Meatless Monday
Maaltijdsalade met zwarte & rode rijst

Rijst saai? Niets is minder waar. Dat laat Rijst & co heel goed zien. Het is een zeer afwisselend kookboek boordevol wereldgerechten met rijst in de hoofdrol. Deze zogenaamde ‘boudoirsalade’ is afkomstig uit de Arabische wereld. Hij wordt gemaakt met twee bijzondere soorten rijst: wilde rijst en rode rijst uit de Camarique. Aangevuld met zoete dadels, knapperige noten, frisse appel en exotische granaatappel. Bekroond met een kruidige korianderdressing. Kortom: een heerlijke complexe maaltijdsalade die niet verveelt. Ook geschikt als bijgerecht of als onderdeel van een buffet.

Welke wijn bij rijstsalade met korianderdressing?

Zo’n salade met zoete ingrediënten vraagt om een wijn met een klein zoetje om te zorgen dat alles in balans blijft. Kies bijvoorbeeld voor een sappige rosé uit Navarra of die uit Veneto. Kruidig genoeg om tegenwicht te geven aan de verse koriander, met voldoende frisse zuren die ondersteuning geven aan appel en granaatappel en dat kleine zoetje dat aansluit bij de dadels en granaatappel. Of de Rosso Ronosu uit Sardinië; fris, rijp en sappig tegelijkertijd.

4 personen70 minuten

Ingrediënten

  • 1 eetlepel (arachide)olie
  • 120 gram wilde rijst
  • 250 gram voorgekookte volkoren rode rijst (o.a. toko, AH)
  • 100 gram ontpitte dadels, in stukjes
  • 2 tenen knoflook, gepeld
  • 1 groene chilipeper, zaadjes verwijderd
  • 40 gram korianderblad, plus extra voor de garnering
  • zout, peper
  • 5 eetlepels citroensap
  • 2 eetlepels heldere honing
  • 4 eetlepels olijfolie
  • 50 gram amandelschaafsel
  • 2 lente-uitjes, fijngesneden
  • 1 rode ui, fijngesnipperd
  • 1 gele paprika, in kleine stukjes
  • 50 gram pecannoten, grof gehakt
  • 50 gram gepelde pistachenoten, gehakt
  • 1 rode handappel, in dunne schijfjes
  • pitjes van 1 granaatappel

Stap 1

Verhit de helft van de olie in een pan. Schep de wilde rijst erdoor. Voeg 250 ml water toe en kook de rijst in ca. 1 uur zachtjes gaar.

Stap 2

Verhit intussen in een andere pan de rest van de olie. Schep de rode rijst erdoor. Voeg 800 ml water toe en kook de rijst  met de stukjes dadel in 15 minuten gaar. Giet af.

Stap 3

Maal voor de dressing de knoflook, chilipeper, korianderblad, 1 theelepel zout, citroensap en honing in een blender of in het bakje van de staafmixer. Klop de olijfolie erdoor. Rooster het amandelschaafsel in een droge koekenpan lichtbruin.

Stap 4

Schep de beide rijstsoorten en 1/3 deel van de dressing door elkaar en laat de rijst afkoelen tot kamertemperatuur. Schep de rest van de dressing erdoor gevolgd door de lente-ui, rode ui, paprika, pecannoten, pistachenoten en appel. Breng op smaak met zout en peper. Bestrooi de salade vlak voor het serveren met de granaatappelpitjes, geroosterd amandelschaafsel en extra korianderblad.

 

Bestellen kun je hier:

cover Rijst & coTitel : Rijst & co
Auteur : Nisha Katona
Uitgever : Uitgeverij Good Cook
ISBN : 978 94 6143 213 1
Prijs : € 23,50

 

 

 

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

 

Saté noedels met gebakken eieren

Meatless Monday
Saté-noedels met gebakken eieren

‘Saténoedels’; deze term zet je meteen op het verkeerde been! Maar dit is toch echt een vegetarisch gerecht. Het is een noodle-gerecht met een onweerstaanbaar lekker saté-smaakje dat afkomstig is van de knapperige pinda’s in een XO-saus.

En ja, wat is een XO-saus?

Dat is hier DÉ smaakmaker! Eigenlijk is het helemaal geen saus, maar veel meer pasta-achtige substantie. Het is een umani-bom die je overal aan kunt toevoegen (denk aan rijst, groenten of kip) en heel veel extra smaak geeft. Gemaakt van coquilles, gamba’s, uien, gerookte ham, kruiden. Veel heb je er niet van nodig. Meestal maar 1 eetlepel (zoals hier). Nadeel: het potje is aan de dure kant (ca. € 13,-), maar absoluut de moeite waard om in je keukenkast te hebben staan. Je koopt het bij je Toko of Oosterse winkel. Maar online kun je het hier bestellen.

Snelle recepten van Matt Preston

Het recept is afkomstig uit het kookboek van ‘Yummy, Easy, Quick’ van Matt Preston, jurylid van het tv-programma MasterChef Australia. Een boek met 127 gerechten die binnen 30 minuten klaar zijn (helaas de meeste niet!). Maar een goed voorbeeld hiervan zijn deze Oosterse noodles. In zijn intro zegt hij nog het volgende:

Deze noedels zijn ook de perfecte laatste rustplaats voor allerlei restjes groente in je groentela. Snijd ze gewoon in kleine stukjes en doe ze in dezelfde pan als waarin je de eieren hebt gebakken, maar voordat je de noodles gaat bakken:  zie stap 5!

Welke wijn bij saténoedels met gebakken eieren?

Het is een heel lekker ‘smorreltje’: smaakvolle noedels met knapperige stukjes pinda, ei en friszure komkommer.  De XO saus geeft véél smaak. Drink hier een kruidige witte wijn bij met frisse zuren die aansluit bij de friszure komkommer, koriander en lenteui. Kies bijvoorbeeld voor een sauvignon blanc uit Nieuw Zeeland. Die heeft ook voldoende lef om overeind te blijven bij de diepe smaak van de noedels.

4 personen25 minuten

Ingrediënten

  • 2 komkommers, geschild, met de kaasschaaf in linten geschaafd
  • 1 kleine rode chilipeper, zaadjes verwijderd, fijngesneden
  • 2 theelepels fijne kristalsuiker
  • 1 theelepel zeezout
  • 1 eetlepel rijstazijn
  • 80 gram ongezouten geroosterde pinda’s
  • 1 volle eetlepel XO saus (uit de Oosterse winkel)*
  • 2 theelepels sesamolie
  • 600 gram voorgekookte- of 300 gram gedroogde noedels
  • 1 eetlepel olie
  • 4 eieren
  • 40 gram sesamzaad
  • 4 cm verse gemberwortel, geschild, fijngeraspt
  • 60 ml lichte sojasaus
  • 2 eetlepels ketjap manis
  • 4 lente-uitjes, in dunne ringen
  • takjes koriander, ter garnering

Stap 1

Doe de komkommerlinten met de rode chilipeper in een ziplockzakje of schaal met deksel en voeg de kristalsuiker, het zeezout en de rijstazijn toe. Sluit het zakje en meng de komkommerlinten met het inmaakmengsel. Laat minimaal 10 minuten rusten.

Stap 2

Stamp de pinda’s grof in een vijzel. Schep de XO saus erbij en stamp deze door de pinda’s. Roer de sesamolie erdoor maar houd alles vrij grof. Je kunt dit ook met korte stootjes doen met een staafmixer.

Stap 3

Bereid de gedroogde noedels volgens de aanwijzingen op de verpakking en laat goed uitlekken (voorgekookte noedels kun je zo gebruiken).

Stap 4

Verhit intussen de olie in een grote koekenpan met antiaanbaklaag op middelhoog vuur. Breek de eieren in de pan. Leg het deksel erop en bak ze 2-3 minuten zachtjes tot het eiwit net gestold is en de dooiers nog vloeibaar zijn. Schep de eieren op een bord en dek af terwijl je de noedels afmaakt.

Stap 5

Rooster in dezelfde pan het sesamzaad 2-3 minuten op middelhoog vuur. Voeg de gember toe en roerbak 1 minuut tot deze geurt. Schenk de sojasaus en ketjap erbij en breng aan de kook. Voeg de noedels en lente-ui toe en schep om tot de noedels met de saus zijn bedekt en alles goed heet is. Schep de noedels in diepe borden. Garneer met de eieren, het pindamengsel, de ingemaakte komkommerlinten en takjes koriander.

 

Bestellen kun je hier:

Cover Yummy Easy Quick van Matt PrestonTitel : Yummy, Easy, Quick
Auteur : Matt Preston
Uitgever : Kosmos Uitgevers
ISBN : 978 90 215 729 01
Prijs : € 25,99

 

 

 

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

 

 

BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST

Recept: saté noedels met gebakken eieren. Heerlijk Aziatisch noodle-gerecht van de hand van Matt Preston. XO saus is hier de smaakmaker. Die maak je gewoon zelf! Drink er een sauvignon blanc bij uit Nieuw Zeeland. Lees het hele recept op de website! Welke wijn past hier nog meer bij? #wijn-spijscombinatie #vegetarisch #snel

 

 

Meatless Monday
Linzen kofta uit India

Kofta zijn vlees- of groenteballetjes; een bekend gerecht uit de Indiase keuken. Deze balletjes zijn vegetarisch en worden gemaakt van rode linzen en mungbonen. Het recept is afkomstig uit het kookboekje Vega Curry, met 60 vegetarische Indiase gerechten. Laat je niet afschrikken door de lange ingrediëntenlijst, want de balletjes zijn heel gemakkelijk om te maken. Kwestie van mengen, balletjes vormen en frituren. Ook heerlijk als borrelhapje.

Portret schrijver Nahid Hassan van het kookboek Vega Curry
Portret schrijver Nahid Hassan

Vega Curry is geschreven door Nahid Hassan. Hij kwam als twintiger naar Zweden en wilde heel graag zijn vrienden laten kennismaken met de smaakvolle authentieke Indiase en Bengaalse keuken. Daarom opende hij in 2000 zijn eerste restaurant Shanti Classic in Stockholm. Inmiddels is hij eigenaar (samen met zijn broer) van 7 restaurants, eetcafés en clubs. Nahid is gefascineerd door de vegetarische keuken: voor hem is dit het eten van de toekomst. Met dit boek wil hij laten zien dat Indiaas koken helemaal niet moeilijk is.

Maar let op: in de Indiase en Bengaalse keuken zijn specerijen enorm belangrijk. Dus heel veel recepten in dit boek hebben ellenlange ingrediëntenlijsten (nog veel langer dan dit recept van Linzen kofta). Daar moet je dus wel even doorheen kijken.

Welke wijn bij linzen kofta?

We hebben het recept toch iets vereenvoudigd. De balletjes smaken dus lekker kruidig, licht pikant en knapperig; doet denken aan falafel. Je hebt dus een wijn nodig die hier tegenop kan boksen. Kruidig, met rijpe tannines. Kies bijvoorbeeld voor een rode Spaanse wijn van de mencia-druif, of een soepele Zinfandel of de zonnige vino renosu van Sardinë.

4 personen30 minuten, 1 nacht weektijd

 Ingrediënten

  • 90 gram mungbonen, 1 nacht geweekt
  • 170 gram rode linzen, 1 nacht geweekt
  • 1 blikje kikkererwten (150 gram), uitgelekt
  • 1 kleine ui, fijngesnipperd
  • ½ theelepel gember, geraspt
  • 1 teentje knoflook, fijngehakt
  • (1 groene rawit, fijngehakt)*
  • 15 gram koriander, fijngehakt
  • ½ theelepel gemalen chilipeper
  • ½ theelepel grillkruiden
  • 1 theelepel gemalen kurkuma
  • ½ theelepel gemalen koriander
  • ½ theelepel gemalen komijn
  • ½ theelepel kruidenzout
  • ½ theelepel zout
  • 2 eetlepels aardappelzetmeel
  • olie om te frituren

Stap 1

Maal de mungbonen, linzen en kikkererwten grof in de foodprocessor. Meng de overige ingrediënten erdoor. Vorm balletjes van het mengsel.

Stap 2

Verhit de olie tot 160℃. Frituur de kofta in porties in ca. 3 minuten goudbruin. Lekker met naan, mangochutney en (bieten)salade.

*De balletjes smaken zonder de rawit al aardig pittig. Dus bepaal zelf hoe heet jij de balletjes wilt eten.

 

Bestellen kun je hier:

cover Vega curry Titel : Vega Curry
Auteur : Nahid Hassan
Uitgever : Uitgeverij Becht
ISBN : 978 90 230 1612
Prijs : € 19,99

 

 

 

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

 

 

Pesto of pistou?

Klassieker
Verse pesto maken is easy!

Eigenlijk is verse pesto (pesto alla genovese) maken een fluitje van een cent. Kant-en-klaar kopen is helemaal NIET nodig! Bovendien is het vele malen lekkerder! Misschien zou je het volgens de traditionele methode moeten maken in de vijzel. Maar ik betwijfel of dat echt tot een beter resultaat leidt. In de keukenmachine, staafmixer of blender is lekker snel en ook razend goed van smaak.

10 minuten

Ingrediënten

  • 60 g verse basilicum  (ca. 1 ½ plant)
  • 2 teentjes knoflook, gepeld
  • 6 el Parmezaanse kaas, geraspt
  • 3 eetlepels pijnboompitten, evt. geroosterd
  • 7 el extra vergine olijfolie
  • zout, versgemalen peper
  • extra: keukenmachine of bakje van staafmixer

Stap 1

Doe alle ingrediënten in de keukenmachine. Draai de machine, gebruik de pulseknop, tot een stevige saus ontstaat. Breng op smaak met zout en peper.

Heerlijke gerechten met verse pesto: rode mul met verse pesto, pestokip met zomergroenten, slanke kabeljauw, pasta met geroosterde tomaatjes (vervang de rode door groene pesto!).

Pestokip met zomergroenten
Pestokip met zomergroenten

Bewaaradvies:

Hou je pesto over. Geen punt. Doe het over in een kommetje of tupperware bakje met deksel, giet hier een klein laagje olijfolie op zodat het helemaal onderstaat. Zo kun je de pesto langer bewaren (ca. 2 weken). Bewaar de groene pesto goed afgesloten in de koelkast.

 

INTERESSE GEWEKT?

Volg mij dan op Instagram, Facebook of Pinterest en blijf op de hoogte van mijn laatste culinaire avonturen.

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor mijn nieuwsbrief.

 

Meatless Monday
Kuku met aubergine & gekaramelliseerde ui

Wat is een kuku? Ja, dat is natuurlijk de eerste vraag die bij je opkomt. Ik kende dit gerecht eerst ook niet, maar het blijkt de Iraanse versie te zijn van een frittata. En een frittata is een soort Italiaanse omelet (quiche zonder deeg) uit de oven die wordt verrijkt met smaakmakers als groenten, vlees of vis. Om een goed beeld te krijgen, kijk eens naar mijn frittata-recepten als frittata met geitenkaas en bietenrelish, frittata met artisjokharten, frittata met ui en tijm of de Italiaanse groente-omelet.  

Het is een recept uit het nieuwste kookboek van Sabrina Gahyour: Bazaar.

Portret Sabrina Ghayour
Portret Sabrina Ghayour

We publiceerden als eerder 2 recepten uit dit heerlijke boek van de ‘Golden girl’ van de Perzische keuken, namelijk de tuinbonendip en de salade met bramen. Over dit kuku-recept vertelt Sabrina het volgende: “We kennen vier klassieke versies van kuku in Iran en een daarvan is met aubergine. Ik heb er uiteraard mijn eigen draai aan gegeven, met behulp van gekaramelliseerde uien en een beetje peterselie. Als je er een volwaardige maaltijd van wil maken, voeg dan feta toe en serveer de kuku met brood.

Wij hebben het recept wat aangepast. Het originele recept was voor 12 personen, nu voor 6. En zoals Sabrina al voorstelde hebben we feta toegevoegd. Ook kun je nog wat extra yoghurt als topping erbij geven.

Welke wijn bij kuku met aubergine?

Dit kukugerecht smaakt vrij neutraal, ei-achtig met een duidelijke toets van saffraan. De aubergines zorgen voor structuur en een licht aardse smaak. Schenk hier bij voorkeur iets roods bij, zoals een nero d’Avola uit Sicilië, maar ook een fruitige Valpolicella combineert prima.

6 personen1 uur + 15 minuten

 Ingrediënten

  • mespunt saffraandraadjes
  • olie
  • 3 uien, in dunne halve ringen
  • 2 grote aubergines, in blokjes van 2½ cm
  • 5 grote eieren
  • 1 eetlepel Griekse yoghurt
  • 1 eetlepel bloem
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 15 gram platte peterselie, fijngehakt
  • zout, versgemalen zwarte peper
  • 150 gram feta, in kleine stukjes
  • extra: ovenschaal of braadslede (ca. 30 x 38 cm)

Stap 1

Doe de saffraan in een schaaltje en schenk er 2 eetlepels kokend water bij. Laat trekken tot het is afgekoeld.

Stap 2

Bekleed 2 schalen met een dubbele laag keukenpapier. Verhit 2 eetlepels olie in een koekenpan en bak de ui op laag vuur in 30 minuten zacht en gaar, schep af en toe om. Schep de ui uit de pan en laat uitlekken op het keukenpapier.

Stap 3

Verhit intussen een laag olie van 2½ cm in een braadpan. Voeg de aubergine toe en bak in 5 tot 6 minuten goudbruin. Schep de aubergine met een schuimspaan uit de pan en laat uitlekken in de andere schaal met keukenpapier.

Stap 4

Verwarm de oven voor op 200 ℃. Bekleed een grote ovenschaal of braadslede (ca. 30 x 38 cm) met bakpapier. Klop de eieren los met het saffraanmengsel, yoghurt, bloem en bakpoeder. Schep de ui, aubergine en peterselie erdoor en breng op smaak met zout en peper. Schenk het mengsel in de ovenschaal. Bak 30-35 minuten in de oven tot de bovenkant goudbruin en de kuku gaar is. Steek een mes in het midden van de kuku. Als er geen rauw ei meer aan het mes zit is de kuku gaar. Laat iets afkoelen en snijd in punten. Verdeel de feta erover. Lekker met gemengde sla en stokbrood.

 

Bestellen kun je hier:

Cover Bazaar van Sabrina GhayourTitel : Bazaar
Auteur : Sabrina Gahyour
Uitgever : Uitgeverij Good Cook
ISBN : 978 94 6143 2124
Prijs : € 25,95

 

 

 

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

 

 

BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST

Recept: Iraanse plaattaart met aubergine. Het is een soort frittata (omelet), maar heet eigenlijk kuku. Gemaakt met eieren, aubergine, gekaramelliseerde uien en feta. Een recept uit Bazaar; een kookboek van Sabrina Ghayour. #makkelijk #vegetarisch

 

 

Theebrood oftewel Tea Loaf uit het Brits bak van Regula Ysewijn

Meatles Monday
Brits ‘Theebrood’ ZONDER gist

Theebrood; daar had ik nog nooit van gehoord! Het is een soort sappige cake (kruidkoek) met gekonfijte vruchtjes die eerst een nacht in sterke thee worden gemarineerd. Bovendien is het een brood dat gemaakt wordt zonder gist. Echt super simpel om te maken. Alleen een dag van te voren beginnen, want de vruchtjes moeten wellen (vocht opnemen) in de thee.

Portret Regula Ysewijn
Portret Regula Ysewijn uit België

Dit recept is afkomstig uit het ‘Brits bakboek’ van de Belgische culinair auteur en foodfotograaf Regula Ysewijn. Ik publiceerde al eerder een recept uit haar boek: crumble met appel en bramen. Dit recept van de zogenaamde Tea loaf is een moderne versie van Welshe gebak, vertelt Regula in haar intro. Het is heerlijk als je het besmeert met goede roomboter. Favoriet recept van haar familie en vrienden.

10 personen1½ uur (+ 1 nacht wachttijd)

Ingrediënten

  • 175 gram krenten
  • 80 gram rozijnen
  • 250 ml sterke Engelse thee
  • 260 gram bloem
  • 110 gram rietsuiker
  • 120 gram bruine suiker
  • ½ theelepel koekkruiden
  • 50 gram gekonfijte citrusschil
  • 1 zakje bakpoeder
  • 1 ei
  • boter, om in te vetten
  • bloem, om te bestuiven
  • extra: brood of cakevorm (1½ liter)

Stap 1

Doe de krenten en rozijnen in een kom en bedek met de hete thee. Laat een nachtje rusten.

Stap 2

Verwarm de oven voor op 150 °C. Vet de broodvorm in en bestrooi met wat bloem. Voeg de bloem, suikers, koekkruiden, gekonfijte schil, bakpoeder en ei toe aan het krentenmengsel meng het geheel goed. Schep in de broodvorm.

Stap 3

Bak het theebrood 1,5 uur in het onderste deel van je oven. Check de gaarheid van de cake na 1 uur en bedek met folie als hij te donker dreigt te worden. Serveer met boter.

 

Brits bakboek

Al sinds dat de Vlaamse Regula een klein kind was, had ze een onnavolgbare fascinatie voor Groot-Brittannië. Alles wat Engels was maakte haar blij. Vanaf haar negende keek ze uit naar de familievakanties in Engeland, Schotland of Wales. Altijd op zoek naar lokaal gebak. Zo begon de start van haar carrière en het historisch onderzoek. In dit boek zijn al haar Britse bakrecepten verzameld, een kookboek boordevol authentieke Britse klassiekers.

Bestellen kun je hier:

Cover Brits bakboekTitel :Brits bakboek
Auteur : Regula Ysewijn
Uitgever : Uitgeverij Carrera Culinair
ISBN : 978 904 883 689 4
Prijs : € 31,99

 

 

 

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

 

Courgette salade met limoen-ricotta

Meatless Monday
Gegrilde courgette salade met limoen-ricotta

Salades met gegrilde courgette: I love it! Er staan er al twee op mijn website: gegrilde zomergroenten salade en de courgette salade van Ottolenghi. Want door de courgette te grillen wordt ie wat droger en de smaak (van deze wat neutrale groente) wordt opgetild en versterkt. Deze versie is helemaal spannend door de romige saus van ricotta (oftewel hüttenkäse) en limoen, plus knapperige hazelnoten.

portretfoto Marjolijn Rosendaalen Anya van de Wetering
Portret van Marjolijn en Anya

Dit recept komt uit het zomerse kookboek Gegrild & Geroosterd van de dames Marjolijn Rosendaal en Anya van de Wetering. Zij propageren om te barbecueën op een lichtere manier; met veel groenten en vis, met een feminine touch. Maar ook het vlees ontbreekt niet, het zijn alleen wat meer bedeesde stukjes uitgewerkt tot een mooi recept (kalkoenspiesjes met Chinese pannenkoekjes, sosaties met abrikoos, saltimbocca). Elk recept in het boek is voorzien van verschillende opties om het betreffende ingrediënt te roosteren: van oven en grillpan tot BBQ of Kamado.
Enfin, met dit kookboek kun je dus grillen en roosteren het hele jaar door.

Welke wijn bij gegrilde courgette salade met limoen-ricotta?

Combineer deze salade met bijvoorbeeld Verdicchio. De frisse zuren passen bij de courgette, ricotta en limoen, de stevigheid heb je nodig om tegenwicht te bieden aan de hazelnoten. Mooie combi! Maar ook een andere frisse witte wijn combineert goed. Denk aan Sauvignon Blanc, Soave of Vermentino.

Muziek: Gegrild & geroosterd is het eerste kookboek met een zomerse, relaxte Spotify-playlist met maar liefst 82 nummers voor bij het grillen en roosteren: SUPERVET TOCH! Ter begeleiding van dit recept heb ik het volgende nummer uitgekozen van Snoh Aalegra

4 personen45 minuten

Ingrediënten

  • 2 courgettes (700 gram)
  • 1 – 2 theelepels zout
  • 50 gram witte hazelnoten
  • 1 bakje ricotta (of hüttenkäse) à 200 gram
  • 1 bekertje crème fraîche à 125 ml
  • geraspte schil van 1 limoen
  • sap van ½ limoen
  • versgemalen zwarte peper
  • 2 theelepels rozemarijnnaaldjes, fijngehakt
  • dressing
  • 4 eetlepels olijfolie
  • 1 teentje knoflook, uitgeperst
  • 2 theelepels witte wijnazijn
  • 1 theelepel honing
  • ½ theelepel chiliflakes

Stap 1

Snijd de courgettes in kleine blokjes van 2×2 cm. Doe de courgetteblokjes in een vergiet en bestrooi met zout. (Zout geeft smaak, onttrekt vocht en het vruchtvlees wordt steviger) Laat ca. 30 minuten staan, spoel af en dep droog in een (schone) theedoek. Rooster de hazelnoten in een droge koekenpan goudbruin. Laten afkoelen en hak daarna in grove stukjes.

Stap 2

Doe intussen in een kom: ricotta, crème fraîche, limoenschil en limoensap. Roer door elkaar. Breng op smaak met zwarte peper. Maak in een ander kommetje een dressing van: olie, knoflook, azijn, honing en chiliflakes.

Stap 3

Het grillen of roosteren van de courgetteblokjes kan op 2 verschillende manieren:

GRILLPAN  Verhit een grillpan (of koekenpan) op hoog vuur en gril de courgette in 2 gedeeltes in ca. 5 tot 8 minuten, waarbij je de pan regelmatig schudt. Zo worden de blokjes courgette aan alle kanten gegrild. (Mocht je 2 pannen hebben, dan is het sneller en makkelijker om dit met 2 pannen tegelijkertijd te doen!)

BBQ Gril 5 – 8 minuten op de groentekorf boven direct vuur en schud regelmatig. Zo worden de blokjes courgette aan alle kanten gegrild.

Stap 4

Doe de gegrilde courgetteblokjes in een kom en giet de dressing erover, schep om en laat verder afkoelen. Verdeel de courgette en ricottasaus over vier bordjes (of op een schaal). Bestrooi met de hazelnoten en rozemarijn. Druppel er nog wat olijfolie over. Lekker met gebakken krieltjes en een gebakken karbonade.

 

Bestellen kun je hier:

Cover Gegrild en geroosterdTitel : Gegrild & Geroosterd
Auteurs : Marjolijn Rosendaal (recepten), Anya van de Wetering (art-direction)
Fotografie: Bella Thewes
Uitgever : Uitgeverij Terra
ISBN : 978 90 8989 8979 09
Prijs : € 26,99

 

 

 

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Meatless Monday
Tomaten in crème fraîche-saus

Augustus betekent tomatentijd! Maar ook begin september kunnen nog even genieten van deze zonnige seizoen groente. Dit keer kies ik voor warme gebakken tomaten als groentegerecht. De romige saus van de crème fraîche vormt een mooie tegenhanger voor het zurige van de tomaten. Serveer deze tomaten bij een kaasomelet en je tovert in een mum van tijd een heerlijke vegetarische maaltijd op tafel!

Welke wijn bij tomaten in crème fraîche?

Dé wijn bij rauwe tomaten is een sauvignon blanc, allebei voorzien van lekker frisse zuren. Maar in dit geval komt er crème fraîche bij, dat maakt de gebakken tomaten zachter en romiger. Kies daarom voor een wat rondere witte wijn, zoals bijvoorbeeld een Verdejo uit Rueda, een Soave uit Veneto, een  lichte chardonnay (zonder houtlagering!) of een lichte chenin blanc uit Zuid-Afrika.

Muziek: Prachtig verstilde song van Above & Beyond met ‘On a Good day’.

2 personen25 minuten

Ingrediënten

  • 8 rijpe tomaten van gelijke grootte
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1 sjalot, fijngesnipperd
  • 1 teen knoflook, fijngehakt
  • 1 takje verse tijm
  • 3 eetlepels crème fraîche
  • zout en versgemalen zwarte peper
  • gehakte verse platte peterselie

Stap 1

Doe de tomaten in een hittebestendige kom en giet er kokend water over. Laat ze 1 minuut staan. Giet ze dan af en trek met een scherp mes voorzichtig het vel eraf.

Stap 2

Verhit de olie in een kleine koekenpan met dikke bodem. Bak de sjalot, knoflook en tijmblaadjes 2 minuten. Voeg de hele tomaten toe en bak ze 5 minuten mee onder af en toe roeren. Roer de crème fraîche erdoor en breng het mengsel aan de kook. Laat het 5 minuten zachtjes koken. Breng op smaak met zout en peper. Garneer het gerecht met peterselie en serveer het meteen.

Lekker met witte bonen en een kaasomelet.

 

Het kookboek

Compact kleurrijk kookboek over de veelzijdige tomaat en haar toepassingsmogelijkheden.  Van klassiekers zoals gazpacho, bloody mary en een basistomatensaus tot internationale gerechten als tajine van eend, kip cacciatore en Indiase kachumber.  Jenny Linford laat zien welke variëteiten er zijn, inclusief oude rassen. Ook geeft ze veel praktische tips.

Bestellen kun je hier:

cover tomatenTitel : Tomaten
Auteur : Jenny Linford
Uitgever : Uitgeverij Forte
ISBN : 978 94 6131 461 1
Prijs : € 21,50

 

 

 

Al eerder publiceerden we een gerecht uit dit kleurrijke boek: Luchtige omelet-rol met ricotta en tomaten. Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

 

BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST

Recept: slank, snel en gezond vegetarisch gerecht van verse tomaten in een crème fraîchesaus. Voor 2 personen. Staat in 25 minuten op tafel. Lees het hele recept op de website! Welke wijn past hier nog meer bij? #wijn-spijscombinatie #zomers #snel

Broodje saté van tempeh met roedjak uit het kookboek Groen op kolen van Leonard Elenbaas en Jeroen Hazebroek

Meatless Monday
Broodje tempeh saté met roedjak

Ook zonder vlees of vis  kun je heerlijk barbecueën! Dat blijkt uit de vele kookboeken die onlangs zijn verschenen, zoals Gegrild & Geroosterd en Vega BBQ. Ook Groen op kolen is zo’n kookboek om met een houtskool-barbecue stoere, vegetarische gerechten te maken. Uit deze laatste titel  komt dit broodje saté, gemaakt van gemarineerde tempeh. Erbij een frisse Indische fruit-groentesalade (Roedjak) die het geheel naar een hoger plan tilt. Een broodje waar de omnivoren jaloers van worden! Geschikt voor de lunch, of als lichtverteerbaar hoofdgerecht.

Welke wijn bij broodje tempeh saté?

Het is een lekkere stevige, gekruide tempeh sate. Gember en knoflook zijn te proeven. Zoet-zurige, lichtpittige roedjak is er lekker bij, en maakt het geheel ook minder compact. Drink hier een kruidige rosé bij, zoals die uit Navarra. Maar ook die uit Italië, uit Bardolino, zal uitstekend matchen. Verfrissend, en het kleine zoetje combineert goed met de roedjak. Liever wit: kies dan voor een pinot gris uit de Elzas.

4 personen25 minuten, 2 uur wachttijd

Ingrediënten

  • 250 gram tempeh
  • 4 Surinaamse broodjes of pistolets

 

  • Voor de marinade
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 eetlepels ketjap manis
  • 1 eetlepel gemberpoeder
  • 1 eetlepel gembersiroop
  • 1 eetlepel tamarindepasta
  • 2 eetlepels sesamolie
  • 1 eetlepel limoensap
  • 1 theelepel zeezout

 

  • Voor de roedjak
  • 1 sinaasappel
  • 1 appel
  • ¼ komkommer
  • 1 cm gemberwortel
  • 2 eetlepels sinaasappelsap
  • 1 eetlepel limoensap
  • 1 theelepel ketjap manis½
  • ½ eetlepel suiker
  • 1 theelepel sambal

Stap 1

Snijd de tempeh in blokjes van 1,5 centimeter. Pel voor de marinade de knoflook en hak deze fijn. Meng alle ingrediënten voor de marinade, meng de tempehblokjes erdoor en laat minstens 2 uur marineren.

Stap 2

Pel intussen voor de roedjak de sinaasappel. Snijd de partjes in blokjes van ½ centimeter. Was de appel en de komkommer. Steek het klokhuis uit de appel en snijd het vruchtvlees in blokjes van ½ centimeter. Halveer de komkommer in de lengte, schraap de zaadlijsten eruit en snijd het vruchtvlees in blokjes van ½ centimeter. Meng deze ingrediënten in een kom.

Stap 3

Schil en rasp de gemberwortel. Meng deze met het sinaasappel- en het limoensap, de ketjap manis, de rietsuiker en de sambal in een pannetje en breng aan de kook. Schenk het kokende mengsel over het fruitmengsel en laat de roedjak afkoelen.

Stap 4

Rijg de gemarineerde tempehblokjes aan 4 satehstokjes. Gril de sateh op het rooster van de BBQ of in een grillpan 2 minuten, keer een kwartslag en gril weer 2 minuten. Herhaal tot je alle vier de kanten 2 minuten hebt gegrild. Let op dat je niet het heetste gedeelte van het rooster gebruikt, tempeh heeft de neiging om te verbranden als je het te heet grilt.

Stap 5

Snijd de broodjes open, schep er wat roedjak in en leg in elk broodje een satehstokje.

 

Het kookboek

Na Hete Rook, Hete Vuren en Hete Kolen waarin het grillen op de Kamado (Big Green Egg) centraal staat, komen de twee stoere mannen: Leonard Elenbaas (eigenaar van Pure Passie On Tour) en Jeroen Hazebroek (eigenaar van Het Kookvuur) met een nieuw kookboek: Groen op kolen. Allebei zijn ze helemaal gek van koken op open vuur. Voor hun heeft grillen geen geheimen meer. Hoewel ze fanatieke vleeseters zijn, willen ze ook laten zien hoe je vegetarisch heerlijk kunt barbecueën: van Pokébowl met gepofte groenten, wraps met hummus en gebakken falafel tot pompoentaart. Bovendien een boek met uitgebreide uitleg over ingrediënten, de keus in barbecues en hoe je ze bedient, plus recepten met de verschillende technieken.

Bestellen kun je hier:

Cover groen op kolenTitel : Groen op kolen, Vega(n) barbecue
Auteurs : Leonard Elenbaas & Jeroen Hazebroek
Uitgever : Fontaine Uitgevers
ISBN : 978 90 5956 924 9
Prijs : € 29,99

 

 

 

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

 

 

BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST

Recept: broodje tempeh saté met roedjak. Heerlijk vegetarisch lunchgerecht of hoofdgerecht. De pittige roedjak (Indische fruit-groentesalade) verfrist. Heerlijk met een glas kruidige rosé uit Navarra. Lees het hele recept op de website! Welke wijn past hier nog meer bij? #wijn-spijscombinatie #Aziatisch #BBQ