Egglicious Avocado met zalm

Voor het weekend
Avocado met zalm uit de oven

Hij veroverde het internet al: de halve avocado in de oven met gerookte zalm en ei. En dat is niet zo gek! Want het is een werkelijk supersimpel voorgerechtje. Het is misschien even een beetje ‘pielen’ om de hele eidooier in de holte van de avocado te scheppen, maar het resultaat is OVERHEERLIJK! Hier doe je vrienden een groot plezier mee!

Welke wijn bij avocado met zalm en ei?

Deze ingrediënten schreeuwen werkelijk om een mooie chardonnay. Kies er eentje met een klein beetje houtlagering, maar niet te veel. Dus eentje uit de Bourgogne is een uitstekende keus!

4 personen5 minuten + 10 minuten oventijd

Ingrediënten

  • 2 eetrijpe avocado’s
  • 4 kleine eieren (S, zogenaamde henneneitjes)
  • 4 sneetjes gerookte zalm (sandwichplakjes)
  • bieslook, fijngehakt

Stap 1

Verwarm de oven voor op 180 °C. Snijd de avocado doormidden en verwijder de pit, maar schil de avocado NIET. Leg de avocado’s in een ovenschaal en leg op elke helft een stukje gerookte zalm en druk goed aan in de holte waar de pit heeft gezeten.

Stap 2

Breek voorzichtig één voor één de eieren in een kopje. Lepel heel voorzichtig de dooier uit het eiwit en schep de eidooier in de holte van de avocado. Doe dit voor alle avocado’s.

Stap 3

Zet de avocado’s in de oven en bak ze ca. 10 minuten tot de dooiers zacht zijn. Haal ze uit de oven en zet elke avocado op een bordje. Bestrooi met de bieslook.

 

Wat doe je met het eiwit?

Amandelcakeje van CarolienVan het overgebleven eiwit kun je meteen de overheerlijke amandelcakejes bakken. Een verleidelijke versnapering voor bij de koffie aan het eind van je dinertje.

 

Het kookboek

Klein kookboekje met avocado’s (het groene goud) in de hoofdrol, het hipste fruit van dit moment. Niet alleen voor veggies en hipsters. In dit boekje vind je 55 zeer afwisselende recepten van de Belgische blogster Carla De Graef. Haar populaire blog heet Mijn Puur Leven.

 

Bestellen kun je hier:

Cover AvocadoTitel : Avocado
Auteur : Carla De Graef
Uitgever : Uitgeverij TerraLannoo
ISBN : 978 940 146 198 6
Prijs : € 19,99

 

 

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

 

 

Spaghetti met garnalen-roomsaus van Tooske Ragas uit het ko

Voor het weekend
Spaghetti met garnalen-roomsaus van Tooske

‘Appeltje, eitje’ is het net uitgekomen kookboek van tv-ster Tooske Ragas. Ze wilde een kookboek maken met ‘altijd goed’-recepten. Speciaal bedoeld voor mensen met een drukke agenda. Nou, daar voldoet dit spaghetti-recept zeker aan. Het staat in 25 minuten op tafel! En lekker dat ie is…

In huize Ragas is het altijd druk met vier kinderen en twee drukbezette ouders. Om toch elke dag weer iets gezonds en lekkers op tafel te zetten verzamelde Tooske een indrukwekkende hoeveelheid recepten. Haar vriendinnen hielpen mee. En dit recept van Spaghetti met garnalen-roomsaus is afkomstig van haar vriendin Dominique.

Dominique: “Je hoeft voor kinderen niet altijd spaghetti bolognese te maken. Deze pasta zit al jaren in de familie en is al net zo lang bij groot en klein geliefd.”

Welke wijn bij spaghetti met garnalen-roomsaus?

Deze smaakt heerlijk romig en licht pikant. Je proeft op de achtergrond de citroen. Schenk er daarom een frisse witte wijn bij met een wat rond mondgevoel. Denk aan bijvoorbeeld een Verdejo uit Rueda, een Soave uit Veneto, een  lichte chardonnay (zonder houtlagering!) of een lichte chenin blanc uit Zuid-Afrika.

Wij dronken er een Grillo bij van het Siciliaanse wijndomein Planeta, afkomstig van Gall & Gall.

4 personen25 minuten

Ingrediënten

  • 400 g rauwe gepelde garnalen (diepvries)
  • 1 chilipeper (vers of gedroogd)
  • 2 tenen knoflook, fijngeperst
  • 1 ui, fijngesnipperd
  • 1 citroen
  • 350 g spaghetti
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 250 ml slag- of kookroom
  • 50 ml witte wijn
  • 1 kippenbouillontablet (voor ½ liter)
  • geraspte of geschaafde Parmezaanse kaas, voor erbij
  • blaadjes van 1 bosje basilicum en/of 1 handvol rucola, voor erbij

Stap 1

Laat de garnalen ontdooien. (gaat snel door de gesloten zak in een pan met lauw water onder te dompelen) Gebruik je een verse chilipeper, verwijder dan de zaadlijsten en snijd het vruchtvlees fijn. Rasp de schil van de citroen.

Stap 2

Kook de spaghetti volgens de aanwijzingen op de verpakking.

Stap 3

Verwarm intussen de olijfolie in een koekenpan en fruit hierin de chilipeper, knoflook en ui ca. 3 minuten. Bak de garnalen enkele min. mee. Giet de room en witte wijn erbij, verkruimel de bouillontablet boven de pan en roer de citroenrasp erdoor. Laat nog 5 min. sudderen.

Laat de spaghetti uitlekken in een vergiet. Schep de spaghetti door de garnalen-roomsaus en verdeel over 4 kommen of diepe borden. Bestrooi met Parmezaanse kaas, basilicum en/of rucola. Lekker met een groene salade.

Bestellen kun je hier:

Cover Tooske Ragas Appeltje, eitjeTitel : Appeltje, eitje!
Auteur : Tooske Ragas
Uitgever : Uitgeverij Spectrum
ISBN : 978 90 00 36973 7
Prijs : € 20,99

 

 

 

 

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST

Recept: spaghetti met romige garnalensaus. Een zeer eenvoudig pastagerecht van Tooske Ragas uit haar kookboek Appeltje, eitje. Staat in 25 minuten op tafel. Ook lekker met een witte wijn van de grillo-druif uit Sicilië. Lees het hele recept op de website! Welke wijn past hier nog meer bij? #wijn-spijscombinatie #snel #makkelijk #pasta

 

Victoriabaars met tomaten, feta en krieltjes & Rueda

Voor het weekend
Victoriabaars met tomaten & Rueda

Eenpansgerechten blijken een hot item, zo ontdekte ik na het plaatsen van mijn weekmenu ‘alles uit één pan’! Daarom voor dit weekend opnieuw iets makkelijks uit de oven, alles uit één ovenschaal: vis met tomaten, olijven, feta én aardappeltjes.

Eigenlijk kun je elke soort witvis hiervoor gebruiken die je maar wilt; zoals kabeljauw, koolvis, zeewolf of Victoriabaars. Maar ik maakte dit recept toevallig met victoriabaars. Daar past een witte wijn uit de Spaanse regio Rueda geweldig bij. Ik kreeg er namelijk twee toegestuurd met de vraag om er een visrecept bij te bedenken. Dat is natuurlijk een kolfje naar mijn hand. Dus zo gezegd, zo gedaan…

Buen Provecho!

Welke wijn bij victoriabaars met tomaten en krieltjes?

Victoriabaars met tomaten met de flessen witte RuedaWitte wijn uit Rueda past uitstekend bij heel veel visgerechten. De tintelfrisse stijl van zowel de Sauvignon Blanc als de net wat vollere Verdejo combineren uitstekend. De frisse zuren sluiten uitstekend aan bij de friszoete tomaten. De groene kruiden in het gerecht accentueren de kruidigheid in de wijn. Vis & Rueda: goede maatjes.

4 personen60 minuten

Ingrediënten

  • 5 eetlepels olijfolie
  • 1 zak krielaardappeltjes in de schil (500 gram), gehalveerd
  • 1 rode ui, fijngesnipperd
  • 1 fles tomatensaus (Sugacasa Erbe, Grand ’Italia)
  • 50 gram zwarte olijven
  • 1 theelepel suiker
  • zout, versgemalen peper
  • 4 witvis-filets à 150 gram (victoriabaars of kabeljauw)
  • 75 gram feta kaas
  • 2 eetlepels fijngehakte bladpeterselie

Stap 1

Verwarm de oven voor op 200 °C. Verhit de 3 eetlepels olie in een braadslede of ovenschaal ca. 5 minuten. Schep de gehalveerde krieltjes erdoor en rooster in ca. 25 minuten goudbruin en knapperig.

Stap 2

Verhit intussen 2 eetlepels olie in een steelpan. Bak de ui in ca. 3 minuten lichtbruin. Voeg toe: tomatensaus, olijven en suiker. Breng aan de kook en laat ca. 10 minuten sudderen en wat inkoken. Breng op smaak met zout en peper.

Stap 3

Haal de krieltjes uit de oven. Bestrooi de visfilets met zout en peper. Schenk de tomatensaus over aardappeltjes en schep door elkaar. Leg de visfilets erop. Besprenkel met olijfolie. Verdeel rondom de vis de blokjes feta. Zet de ovenschaal terug in de oven en bak in ca. 10 minuten de vis nét gaar. Bestrooi met peterselie. Serveer met een groene salade.

 

INTERESSE GEWEKT?

Volg mij dan op Instagram, Facebook of Pinterest en blijf op de hoogte van mijn laatste culinaire avonturen.

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor mijn nieuwsbrief.

BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST

Recept: victoriabaars in tomatensaus. Simpele ovenschotel. Feta geeft dit visgerecht body. Kabeljauw of ander witvis kun je ook gebruiken. #uit de oven #makkelijk #gezond

 

Voor het weekend
Gegrilde zalm met bagnetto verde

‘Zalm is een altijd smakelijke crowd pleaser’, zegt BBQ-king Jord Althuizen in zijn nieuwste kookboek No Worries. En als je vliegensvlug klaar wilt zijn, dan kies je voor de zogenaamde ‘hassle-free’ grillmethode.

Tja, maar wat is dat? Als barbecue-zombie heb ik geen idee. Maar gelukkig wordt dit in het kookboek verder uitgelegd. Het is een BBQ met deksel voor direct grillen met een gietijzeren grillrooster. Zo gezegd, zo gedaan. Zo’n barbecue heb ik dus wel. We probeerden dit recept uit en het resultaat was zéér de moeite waard. Bovendien zo klaar! Let op: gebruik zalmmoten met graat; die blijven mooier van vorm. En inderdaad leg ze kort op de barbecue (of in de grillpan). Maar deze gegrilde zalm wordt helemaal top door de bijpassende peterseliesaus, oftewel Bagnetto Verde. Een Italiaanse klassieker uit Piemonte. Vanwege zijn kruidige frisheid is dit de ideale begeleider van deze wat vettige vis. Terwijl de Italianen hem helemaal fijnhakken, vinden wij (en Jord!) het lekkerder en mooier als de structuur wat grover blijft.

Maar, ‘it’s up to you: our way or the Italian way‘, zegt Jord in zijn intro. Kies zelf maar…

Welke wijn bij zalmmoten met bagnetto verde?

Bij een Piemontees gerecht, kiezen we eerst voor een Piemontese wijn. Hier past een rode wijn prima bij: kies dan voor de Dolcetto van Vinoblesse. Heerlijk opwekkend en verfrissend bij de vette vis, en voldoende power om het gerecht in balans te brengen. Maar ook een chardonnay met een lichte houtlagering uit Italië of Frankrijk is een prima begeleider. Het ronde karakter past bij zo’n vet visje, maar de wijn mag nog wat frisse zuren hebben die aansluiten bij de verfrissende kruidensaus.

4 personen25 minuten

Ingrediënten

  • 150 gram stevig (zuurdesem)brood
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 2 eieren
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 2 eetlepels fijngehakte platte peterselie
  • geraspte schil van 1 citroen
  • 4 zalmmoten van ca. 225 gram
  • grof zeezout en versgemalen peper
  • Bagnetto verde
  • 2 eetlepels rode wijnazijn
  • 3 eetlepels extra vierge olijfolie
  • 2 eetlepels fijngehakte platte peterselie
  • 2 eetlepels fijngehakte basilicum
  • 1 eetlepel fijngehakte kappertjes
  • zout, versgemalen peper

Stap 1

Verwarm de oven voor op 200 °C. Snijd het brood in kleine blokjes en leg ze in een kleine kom. Voeg 2 eetlepels olijfolie toe en meng goed. Verdeel de blokjes over een bakplaat en bak de croutons in de oven in ca. 10 tot 15 minuten goudbruin en knapperig. Kook intussen de eieren in ca. 10 minuten hard. Laten schrikken onder koud stromend water en pellen. Snijd in kleine blokjes.

Stap 2

Maak vervolgens de bagnetto verder. Meng in een kom: 2 eetlepels water, azijn en olijfolie. Roer de croutons en hardgekookte eieren erdoor. Voeg vervolgens de overige ingrediënten voor de bagnetto verde toe. Breng op smaak met zout en versgemalen peper.

Stap 3

Meng de olijfolie met de fijngehakte peterselie en de citroenrasp. Bestrijk hiermee beide zijden van de zalmmoten. Dit voegt smaak toe en voorkomt dat de vis aan je rooster blijft kleven. Bestrooi de zalmmoten met grof zeezout en versgemalen peper. Gril ze kort, ca. 2 minuten, draai ze met een spatel voorzichtig om en gaar ze nog 2 minuten. De zalm mag niet door en door gaar zijn (well done is ook hier NOT DONE!); je wilt een malse, sappige steak. Leg de moten op een bord of schaal en serveer met de bagnetto verde oftewel Piemontese peterseliesaus.

 

Bestellen kun je hier:

Cover No Worries BBQTitel : Smokey Goodness No Worries BBQ
Auteur : Jord Althuizen
Uitgever : Uitgeverij Kosmos Uitgevers
ISBN : 978 90 215 688 98
Prijs : € 29,99

 

 

Meer proeven uit dit heerlijk BBQ-kookboek? Kijk ook nog even naar de BBQ salade met perzik en burrata. Of de Lamskoteletjes van de BBQ.

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

 

BEWAAR DIT RECEPT OP PINTERST

Recept: Gegrilde zalm met bagnetto verde. Gerecht met Italiaanse roots. Bagnetto verde is een lekker grove peterselie-knoflooksaus. Recept van Jord Althuizen. #makkelijk #bbq #barbecue

 

maaltijdsoep
Spaanse vissoep met rijst

Vis met chorizo?! Dacht ik ook, maar heremetijd wat een goed stel is dit. Een hartverwarmende en feestelijke combinatie die het zowel op zomerse als op gure dagen goed doet. Het houdt het midden tussen een rijk gevulde soep en een nattig rijstgerecht. Laat dat laatste je vooral niet afschrikken.’, dat zegt tv-presentatrice Anita Witzier over deze vissoep in haar net verschenen kookboek ‘Zonder Fratsen’.

Portret Anita Witzier Toch hebben wij het recept wat aangepast. Wij vonden het eigenlijk helemaal geen soep meer. En nu is ie helemaal goed. Het is inderdaad een rijk gevulde maaltijdsoep die altijd goed smaakt. Echt een weekendsoep. Zeker nu met die hele slechte weersvoorspelling. Dus laat je lekker verwarmen!!!

Welke wijn bij Spaanse vissoep met rijst?

In de verte smaakt deze soep als een vloeibare paella. Drink hier een kruidige rosé bij, bijvoorbeeld uit het gebied Navarra. Vol, kruidig en toch verfrissend.

6 personen30 minuten

Ingrediënten

  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 grote ui, in halve ringen
  • 1 rode paprika, in stukjes
  • 2 tomaten, in stukjes
  • 150 gram chorizo, in plakjes
  • 3 teentjes knoflook, uit de knijper
  • 1 theelepel gerookt paprikapoeder (mild)
  • 1 blik tomatenblokjes
  • 4 visbouillontabletten
  • 200 gram risottorijst
  • 1 laurierblaadjes
  • 500 gram visfilet naar keuze, in grove stukken
  • 12 grote gamba’s, gepeld met staartje
  • zout, versgemalen peper
  • citroensap
  • 2 eetlepels platte peterselie, fijngehakt

Stap 1

Snijd alle groenten zoals aangegeven. Verhit olijfolie in een grote soeppan. Fruit op halfhoog vuur alle groenten, chorizo en knoflook ca. 5 minuten. Voeg paprikapoeder toe en bak even mee. Roer erdoor: tomaten met sap, visbouillontabletten, 2 liter water. Breng aan de kook. (Tot zover kun je de soep eventueel voorbereiden.)

Stap 2

Voeg dan de risottorijst en laurierblaadjes toe. Laat op laag vuur in ca. 20 minuten de rijst beetgaar koken. Af en toe even doorroeren. Schep de vis en gamba’s erbij. Laat in ca. 5 minuten de vis zachtjes net gaar worden. (Niet teveel roeren anders valt de vis uit elkaar.) Breng op smaak met zout, peper en eventueel wat citroensap. Bestrooi met peterselie. Lekker met stokbrood.

 

Het kookboek

Energiek kookboek van tv-persoonlijkheid Anita Witzier. Presentratrice van programma’s als ‘De Reünie, ‘Anita wordt opgenomen’ en ‘Memories’. Ze werd meerdere malen genomineerd voor de Zilveren TeleVizier-ster, die ze uiteindelijk in 2007 heeft gewonnen. Ze is een gepassioneerde thuiskok die niet gelooft in diëten, wel in elke dag lekker en gezond eten. Zonder je blind te hoeven staren op trends, hypes en superfoods. Haar motto is: ‘Niet te veel van alles, niet meer, niet minder.’

Bestellen kun je hier:

cover Anita Witzier zonder fratsenTitel : Zonder Fratsen
Auteur : Anita Witzier
Uitgever : Uitgeverij Carrera Culinair
ISBN : 978 904 884 6177
Prijs : € 27,50

 

 

Benieuwd naar meer recepten van Anita? Kijk dan naar haar Eton Mess en de Nacho’s uit de oven.

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

 

Onderwerpen

Foe Yong hai

Klassieker
Foe Yong Hai: de allerbeste versie!

Je kent het vast wel: Foe Yong Hai zoals je hem krijgt bij de Chinees. Dan is ie gebakken in de wok tot een dikke eimassa met vulling. Zwemmend in een (te) zoete tomatensaus. Nou, dat kan echt veel beter! Voor deze klassieker uit de Chinees-Indonesische keuken heb ik allerlei recepten uitgetest, afkomstig uit diverse oude kookboeken zoals die van Beb Vuyk, een versie van AllerHande of die uit het nieuwste kookboek ‘Basisboek Indonesië’. En zo kom ik tot mijn eigen eindresultaat waar ik helemaal happy en blij van wordt. Gevuld met gebakken groenten en grote garnalen. Vooral die saus maakt het!

Welke wijn bij Foe Yong Hai?

Deze gevulde omelet met gebakken groenten smaakt zacht en kruidig. De tomatensaus is eveneens gekruid en lichtzoet van smaak. Kies daarom voor een witte wijn met een klein zoetje, zoals bijvoorbeeld een pinot gris uit de Elzas. Of de riesling feinherb uit de Phalz.

4 personen40 minuten

Ingrediënten

  • 6 eetlepels olie
  • 1 ui, fijngesnipperd
  • 1 dunne prei (125 gram), in dunne ringetjes
  • 100 gram geraspte wortel (peen julienne)
  • 2 teentjes knoflook, uitgeperst
  • 2 eetlepels vissaus
  • 1 theelepel sesamolie
  • 2 eetlepels bladselderij, fijngehakt
  • zout, versgemalen peper
  • 100 gram doperwten (diepvries)
  • 8 eieren
  • 200 gram grote roze garnalen
  • 125 gram taugé
  • tomatensaus
  • 150 ml tomatenketchup (Heinz)
  • 2 eetlepels ketjap manis
  • 1 eetlepel witte wijnazijn
  • 1 theelepel gemberpoeder
  • 1 teentje knoflook

Stap 1

Verhit 2 eetlepels olie in een koekenpan. Fruit ui, prei, wortel, knoflook ca. 3 minuten. Roer erdoor: vissaus, sesamolie en selderij en bak even mee. Breng op smaak met zout en peper. Haal van vuur en zet apart. (Als je deze koekenpan ook gaat gebruiken voor de omeletten, maak hem dan eerst schoon!). Kook intussen de doperwten in water met zout ca. 3 tot 4 minuten. Giet af in een zeef.

Stap 2

Maak de tomatensaus. Meet af in een maatbeker: tomatenketchup, 100 ml warm water, ketjap manis, azijn en gemberpoeder. Roer door elkaar. Verwarm de olie in een steelpan. Fruit de knoflook, al roerende ca. 1 minuut tot het lichtbruin is. Voeg het tomatenmengsel toe en breng aan de kook. Laat ca. 5 minuten zachtjes pruttelen.

Stap 3

Klop intussen de eieren los met een garde. Voeg toe: gebakken groenten, garnalen, taugé, zout en peper. Verhit 1 eetlepel olie in een koekenpan. Bak van 1/4 deel van het eimengsel een omelet. Leg op een voorverwarmde schaal. Bak zo nog 3 omeletten.

Stap 4

Roer de doperwten door de tomatensaus en breng opnieuw aan de kook. Serveer de omeletten met de tomatensaus. Lekker met witte rijst en cassave kroepoek.

 

INTERESSE GEWEKT?

Volg mij dan op Instagram, Facebook of Pinterest en blijf op de hoogte van mijn laatste culinaire avonturen.

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor mijn nieuwsbrief.

 

Pittige mosselen met kokosmelk uit het kookboek The Curry Guy Easy

Voor het weekend
Pittige mosselen in kokosmelk

Het mosselseizoen is weer aangebroken! Eind juni waren ze alweer in de winkel. Het feit dat er alleen mosselen te koop zouden zijn als de ‘r’ in de maand zit, klopt dus van geen kanten! Ze worden geoogst in de Oosterschelde, de voorraadkamer van de mosselen. En lekker dat ze zijn dit jaar! 

Voor vandaag gaan we op de Indiase tour. Het recept voor deze pittige mosselen in kokosmelk komt uit het Indiase kookboek The Curry Guy Easy. Een kookboek met meer dan 100 eenvoudige curry’s en bijgerechten uit de Indiase keuken. Nou ja, echt heel eenvoudig zijn de meeste recepten eigenlijk niet echt. Maar deze mosselen vormen een welkome uitzondering. Wij hebben het recept zelfs nog wat verder versimpeld, waardoor het nog makkelijker is geworden. Bovendien héél lekker en snel op tafel.

We publiceerden al eerder recepten van de Engelsman Dan Tooms, The Curry Guy. Kijk nog even naar zijn Indiase kipcurry Pasanda uit het vorige boek.

In het intro van het recept vertelt Dan het volgende:
Portret van kookboek schrijver Dan Toombs Mosselen staan bij veel Indiase restaurants op de menukaart, maar ik denk dat dit eenvoudige gerecht een van de beste is. Fantastische recepten hoeven niet ingewikkeld te zijn. Veel mensen zijn bang dat je door een verkeerde mossel te eten ziek kunt worden. Maak ze gewoon goed schoon en verwijder de baard. Als je de mosselen onder koud water afspoelt, moeten ze dichtgaan. Zo niet, gooi ze dan weg, net als mosselen die kapot zijn. Ik serveer deze mosselen graag met versgebakken naan, maar stokbrood is een goede vervanger.’

Welke wijn bij pittige mosselen in kokosmelk?

Mosselen in kruidige, pittige, iets zoetige kokosroom. Je proeft ook de saffraan duidelijk. Door de combinatie met de pittige kokosmelksaus past een frisse witte wijn met een rond mondgevoel er goed bij. Een Rueda Verdejo gaat goed samen met mosselen. Maar ook een Grüner Veltliner, riesling alte reben of sauvignon blanc uit de Nieuwe Wereld combineren perfect.

hoofdgerecht voor 2 personen20 minuten

Ingrediënten

  • 2 kg mosselen
  • ½ theelepel saffraandraadjes
  • 2 eetlepels boter
  • 1 eetlepel zwart of donkerbruin mosterdzaad (toko)
  • 20 curryblaadjes (vers of diepvries)
  • 4 sjalotten, fijngesneden
  • 2 groene chilipepers, fijngesneden
  • 2 teentjes knoflook, geperst
  • 4 cm verse gember, geraspt
  • ½ theelepel koenjit
  • 1 eetlepel (palm)suiker
  • 400 ml kokosroom (toko) of kokosmelk
  • 1 bosje koriander, gehakt

Stap 1

Maak de mosselen schoon onder koud stromend water. Gooi kapotte en open mosselen weg als ze niet sluiten wanneer je er op tikt. Week de saffraan in 1 eetlepel heet water.

Stap 2

Verhit de boter in een grote pan. Voeg de mosterdzaadjes toe en verhit tot ze beginnen te springen. Voeg de curryblaadjes en sjalot toe en bak 3 minuten. Roer de chilipeper, knoflook, gember, koenjit, saffraan en suiker erdoor en bak nog 1 minuut. Schenk de kokosroom erbij en breng aan de kook. Voeg de mosselen toe en kook ze 4 minuten met het deksel op de pan. Schud de mosselen op en kook zonder deksel nog 2 minuten tot alle mosselen open zijn. Bestrooi met koriander.

Lekker met naanbrood en komkommer.

 

Bestellen? Dat kan hier:

Cover The Curry Guy Easy_2DTitel: The Curry Guy
Uitgever: Good Cook
ISBN: 978 946 143 2063
Prijs: € 20,95

 

 

 

 

Op de hoogte blijven van de nieuwste kookboeken? Meld je aan voor de nieuwsbrief

 

Voor het weekend
Sambal goreng udang

Pittige garnalen met kokos, oftewel op z’n Indonesisch Sambal goreng udang, is een recept afkomstig uit het ‘Basisboek Indonesië’. Een kookboek met meer dan 130 stap-voor-stap-recepten. Geschreven door de Nederlands-Australische Francis Kuijk. Ze heeft Indonesische roots en werd in Nederland bekend door haar deelname aan Heel Holland Bakt.

In het intro van het recept vertelt Francis het volgende: ‘Ja, alweer een van mijn lievelingsgerechten. Een aantal jaren geleden deed ik mee aan een kookwedstrijd op televisie, waar blind gejureerd werd door twee bekende chef-koks. Een van de twee merkte op: “Hier kookt iemand die is opgegroeid met deze keuken.” De ander zei: “Dit mag je me elke dag wel voorschotelen, wat een smaakexplosie!” Ik was het hier natuurlijk helemaal mee eens en ook heel erg blij mee!’  En wij bij I Love Food & Wine hebben ook weergaloos gesmuld! Een aanrader dus! Bovendien in 25 minuten op tafel.

Welke wijn bij Sambal goreng udang?

Het zijn stevige grote garnalen die omhuld zijn met een pittig kokosmengsel. Ingrediënten als rode peper, citroengras, limoenblad en friszure tamarinde vragen om wijn met goede zuren. Denk aan Sauvignon Blanc, Chenin Blanc of Riesling. Ook een rosé met een licht zoetje zoals de Chiaretto Bardolino of een kruidige Spaanse rosé doen het uitstekend.

4 personen25 minuten

Ingrediënten

  • 3 kemirinoten
  • 2-3 rode pepers, in ringetjes
  • 1 ui, gehakt
  • 2 teentjes knoflook
  • 10 gram trassi
  • zout
  • 3 eetlepels zonnebloemolie
  • 2 stukken laoswortel van 1 cm, geschild
  • 3 (Indonesische) laurierblaadjes (salam)
  • 1 stengel citroengras (sereh), in 3 stukken en gekneusd
  • 6 limoenblaadjes (djeruk purut)
  • 15 gram Javaanse suiker (gula djawa)
  • 50 gram santen, gehakt
  • 1 eetlepel tamarindepasta
  • 500 gram rauwe grote garnalen, gepeld en schoongemaakt

Stap 1

Rooster de kemirinoten in een droge koekenpan lichtbruin. Doe ze samen met de rode peper, ui, knoflook, trassi en 1 theelepel zout in de vijzel of in het kleine bakje van de staafmixer. Pureer tot een boemboe.

Stap 2

Verhit de olie in een wok. Bak de boemboe, laos, laurier, citroengras en limoenblaadjes 3 minuten. Roer de suiker, santen en tamarindepasta erdoor en laat iets indikken.

Stap 3

Voeg de garnalen toe en bak ze omscheppend 3-5 minuten tot ze roze zijn. (Verwijder de citroengras en blaadjes). Combineer met nasi goreng uit hetzelfde kookboek. Zie hier het recept!

 

Het kookboek

Heerlijk  basis-kookboek over de Indonesische keuken met 130 stap-voor-stap recepten. Geschreven door de Nederlands-Australische Francis Kuijk met Indonesische roots. Ze werd in 2016 bekend als finalist van Heel Holland Bakt. Sindsdien geeft ze workshops en demo’s waarin de authentieke Indonesische keuken centraal staat.

Bestellen kun je hier:

cover Basisboek IndonesischTitel : Basisboek Indonesisch
Auteur : Francis Kuijk
Uitgever : Uitgeverij Good Cook
ISBN : 978 94 6143 208 7
Prijs : € 30,95

 

 

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Muffins met spinazie en forel eruit

Healthy Monday
Muffins met spinazie en gerookte forel

Vandaag geen Meatless Monday, maar een Healthy Monday. Regelmatig probeer ik mijn gewicht weer op peil te krijgen en kan kies ik voor koolhydraatarme oplossingen. Dus geen suiker (doe ik sowieso niet!),  pasta, rijst, brood en aardappelen staan dan niet op het menu. Het moeilijkst vind ik vaak de lunch. Koolhydraatarme lunchen is niet makkelijk. Zeker niet als je ook nog naar de werk moet. Deze muffins zijn een uitstekende oplossing. Je kunt ze van tevoren maken, en passen perfect in je lunchbox. Maar smaken ook heerlijk als tussendoortje.

Het recept is afkomstig uit het kookboek Eat Happy van Melissa Hemsley. Zij eet deze muffins als ontbijt. “Ze zijn heel snel klaar en heel gemakkelijk in te pakken en mee te nemen. Deze muffins met gerookte forel zijn een heerlijk manier om meer vette vis te eten die rijk is aan omega 30vetzuren. Je kunt in plaats van forel ook gerookte zalm of makreel gebruiken. De muffins zijn zowel warm als koud heerlijk”, zegt Melissa in het intro bij het recept.

VOEDINGSWAARDE per muffin.: 60 Kcal, 5 gram Vet,  8 gram Eiwit, 1 gram Koolhydraat

12 stuks25 minuten

Ingrediënten

  • 8 eieren
  • 100 gram gerookte forel, in grove stukjes
  • 150 gram fijne spinazie, fijngehakt
  • 4 bosuitjes, in dunne ringetjes
  • 1 kleine handvol basilicum, fijngesneden
  • ½ theelepel zout
  • ¼ theelepel versgemalen zwarte peper
  • Extra: muffinbakplaat met 12 holten, papieren bakvormpjes

Stap 1

Verhit de oven tot 190 °C en zet de papieren vormpjes in elke holte van een muffinbakplaat.

Stap 2

Breek de eieren in een grote kom. Klop ze los en meng met de overige ingrediënten. Verdeel het beslag over de 12 papieren vormpjes en bak ze 10 – 12 minuten in de oven tot ze in het midden gaar zijn (een in het midden in het gebak gestoken spies moet er schoon uitkomen).

Stap 3

Laat de muffins een paar minuten in de vorm afkoelen voor je ze op een taartrooster zet. Je kunt ze ca. 3 dagen in de koelkast bewaren.

Muffins met spinazie en forel

 

Het Kookboek

Snel, lekker en gezond eten: dat laat de Melissa Hemsley zien met dit kookboek. Alle recepten zijn simpel om te maken en staan in 30 minuten op tafel. Melissa is de helft van het beroemde zussenduo Hemsley & Hemsley, auteurs van de bestsellers De kunst om goed te eten en Lekker en snel voor elke dag. Daarnaast hebben ze een eigen café in het Londense Selfridges en een primetime televisieshow.

 

Bestellen? Dat kan hier:

Cover Eat HappyTitel: Eat Happy
Auteur: Melissa Hemsley
Uitgever: Fontaine Uitgevers
Prijs: € 29,95

 

 

 

 

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties ontvangen? Meld je aan voor de nieuwsbrief.