Voor het weekend

Varkenshaas met romige appel

Varkenshaas is heerlijk mals vlees. Eigenlijk vergeet ik hoe lekker dat kan zijn. Voeg er appels en crème fraîche aan toe en er ontstaat een gouden combinatie. Daarom voor het weekend dit recept van gebakken varkenshaas. Erbij een romige cognacsaus en gebakken appel. Echt heel lekker en in 20 minuten op tafel!

Welke wijn bij Varkenshaas met romige appel?

Kies voor een romige ronde witte wijn met voldoende frisse zuren, zoals de Flor Indalia uit Zuid-Spanje of een frisse Chardonnay uit de Nieuwe Wereld. De romige saus accentueert het romige en ronde karakter van de wijn. De appel wordt meegebakken, die krijgt daardoor een rijpere en zoete smaak die aansluit op de rijpe fruitaroma’s in deze fantastische blend.

Muziek: Zaterdag staat het concert van Rhiannon Giddens op ons programma. Daar verheug ik mij! Het concert vindt plaats in de Amstelkerk in Amsterdam. Een voorproefje…

Varkenshaas met romige appel

Bereiding: 20 minuten
Totaal: 20 minuten
Proef de sublieme combinatie van sappige varkenshaas vergezeld door een zachte romige appelcompote. Een gerecht waarin zoet en hartig samensmelten, perfect voor een hoofdgerecht dat zowel verrassend als vertrouwd is.
Aantal 4 personen

Ingredienten
 

  • 1 el olie
  • 1 grote Jonagold appel ongeschild in 16 partjes
  • 2 varkenshaasjes ca. 600 g
  • zout versgemalen peper
  • 65 gram boter
  • 2 sjalotjes gesnipperd
  • 5 el cognac
  • 1 bekertje crème fraîche 125 g

Bereiding
 

  • Verhit de olie in een grote anti-aanbak koekenpan en bak de appelpartjes ca. 3 minuten goudbruin. Leg apart.
  • Snijd de varkenshaasjes in plakjes van ca. 2 cm. Bestrooi met zout en peper. Verhit in dezelfde koekenpan 50 g boter. Schroei de varkenshaasplakjes rondom snel dicht. Voeg de sjalotjes erbij en bak de varkenshaasplakjes op halfhoog vuur in ca. 4 minuten gaar en bruin. Plakjes vlees uit pan nemen en onder aluminiumfolie warmhouden. Voeg 15 gram boter en cognac toe aan achtergebleven bakvet.  Breng aan de kook. Roer de crème fraîche erdoor tot een egale saus. Schep de gebakken appel erdoor. Breng op smaak met zout en peper.
  • Giet het uitgelopen vleessap van de varkenshaasplakjes door de saus. Leg de varkensmedaillons op vier voorverwarmde borden. Appelsaus erover schenken. Lekker met gebakken aardappelschijfjes en een salade.

Ga je dit recept maken? Laat mij weten wat je ervan vindt. Dat kan op Facebook.

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijncombinaties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

<div data=”shopsuite” data-shopsuite-snippet=”5070″></div>

 

Dit recept heb ik geschreven voor Gall&Gall en is geplaatst in Proef&1 2012
Fotografie Rob van de Vet, Styling Hanna van den Bos en Jan-Willem van Riel, Foodstyling Sander de Ponti.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept