Voor het weekend
Gegrilde zalm met bagnetto verde

‘Zalm is een altijd smakelijke crowd pleaser’, zegt BBQ-king Jord Althuizen in zijn nieuwste kookboek No Worries. En als je vliegensvlug klaar wilt zijn, dan kies je voor de zogenaamde ‘hassle-free’ grillmethode.

Tja, maar wat is dat? Als barbecue-zombie heb ik geen idee. Maar gelukkig wordt dit in het kookboek verder uitgelegd. Het is een BBQ met deksel voor direct grillen met een gietijzeren grillrooster. Zo gezegd, zo gedaan. Zo’n barbecue heb ik dus wel. We probeerden dit recept uit en het resultaat was zéér de moeite waard. Bovendien zo klaar! Let op: gebruik zalmmoten met graat; die blijven mooier van vorm. En inderdaad leg ze kort op de barbecue (of in de grillpan). Maar deze gegrilde zalm wordt helemaal top door de bijpassende peterseliesaus, oftewel Bagnetto Verde. Een Italiaanse klassieker uit Piemonte. Vanwege zijn kruidige frisheid is dit de ideale begeleider van deze wat vettige vis. Terwijl de Italianen hem helemaal fijnhakken, vinden wij (en Jord!) het lekkerder en mooier als de structuur wat grover blijft.

Maar, ‘it’s up to you: our way or the Italian way‘, zegt Jord in zijn intro. Kies zelf maar…

Welke wijn bij zalmmoten met bagnetto verde?

Bij een Piemontees gerecht, kiezen we eerst voor een Piemontese wijn. Hier past een rode wijn prima bij: kies dan voor de Dolcetto van Vinoblesse. Heerlijk opwekkend en verfrissend bij de vette vis, en voldoende power om het gerecht in balans te brengen. Maar ook een chardonnay met een lichte houtlagering uit Italië of Frankrijk is een prima begeleider. Het ronde karakter past bij zo’n vet visje, maar de wijn mag nog wat frisse zuren hebben die aansluiten bij de verfrissende kruidensaus.

4 personen25 minuten

Ingrediënten

  • 150 gram stevig (zuurdesem)brood
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 2 eieren
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 2 eetlepels fijngehakte platte peterselie
  • geraspte schil van 1 citroen
  • 4 zalmmoten van ca. 225 gram
  • grof zeezout en versgemalen peper
  • Bagnetto verde
  • 2 eetlepels rode wijnazijn
  • 3 eetlepels extra vierge olijfolie
  • 2 eetlepels fijngehakte platte peterselie
  • 2 eetlepels fijngehakte basilicum
  • 1 eetlepel fijngehakte kappertjes
  • zout, versgemalen peper

Stap 1

Verwarm de oven voor op 200 °C. Snijd het brood in kleine blokjes en leg ze in een kleine kom. Voeg 2 eetlepels olijfolie toe en meng goed. Verdeel de blokjes over een bakplaat en bak de croutons in de oven in ca. 10 tot 15 minuten goudbruin en knapperig. Kook intussen de eieren in ca. 10 minuten hard. Laten schrikken onder koud stromend water en pellen. Snijd in kleine blokjes.

Stap 2

Maak vervolgens de bagnetto verder. Meng in een kom: 2 eetlepels water, azijn en olijfolie. Roer de croutons en hardgekookte eieren erdoor. Voeg vervolgens de overige ingrediënten voor de bagnetto verde toe. Breng op smaak met zout en versgemalen peper.

Stap 3

Meng de olijfolie met de fijngehakte peterselie en de citroenrasp. Bestrijk hiermee beide zijden van de zalmmoten. Dit voegt smaak toe en voorkomt dat de vis aan je rooster blijft kleven. Bestrooi de zalmmoten met grof zeezout en versgemalen peper. Gril ze kort, ca. 2 minuten, draai ze met een spatel voorzichtig om en gaar ze nog 2 minuten. De zalm mag niet door en door gaar zijn (well done is ook hier NOT DONE!); je wilt een malse, sappige steak. Leg de moten op een bord of schaal en serveer met de bagnetto verde oftewel Piemontese peterseliesaus.

 

Bestellen kun je hier:

Cover No Worries BBQTitel : Smokey Goodness No Worries BBQ
Auteur : Jord Althuizen
Uitgever : Uitgeverij Kosmos Uitgevers
ISBN : 978 90 215 688 98
Prijs : € 29,99

 

 

Meer proeven uit dit heerlijk BBQ-kookboek? Kijk ook nog even naar de BBQ salade met perzik en burrata. Of de Lamskoteletjes van de BBQ.

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

 

maaltijdsoep
Spaanse vissoep met rijst

Vis met chorizo?! Dacht ik ook, maar heremetijd wat een goed stel is dit. Een hartverwarmende en feestelijke combinatie die het zowel op zomerse als op gure dagen goed doet. Het houdt het midden tussen een rijk gevulde soep en een nattig rijstgerecht. Laat dat laatste je vooral niet afschrikken.’, dat zegt tv-presentatrice Anita Witzier over deze vissoep in haar net verschenen kookboek ‘Zonder Fratsen’.

Portret Anita Witzier Toch hebben wij het recept wat aangepast. Wij vonden het eigenlijk helemaal geen soep meer. En nu is ie helemaal goed. Het is inderdaad een rijk gevulde maaltijdsoep die altijd goed smaakt. Echt een weekendsoep. Zeker nu met die hele slechte weersvoorspelling. Dus laat je lekker verwarmen!!!

Welke wijn bij Spaanse vissoep met rijst?

In de verte smaakt deze soep als een vloeibare paella. Drink hier een kruidige rosé bij, bijvoorbeeld uit het gebied Navarra. Vol, kruidig en toch verfrissend.

6 personen30 minuten

Ingrediënten

  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 grote ui, in halve ringen
  • 1 rode paprika, in stukjes
  • 2 tomaten, in stukjes
  • 150 gram chorizo, in plakjes
  • 3 teentjes knoflook, uit de knijper
  • 1 theelepel gerookt paprikapoeder (mild)
  • 1 blik tomatenblokjes
  • 4 visbouillontabletten
  • 200 gram risottorijst
  • 1 laurierblaadjes
  • 500 gram visfilet naar keuze, in grove stukken
  • 12 grote gamba’s, gepeld met staartje
  • zout, versgemalen peper
  • citroensap
  • 2 eetlepels platte peterselie, fijngehakt

Stap 1

Snijd alle groenten zoals aangegeven. Verhit olijfolie in een grote soeppan. Fruit op halfhoog vuur alle groenten, chorizo en knoflook ca. 5 minuten. Voeg paprikapoeder toe en bak even mee. Roer erdoor: tomaten met sap, visbouillontabletten, 2 liter water. Breng aan de kook. (Tot zover kun je de soep eventueel voorbereiden.)

Stap 2

Voeg dan de risottorijst en laurierblaadjes toe. Laat op laag vuur in ca. 20 minuten de rijst beetgaar koken. Af en toe even doorroeren. Schep de vis en gamba’s erbij. Laat in ca. 5 minuten de vis zachtjes net gaar worden. (Niet teveel roeren anders valt de vis uit elkaar.) Breng op smaak met zout, peper en eventueel wat citroensap. Bestrooi met peterselie. Lekker met stokbrood.

 

Het kookboek

Energiek kookboek van tv-persoonlijkheid Anita Witzier. Presentratrice van programma’s als ‘De Reünie, ‘Anita wordt opgenomen’ en ‘Memories’. Ze werd meerdere malen genomineerd voor de Zilveren TeleVizier-ster, die ze uiteindelijk in 2007 heeft gewonnen. Ze is een gepassioneerde thuiskok die niet gelooft in diëten, wel in elke dag lekker en gezond eten. Zonder je blind te hoeven staren op trends, hypes en superfoods. Haar motto is: ‘Niet te veel van alles, niet meer, niet minder.’

Bestellen kun je hier:

cover Anita Witzier zonder fratsenTitel : Zonder Fratsen
Auteur : Anita Witzier
Uitgever : Uitgeverij Carrera Culinair
ISBN : 978 904 884 6177
Prijs : € 27,50

 

 

Benieuwd naar meer recepten van Anita? Kijk dan naar haar Eton Mess en de Nacho’s uit de oven.

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

 

Onderwerpen

Foe Yong hai

Klassieker
Foe Yong Hai: de allerbeste versie!

Je kent het vast wel: Foe Yong Hai zoals je hem krijgt bij de Chinees. Dan is ie gebakken in de wok tot een dikke eimassa met vulling. Zwemmend in een (te) zoete tomatensaus. Nou, dat kan echt veel beter! Voor deze klassieker uit de Chinees-Indonesische keuken heb ik allerlei recepten uitgetest, afkomstig uit diverse oude kookboeken zoals die van Beb Vuyk, een versie van AllerHande of die uit het nieuwste kookboek ‘Basisboek Indonesië’. En zo kom ik tot mijn eigen eindresultaat waar ik helemaal happy en blij van wordt. Gevuld met gebakken groenten en grote garnalen. Vooral die saus maakt het!

Welke wijn bij Foe Yong Hai?

Deze gevulde omelet met gebakken groenten smaakt zacht en kruidig. De tomatensaus is eveneens gekruid en lichtzoet van smaak. Kies daarom voor een witte wijn met een klein zoetje, zoals bijvoorbeeld een pinot gris uit de Elzas. Of de riesling feinherb uit de Phalz.

4 personen40 minuten

Ingrediënten

  • 6 eetlepels olie
  • 1 ui, fijngesnipperd
  • 1 dunne prei (125 gram), in dunne ringetjes
  • 100 gram geraspte wortel (peen julienne)
  • 2 teentjes knoflook, uitgeperst
  • 2 eetlepels vissaus
  • 1 theelepel sesamolie
  • 2 eetlepels bladselderij, fijngehakt
  • zout, versgemalen peper
  • 100 gram doperwten (diepvries)
  • 8 eieren
  • 200 gram grote roze garnalen
  • 125 gram taugé
  • tomatensaus
  • 150 ml tomatenketchup (Heinz)
  • 2 eetlepels ketjap manis
  • 1 eetlepel witte wijnazijn
  • 1 theelepel gemberpoeder
  • 1 teentje knoflook

Stap 1

Verhit 2 eetlepels olie in een koekenpan. Fruit ui, prei, wortel, knoflook ca. 3 minuten. Roer erdoor: vissaus, sesamolie en selderij en bak even mee. Breng op smaak met zout en peper. Haal van vuur en zet apart. (Als je deze koekenpan ook gaat gebruiken voor de omeletten, maak hem dan eerst schoon!). Kook intussen de doperwten in water met zout ca. 3 tot 4 minuten. Giet af in een zeef.

Stap 2

Maak de tomatensaus. Meet af in een maatbeker: tomatenketchup, 100 ml warm water, ketjap manis, azijn en gemberpoeder. Roer door elkaar. Verwarm de olie in een steelpan. Fruit de knoflook, al roerende ca. 1 minuut tot het lichtbruin is. Voeg het tomatenmengsel toe en breng aan de kook. Laat ca. 5 minuten zachtjes pruttelen.

Stap 3

Klop intussen de eieren los met een garde. Voeg toe: gebakken groenten, garnalen, taugé, zout en peper. Verhit 1 eetlepel olie in een koekenpan. Bak van 1/4 deel van het eimengsel een omelet. Leg op een voorverwarmde schaal. Bak zo nog 3 omeletten.

Stap 4

Roer de doperwten door de tomatensaus en breng opnieuw aan de kook. Serveer de omeletten met de tomatensaus. Lekker met witte rijst en cassave kroepoek.

 

INTERESSE GEWEKT?

Volg mij dan op Instagram, Facebook of Pinterest en blijf op de hoogte van mijn laatste culinaire avonturen.

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor mijn nieuwsbrief.

 

Pittige mosselen met kokosmelk uit het kookboek The Curry Guy Easy

Voor het weekend
Pittige mosselen in kokosmelk

Het mosselseizoen is weer aangebroken! Eind juni waren ze alweer in de winkel. Het feit dat er alleen mosselen te koop zouden zijn als de ‘r’ in de maand zit, klopt dus van geen kanten! Ze worden geoogst in de Oosterschelde, de voorraadkamer van de mosselen. En lekker dat ze zijn dit jaar! 

Voor vandaag gaan we op de Indiase tour. Het recept voor deze pittige mosselen in kokosmelk komt uit het Indiase kookboek The Curry Guy Easy. Een kookboek met meer dan 100 eenvoudige curry’s en bijgerechten uit de Indiase keuken. Nou ja, echt heel eenvoudig zijn de meeste recepten eigenlijk niet echt. Maar deze mosselen vormen een welkome uitzondering. Wij hebben het recept zelfs nog wat verder versimpeld, waardoor het nog makkelijker is geworden. Bovendien héél lekker en snel op tafel.

We publiceerden al eerder recepten van de Engelsman Dan Tooms, The Curry Guy. Kijk nog even naar zijn Indiase kipcurry Pasanda uit het vorige boek.

In het intro van het recept vertelt Dan het volgende:
Portret van kookboek schrijver Dan Toombs Mosselen staan bij veel Indiase restaurants op de menukaart, maar ik denk dat dit eenvoudige gerecht een van de beste is. Fantastische recepten hoeven niet ingewikkeld te zijn. Veel mensen zijn bang dat je door een verkeerde mossel te eten ziek kunt worden. Maak ze gewoon goed schoon en verwijder de baard. Als je de mosselen onder koud water afspoelt, moeten ze dichtgaan. Zo niet, gooi ze dan weg, net als mosselen die kapot zijn. Ik serveer deze mosselen graag met versgebakken naan, maar stokbrood is een goede vervanger.’

Welke wijn bij pittige mosselen in kokosmelk?

Mosselen in kruidige, pittige, iets zoetige kokosroom. Je proeft ook de saffraan duidelijk. Door de combinatie met de pittige kokosmelksaus past een frisse witte wijn met een rond mondgevoel er goed bij. Een Rueda Verdejo gaat goed samen met mosselen. Maar ook een Grüner Veltliner, riesling alte reben of sauvignon blanc uit de Nieuwe Wereld combineren perfect.

hoofdgerecht voor 2 personen20 minuten

Ingrediënten

  • 2 kg mosselen
  • ½ theelepel saffraandraadjes
  • 2 eetlepels boter
  • 1 eetlepel zwart of donkerbruin mosterdzaad (toko)
  • 20 curryblaadjes (vers of diepvries)
  • 4 sjalotten, fijngesneden
  • 2 groene chilipepers, fijngesneden
  • 2 teentjes knoflook, geperst
  • 4 cm verse gember, geraspt
  • ½ theelepel koenjit
  • 1 eetlepel (palm)suiker
  • 400 ml kokosroom (toko) of kokosmelk
  • 1 bosje koriander, gehakt

Stap 1

Maak de mosselen schoon onder koud stromend water. Gooi kapotte en open mosselen weg als ze niet sluiten wanneer je er op tikt. Week de saffraan in 1 eetlepel heet water.

Stap 2

Verhit de boter in een grote pan. Voeg de mosterdzaadjes toe en verhit tot ze beginnen te springen. Voeg de curryblaadjes en sjalot toe en bak 3 minuten. Roer de chilipeper, knoflook, gember, koenjit, saffraan en suiker erdoor en bak nog 1 minuut. Schenk de kokosroom erbij en breng aan de kook. Voeg de mosselen toe en kook ze 4 minuten met het deksel op de pan. Schud de mosselen op en kook zonder deksel nog 2 minuten tot alle mosselen open zijn. Bestrooi met koriander.

Lekker met naanbrood en komkommer.

 

Bestellen? Dat kan hier:

Cover The Curry Guy Easy_2DTitel: The Curry Guy
Uitgever: Good Cook
ISBN: 978 946 143 2063
Prijs: € 20,95

 

 

 

 

Op de hoogte blijven van de nieuwste kookboeken? Meld je aan voor de nieuwsbrief

 

Voor het weekend
Sambal goreng udang

Pittige garnalen met kokos, oftewel op z’n Indonesisch Sambal goreng udang, is een recept afkomstig uit het ‘Basisboek Indonesië’. Een kookboek met meer dan 130 stap-voor-stap-recepten. Geschreven door de Nederlands-Australische Francis Kuijk. Ze heeft Indonesische roots en werd in Nederland bekend door haar deelname aan Heel Holland Bakt.

In het intro van het recept vertelt Francis het volgende: ‘Ja, alweer een van mijn lievelingsgerechten. Een aantal jaren geleden deed ik mee aan een kookwedstrijd op televisie, waar blind gejureerd werd door twee bekende chef-koks. Een van de twee merkte op: “Hier kookt iemand die is opgegroeid met deze keuken.” De ander zei: “Dit mag je me elke dag wel voorschotelen, wat een smaakexplosie!” Ik was het hier natuurlijk helemaal mee eens en ook heel erg blij mee!’  En wij bij I Love Food & Wine hebben ook weergaloos gesmuld! Een aanrader dus! Bovendien in 25 minuten op tafel.

Welke wijn bij Sambal goreng udang?

Het zijn stevige grote garnalen die omhuld zijn met een pittig kokosmengsel. Ingrediënten als rode peper, citroengras, limoenblad en friszure tamarinde vragen om wijn met goede zuren. Denk aan Sauvignon Blanc, Chenin Blanc of Riesling. Ook een rosé met een licht zoetje zoals de Chiaretto Bardolino of een kruidige Spaanse rosé doen het uitstekend.

4 personen25 minuten

Ingrediënten

  • 3 kemirinoten
  • 2-3 rode pepers, in ringetjes
  • 1 ui, gehakt
  • 2 teentjes knoflook
  • 10 gram trassi
  • zout
  • 3 eetlepels zonnebloemolie
  • 2 stukken laoswortel van 1 cm, geschild
  • 3 (Indonesische) laurierblaadjes (salam)
  • 1 stengel citroengras (sereh), in 3 stukken en gekneusd
  • 6 limoenblaadjes (djeruk purut)
  • 15 gram Javaanse suiker (gula djawa)
  • 50 gram santen, gehakt
  • 1 eetlepel tamarindepasta
  • 500 gram rauwe grote garnalen, gepeld en schoongemaakt

Stap 1

Rooster de kemirinoten in een droge koekenpan lichtbruin. Doe ze samen met de rode peper, ui, knoflook, trassi en 1 theelepel zout in de vijzel of in het kleine bakje van de staafmixer. Pureer tot een boemboe.

Stap 2

Verhit de olie in een wok. Bak de boemboe, laos, laurier, citroengras en limoenblaadjes 3 minuten. Roer de suiker, santen en tamarindepasta erdoor en laat iets indikken.

Stap 3

Voeg de garnalen toe en bak ze omscheppend 3-5 minuten tot ze roze zijn. (Verwijder de citroengras en blaadjes). Combineer met nasi goreng uit hetzelfde kookboek. Zie hier het recept!

 

Het kookboek

Heerlijk  basis-kookboek over de Indonesische keuken met 130 stap-voor-stap recepten. Geschreven door de Nederlands-Australische Francis Kuijk met Indonesische roots. Ze werd in 2016 bekend als finalist van Heel Holland Bakt. Sindsdien geeft ze workshops en demo’s waarin de authentieke Indonesische keuken centraal staat.

Bestellen kun je hier:

cover Basisboek IndonesischTitel : Basisboek Indonesisch
Auteur : Francis Kuijk
Uitgever : Uitgeverij Good Cook
ISBN : 978 94 6143 208 7
Prijs : € 30,95

 

 

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Muffins met spinazie en forel eruit

Healthy Monday
Muffins met spinazie en gerookte forel

Vandaag geen Meatless Monday, maar een Healthy Monday. Regelmatig probeer ik mijn gewicht weer op peil te krijgen en kan kies ik voor koolhydraatarme oplossingen. Dus geen suiker (doe ik sowieso niet!),  pasta, rijst, brood en aardappelen staan dan niet op het menu. Het moeilijkst vind ik vaak de lunch. Koolhydraatarme lunchen is niet makkelijk. Zeker niet als je ook nog naar de werk moet. Deze muffins zijn een uitstekende oplossing. Je kunt ze van tevoren maken, en passen perfect in je lunchbox. Maar smaken ook heerlijk als tussendoortje.

Het recept is afkomstig uit het kookboek Eat Happy van Melissa Hemsley. Zij eet deze muffins als ontbijt. “Ze zijn heel snel klaar en heel gemakkelijk in te pakken en mee te nemen. Deze muffins met gerookte forel zijn een heerlijk manier om meer vette vis te eten die rijk is aan omega 30vetzuren. Je kunt in plaats van forel ook gerookte zalm of makreel gebruiken. De muffins zijn zowel warm als koud heerlijk”, zegt Melissa in het intro bij het recept.

VOEDINGSWAARDE per muffin.: 60 Kcal, 5 gram Vet,  8 gram Eiwit, 1 gram Koolhydraat

12 stuks25 minuten

Ingrediënten

  • 8 eieren
  • 100 gram gerookte forel, in grove stukjes
  • 150 gram fijne spinazie, fijngehakt
  • 4 bosuitjes, in dunne ringetjes
  • 1 kleine handvol basilicum, fijngesneden
  • ½ theelepel zout
  • ¼ theelepel versgemalen zwarte peper
  • Extra: muffinbakplaat met 12 holten, papieren bakvormpjes

Stap 1

Verhit de oven tot 190 °C en zet de papieren vormpjes in elke holte van een muffinbakplaat.

Stap 2

Breek de eieren in een grote kom. Klop ze los en meng met de overige ingrediënten. Verdeel het beslag over de 12 papieren vormpjes en bak ze 10 – 12 minuten in de oven tot ze in het midden gaar zijn (een in het midden in het gebak gestoken spies moet er schoon uitkomen).

Stap 3

Laat de muffins een paar minuten in de vorm afkoelen voor je ze op een taartrooster zet. Je kunt ze ca. 3 dagen in de koelkast bewaren.

Muffins met spinazie en forel

 

Het Kookboek

Snel, lekker en gezond eten: dat laat de Melissa Hemsley zien met dit kookboek. Alle recepten zijn simpel om te maken en staan in 30 minuten op tafel. Melissa is de helft van het beroemde zussenduo Hemsley & Hemsley, auteurs van de bestsellers De kunst om goed te eten en Lekker en snel voor elke dag. Daarnaast hebben ze een eigen café in het Londense Selfridges en een primetime televisieshow.

 

Bestellen? Dat kan hier:

Cover Eat HappyTitel: Eat Happy
Auteur: Melissa Hemsley
Uitgever: Fontaine Uitgevers
Prijs: € 29,95

 

 

 

 

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties ontvangen? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

 

Asperges met zalm en oestersaus

Voor het weekend
Asperges met zalm en oestersaus

Hollandse asperges met een Aziatische twist; dat zijn deze asperges met gerookte zalm, oestersaus en koriander. Het is een fantastisch aspergerecept dat niet mag ontbreken op mijn website. Ik maak hem al jaren. Het is een favoriet in onze familie en het originele recept is afkomstig uit een aspergetijdschrift van jaren geleden (2005). Elk jaar maken we dit gerecht opnieuw. Zo lekker, echt goddelijk. Dus het kan nog, het aspergeseizoen sluit pas op 24 juni. Doen dit weekend. 

De perfecte wijn ❤ spijs combinatie

Aspergewijn van het jaar 2019. IGT San Vincenzo uit Veneto van wijnhuis Anselmi

Aspergewijn 2019

9.0 pnt: San Vincenzo uit Veneto

Riesling Alte Reben 2015

Weelderig wit

8.7 pnt Verleidelijke feinherb Riesling

Asperges met zalm en oestersaus

Voor het weekend

Asperges met zalm en oestersaus

We proefden een Soave en een Riesling Alte Reben bij dit aspergegerecht. Beiden combineerden goed, maar we hebben toch een lichte voorkeur voor de Riesling, want die sluit beter aan, en blijft meer overeind. Geeft frisheid door z’n zuren, en het zoetje in de wijn past bij de romige oestersaus.

4 personen40 minuten

Ingrediënten

  • 20 asperges, schoongemaakt
  • 20 gram roomboter
  • stukje foelie
  • 1 groentebouillontablet
  • 1 sjalotje
  • 20 ml witte wijn
  • 200 ml slagroom
  • 1 eetlepel Aziatische oestersaus
  • 400 gram gerookte zalm
  • 40 korianderblaadjes

Stap 1

Schil de asperges, en snijd de houtachtige onderkant eraf. Leg het aspergeschillen in een grote pan, zoveel dat het net onderstaat. Breng aan de kook en laat ca. 10 minuten zachtjes koken. Laat ca. 5 minuten afkoelen en zeef de aspergebouillon boven een maatbeker.

Stap 2

Kook de asperges 5 minuten in ruim water met boter, foelie en bouillontablet. Draai het vuur uit en laat de asperges afgedekt nog 15-20 minuten staan (afhankelijk van de dikte). Snipper intussen het sjalotje.

Stap 3

Doe intussen in een steelpan: 150 ml aspergebouillon, witte wijn en sjalotje. Breng aan de kook en laat in ca. 10 minuten inkoken tot al het vocht bijna verdampt is (je houdt ca. 1 eetlepel over!).

Stap 4

Kook de slagroom in een apart pannetje in tot sausdikte. Dit duurt ongeveer 10 tot 15 minuten, zorg dat het vuur niet te hoog staat, want anders kookt het over. Af en toe roeren. Van vuur af toevoegen: ingekookte aspergebouillon (ca. 1 eetlepel) en oestersaus. Door elkaar roeren. Overdoen in apart kommetje.

Stap 5

Verdeel de asperges over 4 borden. Beleg met de gerookte zalm en garneer met de korianderblaadjes. Serveren met de oestersaus. Lekker met gebakken krieltjes.

 

Weekmenu 18 Asperges veelzijdig 2019Meer inspiratie met asperges nodig? Hier staan er nog vijf!

 

 

INTERESSE GEWEKT?

Volg mij dan op Instagram, Facebook of Pinterest en blijf op de hoogte van mijn laatste culinaire avonturen.

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor mijn nieuwsbrief.

 

Nasi goreng met kip en garnalen

Tong Tong Fair
Nasi goreng met kip en garnalen

Ben je fan van de Indonesische keuken? Dan moet je, op dit moment, beslist naar het internationale Tong Tong Fair Festival (61e editie) in Den Haag. Dit is een groot food event dat plaatsvindt op het Malieveld. Daar staan uitnodigende grote witte tenten klaar waarin de sfeer van Zuidoost-Azië rondwaart. Ik mocht daar afgelopen vrijdag een foodtour doen, samen met nog een tiental foodbloggers.

Tong Tong Fair Festival in Den Haag
Mooie witte tenten van Tong Tong Fair op het malieveld

We proefden o.a. het nieuwe drankje Bir Pletok; een eeuwenoud non-alcoholisch drankje uit Indonesië. Deden mee aan de Durian-challenge: wie durft dit te proeven? En we ontdekten hoe authentiek een vegetarische saté kan smaken. Iedereen was meteen enthousiast. Maar behalve food vind je hier ook kleding, keukengerei, én een grote boekenstand (Pasar Boekoe) met een breed aanbod van titels gerelateerd aan Nederlands-Indië. Daar lag natuurlijk dit kookboek te pronken van Francis Kuijk: Basisboek Indonesië. En daar moest natuurlijk meteen uit gekookt worden. Ik maakte haar nasi goreng ayam udang, oftewel nasi goreng speciaal. Deze versie zit boordevol garnalen en kip.

Welke pan voor nasi goreng?

Om deze authentieke nasi te maken heb je een wadjan of wok (chinees) en een koekenpan nodig. Ik ben groot fan van Woll-koekenpannen, want die bakken niet aan, kunnen goed heet worden, passen in de oven en ze gaan een heel lang leven mee. Zelfs de nazorg is fantastisch: ik had namelijk mijn geliefde koekenpan laten vallen en de steel was gebroken. Gelukkig is het handvat afneembaar, dus ik kon gewoon een nieuwe steel nabestellen! Zie hier:  Koekenpan via Habitas-Online.nl.
En heb je zo’n pan eenmaal in de kast dan wil je nooit meer anders. Echt waar!

In het kookboek is dit recept bedoeld voor 6 tot 8 personen. Omdat het makkelijker bereiden is hebben wij het recept aangepast. Het is nu een hoofdgerecht voor 4 personen. Lekker gevuld. Nog lekkerder met wat atjar en satésaus erbij. Kijk naar mijn favoriete recept.

De perfecte wijn ❤ spijs combinatie

Grüner Veltliner AH Kamptal

Klassiek Oostenrijk

7,9 pnt Sappige Grüner Veltliner van AH

Le Nice Rosé

Sappig en fruitig

7,8 pnt: Nice rosé van Gall & Gall

Rosé Domaine L'Amaurigue

Om van te watertanden

8,0 pnt: rosé uit de Provence

Nasi goreng met kip en garnalen

Tong Tong Fair

Nasi goreng met kip en garnalen

Misschien smaakt bier hier wel het lekkerst bij?! Maar hou je niet van bier (zoals ik), kies dan voor een chardonnay zonder houtlagering, rosé uit Navarra of Provence, of een Grüner Veltliner.

4 personen30 minuten

Ingrediënten

  • 300 gram rijst met een lange korrel
  • 3 eetlepels (rijst)olie
  • 200 gram kippendijfilet, in blokjes
  • 1 ui, fijngesnipperd
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 5 gram gemberwortel, geraspt
  • 5 gram laoswortel, geraspt
  • 2 chilipepers, in dunne ringen
  • 5 gram trassi, verkruimeld
  • 1 eetlepel sesamolie
  • 1 theelepel oestersaus
  • 2 eetlepels vissaus
  • 1 eetlepel ketjap asin
  • 2 theelepels zout
  • 200 gram rauwe garnalen, schoongemaakt
  • 3 lente-uitjes, in ringetjes
  • 4 eieren

Stap 1

Kook de rijst volgens gebruiksaanwijzing. Snijd eerst alle ingrediënten en zet ze klaar.

Stap 2

Nasi goreng stap voor stapVerwarm intussen de olie in een wadjan of wok. Bak de kip tot het vlees iets bruin wordt. Voeg toe: ui, knoflook, gember, laos, chilipeper, trassi en sesamolie. Roerbak ca. 1 minuut. Voeg toe: oestersaus, vissaus, ketjap, garnalen en 1 theelepel zout. Roerbak nog een paar minuten tot de garnalen net gaar en niet meer doorschijnend zijn.

Stap 3

Schep de rijst er in delen door. Meng de lente-uitjes erdoor. Breng op smaak met zout en peper.

Stap 4

Bak in een koekenpan 4 spiegeleieren. Verdeel de nasi over 4 borden. Schep op elk bord een spiegelei. Lekker met atjar, kroepoek en pindasaus.

 

Het kookboek

Heerlijk  basis-kookboek over de Indonesische keuken met 130 stap-voor-stap recepten. Geschreven door de Nederlands-Australische Francis Kuijk met Indonesische roots. Ze werd in 2016 bekend als finalist van Heel Holland Bakt. Sindsdien geeft ze workshops en demo’s waarin de authentieke Indonesische keuken centraal staat.

Bestellen kun je hier:

cover Basisboek IndonesischTitel : Basisboek Indonesisch
Auteur : Francis Kuijk
Uitgever : Uitgeverij Good Cook
ISBN : 978 94 6143 208 7
Prijs : € 30,95

 

 

 

Food-evenement Tong Tong Fair kun je nog bezoeken t/m 2 juni.

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST:

Recept: nasi goreng speciaal naar een recept van de bekende Francis Kuijk. Staat in haar kookboek Basisboek Indonesië. We hebben nog lekkerder gemaakt. Serveer met atjar en satésaus. Lees het hele recept op de website. #aziatisch #klassieker

 

 

Pad Thai van Jamie Oliver

Voor het weekend
Pad thai met garnalen, tofu en tamarinde

Pad Thai van Jamie Oliver; die wil je absoluut proeven en eten (wij waren super-enthousiast!!!). Hij bereidt deze Aziatische klassieker met garnalen, aangevuld met tofu en een saus van tamarinde. Het recept komt uit zijn allernieuwste kookboek met de titel ‘Jamie’s Food Fight Club’; een weekend kookboek met weergaloze gerechten voor familie en vrienden.

Het is een kookboek met recepten waarmee je kunt uitpakken tijdens een etentje. Veel recepten zijn dan ook wat bewerkelijker en kosten wat meer bereidingstijd, want het is ten slotte weekend. De meeste recepten zijn afkomstig uit het bekende tv-programma  Jamie en Jimmy’s Food Fight Club, uitgezonden bij 24-Kitchen. Samen met zijn vriend Jimmie Doherty en andere BN-ers bereidde hij hier de lekkerste maaltijden voor een culinair weekendfeestje.

Pad Thai; een moderne klassieker

In het intro vertelt Jamie het volgende: “Pad thai is zowel op straat als in de betere Thaise restaurants uitgegroeid tot een soort cultgerecht, en dat is ook vrij logisch – het is gewoon ontzettend lekker en serieus bevredigend. Dankzij de typisch Thaise smaken, zoals gedroogde garnalen, kruiden en zalige tamarindesaus, is het zowel fris en zurig als verwarmend – een moderne klassieker.”

De perfecte wijn ❤ spijs combinatie

Riesling Alte Reben 2015

Weelderig wit

8.7 pnt Verleidelijke feinherb Riesling

Hãhã Sauvignon Blanc

Stuivend wit

8,9 pnt Sauvignon met een glimlach!

Deze Pad Thai is lekker complex van smaak: je proeft zout-zoet-zuur en ziltig. Het zijn pittige noedels met fluwelige tofoe en knapperige pinda’s. Gedroogde garnalen zijn goed te proeven. Drink hier een off-dry witte wijn bij, zoals de Riesling alte reben. Maar ook een Gewürztraminer uit de Elzas is een uitstekende keus, evenals een Sauvignon Blanc uit Nieuw-Zeeland. Kies wat jij lekker vindt.

2 personen45 minuten

Ingrediënten

  • 150 g platte rijstnoedels
  • 1 vers rawit-pepertje
  • 1 verse gele peper
  • 2 limoenen
  • arachideolie
  • 2 rode sjalotjes
  • ½ bosje elk van Chinese bieslook, Thaise basilicum, Thaise munt (45 g totaal)
  • 150 g zijdentofu
  • 4 grote rauwe tijgergarnalen
  • 25 g gedroogde garnalen
  • 50 g gepelde ongezouten pinda’s
  • 1 snufje gedroogde chilivlokken
  • 1 el geraspte, ingelegde zoete radijs (Takuan)
  • 1 groot ei
  • 100 g taugé
  • TAMARINDE SAUS
  • 25 g palmsuiker
  • 2 el tamarindepasta
  • 1 eetlepel vissaus
  • wittewijnazijn

Stap 1

Kook de rijstnoedels volgens de aanwijzingen op de verpakking en maak intussen de tamarindesaus. Rasp de palmsuiker in een kom, voeg de tamarindepasta, 1 eetlepel vissaus, een scheutje azijn en 2 eetlepels kokend water toe en roer tot de suiker opgelost is. Proef en maak hem zo nodig op smaak af – de saus moet zoetzuur en licht zoutig zijn. Splits de pepers, verwijder de zaadjes, snijd ze in dunne reepjes en doe ze met het sap van 1 limoen in een kom om een vlugge pickle te maken.

Stap 2

Giet de noedels af en hussel ze met een scheutje olie door elkaar. Pel en snijd de sjalotjes in grove stukjes. Maak de steeltjes Chinese bieslook schoon en snijd ze fijn. Pluk de meeste basilicum- en muntblaadjes en hak ze grof. Snijd de tofu in grove stukjes van 1 cm. Maak een sneetje in de rug van de garnalen en verwijder de darmkanalen – op die manier krullen ze tijdens het bakken ook mooi open. Spoel de gedroogde garnalen onder de koude kraan af en dep ze droog met keukenpapier.

Stap 3

Zet een grote wok met een scheutje olie op matig vuur en roerbak de gedroogde garnalen, pinda’s en chilivlokken 2 tot 3 minuten, of tot ze goudbruin zijn. Zet de wok van het vuur, kneus de helft van het mengsel in een vijzel en zet opzij. Zet de wok met een extra scheutje olie terug op het vuur, doe er de sjalotjes bij en roerbak ze 2 minuten, of tot ze ook goudbruin worden. Hussel er de garnalen, bieslook, gehakte kruiden en geraspte radijs door en blijf nog 2 tot 3 minuten regelmatig roeren, of tot de garnalen bijna gaar zijn. Kluts de eieren, giet ze erbij en bak ze 1 tot 2 minuten. Spatel er de tofu, noedels, taugé en tamarindesaus door.

Stap 4

Verdeel de pad thai over de kommen, strooi er het mengsel uit de vijzel bij en snipper er de resterende munt en basilicum over. Serveer met de ingelegde pepertjes en partjes limoen om uit te knijpen. Heerlijk!

 

Calorieën Vet Verz. Vet Eiwit Koolhyd. Suiker Zout vezels
661 kcal 20,2 g 4 g 28,9 g 89,6 g 16,9 g 1,2 g 2,6 g

 

 

Bestellen kun je hier:

Cover Jamie Oliver food fight club weekend kookboekTitel : Jamie’s Food Fight Club, weekend kookboek
Auteur : Jamie Oliver
Uitgever : Uitgeverij Kosmos
ISBN : 978 90 2157 204 8
Prijs : € 20,-

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

 

Credit: © Jamie Oliver Enterprises Limited, 2019