Keftedes met vis en dille

Voor het weekend
Griekse keftedes met een twist

Weleens van keftedes gehoord? Moeilijk woord voor simpele gehaktballetjes uit de Griekse keuken. Heel populair in Griekenland zijn keftedes  met een mosterdsaus. Maar dat kan ook met vis! Misschien nog wel lekkerder. Een combinatie die bedacht is door de Griekse Georgina Hayden voor de viseters in haar familie. Koop gewoon de goedkoopste vis die je kunt krijgen. Liefst bij de visboer (steun onze lokale ondernemers in deze crisistijd!!!).
Heerlijk met een stapel pitabrood en een grote salade. Zo kom je het weekend wel door…

Welke wijn bij keftedes van vis met mosterdsaus?

Deze visballetjes smaken licht gekruid en dobberen lekker in een (machtig) romige saus van mosterd en dille. Mosterdsaus vraagt om een verfrissende witte wijn om wat tegenwicht te geven. Leuk misschien om een Griekse wijn van de assyrtico druif te kiezen, want die heeft mooie frisse zuren. Maar moeilijk verkrijgbaar. Kies anders voor een Arneis uit Piemonte of een Vermentino uit Sardinië.

Muziek: Luister naar ‘You’ll never Walk Alone’; het nummer dat vandaag (vrijdag 20 maart) alle mensen een hart onder de riem steekt. Vanochtend om 08.45 uur draaide alle zenders in binnen- en buitenland dit troostrijke lied van Lee Towers.

4 personen30 minuten

Ingrediënten

  • ½ theelepel venkelzaad
  • ½ bosje bladpeterselie
  • 100 gram verse broodkruimels
  • 600 gram witvisfilet (kabeljauw, schelvis, koolvis)
  • 2 eieren
  • (zee)zout en versgemalen zwarte peper
  • olijfolie
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 4 lente-uitjes, in ringetjes
  • 2 theelepels Franse mosterd
  • 400 ml crème fraîche
  • 1 eetlepel kappertjes
  • ½ bosje dille
  • Extra: foodprocessor

Stap 1

Verwarm de oven voor op 200℃. Maak het venkelzaad fijn in een vijzel en schep het in de foodprocessor. Voeg de peterselie en het broodkruim toe en pulseer een paar keer. Snijd de vis in stukken en voeg ze toe. Pulseer tot alles gemengd is. Breek de eieren erboven en voeg zout en peper toe. Pulseer opnieuw tot alles goed gemengd is. Vorm balletjes ter grootte van een walnoot.

Stap 2

Verhit 3 eetlepels olie in een grote ovenbestendige hapjespan. Bak de visballetjes in ca. 5 minuten rondom goudbruin en krokant. Schep ze op een bord.

Stap 3

Verhit 1 eetlepel olie in dezelfde koekenpan. Bak de knoflook en lente-ui 3 minuten op laag vuur en roer dan de mosterd, crème fraîche en 1 dl water erdoor. Breng al roerend aan de kook. Breng op smaak met zout en peper. Leg de visballetjes in de saus en bestrooi met kappertjes. Zet de pan 10 minuten in de oven.

Stap 4

Hak de dille fijn. Neem de pan uit de oven en verdun de saus zo nodig met nog wat heet water. Bestrooi met dille. Lekker met platbrood of pitabrood en een salade.

Zin in meer van Georgina Hayden?  

Kijk nog eens naar deze recepten:

Filotaart met pompoen, bulgur, en rozijnen uit Cyprus van Georgina Hayden
Filotaart met pompoen, bulgur, en rozijnen

 

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

 

Het kookboek

Na haar kunstopleiding werkte Georgina Hayden 10 jaar lang in het team van Jamie Oliver. Dit is haar tweede kookboek met een ode aan haar Grieks-Cypriotische familie. Boordevol familierecepten die van generatie op generatie zijn overgegaan. Van ontbijtjes, mezedes, groente, granen, vlees of vis, salades, zoetigheden en drankjes. Heel mooi vormgegeven met originele familiefoto’s en de sfeer van eiland.

Bestellen kun je hier:

Titel : Cyprus
Auteur : Georgina Hayden
Uitgever : Uitgeverij Becht
ISBN : 978 90 230 1626 7
Prijs : € 27,99

 

 

 

 

 

Risotto met krab en asperges

Voor het weekend
Risotto met krab, asperges en citroen

Minder vlees, maar méér vis en méér groente; dat is de trend van nu! Doe jij er al aan mee? Ik wel. En dan is het kookboek De Pescetariër van Jo Pratt een welkome verrassing en aanvulling. Uit dat boek komt deze fantastische risotto met krab (ook met garnalen is ie heel lekker!).

Maar wat is nu eigenlijk een PESCETARIËR? Dat woord heeft Jo Pratt bedacht voor mensen die veelal vegetarisch eten, maar dat afwisselen met vis en/of schaaldieren. Kortom: ‘een vegetariër die soms vis eet’!

Wie is Jo Pratt?

Portret Jo PrattMisschien in Nederland niet zo bekend, maar Jo is een bekende foodie in Engeland. Ze werkte met grote namen als Gordon Ramsay, Gary Rhodes en Jamie Oliver, schreef maar liefst acht kookboeken en werkte als redacteur voor Elle en Glamour Magazine. Ze woont in Londen met haar man Phil en haar twee kinderen. De Pescetarier is haar laatste kookboek met meer dan 75 visrecepten. Dit recept van Risotto met krab staat in het hoofdstuk Hoofdgerechten en is afkomstig van haar man Phil die het over de jaren heeft geperfectioneerd.

Bij elk recept geeft Jo een ‘Flexi-variant’. Haar advies luidt hier: ‘Omdat de krab pas op het laatst wordt toegevoegd, kun je deze risotto makkelijk aanpassen. 250 gram kreeft of garnalen passen ook goed bij citroen, dragon en asperges. Voor een vegetarische versie roer ik er 200 gram geitenkaas in blokjes doorheen.’

Welke wijn bij risotto met krab en asperges?

Deze risotto is rijk en romig. De subtiele smaak van (verse) krab is op de achtergrond aanwezig, evenals de citroen en dragon. Drink hier een witte Bordeaux of witte Bergerac bij. De sauvignon blanc in deze blend is goede maatjes met de asperges, en de sémillon sluit aan op de anijzige smaak van de dragon. Andere optie is de frisse Gavi di Gavi (van de cortesedruif) uit Piemonte. Die harmonieert bij alles waar citroen in zit!

4 personen35 minuten

Ingrediënten

  • 40 gram boter
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1 bananensjalot of 2 gewone sjalotten, geschild en fijngesnipperd
  • 1 stengel bleekselderij, fijngehakt
  • 1 liter visbouillon
  • 150 gram  groene asperge-tips, gehalveerd
  • 300 gram risottorijst
  • 100 ml witte vermouth (extra dry), of witte wijn
  • 150 gram wit krabvlees*
  • 60 g mascarpone
  • 2 theelepels gehakte dragon
  • fijn geraspte schil en sap van 1 citroen
  • 25 gram roomboter
  • zeezout en versgemalen zwarte peper
  • extra vierge olijfolie

 Stap 1

Zet alle ingrediënten klaar. Verhit de boter met de olijfolie in een pan op middelhoog vuur. Doe de sjalot en bleekselderij erbij en fruit dit 6 à 7 minuten, tot ze zacht maar niet bruin zijn.

Stap 2

Breng intussen een pan de visbouillon  aan de kook. Blancheer de gehalveerde aspergetips ca. 1 minuut in de bouillon. Schep uit het water en zet apart. Schenk de visbouillon over in een maatbeker.

Stap 3

Voeg de risottorijst toe aan het bleekselderijmengsel in de pan. Roer door totdat alle rijst bedekt is met olie. Schenk de vermouth erbij, kook tot alle vocht verdampt is. Schep dan scheutje voor scheutje de hete visbouillon erbij.  Blijf roeren tot het helemaal is opgenomen voordat je de hoeveelheid toevoegt.

Stap 4

Als bijna alle vocht is toegevoegd en de rijst bijna gaar is (na ca. 15 minuten), roer je de asperges, krab, mascarpone, dragon en boter erdoor. Breng op smaak met citroensap, zout en peper. Roer nog 1 minuut door, totdat de krab ook goed warm is.

Stap 5

Haal de pan van het vuur en dek ca. 2 minuten af met een deksel of een stuk bakpapier. Verdeel de risotto over 4 voorverwarmde borden of kommen en bestrooi met citroenrasp, zwarte peper en besprenkel met wat olijfolie. Lekker met een mijn favoriete tomatensalade.

*Je kunt het krabvlees ook vervangen door 200 gram Hollandse garnalen. Ook erg lekker in combinatie met de dragon.

Bestellen kun je hier:

Cover De pescatarier Titel : De Pescetariër
Auteur : Jo Pratt
Uitgever : Uitgeverij Citrus / Lecturis
ISBN : 978 94 6226 339 0
Prijs : € 23,95

 

 

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Een exemplaar van het kookboek is ter beschikking gesteld door de uitgever. Lees hier ook mijn disclaimer.

 

 

Coquilles met grapefruit uit Easy Nordic van Dagny Rós

Kerst met Dagný
Carpaccio van coquilles en grapefruit

Ken je Dagný Rós al? Een naam om te onthouden! Ze komt uit IJsland, maar woont in België. Haar recepten zijn altijd heel toegankelijk, en tegelijkertijd mooi om te zien. Zo ook deze salade (soort ceviche) met rauwe coquilles, oftewel sint-jakobsvruchten zoals zij ze zelf noemt. Een prachtig voorgerechtje uit haar eerste kookboek Easy Nordic, echt iets voor kerst.

 Inmiddels is er ook tweede kookboek uitgekomen met de titel Roots (binnenkort publiceer ik hieruit haar Hässelback-aardappelen!).

Welke wijn bij carpaccio van coquilles en grapefruit?

Ondanks dat de coquilles nog rauw zijn, smaken ze toch licht zoet, romig en voelen zacht aan in de mond. De grapefruit zorgt voor een klein bittertje, de dragon voor een snufje anijs. Schenk hier een witte wijn bij die kruidig, maar ook wat romig aanvoelt. Bijvoorbeeld de witte Gaillac, Verdejo, witte Bordeaux of Montravel (met overwegend sauvignon blanc). Sauvignon blanc uit Chili is ook een goede optie.

4 personen20 minuten + 1 uur wachttijd

Ingrediënten

  • 2 eetlepels zure room
  • 1 eetlepel mierikswortelpasta
  • Zout, versgemalen peper
  • 12 coquilles*
  • 1 roze grapefruit
  • Sap van 1 limoen
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 5 roze peperkorrels
  • enkele takjes verse dragon

Stap 1

Meng in een kommetje de zure room met de mierikswortelpasta. Breng op smaak met zout en peper. Zet apart.

Stap 2

Snijd de coquilles in zo dun mogelijk plakjes*, leg ze op een bord en zet in de koelkast. Schil de roze grapefruit met een heel scherp mesje tot op het vruchtvlees. Snijd de partjes tussen de vliesjes uit. Vang het sap op. Leg de grapefruitpartjes bij de coquilles op hetzelfde bord.

Stap 3

Maak een dressing van limoensap, 2 eetlepels grapefruitsap en 1 eetlepel olijfolie. Verdeel over de coquilles en grapefruit. Dek af met plasticfolie en laat ongeveer 1 uur rusten in de koelkast. Plet de roze peperbolletjes.

Stap 4

Verdeel over vier borden: eerst een beetje zure room-mengsel, dan de coquilles en grapefruit. Garneer met roze peper en dragon. Bestrooi met zout en versgemalen peper.

 

* Je kunt de coquilles eerst ca. 15 tot 20 minuten in de diepvries leggen, zodat je ze beter in heel dunne plakjes kunt snijden. Zorg er wel voor dat je de coquilles niet op elkaar legt, maar uitspreidt. Anders vriezen ze aan elkaar!

 

Bestellen kun je hier:

cover Easy NordicTitel Easy Nordic
Auteur : Dagný Rós Ásmundsdóttir
Uitgever : Manteau
ISBN : 9789022333631
Prijs : € 24,99

 

 

 

Andere heerlijke recepten uit Easy Nordic:zalm in bladerdeeg en Baby Ruth-cake. Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

 

Egglicious Avocado met zalm

Voor het weekend
Avocado met zalm uit de oven

Hij veroverde het internet al: de halve avocado in de oven met gerookte zalm en ei. En dat is niet zo gek! Want het is een werkelijk supersimpel voorgerechtje. Het is misschien even een beetje ‘pielen’ om de hele eidooier in de holte van de avocado te scheppen, maar het resultaat is OVERHEERLIJK! Hier doe je vrienden een groot plezier mee!

Welke wijn bij avocado met zalm en ei?

Deze ingrediënten schreeuwen werkelijk om een mooie chardonnay. Kies er eentje met een klein beetje houtlagering, maar niet te veel. Dus eentje uit de Bourgogne is een uitstekende keus!

4 personen5 minuten + 10 minuten oventijd

Ingrediënten

  • 2 eetrijpe avocado’s
  • 4 kleine eieren (S, zogenaamde henneneitjes)
  • 4 sneetjes gerookte zalm (sandwichplakjes)
  • bieslook, fijngehakt

Stap 1

Verwarm de oven voor op 180 °C. Snijd de avocado doormidden en verwijder de pit, maar schil de avocado NIET. Leg de avocado’s in een ovenschaal en leg op elke helft een stukje gerookte zalm en druk goed aan in de holte waar de pit heeft gezeten.

Stap 2

Breek voorzichtig één voor één de eieren in een kopje. Lepel heel voorzichtig de dooier uit het eiwit en schep de eidooier in de holte van de avocado. Doe dit voor alle avocado’s.

Stap 3

Zet de avocado’s in de oven en bak ze ca. 10 minuten tot de dooiers zacht zijn. Haal ze uit de oven en zet elke avocado op een bordje. Bestrooi met de bieslook.

 

Wat doe je met het eiwit?

Amandelcakeje van CarolienVan het overgebleven eiwit kun je meteen de overheerlijke amandelcakejes bakken. Een verleidelijke versnapering voor bij de koffie aan het eind van je dinertje.

 

Het kookboek

Klein kookboekje met avocado’s (het groene goud) in de hoofdrol, het hipste fruit van dit moment. Niet alleen voor veggies en hipsters. In dit boekje vind je 55 zeer afwisselende recepten van de Belgische blogster Carla De Graef. Haar populaire blog heet Mijn Puur Leven.

 

Bestellen kun je hier:

Cover AvocadoTitel : Avocado
Auteur : Carla De Graef
Uitgever : Uitgeverij TerraLannoo
ISBN : 978 940 146 198 6
Prijs : € 19,99

 

 

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

 

 

Spaghetti met garnalen-roomsaus van Tooske Ragas uit het ko

Voor het weekend
Spaghetti met garnalen-roomsaus van Tooske

‘Appeltje, eitje’ is het net uitgekomen kookboek van tv-ster Tooske Ragas. Ze wilde een kookboek maken met ‘altijd goed’-recepten. Speciaal bedoeld voor mensen met een drukke agenda. Nou, daar voldoet dit spaghetti-recept zeker aan. Het staat in 25 minuten op tafel! En lekker dat ie is…

In huize Ragas is het altijd druk met vier kinderen en twee drukbezette ouders. Om toch elke dag weer iets gezonds en lekkers op tafel te zetten verzamelde Tooske een indrukwekkende hoeveelheid recepten. Haar vriendinnen hielpen mee. En dit recept van Spaghetti met garnalen-roomsaus is afkomstig van haar vriendin Dominique.

Dominique: “Je hoeft voor kinderen niet altijd spaghetti bolognese te maken. Deze pasta zit al jaren in de familie en is al net zo lang bij groot en klein geliefd.”

Welke wijn bij spaghetti met garnalen-roomsaus?

Deze smaakt heerlijk romig en licht pikant. Je proeft op de achtergrond de citroen. Schenk er daarom een frisse witte wijn bij met een wat rond mondgevoel. Denk aan bijvoorbeeld een Verdejo uit Rueda, een Soave uit Veneto, een  lichte chardonnay (zonder houtlagering!) of een lichte chenin blanc uit Zuid-Afrika.

Wij dronken er een Grillo bij van het Siciliaanse wijndomein Planeta, afkomstig van Gall & Gall.

4 personen25 minuten

Ingrediënten

  • 400 g rauwe gepelde garnalen (diepvries)
  • 1 chilipeper (vers of gedroogd)
  • 2 tenen knoflook, fijngeperst
  • 1 ui, fijngesnipperd
  • 1 citroen
  • 350 g spaghetti
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 250 ml slag- of kookroom
  • 50 ml witte wijn
  • 1 kippenbouillontablet (voor ½ liter)
  • geraspte of geschaafde Parmezaanse kaas, voor erbij
  • blaadjes van 1 bosje basilicum en/of 1 handvol rucola, voor erbij

Stap 1

Laat de garnalen ontdooien. (gaat snel door de gesloten zak in een pan met lauw water onder te dompelen) Gebruik je een verse chilipeper, verwijder dan de zaadlijsten en snijd het vruchtvlees fijn. Rasp de schil van de citroen.

Stap 2

Kook de spaghetti volgens de aanwijzingen op de verpakking.

Stap 3

Verwarm intussen de olijfolie in een koekenpan en fruit hierin de chilipeper, knoflook en ui ca. 3 minuten. Bak de garnalen enkele min. mee. Giet de room en witte wijn erbij, verkruimel de bouillontablet boven de pan en roer de citroenrasp erdoor. Laat nog 5 min. sudderen.

Laat de spaghetti uitlekken in een vergiet. Schep de spaghetti door de garnalen-roomsaus en verdeel over 4 kommen of diepe borden. Bestrooi met Parmezaanse kaas, basilicum en/of rucola. Lekker met een groene salade.

Bestellen kun je hier:

Cover Tooske Ragas Appeltje, eitjeTitel : Appeltje, eitje!
Auteur : Tooske Ragas
Uitgever : Uitgeverij Spectrum
ISBN : 978 90 00 36973 7
Prijs : € 20,99

 

 

 

 

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST

Recept: spaghetti met romige garnalensaus. Een zeer eenvoudig pastagerecht van Tooske Ragas uit haar kookboek Appeltje, eitje. Staat in 25 minuten op tafel. Ook lekker met een witte wijn van de grillo-druif uit Sicilië. Lees het hele recept op de website! Welke wijn past hier nog meer bij? #wijn-spijscombinatie #snel #makkelijk #pasta

 

Victoriabaars met tomaten, feta en krieltjes & Rueda

Voor het weekend
Victoriabaars met tomaten & Rueda

Eenpansgerechten blijken een hot item, zo ontdekte ik na het plaatsen van mijn weekmenu ‘alles uit één pan’! Daarom voor dit weekend opnieuw iets makkelijks uit de oven, alles uit één ovenschaal: vis met tomaten, olijven, feta én aardappeltjes.

Eigenlijk kun je elke soort witvis hiervoor gebruiken die je maar wilt; zoals kabeljauw, koolvis, zeewolf of Victoriabaars. Maar ik maakte dit recept toevallig met victoriabaars. Daar past een witte wijn uit de Spaanse regio Rueda geweldig bij. Ik kreeg er namelijk twee toegestuurd met de vraag om er een visrecept bij te bedenken. Dat is natuurlijk een kolfje naar mijn hand. Dus zo gezegd, zo gedaan…

Buen Provecho!

Welke wijn bij victoriabaars met tomaten en krieltjes?

Victoriabaars met tomaten met de flessen witte RuedaWitte wijn uit Rueda past uitstekend bij heel veel visgerechten. De tintelfrisse stijl van zowel de Sauvignon Blanc als de net wat vollere Verdejo combineren uitstekend. De frisse zuren sluiten uitstekend aan bij de friszoete tomaten. De groene kruiden in het gerecht accentueren de kruidigheid in de wijn. Vis & Rueda: goede maatjes.

4 personen60 minuten

Ingrediënten

  • 5 eetlepels olijfolie
  • 1 zak krielaardappeltjes in de schil (500 gram), gehalveerd
  • 1 rode ui, fijngesnipperd
  • 1 fles tomatensaus (Sugacasa Erbe, Grand ’Italia)
  • 50 gram zwarte olijven
  • 1 theelepel suiker
  • zout, versgemalen peper
  • 4 witvis-filets à 150 gram (victoriabaars of kabeljauw)
  • 75 gram feta kaas
  • 2 eetlepels fijngehakte bladpeterselie

Stap 1

Verwarm de oven voor op 200 °C. Verhit de 3 eetlepels olie in een braadslede of ovenschaal ca. 5 minuten. Schep de gehalveerde krieltjes erdoor en rooster in ca. 25 minuten goudbruin en knapperig.

Stap 2

Verhit intussen 2 eetlepels olie in een steelpan. Bak de ui in ca. 3 minuten lichtbruin. Voeg toe: tomatensaus, olijven en suiker. Breng aan de kook en laat ca. 10 minuten sudderen en wat inkoken. Breng op smaak met zout en peper.

Stap 3

Haal de krieltjes uit de oven. Bestrooi de visfilets met zout en peper. Schenk de tomatensaus over aardappeltjes en schep door elkaar. Leg de visfilets erop. Besprenkel met olijfolie. Verdeel rondom de vis de blokjes feta. Zet de ovenschaal terug in de oven en bak in ca. 10 minuten de vis nét gaar. Bestrooi met peterselie. Serveer met een groene salade.

 

INTERESSE GEWEKT?

Volg mij dan op Instagram, Facebook of Pinterest en blijf op de hoogte van mijn laatste culinaire avonturen.

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor mijn nieuwsbrief.

BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST

Recept: victoriabaars in tomatensaus. Simpele ovenschotel. Feta geeft dit visgerecht body. Kabeljauw of ander witvis kun je ook gebruiken. #uit de oven #makkelijk #gezond

 

Voor het weekend
Gegrilde zalm met bagnetto verde

‘Zalm is een altijd smakelijke crowd pleaser’, zegt BBQ-king Jord Althuizen in zijn nieuwste kookboek No Worries. En als je vliegensvlug klaar wilt zijn, dan kies je voor de zogenaamde ‘hassle-free’ grillmethode.

Tja, maar wat is dat? Als barbecue-zombie heb ik geen idee. Maar gelukkig wordt dit in het kookboek verder uitgelegd. Het is een BBQ met deksel voor direct grillen met een gietijzeren grillrooster. Zo gezegd, zo gedaan. Zo’n barbecue heb ik dus wel. We probeerden dit recept uit en het resultaat was zéér de moeite waard. Bovendien zo klaar! Let op: gebruik zalmmoten met graat; die blijven mooier van vorm. En inderdaad leg ze kort op de barbecue (of in de grillpan). Maar deze gegrilde zalm wordt helemaal top door de bijpassende peterseliesaus, oftewel Bagnetto Verde. Een Italiaanse klassieker uit Piemonte. Vanwege zijn kruidige frisheid is dit de ideale begeleider van deze wat vettige vis. Terwijl de Italianen hem helemaal fijnhakken, vinden wij (en Jord!) het lekkerder en mooier als de structuur wat grover blijft.

Maar, ‘it’s up to you: our way or the Italian way‘, zegt Jord in zijn intro. Kies zelf maar…

Welke wijn bij zalmmoten met bagnetto verde?

Bij een Piemontees gerecht, kiezen we eerst voor een Piemontese wijn. Hier past een rode wijn prima bij: kies dan voor de Dolcetto van Vinoblesse. Heerlijk opwekkend en verfrissend bij de vette vis, en voldoende power om het gerecht in balans te brengen. Maar ook een chardonnay met een lichte houtlagering uit Italië of Frankrijk is een prima begeleider. Het ronde karakter past bij zo’n vet visje, maar de wijn mag nog wat frisse zuren hebben die aansluiten bij de verfrissende kruidensaus.

4 personen25 minuten

Ingrediënten

  • 150 gram stevig (zuurdesem)brood
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 2 eieren
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 2 eetlepels fijngehakte platte peterselie
  • geraspte schil van 1 citroen
  • 4 zalmmoten van ca. 225 gram
  • grof zeezout en versgemalen peper
  • Bagnetto verde
  • 2 eetlepels rode wijnazijn
  • 3 eetlepels extra vierge olijfolie
  • 2 eetlepels fijngehakte platte peterselie
  • 2 eetlepels fijngehakte basilicum
  • 1 eetlepel fijngehakte kappertjes
  • zout, versgemalen peper

Stap 1

Verwarm de oven voor op 200 °C. Snijd het brood in kleine blokjes en leg ze in een kleine kom. Voeg 2 eetlepels olijfolie toe en meng goed. Verdeel de blokjes over een bakplaat en bak de croutons in de oven in ca. 10 tot 15 minuten goudbruin en knapperig. Kook intussen de eieren in ca. 10 minuten hard. Laten schrikken onder koud stromend water en pellen. Snijd in kleine blokjes.

Stap 2

Maak vervolgens de bagnetto verder. Meng in een kom: 2 eetlepels water, azijn en olijfolie. Roer de croutons en hardgekookte eieren erdoor. Voeg vervolgens de overige ingrediënten voor de bagnetto verde toe. Breng op smaak met zout en versgemalen peper.

Stap 3

Meng de olijfolie met de fijngehakte peterselie en de citroenrasp. Bestrijk hiermee beide zijden van de zalmmoten. Dit voegt smaak toe en voorkomt dat de vis aan je rooster blijft kleven. Bestrooi de zalmmoten met grof zeezout en versgemalen peper. Gril ze kort, ca. 2 minuten, draai ze met een spatel voorzichtig om en gaar ze nog 2 minuten. De zalm mag niet door en door gaar zijn (well done is ook hier NOT DONE!); je wilt een malse, sappige steak. Leg de moten op een bord of schaal en serveer met de bagnetto verde oftewel Piemontese peterseliesaus.

 

Bestellen kun je hier:

Cover No Worries BBQTitel : Smokey Goodness No Worries BBQ
Auteur : Jord Althuizen
Uitgever : Uitgeverij Kosmos Uitgevers
ISBN : 978 90 215 688 98
Prijs : € 29,99

 

 

Meer proeven uit dit heerlijk BBQ-kookboek? Kijk ook nog even naar de BBQ salade met perzik en burrata. Of de Lamskoteletjes van de BBQ.

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

 

BEWAAR DIT RECEPT OP PINTERST

Recept: Gegrilde zalm met bagnetto verde. Gerecht met Italiaanse roots. Bagnetto verde is een lekker grove peterselie-knoflooksaus. Recept van Jord Althuizen. #makkelijk #bbq #barbecue

 

Spaanse Vissoep met rijst uit het kookboek van Zonder Fratsen van Anita Witzier.

maaltijdsoep
Spaanse vissoep met rijst

Vis met chorizo?! Dacht ik ook, maar heremetijd wat een goed stel is dit. Een hartverwarmende en feestelijke combinatie die het zowel op zomerse als op gure dagen goed doet. Het houdt het midden tussen een rijk gevulde soep en een nattig rijstgerecht. Laat dat laatste je vooral niet afschrikken.’, dat zegt tv-presentatrice Anita Witzier over deze vissoep in haar net verschenen kookboek ‘Zonder Fratsen’.

Portret Anita Witzier Toch hebben wij het recept wat aangepast. Wij vonden het eigenlijk helemaal geen soep meer. En nu is ie helemaal goed. Het is inderdaad een rijk gevulde maaltijdsoep die altijd goed smaakt. Echt een weekendsoep. Zeker nu met die hele slechte weersvoorspelling. Dus laat je lekker verwarmen!!!

Welke wijn bij Spaanse vissoep met rijst?

In de verte smaakt deze soep als een vloeibare paella. Drink hier een kruidige rosé bij, bijvoorbeeld uit het gebied Navarra. Vol, kruidig en toch verfrissend.

6 personen30 minuten

Ingrediënten

  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 grote ui, in halve ringen
  • 1 rode paprika, in stukjes
  • 2 tomaten, in stukjes
  • 150 gram chorizo, in plakjes
  • 3 teentjes knoflook, uit de knijper
  • 1 theelepel gerookt paprikapoeder (mild)
  • 1 blik tomatenblokjes
  • 4 visbouillontabletten
  • 200 gram risottorijst
  • 1 laurierblaadjes
  • 500 gram visfilet naar keuze, in grove stukken
  • 12 grote gamba’s, gepeld met staartje
  • zout, versgemalen peper
  • citroensap
  • 2 eetlepels platte peterselie, fijngehakt

Stap 1

Snijd alle groenten zoals aangegeven. Verhit olijfolie in een grote soeppan. Fruit op halfhoog vuur alle groenten, chorizo en knoflook ca. 5 minuten. Voeg paprikapoeder toe en bak even mee. Roer erdoor: tomaten met sap, visbouillontabletten, 2 liter water. Breng aan de kook. (Tot zover kun je de soep eventueel voorbereiden.)

Stap 2

Voeg dan de risottorijst en laurierblaadjes toe. Laat op laag vuur in ca. 20 minuten de rijst beetgaar koken. Af en toe even doorroeren. Schep de vis en gamba’s erbij. Laat in ca. 5 minuten de vis zachtjes net gaar worden. (Niet teveel roeren anders valt de vis uit elkaar.) Breng op smaak met zout, peper en eventueel wat citroensap. Bestrooi met peterselie. Lekker met stokbrood.

 

Het kookboek

Energiek kookboek van tv-persoonlijkheid Anita Witzier. Presentratrice van programma’s als ‘De Reünie, ‘Anita wordt opgenomen’ en ‘Memories’. Ze werd meerdere malen genomineerd voor de Zilveren TeleVizier-ster, die ze uiteindelijk in 2007 heeft gewonnen. Ze is een gepassioneerde thuiskok die niet gelooft in diëten, wel in elke dag lekker en gezond eten. Zonder je blind te hoeven staren op trends, hypes en superfoods. Haar motto is: ‘Niet te veel van alles, niet meer, niet minder.’

Bestellen kun je hier:

cover Anita Witzier zonder fratsenTitel : Zonder Fratsen
Auteur : Anita Witzier
Uitgever : Uitgeverij Carrera Culinair
ISBN : 978 904 884 6177
Prijs : € 27,50

 

 

Benieuwd naar meer recepten van Anita? Kijk dan naar haar Eton Mess en de Nacho’s uit de oven.

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

 

Onderwerpen

Foe Yong hai

Klassieker
Foe Yong Hai: de allerbeste versie!

Je kent het vast wel: Foe Yong Hai zoals je hem krijgt bij de Chinees. Dan is ie gebakken in de wok tot een dikke eimassa met vulling. Zwemmend in een (te) zoete tomatensaus. Nou, dat kan echt veel beter! Voor deze klassieker uit de Chinees-Indonesische keuken heb ik allerlei recepten uitgetest, afkomstig uit diverse oude kookboeken zoals die van Beb Vuyk, een versie van AllerHande of die uit het nieuwste kookboek ‘Basisboek Indonesië’. En zo kom ik tot mijn eigen eindresultaat waar ik helemaal happy en blij van wordt. Gevuld met gebakken groenten en grote garnalen. Vooral die saus maakt het!

Welke wijn bij Foe Yong Hai?

Deze gevulde omelet met gebakken groenten smaakt zacht en kruidig. De tomatensaus is eveneens gekruid en lichtzoet van smaak. Kies daarom voor een witte wijn met een klein zoetje, zoals bijvoorbeeld een pinot gris uit de Elzas. Of de riesling feinherb uit de Phalz.

4 personen40 minuten

Ingrediënten

  • 6 eetlepels olie
  • 1 ui, fijngesnipperd
  • 1 dunne prei (125 gram), in dunne ringetjes
  • 100 gram geraspte wortel (peen julienne)
  • 2 teentjes knoflook, uitgeperst
  • 2 eetlepels vissaus
  • 1 theelepel sesamolie
  • 2 eetlepels bladselderij, fijngehakt
  • zout, versgemalen peper
  • 100 gram doperwten (diepvries)
  • 8 eieren
  • 200 gram grote roze garnalen
  • 125 gram taugé
  • tomatensaus
  • 150 ml tomatenketchup (Heinz)
  • 2 eetlepels ketjap manis
  • 1 eetlepel witte wijnazijn
  • 1 theelepel gemberpoeder
  • 1 teentje knoflook

Stap 1

Verhit 2 eetlepels olie in een koekenpan. Fruit ui, prei, wortel, knoflook ca. 3 minuten. Roer erdoor: vissaus, sesamolie en selderij en bak even mee. Breng op smaak met zout en peper. Haal van vuur en zet apart. (Als je deze koekenpan ook gaat gebruiken voor de omeletten, maak hem dan eerst schoon!). Kook intussen de doperwten in water met zout ca. 3 tot 4 minuten. Giet af in een zeef.

Stap 2

Maak de tomatensaus. Meet af in een maatbeker: tomatenketchup, 100 ml warm water, ketjap manis, azijn en gemberpoeder. Roer door elkaar. Verwarm de olie in een steelpan. Fruit de knoflook, al roerende ca. 1 minuut tot het lichtbruin is. Voeg het tomatenmengsel toe en breng aan de kook. Laat ca. 5 minuten zachtjes pruttelen.

Stap 3

Klop intussen de eieren los met een garde. Voeg toe: gebakken groenten, garnalen, taugé, zout en peper. Verhit 1 eetlepel olie in een koekenpan. Bak van 1/4 deel van het eimengsel een omelet. Leg op een voorverwarmde schaal. Bak zo nog 3 omeletten.

Stap 4

Roer de doperwten door de tomatensaus en breng opnieuw aan de kook. Serveer de omeletten met de tomatensaus. Lekker met witte rijst en cassave kroepoek.

 

INTERESSE GEWEKT?

Volg mij dan op Instagram, Facebook of Pinterest en blijf op de hoogte van mijn laatste culinaire avonturen.

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor mijn nieuwsbrief.