound Acoustic is een van mijn favoriete bands. Luister mee naar ‘On my way to Heaven’!

2 personen45 minuten

Ingrediënten

  • 2 scharrel kippenbouten
  • 1 kippenbouillontablet
  • 100 gram wortel, in halve plakjes
  • 100 gram kleine spruitjes, eventueel halveren
  • 1 prei, het witte deel in ringen
  • 100 gram champignons, in kwarten
  • 2 aardappelen, geschild en in stukjes
  • 100 ml slagroom
  • 2 takjes verse tijmblaadjes
  • 1 eetlepel fijngehakte peterselie

Stap 1

Verwijder het vel van de kippenbouten. Breek de bouten op het gewricht en verdeel ze in 2 stukken. Breng 1/2 liter koud water, bouillontabletten en stukken kip aan de kook. Laat het vlees met deksel op de pan in ca. 30 minuten, tegen de kook aan, gaar worden.

Stap 2

Neem de kip uit de bouillon en laat afkoelen. Voeg alle groenten en aardappel aan de bouillon toe. Kook alles in ca. 10 minuten beetgaar. Haal intussen het vlees van de botten en voeg aan de soep toe. Roer de slagroom en afgeriste blaadjes tijm toe en laat de soep nog 5 minuten sudderen. Bestrooi met fijngehakte peterselie. Serveer met stokbrood en lichtgezouten roomboter.

 

INTERESSE GEWEKT?

Volg mij dan op Instagram, Facebook of Pinterest en blijf op de hoogte van mijn laatste culinaire avonturen.

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor mijn nieuwsbrief.

 

 

Romige zuurkool met kip

Voor het weekend
Romige zuurkool met kip

Géén fan van zuurkool? Echt niet? Dan moet je toch deze stoofschotel een keertje maken. Hier in huis hebben we al heel veel zuurkool-haters kunnen overtuigen. Zó wordt zuurkool een hoogstandje eerste klas. Room, champignons en spekjes maken hem mild. Door de lange stooftijd wordt het zijdezacht. Aanrader met hoofdletters!!!

Welke wijn bij romige zuurkool met kip?

Zin in wit? Kies voor een sappige wijn met veel wit fruit; zoals de Gaillac. Voldoende fris voor bij de zuurkool en rond genoeg voor de malse kip en de romigheid. Houd je meer van iets avontuurlijks? Een rode gamay uit de Beaujolais is zeker ook een aanrader. Het rode frisse fruit sluit goed aan op de zuurkool. Stoof eventueel nog een scheutje wijn mee met de zuurkool. Zo worden gerecht en wijn nog meer één geheel.

4 personen1 uur

Ingrediënten

  • 100 g gerookte spekreepjes
  • 1 grote ui, gesnipperd
  • 1 bakje champignons, in plakjes
  • 1 el milde paprikapoeder
  • 1 bekertje crème fraîche  (125 ml)
  • 1 tl bouillonpoeder
  • 500 g wijnzuurkool
  • 4 kippenbouten
  • zout, versgemalen peper
  • 50 g boter

Stap 1

Bak in een braadpan of stoofpan de spekreepjes in ca. 3 minuten zachtjes uit. Voeg de ui en champignons toe en bak dit ca. 3 minuten mee. Roer paprikapoeder erdoor. Voeg de crème fraîche, 100 ml water (of wijn) , bouillonpoeder en zuurkool toe en schep om.

Stap 2

Bestrooi intussen de kippenbouten met zout en peper. Verhit in grote koekenpan de boter. Bak de kip rondom bruin. Leg op het zuurkoolmengsel en stoof in 45 minuten gaar. Lekker met aardappelpuree.

 

INTERESSE GEWEKT?

Volg mij dan op Instagram, Facebook of Pinterest en blijf op de hoogte van mijn laatste culinaire avonturen.

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor mijn nieuwsbrief.

Indonesische slavink met spitskool

Favoriet familierecept
Indonesische slavink met spitskool

‘Waarom staat dat recept niet op je website?’ Die opmerking krijg ik regelmatig te horen van mijn volwassen kinderen. Ze wonen op zichzelf, houden (natuurlijk!) van lekker eten, maar eten eigenlijk het liefst bij moeder thuis. Maar soms moet er toch gekookt worden, dan zijn mijn gerechten regelmatig favoriet (bolognesesaus, rode kip). Zo ook deze Indonesische slavinken met geroerbakte spitskool. Met andere woorden: ik moet eraan geloven, het recept koken en fotograferen. En nu: ‘mission accomplished’: hij staat er op! Geniet ervan.

Welke wijn bij Indonesische slavink?

Deze smeuïge gehaktballen smaken licht gekruid met een vleug van ketjap. Schenk hier simpele Côtes de Rhône bij, die doet het altijd goed in combinatie met gehakt en ketjap.

4 personen30 minuten

Ingrediënten

  • 400 gram half-om-half gehakt
  • 2 beschuiten, verkruimeld
  • 1 ei
  • 2 eetlepels ketjap manis
  • 2 theelepels sambal badjak
  • 1 theelepel gemberpoeder
  • vers geraspte nootmuskaat
  • 1 klein teentje knoflook, geperst
  • 150 gram ontbijtspek, in plakjes
  • 75 gram boter
  • peterselie
  • spitskool
  • 1 kleine spitskool
  • 4 eetlepels olie
  • 15 gram verse koriander, grof gehakt
  • 15 gram basilicum, grof gehakt

Stap 1

Meng het gehakt met de beschuit, ei,  1 eetlepel ketjap, 1 theelepel sambal, gember, nootmuskaat , knoflook en 1 theelepel zout. Kneed goed en vorm er 8 ballen van. Rol deze uit tot een langwerpige vorm. Wikkel elke gehaktrolletjes in 2 à 3 plakjes ontbijtspek.

Stap 2

Verhit de boter in de pan en bak de slavinken rondom bruin. Giet er 100 ml water bij, breng aan de kook. Voeg rest van de sambal en ketjap toe er roer goed door. Braad de slavinken op zacht vuur in ca. 10 – 15 minuten gaar met deksel schuin op de pan. Schep op een schaal. Bestrooi met peterselie.

Stap 3

Snijd intussen de spitskool in zeer dunne reepjes. Verhit de olie in een wok en roerbak de kool in ca. 2 tot 3 minuten beetgaar. Schep de koriander en basilicum erdoor. Breng op smaak met zout en peper. Lekker met aardappelpuree of rijst.

 

 

INTERESSE GEWEKT?

Volg mij dan op Instagram, Facebook of Pinterest en blijf op de hoogte van mijn laatste culinaire avonturen.

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor mijn nieuwsbrief.