Tomatensalade met grapefruit en basilicum

Meatless Monday
Tomatensalade met grapefruit

Dertig jaar getrouwd! We vierden dit feestje bij restaurant Akkeroord in Waddinxveen. Als eerste gang kregen we een prachtige tomatensalade met burrata en basilicum.

tomatensalade Akkeroord
Tomatensalade met burrata

De zonnige kerstomaatjes (wel twintig soorten) kweken ze in eigen kas en ze waren vers, gepoft en gerookt. Weergaloos lekker! Alleen daarvoor reis je af naar Waddinxveen.

Om de herinnering nog even vast te houden, maken we voor vandaag iets soortgelijks. Thuis kun je zo’n salade ook maken. Deze tomatensalade komt uit het kookboek Flexikok van Veerle den Brabanter (lees nog even onze recensie). Hij wordt bijzonder door de toevoeging van grapefruit, dat maakt hem extra verrassend. Maar serveer deze salade, net als restaurant Akkeroord, ook eens in combinatie met buffelmozzarella of burrata (Te koop bij AH van het merk Zanetti). Dan heb je een fantastisch (zomers) voorgerecht. Maar ook als bijgerecht of voor de lunch smaakt deze frisse salade geweldig.

Welke wijn bij tomatensalade met grapefruit?

Bij restaurant Akkeroord combineerden we deze salade met een Sancerre. Dus een witte wijn uit de Loire, gemaakt van sauvignon blanc. Perfecte combinatie. En dat wordt door de toevoeging van grapefruit nog eens extra versterkt. Dus kies voor Sauvignon Blanc, het liefst uit de Loire. Maar ook de Rivaner van Johner combineert goed.

Sancerre Les Boucauds
Sancerre Les Boucauds
4 - 6 personen25 minuten

Ingrediënten

  • 500 gram assortiment kerstomaatjes
  • 1 rode ui
  • 10 radijsjes
  • 1 zoete puntpaprika
  • 2 witte (of rode) grapefruits
  • 50 gram gepelde pistachenootjes
  • handvol basilicum
  • handvol munt
  • 1 theelepel Provençaalse kruiden
  • peper en zout
  • 1 eetlepel olijfolie

Stap 1

Halveer de kerstomaatjes. Pel de ui en snijd hem in dunne ringen. Snijd de radijsjes in dunne plakjes. Halveer de paprika en verwijder zaad en zaadlijsten. Snijd in dunne reepjes. Schil de grapefruits dik zodat er geen witte velletjes meer aan zitten. Snijd de partjes vruchtvlees tussen de vliezen uit en halveer ze. Verhit een kleine koekenpan op middel-hoog vuur. Rooster de pistachenootjes lichtbruin. Snijd de basilicum en munt grof.

Stap 2

Meng alles in een schaal door elkaar. Breng op smaak met Provençaalse kruiden, peper en zout en olijfolie.

Andere leuke recepten uit dit kookboek zijn: pasta met paprikapesto en cannelloni gevuld met spinazie en avocado. Of lees nog even de kookboekrecensie, geschreven door Miranda van Elswijk.

Bestellen? Dat kan hier:

Cover Flexikok 2Titel: De Flexikok 2
Auteur: Veerle de Brabanter
Uitgever: Lannoo
ISBN: 9789401446143
Prijs: € 24,99

 

 

 

 

Op de hoogte blijven van de nieuwste kookboeken? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *