Pittige mosselen met kokosmelk uit het kookboek The Curry Guy Easy

Voor het weekend
Pittige mosselen in kokosmelk

Het mosselseizoen is weer aangebroken! Eind juni waren ze alweer in de winkel. Het feit dat er alleen mosselen te koop zouden zijn als de ‘r’ in de maand zit, klopt dus van geen kanten! Ze worden geoogst in de Oosterschelde, de voorraadkamer van de mosselen. En lekker dat ze zijn dit jaar! 

Voor vandaag gaan we op de Indiase tour. Het recept voor deze pittige mosselen in kokosmelk komt uit het Indiase kookboek The Curry Guy Easy. Een kookboek met meer dan 100 eenvoudige curry’s en bijgerechten uit de Indiase keuken. Nou ja, echt heel eenvoudig zijn de meeste recepten eigenlijk niet echt. Maar deze mosselen vormen een welkome uitzondering. Wij hebben het recept zelfs nog wat verder versimpeld, waardoor het nog makkelijker is geworden. Bovendien héél lekker en snel op tafel.

We publiceerden al eerder recepten van de Engelsman Dan Tooms, The Curry Guy. Kijk nog even naar zijn Indiase kipcurry Pasanda uit het vorige boek.

In het intro van het recept vertelt Dan het volgende:
Portret van kookboek schrijver Dan Toombs Mosselen staan bij veel Indiase restaurants op de menukaart, maar ik denk dat dit eenvoudige gerecht een van de beste is. Fantastische recepten hoeven niet ingewikkeld te zijn. Veel mensen zijn bang dat je door een verkeerde mossel te eten ziek kunt worden. Maak ze gewoon goed schoon en verwijder de baard. Als je de mosselen onder koud water afspoelt, moeten ze dichtgaan. Zo niet, gooi ze dan weg, net als mosselen die kapot zijn. Ik serveer deze mosselen graag met versgebakken naan, maar stokbrood is een goede vervanger.’

Welke wijn bij pittige mosselen in kokosmelk?

Mosselen in kruidige, pittige, iets zoetige kokosroom. Je proeft ook de saffraan duidelijk. Door de combinatie met de pittige kokosmelksaus past een frisse witte wijn met een rond mondgevoel er goed bij. Een Rueda Verdejo gaat goed samen met mosselen. Maar ook een Grüner Veltliner, riesling alte reben of sauvignon blanc uit de Nieuwe Wereld combineren perfect.

hoofdgerecht voor 2 personen20 minuten

Ingrediënten

  • 2 kg mosselen
  • ½ theelepel saffraandraadjes
  • 2 eetlepels boter
  • 1 eetlepel zwart of donkerbruin mosterdzaad (toko)
  • 20 curryblaadjes (vers of diepvries)
  • 4 sjalotten, fijngesneden
  • 2 groene chilipepers, fijngesneden
  • 2 teentjes knoflook, geperst
  • 4 cm verse gember, geraspt
  • ½ theelepel koenjit
  • 1 eetlepel (palm)suiker
  • 400 ml kokosroom (toko) of kokosmelk
  • 1 bosje koriander, gehakt

Stap 1

Maak de mosselen schoon onder koud stromend water. Gooi kapotte en open mosselen weg als ze niet sluiten wanneer je er op tikt. Week de saffraan in 1 eetlepel heet water.

Stap 2

Verhit de boter in een grote pan. Voeg de mosterdzaadjes toe en verhit tot ze beginnen te springen. Voeg de curryblaadjes en sjalot toe en bak 3 minuten. Roer de chilipeper, knoflook, gember, koenjit, saffraan en suiker erdoor en bak nog 1 minuut. Schenk de kokosroom erbij en breng aan de kook. Voeg de mosselen toe en kook ze 4 minuten met het deksel op de pan. Schud de mosselen op en kook zonder deksel nog 2 minuten tot alle mosselen open zijn. Bestrooi met koriander.

Lekker met naanbrood en komkommer.

 

Bestellen? Dat kan hier:

Cover The Curry Guy Easy_2DTitel: The Curry Guy
Uitgever: Good Cook
ISBN: 978 946 143 2063
Prijs: € 20,95

 

 

 

 

Op de hoogte blijven van de nieuwste kookboeken? Meld je aan voor de nieuwsbrief

 

Voor het weekend
Sambal goreng udang

Pittige garnalen met kokos, oftewel op z’n Indonesisch Sambal goreng udang, is een recept afkomstig uit het ‘Basisboek Indonesië’. Een kookboek met meer dan 130 stap-voor-stap-recepten. Geschreven door de Nederlands-Australische Francis Kuijk. Ze heeft Indonesische roots en werd in Nederland bekend door haar deelname aan Heel Holland Bakt.

In het intro van het recept vertelt Francis het volgende: ‘Ja, alweer een van mijn lievelingsgerechten. Een aantal jaren geleden deed ik mee aan een kookwedstrijd op televisie, waar blind gejureerd werd door twee bekende chef-koks. Een van de twee merkte op: “Hier kookt iemand die is opgegroeid met deze keuken.” De ander zei: “Dit mag je me elke dag wel voorschotelen, wat een smaakexplosie!” Ik was het hier natuurlijk helemaal mee eens en ook heel erg blij mee!’  En wij bij I Love Food & Wine hebben ook weergaloos gesmuld! Een aanrader dus! Bovendien in 25 minuten op tafel.

Welke wijn bij Sambal goreng udang?

Het zijn stevige grote garnalen die omhuld zijn met een pittig kokosmengsel. Ingrediënten als rode peper, citroengras, limoenblad en friszure tamarinde vragen om wijn met goede zuren. Denk aan Sauvignon Blanc, Chenin Blanc of Riesling. Ook een rosé met een licht zoetje zoals de Chiaretto Bardolino of een kruidige Spaanse rosé doen het uitstekend.

4 personen25 minuten

Ingrediënten

  • 3 kemirinoten
  • 2-3 rode pepers, in ringetjes
  • 1 ui, gehakt
  • 2 teentjes knoflook
  • 10 gram trassi
  • zout
  • 3 eetlepels zonnebloemolie
  • 2 stukken laoswortel van 1 cm, geschild
  • 3 (Indonesische) laurierblaadjes (salam)
  • 1 stengel citroengras (sereh), in 3 stukken en gekneusd
  • 6 limoenblaadjes (djeruk purut)
  • 15 gram Javaanse suiker (gula djawa)
  • 50 gram santen, gehakt
  • 1 eetlepel tamarindepasta
  • 500 gram rauwe grote garnalen, gepeld en schoongemaakt

Stap 1

Rooster de kemirinoten in een droge koekenpan lichtbruin. Doe ze samen met de rode peper, ui, knoflook, trassi en 1 theelepel zout in de vijzel of in het kleine bakje van de staafmixer. Pureer tot een boemboe.

Stap 2

Verhit de olie in een wok. Bak de boemboe, laos, laurier, citroengras en limoenblaadjes 3 minuten. Roer de suiker, santen en tamarindepasta erdoor en laat iets indikken.

Stap 3

Voeg de garnalen toe en bak ze omscheppend 3-5 minuten tot ze roze zijn. (Verwijder de citroengras en blaadjes). Combineer met nasi goreng uit hetzelfde kookboek. Zie hier het recept!

 

Het kookboek

Heerlijk  basis-kookboek over de Indonesische keuken met 130 stap-voor-stap recepten. Geschreven door de Nederlands-Australische Francis Kuijk met Indonesische roots. Ze werd in 2016 bekend als finalist van Heel Holland Bakt. Sindsdien geeft ze workshops en demo’s waarin de authentieke Indonesische keuken centraal staat.

Bestellen kun je hier:

cover Basisboek IndonesischTitel : Basisboek Indonesisch
Auteur : Francis Kuijk
Uitgever : Uitgeverij Good Cook
ISBN : 978 94 6143 208 7
Prijs : € 30,95

 

 

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Muffins met spinazie en forel eruit

Healthy Monday
Muffins met spinazie en gerookte forel

Vandaag geen Meatless Monday, maar een Healthy Monday. Regelmatig probeer ik mijn gewicht weer op peil te krijgen en kan kies ik voor koolhydraatarme oplossingen. Dus geen suiker (doe ik sowieso niet!),  pasta, rijst, brood en aardappelen staan dan niet op het menu. Het moeilijkst vind ik vaak de lunch. Koolhydraatarme lunchen is niet makkelijk. Zeker niet als je ook nog naar de werk moet. Deze muffins zijn een uitstekende oplossing. Je kunt ze van tevoren maken, en passen perfect in je lunchbox. Maar smaken ook heerlijk als tussendoortje.

Het recept is afkomstig uit het kookboek Eat Happy van Melissa Hemsley. Zij eet deze muffins als ontbijt. “Ze zijn heel snel klaar en heel gemakkelijk in te pakken en mee te nemen. Deze muffins met gerookte forel zijn een heerlijk manier om meer vette vis te eten die rijk is aan omega 30vetzuren. Je kunt in plaats van forel ook gerookte zalm of makreel gebruiken. De muffins zijn zowel warm als koud heerlijk”, zegt Melissa in het intro bij het recept.

VOEDINGSWAARDE per muffin.: 60 Kcal, 5 gram Vet,  8 gram Eiwit, 1 gram Koolhydraat

12 stuks25 minuten

Ingrediënten

  • 8 eieren
  • 100 gram gerookte forel, in grove stukjes
  • 150 gram fijne spinazie, fijngehakt
  • 4 bosuitjes, in dunne ringetjes
  • 1 kleine handvol basilicum, fijngesneden
  • ½ theelepel zout
  • ¼ theelepel versgemalen zwarte peper
  • Extra: muffinbakplaat met 12 holten, papieren bakvormpjes

Stap 1

Verhit de oven tot 190 °C en zet de papieren vormpjes in elke holte van een muffinbakplaat.

Stap 2

Breek de eieren in een grote kom. Klop ze los en meng met de overige ingrediënten. Verdeel het beslag over de 12 papieren vormpjes en bak ze 10 – 12 minuten in de oven tot ze in het midden gaar zijn (een in het midden in het gebak gestoken spies moet er schoon uitkomen).

Stap 3

Laat de muffins een paar minuten in de vorm afkoelen voor je ze op een taartrooster zet. Je kunt ze ca. 3 dagen in de koelkast bewaren.

Muffins met spinazie en forel

 

Het Kookboek

Snel, lekker en gezond eten: dat laat de Melissa Hemsley zien met dit kookboek. Alle recepten zijn simpel om te maken en staan in 30 minuten op tafel. Melissa is de helft van het beroemde zussenduo Hemsley & Hemsley, auteurs van de bestsellers De kunst om goed te eten en Lekker en snel voor elke dag. Daarnaast hebben ze een eigen café in het Londense Selfridges en een primetime televisieshow.

 

Bestellen? Dat kan hier:

Cover Eat HappyTitel: Eat Happy
Auteur: Melissa Hemsley
Uitgever: Fontaine Uitgevers
Prijs: € 29,95

 

 

 

 

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties ontvangen? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

 

Asperges met zalm en oestersaus

Voor het weekend
Asperges met zalm en oestersaus

Hollandse asperges met een Aziatische twist; dat zijn deze asperges met gerookte zalm, oestersaus en koriander. Het is een fantastisch aspergerecept dat niet mag ontbreken op mijn website. Ik maak hem al jaren. Het is een favoriet in onze familie en het originele recept is afkomstig uit een aspergetijdschrift van jaren geleden (2005). Elk jaar maken we dit gerecht opnieuw. Zo lekker, echt goddelijk. Dus het kan nog, het aspergeseizoen sluit pas op 24 juni. Doen dit weekend. 

De perfecte wijn ❤ spijs combinatie

Aspergewijn van het jaar 2019. IGT San Vincenzo uit Veneto van wijnhuis Anselmi

Aspergewijn 2019

9.0 pnt: San Vincenzo uit Veneto

Riesling Alte Reben 2015

Weelderig wit

8.7 pnt Verleidelijke feinherb Riesling

Asperges met zalm en oestersaus

Voor het weekend

Asperges met zalm en oestersaus

We proefden een Soave en een Riesling Alte Reben bij dit aspergegerecht. Beiden combineerden goed, maar we hebben toch een lichte voorkeur voor de Riesling, want die sluit beter aan, en blijft meer overeind. Geeft frisheid door z’n zuren, en het zoetje in de wijn past bij de romige oestersaus.

4 personen40 minuten

Ingrediënten

  • 20 asperges, schoongemaakt
  • 20 gram roomboter
  • stukje foelie
  • 1 groentebouillontablet
  • 1 sjalotje
  • 20 ml witte wijn
  • 200 ml slagroom
  • 1 eetlepel Aziatische oestersaus
  • 400 gram gerookte zalm
  • 40 korianderblaadjes

Stap 1

Schil de asperges, en snijd de houtachtige onderkant eraf. Leg het aspergeschillen in een grote pan, zoveel dat het net onderstaat. Breng aan de kook en laat ca. 10 minuten zachtjes koken. Laat ca. 5 minuten afkoelen en zeef de aspergebouillon boven een maatbeker.

Stap 2

Kook de asperges 5 minuten in ruim water met boter, foelie en bouillontablet. Draai het vuur uit en laat de asperges afgedekt nog 15-20 minuten staan (afhankelijk van de dikte). Snipper intussen het sjalotje.

Stap 3

Doe intussen in een steelpan: 150 ml aspergebouillon, witte wijn en sjalotje. Breng aan de kook en laat in ca. 10 minuten inkoken tot al het vocht bijna verdampt is (je houdt ca. 1 eetlepel over!).

Stap 4

Kook de slagroom in een apart pannetje in tot sausdikte. Dit duurt ongeveer 10 tot 15 minuten, zorg dat het vuur niet te hoog staat, want anders kookt het over. Af en toe roeren. Van vuur af toevoegen: ingekookte aspergebouillon (ca. 1 eetlepel) en oestersaus. Door elkaar roeren. Overdoen in apart kommetje.

Stap 5

Verdeel de asperges over 4 borden. Beleg met de gerookte zalm en garneer met de korianderblaadjes. Serveren met de oestersaus. Lekker met gebakken krieltjes.

 

Weekmenu 18 Asperges veelzijdig 2019Meer inspiratie met asperges nodig? Hier staan er nog vijf!

 

 

INTERESSE GEWEKT?

Volg mij dan op Instagram, Facebook of Pinterest en blijf op de hoogte van mijn laatste culinaire avonturen.

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor mijn nieuwsbrief.

 

Nasi goreng met kip en garnalen

Tong Tong Fair
Nasi goreng met kip en garnalen

Ben je fan van de Indonesische keuken? Dan moet je, op dit moment, beslist naar het internationale Tong Tong Fair Festival (61e editie) in Den Haag. Dit is een groot food event dat plaatsvindt op het Malieveld. Daar staan uitnodigende grote witte tenten klaar waarin de sfeer van Zuidoost-Azië rondwaart. Ik mocht daar afgelopen vrijdag een foodtour doen, samen met nog een tiental foodbloggers.

Tong Tong Fair Festival in Den Haag
Mooie witte tenten van Tong Tong Fair op het malieveld

We proefden o.a. het nieuwe drankje Bir Pletok; een eeuwenoud non-alcoholisch drankje uit Indonesië. Deden mee aan de Durian-challenge: wie durft dit te proeven? En we ontdekten hoe authentiek een vegetarische saté kan smaken. Iedereen was meteen enthousiast. Maar behalve food vind je hier ook kleding, keukengerei, én een grote boekenstand (Pasar Boekoe) met een breed aanbod van titels gerelateerd aan Nederlands-Indië. Daar lag natuurlijk dit kookboek te pronken van Francis Kuijk: Basisboek Indonesië. En daar moest natuurlijk meteen uit gekookt worden. Ik maakte haar nasi goreng ayam udang, oftewel nasi goreng speciaal. Deze versie zit boordevol garnalen en kip.

Welke pan voor nasi goreng?

Om deze authentieke nasi te maken heb je een wadjan of wok (chinees) en een koekenpan nodig. Ik ben groot fan van Woll-koekenpannen, want die bakken niet aan, kunnen goed heet worden, passen in de oven en ze gaan een heel lang leven mee. Zelfs de nazorg is fantastisch: ik had namelijk mijn geliefde koekenpan laten vallen en de steel was gebroken. Gelukkig is het handvat afneembaar, dus ik kon gewoon een nieuwe steel nabestellen! Zie hier:  Koekenpan via Habitas-Online.nl.
En heb je zo’n pan eenmaal in de kast dan wil je nooit meer anders. Echt waar!

In het kookboek is dit recept bedoeld voor 6 tot 8 personen. Omdat het makkelijker bereiden is hebben wij het recept aangepast. Het is nu een hoofdgerecht voor 4 personen. Lekker gevuld. Nog lekkerder met wat atjar en satésaus erbij. Kijk naar mijn favoriete recept.

De perfecte wijn ❤ spijs combinatie

Grüner Veltliner AH Kamptal

Klassiek Oostenrijk

7,9 pnt Sappige Grüner Veltliner van AH

Le Nice Rosé

Sappig en fruitig

7,8 pnt: Nice rosé van Gall & Gall

Rosé Domaine L'Amaurigue

Om van te watertanden

8,0 pnt: rosé uit de Provence

Nasi goreng met kip en garnalen

Tong Tong Fair

Nasi goreng met kip en garnalen

Misschien smaakt bier hier wel het lekkerst bij?! Maar hou je niet van bier (zoals ik), kies dan voor een chardonnay zonder houtlagering, rosé uit Navarra of Provence, of een Grüner Veltliner.

4 personen30 minuten

Ingrediënten

  • 300 gram rijst met een lange korrel
  • 3 eetlepels (rijst)olie
  • 200 gram kippendijfilet, in blokjes
  • 1 ui, fijngesnipperd
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 5 gram gemberwortel, geraspt
  • 5 gram laoswortel, geraspt
  • 2 chilipepers, in dunne ringen
  • 5 gram trassi, verkruimeld
  • 1 eetlepel sesamolie
  • 1 theelepel oestersaus
  • 2 eetlepels vissaus
  • 1 eetlepel ketjap asin
  • 2 theelepels zout
  • 200 gram rauwe garnalen, schoongemaakt
  • 3 lente-uitjes, in ringetjes
  • 4 eieren

Stap 1

Kook de rijst volgens gebruiksaanwijzing. Snijd eerst alle ingrediënten en zet ze klaar.

Stap 2

Nasi goreng stap voor stapVerwarm intussen de olie in een wadjan of wok. Bak de kip tot het vlees iets bruin wordt. Voeg toe: ui, knoflook, gember, laos, chilipeper, trassi en sesamolie. Roerbak ca. 1 minuut. Voeg toe: oestersaus, vissaus, ketjap, garnalen en 1 theelepel zout. Roerbak nog een paar minuten tot de garnalen net gaar en niet meer doorschijnend zijn.

Stap 3

Schep de rijst er in delen door. Meng de lente-uitjes erdoor. Breng op smaak met zout en peper.

Stap 4

Bak in een koekenpan 4 spiegeleieren. Verdeel de nasi over 4 borden. Schep op elk bord een spiegelei. Lekker met atjar, kroepoek en pindasaus.

 

Het kookboek

Heerlijk  basis-kookboek over de Indonesische keuken met 130 stap-voor-stap recepten. Geschreven door de Nederlands-Australische Francis Kuijk met Indonesische roots. Ze werd in 2016 bekend als finalist van Heel Holland Bakt. Sindsdien geeft ze workshops en demo’s waarin de authentieke Indonesische keuken centraal staat.

Bestellen kun je hier:

cover Basisboek IndonesischTitel : Basisboek Indonesisch
Auteur : Francis Kuijk
Uitgever : Uitgeverij Good Cook
ISBN : 978 94 6143 208 7
Prijs : € 30,95

 

 

 

Food-evenement Tong Tong Fair kun je nog bezoeken t/m 2 juni.

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST:

Recept: nasi goreng speciaal naar een recept van de bekende Francis Kuijk. Staat in haar kookboek Basisboek Indonesië. We hebben nog lekkerder gemaakt. Serveer met atjar en satésaus. Lees het hele recept op de website. #aziatisch #klassieker

 

 

Pad Thai van Jamie Oliver

Voor het weekend
Pad thai met garnalen, tofu en tamarinde

Pad Thai van Jamie Oliver; die wil je absoluut proeven en eten (wij waren super-enthousiast!!!). Hij bereidt deze Aziatische klassieker met garnalen, aangevuld met tofu en een saus van tamarinde. Het recept komt uit zijn allernieuwste kookboek met de titel ‘Jamie’s Food Fight Club’; een weekend kookboek met weergaloze gerechten voor familie en vrienden.

Het is een kookboek met recepten waarmee je kunt uitpakken tijdens een etentje. Veel recepten zijn dan ook wat bewerkelijker en kosten wat meer bereidingstijd, want het is ten slotte weekend. De meeste recepten zijn afkomstig uit het bekende tv-programma  Jamie en Jimmy’s Food Fight Club, uitgezonden bij 24-Kitchen. Samen met zijn vriend Jimmie Doherty en andere BN-ers bereidde hij hier de lekkerste maaltijden voor een culinair weekendfeestje.

Pad Thai; een moderne klassieker

In het intro vertelt Jamie het volgende: “Pad thai is zowel op straat als in de betere Thaise restaurants uitgegroeid tot een soort cultgerecht, en dat is ook vrij logisch – het is gewoon ontzettend lekker en serieus bevredigend. Dankzij de typisch Thaise smaken, zoals gedroogde garnalen, kruiden en zalige tamarindesaus, is het zowel fris en zurig als verwarmend – een moderne klassieker.”

De perfecte wijn ❤ spijs combinatie

Riesling Alte Reben 2015

Weelderig wit

8.7 pnt Verleidelijke feinherb Riesling

Hãhã Sauvignon Blanc

Stuivend wit

8,9 pnt Sauvignon met een glimlach!

Deze Pad Thai is lekker complex van smaak: je proeft zout-zoet-zuur en ziltig. Het zijn pittige noedels met fluwelige tofoe en knapperige pinda’s. Gedroogde garnalen zijn goed te proeven. Drink hier een off-dry witte wijn bij, zoals de Riesling alte reben. Maar ook een Gewürztraminer uit de Elzas is een uitstekende keus, evenals een Sauvignon Blanc uit Nieuw-Zeeland. Kies wat jij lekker vindt.

2 personen45 minuten

Ingrediënten

  • 150 g platte rijstnoedels
  • 1 vers rawit-pepertje
  • 1 verse gele peper
  • 2 limoenen
  • arachideolie
  • 2 rode sjalotjes
  • ½ bosje elk van Chinese bieslook, Thaise basilicum, Thaise munt (45 g totaal)
  • 150 g zijdentofu
  • 4 grote rauwe tijgergarnalen
  • 25 g gedroogde garnalen
  • 50 g gepelde ongezouten pinda’s
  • 1 snufje gedroogde chilivlokken
  • 1 el geraspte, ingelegde zoete radijs (Takuan)
  • 1 groot ei
  • 100 g taugé
  • TAMARINDE SAUS
  • 25 g palmsuiker
  • 2 el tamarindepasta
  • 1 eetlepel vissaus
  • wittewijnazijn

Stap 1

Kook de rijstnoedels volgens de aanwijzingen op de verpakking en maak intussen de tamarindesaus. Rasp de palmsuiker in een kom, voeg de tamarindepasta, 1 eetlepel vissaus, een scheutje azijn en 2 eetlepels kokend water toe en roer tot de suiker opgelost is. Proef en maak hem zo nodig op smaak af – de saus moet zoetzuur en licht zoutig zijn. Splits de pepers, verwijder de zaadjes, snijd ze in dunne reepjes en doe ze met het sap van 1 limoen in een kom om een vlugge pickle te maken.

Stap 2

Giet de noedels af en hussel ze met een scheutje olie door elkaar. Pel en snijd de sjalotjes in grove stukjes. Maak de steeltjes Chinese bieslook schoon en snijd ze fijn. Pluk de meeste basilicum- en muntblaadjes en hak ze grof. Snijd de tofu in grove stukjes van 1 cm. Maak een sneetje in de rug van de garnalen en verwijder de darmkanalen – op die manier krullen ze tijdens het bakken ook mooi open. Spoel de gedroogde garnalen onder de koude kraan af en dep ze droog met keukenpapier.

Stap 3

Zet een grote wok met een scheutje olie op matig vuur en roerbak de gedroogde garnalen, pinda’s en chilivlokken 2 tot 3 minuten, of tot ze goudbruin zijn. Zet de wok van het vuur, kneus de helft van het mengsel in een vijzel en zet opzij. Zet de wok met een extra scheutje olie terug op het vuur, doe er de sjalotjes bij en roerbak ze 2 minuten, of tot ze ook goudbruin worden. Hussel er de garnalen, bieslook, gehakte kruiden en geraspte radijs door en blijf nog 2 tot 3 minuten regelmatig roeren, of tot de garnalen bijna gaar zijn. Kluts de eieren, giet ze erbij en bak ze 1 tot 2 minuten. Spatel er de tofu, noedels, taugé en tamarindesaus door.

Stap 4

Verdeel de pad thai over de kommen, strooi er het mengsel uit de vijzel bij en snipper er de resterende munt en basilicum over. Serveer met de ingelegde pepertjes en partjes limoen om uit te knijpen. Heerlijk!

 

Calorieën Vet Verz. Vet Eiwit Koolhyd. Suiker Zout vezels
661 kcal 20,2 g 4 g 28,9 g 89,6 g 16,9 g 1,2 g 2,6 g

 

 

Bestellen kun je hier:

Cover Jamie Oliver food fight club weekend kookboekTitel : Jamie’s Food Fight Club, weekend kookboek
Auteur : Jamie Oliver
Uitgever : Uitgeverij Kosmos
ISBN : 978 90 2157 204 8
Prijs : € 20,-

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

 

Credit: © Jamie Oliver Enterprises Limited, 2019

 

Quiche met asperges met zalm

Voor het weekend
Quiche met asperges, dille en zalm

Witte asperges; het witte goud; hoe vaak heb jij ze al op tafel gezet deze afgelopen weken? Maar gelukkig heb je nog even de tijd, want het seizoen eindigt pas op 24 juni. Voor dit weekend maak ik deze quiche met asperges, dille en zalm. Een toppertje! Kost misschien iets meer tijd, maar dit vindt iedereen lekker. Bovendien ziet het er ook nog eens fantastisch uit. Voor de foto heb ik een rechthoekige vorm gebruikt, maar je kunt hem natuurlijk ook in een ronde quichevorm maken. Geen probleem.

Nog meer inspiratie nodig? Kijk dan nog even naar mijn weekmenu met asperges van vorige week.

De perfecte wijn ❤ spijs combinatie

Silvaner van Wagner Stempel

Zomers wit

Duitse Silvaner

Aspergewijn van het jaar 2019. IGT San Vincenzo uit Veneto van wijnhuis Anselmi

Aspergewijn 2019

9.0 pnt: San Vincenzo uit Veneto

Quiche met asperges met zalm

Voor het weekend

Quiche met asperges, dille en zalm

Bij verse asperges passen meerdere witte wijnen. Kies voor een Italiaanse Soave, Duitse Silvaner, Spaanse Rueda, Chenin Blanc uit de Loire, Oostenrijkse Grüner Veltliner of een Pinot Blanc uit de Elzas. 

4 personen50 minuten + 35 minuten in de oven

Ingrediënten

  • 1 kg witte asperges
  • 2 stukjes foelie
  • 3 theelepels suiker
  • zout
  • 1 rol vers bladerdeeg (koeling, 270 gram)
  • 3 eieren
  • 200 ml slagroom
  • 1 eetlepel citroensap
  • 1 eetlepel verse dille, fijngehakt
  • 150 gram geraspte Gruyèrekaas
  • Versgemalen peper
  • 100 gram gerookte zalm
  • 2 eetlepels kappertjes
  • Extra: quichevorm ɸ 24 cm óf rechthoekige vorm 35×10 cm, steunvulling (droge rijst of peulvruchten), bakpapier

Stap 1

Breng ruim water aan de kook met foelie, suiker en 2 theelepels zout. Kook de asperges ca. 5 minuten. Zet het vuur uit en laat de asperges nog ca. 10 minuten nagaren in het hete water. Schep ze uit de pan en dep goed droog met een theedoek.

Stap 2

Verwarm de oven voor op 200 °C. Bekleed de ingevette bakvorm met het bladerdeeg. Leg er een vel bakpapier in. Vul de bodem met de steunvulling. Bak de taart ca. 10 minuten voor. Verwijder de steunvulling en bakpapier.

Stap 3

Snijd de asperges in stukjes (of op lengte zodat ze passen in de vorm.) Klop intussen de eieren los met slagroom, citroensap, dille en geraspte kaas. Breng op smaak met zout en peper. Schep in de deegbodem, tot ca ½ cm onder rand van de vorm. Verdeel de zalmstukjes en de kappertjes erover. Leg de asperges in de vulling. Bak de taart in nog 30 minuten mooi gaar. Als de randen van het deeg te bruin worden, dek dan af met aluminiumfolie. Lekker met een groene salade.

 

INTERESSE GEWEKT?

Volg mij dan op Instagram, Facebook of Pinterest en blijf op de hoogte van mijn laatste culinaire avonturen.

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor mijn nieuwsbrief.

BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST:

Recept: hartige taart (quiche) met witte asperges en gerookte zalm. Dille zorgt voor fris accent. En met kant-en-klaar bladerdeeg wordt het eenvoudig om te maken. Zowel rond als rechthoekig gegarandeerd succes. Lees het hele recept op de website. #wijnspijscombinatie #feestelijk

 

Calamares van NENI

Voor het weekend
Calamares met tomaatjes van NENI

Calamares is de Italiaanse naam voor pijlinktvis! Deze versie met gebakken cherrytomaatjes is een recept uit het kookboek Neni’s Tel Aviv van Haya Molcho, oprichtster van de NENI-restaurants. Sinds kort is er ook een NENI in Amsterdam geopend, in de voormalige Citroën garage op het Stadionplein. Prachtig trendy verbouwd met op de begane grond een deli voor het ontbijt, en boven een groot restaurant waar zelfs zo’n 250 mensen kunnen eten. Absoluut een bezoek waard, maar wel even reserveren.

Maar heb je geen tijd, of is Amsterdam net een beetje te ver weg, geniet dan van het prachtige kookboek met sfeervolle foto’s en boeiende verhalen over ondernemers in Tel Aviv, de stad voor de ware foodies.

Dit is echt een weekendrecept. Heerlijk als voorgerecht, zeker als er vrienden komen eten. Je steelt absoluut de show. Persoonlijk zou ik kiezen voor schoongemaakte pijlinktvisjes, wel zo makkelijk. Maar wil je ze toch liever zelf schoonmaken, kijk dan even naar dit YouTube-filmpje.

Welke wijn bij calamares?

Het is qua smaak een wat complexer gerechtje door de roostersmaak van de inktvis, het zoute van de ingemaakte citroen en het zoete van de cherrytomaatjes. De citroen is hier leading. Een goede suggestie is een Griekse Assyrtiko van het eiland Santorini. Die heeft body en het frisse van citroen, maar ook een Sauvignon Blanc zal goed aansluiten op het frisse van de citroen en tomaat, en het kruidige van de verse groene kruiden.

2 personen50 minuten

Ingrediënten

  • 200 gram kleine of middelgrote calamares met kop
  • zeezout
  • 5 eetlepels olijfolie
  • zeezout
  • 200 gram cherrytomaatjes
  • 1 groene (sivri) peper
  • 4 lente-uien
  • ½ ingemaakte citroen
  • 1 teen knoflook
  • 10 blaadjes munt
  • 20 blaadjes koriander
  • 50 gram Griekse yoghurt

Stap 1

Maak de calamares schoon. Snijd de inktvistubes aan een kant helemaal tot aan de punt open. Leg ze op een plank met de binnenkant naar boven. Maak met een mes inkepingen over de lengte en over de breedte, zodat een ruitpatroon ontstaat (snijd ze dus niet door). Doe de tubes, samen met de koppen in een kom en meng ze met 4 eetlepels olijfolie en ½ theelepel zout. Laat ze even staan.

Stap 2

Verwarm de oven voor op 220℃. Lag de cherrytomaatjes op een bakplaat of in een ovenschaal. Besprenkel ze met 1 eetlepel olijfolie en bak ze 15 minuten in de oven. Ontdoe intussen de groene peper van de pitjes en snijd hem in dunne ringetjes. Snijd de witte delen van de lente-uien in ringetjes en het groen in stukken van 3 cm. Hak de schil van de ingemaakte citroen fijn. Hak de knoflook fijn.

Stap 3

Verhit een zeer grote (koeken)pan met dikke bodem op hoog vuur totdat hij gaat roken. Leg de calamaris naast elkaar in de pan met de ingesneden zijde naar onderen. Leg de koppen erbij. Voeg het wit van de lente-ui toe. Bak 2 minuten op hoog vuur. Voeg de groene peper en cherrytomaatjes toe en bak nog 30 seconden. Voeg de knoflook, citroen, groen van de lente-ui en 2 eetlepels water toe. Schep met een houten pollepel door elkaar en schraap de tubes die zijn aangebakken los van de bodem. Schep de munt en koriander erdoor. Verdeel over 2 borden en schep de yoghurt erop.

 

BAKTIPS VAN HAYA

Bij veel recepten geeft Haya nog een paar extra tips (in het rood)! Bij dit recept zegt ze het volgende: Qua bereiding is dit een simpel gerecht, maar de details zijn wel erg belangrijk.

Ten eerste: De pan moet absoluut heet genoeg zijn, verhit hem daartoe ten minste 4 à 5 min. op zo hoog mogelijk vuur.

Ten tweede: in de pan moet genoeg ruimte zijn voor de calamares. Bak ze liever in twee etappes dan dat je er te veel in één keer bakt.

Ten derde: bak de calamares niet te lang, want dan worden ze rubberachtig.’

 

Het kookboek

In dit kookboek voel je de sfeer van Tel Aviv. Je wordt er door geraakt en je wilt meteen een vlucht gaan boeken. Het kookboek is gemaakt door Haya Mocho, en haar vier zoons Nuriel, Elior, Nadiv en Ilan. Zij geven een prachtig portret van de bruisende stad. Met boeiende verhalen, typische streekgerechten van allerlei lokale ingrediënten.

Bestellen kun je hier:

Cover Neni's Tel AvivTitel : Neni’s Tel Aviv
Auteur : Haya Mocho
Uitgever : Uitgeverij Terra
ISBN : 978 90 89897886
Prijs : € 29,99

 

 

 

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

 

Voor het weekend
Gegrilde zalm met sticky tamarindesaus

‘Tamarinde is mijn nummer-één-met-stip-ingrediënt voor sauzen en glazuur. Geen calorie in te vinden en de zoetzure smaak verveelt nooit. Ik ontdekte een fantastische tamarindesaus in Bangkok: naam jim jaew, een chili-knolfook-tamarindesaus. Ze geven het daar graag bij kai yang-kip. Ook heerlijk bij een stukje gegrild vlees of groente. Het velletje van de zalm zorgt voor een natuurlijk barrière tegen de hitte van het grillen en zorgt ervoor dat de vis niet uitdroogt’, vertelt de Britse schrijfster Jennifer Joyce in haar intro. Dit recept komt uit haar nieuwste kookboek ‘My Asian Kitchen’. Een boek waarin zij al haar favoriete Aziatische recepten heeft gebundeld.   

En inderdaad het is een meer dan fantastisch visgerecht. Ik heb de hoeveelheid saus wel wat aangepast, want die hoeveelheid was echt een beetje  te veel.

Welke wijn bij gegrilde zalm met sticky tamarindesaus?

De saus is pittig, en lichtzuur van smaak. Dat vormt een mooi tegenwicht bij de vette gegrilde zalm. Koriander en munt zorgen voor een kruidig en fris accent. Schenk hier een mooie frisse Pinot blanc of Pinot gris bij, zoals die van Vinoblesse. Die is rond en rijk van smaak en kan de volheid van het gerecht goed aan. De ook aanwezige frisse zuren passen goed bij de tamarindesaus.

4 personen25 minuten

Ingrediënten

  • 1 eetlepel olie
  • 3 teentjes knoflook
  • 150 ml tamarindepuree
  • 3 eetlepels vissaus
  • 1 theelepel chilivlokken
  • 3 eetlepels palmsuiker
  • 3 theelepels lichte sojasaus
  • 600 gram zalmfilet, met vel
  • 1 kleine rode Spaanse peper, in dunne ringetjes
  • 10 gram verse munt
  • 10 gram verse koriander

Stap 1

Verhit de olie in een kleine steelpan en fruit de knoflook 2 tot 3 minuten. Voeg de tamarinde, 150 ml water, vissaus, chilivlokken, palmsuiker en sojasaus toe, laat 5 minuten pruttelen. Haal de pan van het vuur. Overdoen in een kommetje.

Stap 2

Verhit een grillpan. Lepel wat tamarindesaus over de vis en bestrooi met de peper-ringetjes. Grill de zalm 7 tot 8 minuten op het vel, op laag vuur. (de zalm mag in het midden nog wat roze blijven, het is lekkerder als de vis mals en sappig is, en niet te gaar en droog.

Stap 3

Trek het vel van de zalm en leg de vis op een schaal. Bestrooi met de verse kruiden en de resterende rode peper. Serveer de saus apart. Lekker met basmatirijst en roerbakgroenten of een relish van komkommer (zie recept babi ketjap).

 

Het kookboek

Cover My Asian KitchenJennifer Joyce laat in My Asian Kitchen met meer dan 120 recepten zien hoe gemakkelijk het is om thuis Aziatisch te koken. Van Japanse omelet (tamagoyaki), sticky kippenvleugels, garnalenwontons, mie goreng tot devil’s food cake met matchaglazuur. Met achterin het boek een uitleg over de verschillende Aziatische ingrediënten. Mooi vormgegeven met prachtige fotografie die uitnodigt om meteen de gerechten te gaan koken.

Bestellen kun je hier:

Titel : My Asian Kitchen
Auteur : Jennifer Joyce
Uitgever : Uitgeverij Good Cook
ISBN : 978 94 6143 199 8
Prijs : € 24,95

 

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

 

Bewaar dit recept op Pinterest!

Recept: zalm met tamarindesaus uit Thailand. Makkelijk en snel om te maken. #vis #gegrild