Linzenpasta met ui en koriander uit Mijn Syrische keuken van Zina Abboud

Meatless Monday
Linzenpasta met ui en koriander

De Midden-Oosten keuken blijft een hot item! Ooit geïntroduceerd door het culinaire  duo Merijn Tol en Nadia Zerouali in 2008. Onlangs kwamen daar nieuwe kookboeken bij zoals TLV en Neni’s Tel Aviv over de culinaire  stad Tel Aviv in Israël. Maar ook in buurland Syrië wordt fantastisch gekookt. Inmiddels zijn daar twee kookboeken over verschenen: Sumak van Anas Atassi (kijk nog even terug naar de bietensalade en de Muhammara) en Mijn Syrische keuken van Zina Abboud. Evenals Anas leeft Zina in Amsterdam. Dit is een van haar favoriete recepten! Ze vertelt hierover het volgende:

Portret Zina Abboud, schrijfster van Mijn Syrische keuken staand‘Harra esbao’o is een prachtig gerecht om te zien en doet denken aan een bontgekleurd tapijt, maar dan eetbaar! Het is vegetarisch en wordt vooral in Damascus tijdens de lunch gegeten. Laat je niet afschrikken door het een tikkeltje ingewikkelde uiterlijk: harra esbao’o  is makkelijk te maken en zo klaar.’

Welke wijn bij linzenpasta met ui en korander?

Het gerecht is heel afwisselend van smaak. Het is smeuïge pasta met linzen met een iets zurige-zoetige smaak, knapperige amandelen, stukjes brood, koriander en zoet-knapperige granaatappel. Drink hier een rosé bij met een lichtzoete ondertoon, zoals de Chiaretto Bardolino van Monte del Frà. (Komt binnenkort op de site!)

4 personen25 minuten

Ingrediënten

  • 1 granaatappel
  • 4 uien
  • 2 platbroden
  • 200 gram farfalle
  • zout
  • 12 eetlepels olijfolie
  • 400 gram gare linzen (zakje, blikje)
  • 2 eetlepels tamarindepasta
  • 4 eetlepels granaatappelmelasse
  • 50 gram blanke amandelen
  • 2 bosjes koriander, grof gehakt
  • 3 teentjes knoflook, geperst
  • zwarte peper

Stap 1

Halveer de granaatappel en haal de pitjes eruit. Pel de uien en snijd ze in ringen. Snijd of knip de platbroden in vierkantjes.

Stap 2

Kook de farfalle in ruim water met zout volgens gebruiksaanwijzing. Verhit intussen 8 eetlepels olie in een koekenpan. Bak de broodstukjes al omscheppend goudbruin. Laat ze uitlekken op keukenpapier. Bak de uiringen in de zelfde pan in de achtergebleven olie tot ze goudbruin en zacht zijn. Bestrooi ze met wat zout.

Stap 3

Giet de pasta af. Schep de linzen, tamarindepasta en melasse erdoor. Verwarm enkele minuten. Rooster de amandelen goudbruin in een droge koekenpan. Zet apart. Verhit 4 eetlepels olie in dezelfde pan en bak 3/4 van de koriander 1 minuut al omscheppend met de knoflook, zout en peper.

Stap 4

Doe de linzen en pasta in een wijde schaal. Verdeel de gebakken koriander en amandelen erover. Leg de stukjes platbrood aan de randen en verdeel de uien, granaatappelpitten en rest van koriander erover.

 

Het kookboek

De mooie roodharige Zina Abboud werd geboren in Aleppo en vluchtte vanwege de oorlog in Syrië naar Nederland. Sinds 2016 runt zij het succesvolle cateringbedrijf Zina’s Kitchen in Amsterdam. Ze werkt 100% biologisch. In haar boek Mijn Syrische keuken neemt ze je mee naar de keuken van haar moeder en grootmoeder in Aleppo waar de verse ingrediënten van de soek worden omgetoverd tot de meest bijzondere gerechten.

Bestellen kun je hier:

Cover Mijn Syrische keuken Titel : Mijn Syrische keuken
Auteur : Zina Abboud
Uitgever : Uitgeverij Xander Uitgevers
ISBN : 978 94 0160 879 4
Prijs : € 30,99

 

 

 

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

 

Salade met gegrilde perzik en burrata

Meatless Monday
BBQ-salade met perzik en burrata

Bij een BBQ horen ook salades. Nou, dit is er zo’n. Deze salade past bij elk moment en iedereen vindt hem lekker. Ook de perzik gaat op de BBQ, wel zo makkelijk. Maar ook zonder BBQ lukt het prima, dan gebruik je gewoon je grillpan.

 Het recept is afkomstig uit het allernieuwste kookboek van de Nederlandse BBQ-king Jord Althuizen, oftewel de pyro-culinair avonturier. Het boek heet: Smokey Goodness No Worries BBQ, en het is het zesde boek in de reeks. Deze BBQ-master, cq kookboekenschrijver,  is ook eigenaar van bedrijven als Smokey Goodness (catering) en de restaurants ‘The Rough Kitchen’ en ‘Black Smoke’. In zijn nieuwste boek ontdek je de Australische manier van barbecueën en daarvan is deze salade een goed voorbeeld!

Wij hebben dit saladerecept nog tweemaal getest en vonden de hoeveelheid dressing teveel. Dat is aangepast.

In het intro van het recept vertelt Jord het volgende: “Gek ben ik op burrata, het zachtere broertje van mozzarella. Deze kaas heeft iets zonnigs en onmiskenbaar Italiaans. De fluweelzachte en romige textuur past bijzonder goed in een zomerse salade en gaat uitstekend samen met een licht pittige dressing. Zo ontstaat er een mooie balans tussen het volle, ronde en romige van de kaas en de lichte prikkel van de pepers. Gegrilde perziken zijn vervolgens de kers op de gezonde taart – het zoet en de onmiskenbare umami van de grillstreep vormen een fraai smaakpalet. Kortom, je gaat groenten en fruit eten en daar ga je van genieten.”

Welke wijn bij salade met gegrilde perzik en burrata?

De salade smaakt lichtpittig door de dressing, maar friszoet door de gegrilde perzik met een klein bittertje van de witlof. De geroosterde hazelnoten geven een fijne bite. Drink hier een rijke Italiaanse Soave (bijvoorbeeld Pieropan) bij. De fruitaroma’s van deze wijn sluiten perfect aan. Ook het kleine amandelbittertje in de wijn afkomstig van de garganega-druif maakt een mooie brug naar de hazelnoten. maar ook een chardonnay zonder houtlagering zal hier prima mee combineren.

4 personen30 minuten

Ingrediënten

  • Chipotle-honingvinaigrette
  • 1 el honing
  • 1 tl grove mosterd
  • 1 el wittewijnazijn
  • 1 el chipotle-tabasco
  • 3 eetlepels olijfolie
  • zout en versgemalen zwarte peper

 

  • 2 dikke sneden (zuurdesem) brood
  • 4 verse perziken
  • 1 el olijfolie
  • zout en versgemalen zwarte peper
  • 2 stronkjes witlof (250 gram)
  • 75 g rucola
  • 1 rode ui (150 gram), julienne gesneden
  • 300 g burrata, uitgelekt
  • 75 g witte hazelnoten, geroosterd
  • Extra: BBQ of grill voor direct grillen

 Stap 1

Meng in een kleine kom de honing, grove mosterd, wittewijnazijn en chipotle-tabasco en roer ze met een garde goed door elkaar. Voeg al roerend druppelsgewijs de olijfolie toe en klop tot er een goed gebonden dressing ontstaat. Breng op smaak met zout en versgemalen zwarte peper.

Stap 2

Bereid een BBQ of grill met gietijzeren grillrooster voor op direct grillen en verhit deze tot een temperatuur van 200 °C is bereikt. (Je kunt ook een grillpan gebruiken.) Snijd het brood in blokjes. Verhit een scheutje olijfolie in een koekenpan en bak de blokjes brood tot goudbruine croutons

Stap 3

Snijd de perziken doormidden en verwijder de pit. Bestrijk ze met olijfolie en bestrooi ze met zout en versgemalen zwarte peper. Gril ze heet en kort zodat je een mooie grillstreep krijgt en de vruchten wat zacht maar niet mushy worden; hoelang hangt af van hoe rijp je perziken waren voordat je begon. Snijd de rode ui in ragfijne (julienne) reepjes. Rooster in een droge koekenpan de hazelnoten. Laat afkoelen en hak ze grof.

Stap 4

Haal de bladeren van het witlof los en verdeel ze samen met de rucola en rode ui over een grote platte schaal. Verdeel de gegrilde perziken over de rucola, trek de burrata in grove stukken, leg ze op de salade en bestrooi met wat versgemalen zwarte peper. Garneer de salade met de geroosterde hazelnoten, croutons en de chipotle-honingvinaigrette. Combineer met alles van de BBQ.

 

Bestellen kun je hier:

Cover No Worries BBQ Titel : Smokey Goodness No Worries BBQ
Auteur : Jord Althuizen
Uitgever : Uitgeverij Kosmos Uitgevers
ISBN : 978 90 215 688 98
Prijs : € 29,99

 

 

 

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

 

BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!

Recept: Salade voor bij de barbecue met burrata (soort mozzarella) en gegrilde verse perzik. Afkomstig van Jord Althuizen. #BBQ #zomer #salade

 

Gazpacho; een koude tomatensoep uit Seville. Snel klaar!

Voor het weekend
Gazpacho (koude tomatensoep) uit Sevilla

Gazpacho = de ultieme zomersoep! En het goede nieuws al gehoord; er is een hittegolf op komst. En dan is deze beroemde Spaanse koude tomatensoep een ware uitkomst. De soep is ontstaan in de provincie Sevilla, in Andalusië. Landarbeiders namen de ingrediënten mee naar hun werk en wreven ter plaatse de tomaten fijn met olie, zout, azijn en brood. Maar tegenwoordig doen we het simpeler en gebruiken en we een blender of staafmixer. Bovendien is deze versie supersnel op tafel. Je bent in 15 minuten klaar! En lekker dat ie is…

Als het buiten heel warm is, kun je bij het opdienen in elke kom een ijsblokje leggen. Que aproveche!

Welke wijn bij gazpacho?

Voor de hand liggend: kies voor Sherry Fino of Manzanilla, zoals de Spanjaarden doen. Maar toch liever gewone wijn? Tomaten hebben een bijzonder hoge zuurgraad. Dus kies voor een witte wijn met een fris zuurtje. Vooral een Sauvignon Blanc (uit welk gebied dan ook) doet het altijd heel goed. Maar andere frisse witte wijnen combineren ook fantastisch; denk aan Spaanse Cava, Riesling, Soave, Verdicchio, Vermentino of Chenin blanc uit de Loire.

4 personen (1 liter)15 minuten

Ingrediënten

  • 2 sneetjes oud brood, in kleine blokjes*
  • 1 teentje knoflook, fijngesneden
  • 6 eetlepels olijfolie, extra vierge
  • ½  groene paprika, in kleine blokjes
  • 1 rode ui, fijngesnipperd
  • 1 pakje gezeefde tomaten
  • 1 potje gegrilde rode paprika’s (295 ml)
  • ½ komkommer
  • 2 eetlepels sherryazijn
  • 6 ijsblokjes
  • zout, versgemalen peper

Stap 1

Verwarm de oven voor op 200 °C. Snijd het brood in kleine blokjes en leg ze in een kleine kom. Voeg de knoflook en 2 eetlepels olijfolie toe en meng goed. Verdeel de blokjes over een bakplaat en bak ze in de oven in ca. 8 – 10 minuten goudbruin en knapperig. Overdoen in kommetje. Snijd de paprika in hele kleine stukjes. Doe in een kommetje. Rode ui fijn snipperen en doe de helft in een kommetje.

Stap 2

Doe intussen in de blender of hoge kom: gezeefde tomaten, gegrilde paprika (met vocht en teentje knoflook!), komkommer, helft van de rode ui, 4 eetlepels olijfolie, sherryazijn en ijsblokjes. Pureer tot een gladde soep. Zet in de koelkast tot gebruik. Verdeel de soep over 4 glaasjes of mooie kommetjes. Serveren met gesnipperde rode ui, groene paprika en croutons.

Gazpacho (koude tomatensoep)
Snelle gazpacho (koude tomatensoep) staat in 15 minuten op tafel

 

*Nog sneller klaar?

Je kunt ook kant-en-klare croutons kopen in de supermarkt. In zakjes van 40 gram. Ze liggen in de koeling bij de salades.

INTERESSE GEWEKT?

Volg mij dan op Instagram, Facebook of Pinterest en blijf op de hoogte van mijn laatste culinaire avonturen.

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor mijn nieuwsbrief.

 

Gegrilde groenten salade met amandelpesto

Meatless Monday
Gegrilde zomergroenten-salade met amandelpesto

Vegan is helemaal hip en trendy! Je kunt er niet meer omheen. Maar wat is het verschil met vegetarisch? Veganisten eten alleen maar plantaardig voedsel. Dus ook zuivel en eieren staan niet op het menu. En dat is precies wat de Britse Ella Mills sinds 2012 doet. Ze start dan met het blog Deliciously Ella waarin de plantaardige keuken centraal staat. Deze ‘simpele pestosalade’ is afkomstig uit haar allernieuwste kookboek ‘Deliciously Ella’; een boek met 100 onweerstaanbare simpele gerechten voor iedere dag.

Dit is weer zo’n makkelijk salade voor bij je wekelijkse avondmaaltijden. Wij maken hem met aubergine, courgette en paprika, maar het kan met alle groenten. Het is dan ook een fijne manier om restjes en seizoensgroenten te gebruiken. Ik maak graag een dubbele hoeveelheid pesto, die ik in de koelkast bewaar en door pasta met groenten of sladressings roer of op een rijst- of quinoabowl schep. Restjes van deze salade zijn heerlijk op zuurdesembrood!”, vertelt Ella in haar intro. Maar als bijgerecht is haar hoeveelheid wel erg veel. Wij brengen het recept wat terug in hoeveelheden. De pesto kun je ook maken met 1 vers (niet geroosterd) teentje knoflook. Ook voor niet-veganisten of –vegetariërs is dit een uitstekende zomerse salade. Geniet mee!

Welke wijn bij gegrilde groentensalade?

Deze salade smaakt fris door de verschillende beetgare groenten, licht gerookt door het grillen en kruidig door de basilicum. Schenk hier een rosé met bite bij, of een kruidige sauvignon blanc uit Nieuw Zeeland. Meer zin in rood; ook een gekoelde Beaujolais zal uitstekend combineren.

4 personen35 minuten

Ingrediënten

  • olijfolie
  • 1 grote aubergines, in plakken van ca. 1 cm dik
  • 1 courgette, in linten van ca. 0,5 cm dik
  • 2 rode, oranje of gele paprika’s, in reepjes
  • snuf zeezout
  • handvol geroosterde amandelen, grof gehakt
  • handvol verse basilicumblaadjes, grof gehaktVoor de amandelpesto:
  • 50 ml olijfolie
  • 50 gram amandelen, geroosterd
  • 2 tenen knoflook, geroosterd
  • 15 g basilicum
  • kneepje citroensap
  • snuf zeezout

Stap 1

Begin met het roosteren van de knoflook voor de pesto. Verwarm de oven op 220 °C. Haal de teentjes knoflook los, pel ze en leg ze op een bakplaat. Rooster de knoflook ca. 10 minuten en laat afkoelen. (Je kunt natuurlijk een heel bolletje knoflook roosteren en het resterende teentjes bewaren voor bijvoorbeeld hummus, of falafel.)

Snijd de aubergines in dunne plakken van ca. 1 cm. Schaaf met een kaasschaaf de courgette in linten van 0,5 cm. Snijd de paprika in dunne reepjes. Verhit een grillpan op middelhoog vuur en schenk er een scheutje olijfolie in. Leg de aubergine, courgette en paprika erin en gril ze een paar minuten per kant tot ze lichtbruin en gaar zijn. (Je moet dit doen in een paar porties.) Bestrooi de gare groenten met wat zeezout.

Stap 2

Rooster intussen in een droge koekenpan de amandelen tot ze lichtbruin zijn. Maak de pesto door alle ingrediënten met een scheutje water in de keukenmachine (of blender) op de pulsstand glad te malen.

Stap 3

Meng, vlak voor het opdienen, de pesto door de afgekoelde groenten en zorg dat ze goed zijn bedekt. Garneer met de geroosterde amandelen en basilicumblaadjes.

 

Wie is Ella Mills?

Ella (voorheen heette ze Ella Woodward) kreeg in 2011 een zeldzame ziekte. Door plantaardig te gaan eten overwon zij haar ziekte. Het is geen dieet, maar een specifiek voedingspatroon op basis van onbewerkte ‘natuurlijke’ plantaardige producten, zonder vlees of zuivel (‘veganistisch’), maar ook zonder suiker of gluten. Sindsdien ontwikkelt zij recepten, die ze deelt op haar blog met ongelofelijk veel volgers en lezers. Ook heeft zij twee restaurants in Londen.

Bestellen kun je hier:

Cover Deliciously EllaTitel : Delicious Ella; het plantaardige kookboek
Auteur : Ella Mills
Uitgever : Uitgeverij Kosmos
ISBN : 978 90 215 721 47
Prijs : € 24,99

 

 

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

 

BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!

 

Recept: salade van gegrilde courgette, paprika en aubergine. Met een pesto van cashewnoten. Helemaal vegetarisch, zelfs vegan! Drink er wel een glas wijn bij: gekoelde Beaujolais smaakt zomers. #gegrild #groenten #gezond

Dipsaus met geitenkaas en knoflook

Meatless Monday
Dipsaus met geitenkaas en gestoofde knoflook

In Frankrijk maken ze heerlijke dipsauzen. Deze is gemaakt van verse geitenkaas met veel knoflook. Maar laat je niet afschrikken door die tien teentjes! Doordat je knoflook in melk laat stoven wordt hij zacht en nootachtig van smaak. Het recept is afkomstig uit het kookboekje van Picodon-kaas dat ik heb gekregen in de Ardèche tijdens mijn persreis afgelopen oktober. Lees nog even mijn verslag. Een super simpel borrelhapje dat de lente/zomer eer aandoet. Maar ook lekker als een smeerseltje tijdens de lunch. Of als dipsaus bij een BBQ.

De perfecte wijn ❤ spijs combinatie

bianco di Custoza 2017 Monterei

Fris wit

7,5 pnt: biologische Bianco di Custoza

Aspergewijn van het jaar 2019. IGT San Vincenzo uit Veneto van wijnhuis Anselmi

Aspergewijn 2019

9.0 pnt: San Vincenzo uit Veneto

Bij verse geitenkaas hoort Sauvignon Blanc uit de Loire. Maar doordat de geitenkaas in deze dipsaus wat romiger is gemaakt, past een rijpere witte wijn beter. Kies bijvoorbeeld voor Verdejo, of een Sauvignon Blanc uit de Nieuwe Wereld. Ook een Soave, of  Bianco di Custoza zal hier goed bij combineren.

6 personen20 minuten

Ingrediënten

  • 10 teentjes knoflook
  • 200 ml melk
  • 50 ml slagroom
  • 60 gram verse geitenkaas (picodon)
  • 1 eidooier
  • zout, versgemalen peper

Stap 1

Pel de teentjes knoflook. Breng in een kleine steelpan de melk met de knoflook aan de kook. Laat de knoflook in ca. 10 minuten op zacht vuur sudderen tot ze zacht zijn. Haal ze uit de melk en laat uitlekken. Prak met een vork fijn, of pureer met de staafmixer.

Stap 2

Verwarm in dezelfde steelpan, al roerende, de slagroom met de geitenkaas tot een romige saus. Voeg knoflook en eidooier toe. Verwarm al roerende zachtjes tot een smeuïge massa. Laat niet koken! Breng op smaak met zout en peper.

Serveren met radijs, kerstomaatjes, bloemkoolroosjes en bleekselderij en toast.

 

Het kaasboek

De Franse journalist Tristan Sicard opent in 2011 een kaaswinkel in Lille. In dit boek verenigt hij zijn passie voor schrijven en kaas. Het is een uitgebreid boek over het productieproces, de geschiedenis, nauwkeurige productinformatie van 420 verschillende kazen, de ideale kaasplank samenstellen en meer perfecte wijn-kaascombinaties. Een heerlijk naslagwerk dat je als kaasliefhebber beslist in je boekenkast wilt hebben.

Bestellen kun je hier:

cover Kaaskenner word je zoTitel : Kaaskenner word je zo
Auteur : Tristan Sicard
Uitgever : Uitgeverij Good Cook
ISBN :  978 94 6143 200 1 |
Prijs : € 24,95

 

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

crédit photo : Syndicat du Picodon AOP / Philippe Barret,

BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!

Recept: dipsausje voor bij voorjaar- of zomer groenten. Gemaakt van geitenkaasjes uit de Ardèche (picodon) en geroosterde knoflook. Heel makkelijk om te maken. Verrassend van smaak. Drink er een Italiaanse Bianco di Custoza bij uit Veneto. Recept op I Love Food & Wine.

 

 

Meatless Monday
Muffins van waterkers & pijnboompitten

Vegetarisch, én koolhydraatarm; dat zijn deze muffins gemaakt van waterkers en hüttenkäse. Met name als lunchgerecht zijn ze IDEAAL. Net als een boterham met kaas zijn deze muffins heel gemakkelijk mee te nemen in je lunchbox! Heerlijke eenhappers die ook heel goed passen op een buffet, of als borrelhap.

Schrijfster Celia Brooks

Het recept is afkomstig uit het kookboek SuperVeg van Cilia Brooks. Zij adviseert: “Serveer ze warm als ontbijt, of met een salade voor de lunch. Koud smaken ze ook goed en dankzij de compacte vorm zijn ze ook handig om mee te nemen voor lunch of een picknick.”

 

 

VOEDINGSWAARDE P.P.: 255 Kcal, 16 gram Vet,  23 gram Eiwit, 7 gram Koolhydraat

Welke wijn bij Muffins van waterkers?

Deze luchtige omelet-taartjes zijn zeer goed gevuld met waterkers en bedekt met knapperige pijnboompitten. Lekker maar wel vrij neutraal van smaak. Je proeft ei, waterkers en pijnboompitten. De frisse yoghurt geeft het wel wat extra’s. Drink hier een frisse witte wijn bij, zoals een Sauvignon Blanc, Gaillac Blanc of Verdejo. Deze frisse zuren in de wijn combineren goed met de yoghurt en waterkers.

 

Muziek: even terugblikken op het Eurovisie Songfestival met de winnende song van onze Duncan Lawrence. (Een melodie die in je hoofd blijft hangen!)

4 personen (12 stuks)40 minuten

Ingrediënten

  • olijfolie
  • 6 eieren
  • 1 eetlepel (rijste)bloem
  • ½ theelepel bakpoeder
  • 100 gram waterkers, grof gehakt
  • 2 lente-uien, gehakt
  • 150 gram hüttenkäse
  • zeezout en versgemalen zwarte peper
  • 60 gram pijnboompitten
  • 6 eetlepels Griekse yoghurt
  • extra: muffinvorm (12 vormpjes)

Stap 1

Verwarm de oven voor op 200℃. Bestrijk de vormpjes met olie. Klop in een kom of schenkkan de eieren los met de bloem en bakpoeder. Schep de waterkers, lente-ui en hüttenkäse erdoor en voeg zout en peper toe,

Stap 2

Verdeel het mengsel met een lepel over de vormpjes. Giet daarna wat nog over is erbij. Verdeel de pijnboompitten erover.

Stap 3

Zet de vorm op een bakplaat en bak de muffins in het midden van de oven in 20 minuten gaar en goudbruin. Neem de vorm uit de oven en laat de muffins enkele minuten afkoelen. Maak ze zonodig met een mes los van de randen en neem ze uit de vorm. Serveer ze warm of op kamertemperatuur met Griekse yoghurt. Lekker met een tomatensalade en een balsamicovinaigrette.

 

Het kookboek

Mooi kookboek met groenten in de hoofdrol. De Amerikaanse kookboekschrijfster Celia Brooks heeft de 25 meest gezonde groenten uitgekozen waarmee ze 100 vegetarische gerechten heeft bedacht. Elke groente wordt eerst uitgebreid besproken; ze legt uit waarom de groente zo gezond is en wat je ermee kunt doen. Daarna volgen de recepten.

Bestellen kun je hier:

Cover kookboek SupervegTitel : Superveg
Auteur : Celia Brooks
Uitgever : Uitgeverij Good Cook
ISBN : 978 94 6143 189 9
Prijs : € 24,95

Probeer ook eens de Griekse plaattaart van courgette of Romige omelet met doperwten uit dit kookboek. Allebei supermakkelijk om te maken.

 

INTERESSE GEWEKT?

Volg mij dan op Instagram, Facebook of Pinterest en blijf op de hoogte van mijn laatste culinaire avonturen.

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor mijn nieuwsbrief.

BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST:

Recept: hartige muffins voor de koolhydraat-arme lunch. Gemaakt van waterkers, eieren, hüttekäse en pijnboompitten. Ideaal voor de lunchbox! #picknick #superveg

 

Meatless Monday
Pasta met pesto van pecannoten

Verse pesto maak je echt zelf! Laat je niet verleiden tot potjes of bakjes. Er gaat niets boven vers gemaakte pesto. Heel eenvoudig te maken van basilicum, pijnboompitten, olijfolie en Parmezaanse kaas. Maar je kunt hiermee ook heel eenvoudig variëren! Deze keer vervang ik  de pijnboompitten door pecannoten. Pecannoten smaken net als pijnboompitten wat zoetig. Ze hebben een boterachtige smaak en zijn dus heel geschikt om pesto van te maken.

Verse pesto van pecannoten en basilicum, en muntVoeg, naast de basilicum, nog wat verse munt toe, en je hebt ineens een geweldige pesto met een twist.  Je kunt hier natuurlijk van alles mee doen: op brood, door de pasta, door geroosterde groenten.

Liever Vegan?

Maar ik bedacht deze combi met dunne tagliatelle en courgettespaghetti (K&K te koop in de supermarkt). Allemaal smaken die bij elkaar passen. En zo heb je ineens een waanzinnig pasta die lekker gezond en vegetarisch is. Wil je het recept ook nog eens omturnen naar VEGAN? Dan laat je gewoon de Parmezaanse kaas achterwege. Gaat ook heel goed.

De perfecte wijn ❤ spijs combinatie

Aspergewijn van het jaar 2019. IGT San Vincenzo uit Veneto van wijnhuis Anselmi

Aspergewijn 2019

9.0 pnt: San Vincenzo uit Veneto

Aromatisch fris wit uit Spanje

Nebla Verdejo

Meatless Monday

Pasta met pesto van pecannoten

Dit pastagerecht smaakt zomers en fris door de munt en basilicum. Drink hier een kruidige witte wijn bij met wat milde zuren en een rond mondgevoel. Mijn voorkeur gaat uit naar Verdejo, witte Gaillac, of een Italiaanse Soave.

4 personen10 minuten

INGREDIËNTEN

  • pesto van pecannoten
  • 40 gram verse basilicumblaadjes (=1 grote plant)
  • 5 gram verse muntblaadjes
  • 1 teentje knoflook, in stukjes
  • 50 gram Parmezaanse kaas, geraspt
  • 80 gram pecannoten
  • 100 ml olijfolie
  • zout, versgemalen peper
  • courgettepasta
  • 250 gram linguine
  • 800 gram geraspte courgette (courgette-spaghetti AH)

Stap 1

Maak eerst de pesto. Doe alle ingrediënten in de keukenmachine. Draai de machine, gebruik de pulseknop, tot een stevige saus ontstaat. Breng op smaak met zout en peper.

Stap 2

Breng ruim water aan de kook met zout. Kook de lnguine volgens gebruiksaanwijzing (ca. 10 minuten). Voeg de laatste minuut de courgette toe. In vergiet afgieten en laten uitlekken. Verdeel over 4 voorverwarmde pastaborden. Pesto erop scheppen. Garneer met wat Parmezaanse kaas. Lekker met een groene salade met avocado en ei.

 

Extra: gekonfijte tomaatjes

Je kunt voor de kleur én smaak eventueel nog gekonfijte tomaatjes toevoegen. Die maak je als volgt: halveer 400 gram kerstomaatjes. Meng met 1 eetlepel olijfolie, zout en peper. Zet ze ca. 40 minuten in een oven op 150 °C. Verdeel over de pasta. Zo wordt deze pasta nog lekkerder!

Pesto over?

Mocht je nog pesto overhouden? Je kunt het heel goed invriezen. Schenk de pesto in een ijsblokjesvorm en vries in. Haal ze daarna uit de vorm en doe de blokjes pesto over in een vrieszakje. Zo kun je heel gemakkelijk de pesto (in gedeelten) opnieuw gebruiken als je het nodig hebt.

 

INTERESSE GEWEKT?

Volg mij dan op Instagram, Facebook of Pinterest en blijf op de hoogte van mijn laatste culinaire avonturen.

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor mijn nieuwsbrief.

Omelet met doperwten

Meatless Monday
Romige omelet met doperwten

‘What you see is what you get’; dat is onze conclusie bij het eten van deze vegetarische omelet gevuld met romige doperwten. Het is een heerlijke dikke omelet gevuld met een ruime hoeveelheid romige doperwten. Het recept is afkomstig uit het kookboek Superveg van Celia Brooks, een boek gevuld met meer dan 100 recepten waarin de 25 meest gezonde groenten de hoofdrol spelen. Je kunt dit recept ook zelfs nog wat verrassender maken; kies dan voor een roomkaas (*) met kruiden of Philadelphia met jalapeno-pepertjes.

Portret Celia Brooks van kookboek Superveg

Celia zegt het volgende over haar recept:

De machtige diepvrieserwt verdient goud in de categorie handigste van de 25 groenten. Als je geen andere groente in huis hebt, komt die zak met diepvrieserwten goed van pas. Dit is een van de snelste gerechten ooit voor een lekker ontbijt, fijne lunch of een mooi diner, en de kans is groot dat je alle ingrediënten gewoon in huis hebt.’

Welke wijn bij omelet met doperwten?

Kies bij een omelet voor een zachte ronde witte wijn. Zeker als de vulling ook nog eens wat zoet en romig is. Denk aan pinot blanc uit de elzas, rijke soave of een chardonnay zonder hout.

2 personen20 minuten

Ingrediënten

  • 150 gram diepvries doperwten
  • zout
  • 60 gram roomkaas*
  • versgemalen zwarte peper
  • 3 grote eieren
  • 2 eetlepels melk
  • 1 theelepel gedroogde oregano
  • 1 theelepel boter of olie

Stap 1

Kook de doperwten 3 minuten in water moet zout. Giet ze af. Roer de roomkaas erdoor en verwarm op laag vuur totdat de kaas gesmolten is. Breng op smaak met zout en peper.

Stap 2

Klop de eieren los met de melk, oregano, zout en peper. Verwarm de boter of olie in een koekenpan met anti-aanbaklaag. Schenk het eimengsel erin. Bak de omelet, maak af en toe de randen los en vul de ruimte met eimengsel. Bak tot de bovenkant bijna gestold is en de onderkant mooi bruin.

Stap 3

Schep het erwtenmengsel op de ene helft van de omelet en klap hem dubbel. Lekker met gebakken krieltjes en een frisse groene salade.

 

Het kookboek

Cover kookboek SupervegMooi kookboek met groenten in de hoofdrol. De Amerikaanse kookboekschrijfster Celia Brooks heeft de 25 meest gezonde groenten uitgekozen waarmee ze 100 vegetarische gerechten heeft bedacht. Elke groente wordt eerst uitgebreid besproken; ze legt uit waarom de groente zo gezond is en wat je ermee kunt doen. Daarna volgen de recepten.

Bestellen kun je hier:

Titel : Superveg
Auteur : Celia Brooks
Uitgever : Uitgeverij Good Cook
ISBN : 978 94 6143 189 9
Prijs : € 24,95

Probeer ook eens de Griekse plaattaart van courgette of de koolhydraat-arme muffins met waterkers uit dit kookboek. Supermakkelijk om te maken.

 

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST:

Vegetarisch recept: omelet gevuld met romige doperwten. In 20 minuten op tafel. Makkelijk om te maken. #snel #eieren

Griekse plaatkoek

Meatless Monday
Griekse plaattaart van courgette

Gemak dient de mens! Dat is helemaal van toepassing op dit recept. Je hebt wel een uurtje nodig in totaal, maar hier doet de oven écht het werk. Het enige wat je hoeft te doen is alle ingrediënten door elkaar te mengen. Een kind kan de was doen…

Het is een recept uit het kookboek Superveg van Celia Brooks. Hierin staan 25 GEZONDE groenten centraal. Daar is courgette er een van. De inspiratie haalt Celia uit Australië, maar toch noemt ze het een Griekse plaatkoek. Ze vertelt het als volgt:

‘Ik heb hier de Australische klassieker Zucchini Slice (verrijkt met cheddar, spek en bloem) ‘gemediterraniseerd’ met feta, verse dille, oregano en peperige olijfolie. Bruine rijstebloem (te koop bij reformwinkel Holland & Barrett) maakt er een mooi, licht en glutenvrij gerecht van. Gemakkelijker kan het niet: gewoon mixen en bakken! Dit gerecht kun je heet, warm of koud eten en kan goed in de koelkast worden bewaard. Een heel handig en heerlijk recept.’

Welke wijn bij Griekse plaatkoek met courgette?

Eigenlijk doet dit gerecht meer denken aan een frittata dan aan een plaatkoek. Het smaakt ook wat omeletachtig met het frisse van courgette en het lichtzoute van de feta. Denk aan pinot blanc uit de Elzas, rijke Soave of een Chardonnay zonder hout.

4 personen1 uur

Ingrediënten

  • 400 gram courgette, grof geraspt
  • 1 ui, gesnipperd
  • 5 eieren, losgeklopt
  • 150 gram feta, verkruimeld
  • 130 gram (bruine) (rijste)meel of bloem
  • ½ theelepel bakpoeder
  • 15 gram verse dille, fijngehakt
  • 1 theelepel oregano
  • 125 ml extra vergine olijfolie
  • 2 theelepels (zee)zout 
  • versgemalen zwarte peper
  • extra: ovenschaal of bakblik van 20×30 cm

stap 1

Verwarm de oven voor op 180℃. Bestrijk de ovenschaal met olijfolie. Meng alle ingrediënten in een grote kom. 

Stap 2

Schenk het mengsel in de ovenschaal en bak 40 minuten tot de plaatkoek stevig en goudbruin is. Je kunt hem ook nog even onder de hete grill zetten om bruin te worden. 

Stap 3

Haal de schaal uit de oven en maak de randen los met een mes. Laat even afkoelen en snijd de koek in vierkanten. Schep ze met een spatel uit de schaal. Lekker met een groene salade met kerstomaat.

Het kookboek

Cover SupervegMooi kookboek met groenten in de hoofdrol. De Amerikaanse kookboekschrijfster Celia Brooks heeft de 25 meest gezonde groenten uitgekozen waarmee ze 100 vegetarische gerechten heeft bedacht. Elke groente wordt eerst uitgebreid besproken; ze legt uit waarom de groente zo gezond is en wat je ermee kunt doen. Daarna volgen de recepten.   

Bestellen kun je hier:

Titel : Superveg
Auteur : Celia Brooks
Uitgever : Uitgeverij Good Cook
ISBN : 978 94 6143 189 9
Prijs : € 24,95

We hebben al eerder iets uit dit ‘gezonde’ kookboek gepubliceerd: ‘omelet met romige doperwten‘ en koolhydraat-arme muffins met waterkers; ook super-eenvoudig en lekker.

 

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST:

Recept: Griekse plaattaart met courgette. Het is een soort frittata. Gemaakt met eieren, courgette en feta. Een recept uit Superveg; een kookboek waarin gezonde groente centraal staat. #makkelijk #vegetarisch