Risotto met tomaat

Tomatenrisotto met paddenstoelen

Ook in kerstnummer van Gall&Gall staan opnieuw recepten van mijn hand! Bij de elegante middelzware Pinot Noir van Yealands uit Nieuw Zeeland  smaakt deze tomatenrisotto perfect. De wijn is lichtvoetig en mooi rond van smaak. Dat combineert prachtig bij een smeuïge risotto. Zachte gebakken paddenstoelen sluiten aan op de lichte rijpheid in de wijn. Veel peterselie accentueert de mooie frisse zuren, maar ook de kruidigheid van de wijn. Je staat er misschien even voor in de keuken, omdat risotto pas op het laatste moment wordt bereid. Maar het is de moeite meer dan waard!

Muziek: en als je dan toch in de keuken aan het roeren bent, draai dan deze mooie winterse CD van Sting; If on a winter’s night…
Mooi mediatieve muziek, passend bij de rustige bereiding van deze kerstrisotto.

4 personenca. 40 minuten

Ingrediënten

  • 1 blik tomatenstukjes, heel goed uitgelekt
  • 300 gram paddenstoelenmelange (AH)
  • 100 gram Parmezaanse kaas, stukje
  • 9 dl kippenbouillon (van tabletten)
  • 4 eetlepels olijfolie
  • 3 sjalotjes, fijngesnipperd
  • 2 stengels bleekselderij, fijngesneden
  • 2 teentjes knoflook, geperst
  • 300 gram risottorijst
  • 50 gram roomboter
  • ½ dl witte wijn
  • 2 eetlepels peterselie, fijngehakt

Stap 1

Laat de tomaten goed uitlekken. Maak paddenstoelen schoon, grote exemplaren in reepjes snijden. Schaaf de Parmezaanse kaas in dunne krullen,

Stap 2

Breng de bouillon aan de kook. Verhit de helft van de olie in een hapjespan en bak de helft van de sjalotjes en bleekselderij ca. 3 minuten. Roer de knoflook en rijst erdoor totdat de korrels glanzend en doorschijnend zijn. Roer de tomatenblokjes erdoor en laat absorberen. Voeg dan in gedeelten de bouillon toe. Voeg niet eerder een volgende lepel toe dan dat de vorige is opgenomen. Blijf roeren en kook de rijst in ca. 15 minuten gaar. Roer de boter erdoor. Breng op smaak met zout en peper.

Stap 3

Intussen, verhit de rest van de olie in een koekenpan. Rest van sjalotjes en paddenstoelen op hoog vuur ca. 2 minuten roerbakken. Roer de witte wijn erdoor. Breng op smaak met zout en peper. Roer peterselie erdoor.

Stap 4

Verdeel risotto over vier diepe borden. Schep paddenstoelenmengsel erop. Garneer met de Parmezaanse kaaskrullen.

Dit recept heb ik geschreven voor Gall&Gall en is geplaatst in Proef&11 2010
Credits: Fotografie Ernie Enkelaar, Food Sander de Ponti, Styling Hanna van den Bos

Meer kerstrecepten nodig? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *