Meatless Monday

Tomaten in crème fraîche-saus

Augustus betekent tomatentijd! Maar ook begin september kunnen nog even genieten van deze zonnige seizoen groente. Dit keer kies ik voor warme gebakken tomaten als groentegerecht. De romige saus van de crème fraîche vormt een mooie tegenhanger voor het zurige van de tomaten. Serveer deze tomaten bij een kaasomelet en je tovert in een mum van tijd een heerlijke vegetarische maaltijd op tafel!

Welke wijn bij tomaten in crème fraîche?

Dé wijn bij rauwe tomaten is een sauvignon blanc, allebei voorzien van lekker frisse zuren. Maar in dit geval komt er crème fraîche bij, dat maakt de gebakken tomaten zachter en romiger. Kies daarom voor een wat rondere witte wijn, zoals bijvoorbeeld een Verdejo uit Rueda, een Soave uit Veneto, een  lichte Chardonnay (zonder houtlagering!) of een lichte Chenin Blanc uit Zuid-Afrika.

Muziek: Prachtig verstilde song van Above & Beyond met ‘On a Good day’.

2 personen25 minuten

Ingrediënten

  • 8 rijpe tomaten van gelijke grootte
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1 sjalot, fijngesnipperd
  • 1 teen knoflook, fijngehakt
  • 1 takje verse tijm
  • 3 eetlepels crème fraîche
  • zout en versgemalen zwarte peper
  • gehakte verse platte peterselie

Stap 1

Doe de tomaten in een hittebestendige kom en giet er kokend water over. Laat ze 1 minuut staan. Giet ze dan af en trek met een scherp mes voorzichtig het vel eraf.

Stap 2

Verhit de olie in een kleine koekenpan met dikke bodem. Bak de sjalot, knoflook en tijmblaadjes 2 minuten. Voeg de hele tomaten toe en bak ze 5 minuten mee onder af en toe roeren. Roer de crème fraîche erdoor en breng het mengsel aan de kook. Laat het 5 minuten zachtjes koken. Breng op smaak met zout en peper. Garneer het gerecht met peterselie en serveer het meteen.

Lekker met witte bonen en een kaasomelet.

 

Het kookboek

Compact kleurrijk kookboek over de veelzijdige tomaat en haar toepassingsmogelijkheden.  Van klassiekers zoals gazpacho, bloody mary en een basistomatensaus tot internationale gerechten als tajine van eend, kip cacciatore en Indiase kachumber.  Jenny Linford laat zien welke variëteiten er zijn, inclusief oude rassen. Ook geeft ze veel praktische tips.

Bestellen kun je hier:

cover tomatenTitel : Tomaten
Auteur : Jenny Linford
Uitgever : Uitgeverij Forte
ISBN : 978 94 6131 461 1
Prijs : € 21,50

 

 

 

Al eerder publiceerden we een gerecht uit dit kleurrijke boek: Luchtige omelet-rol met ricotta en tomaten. Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

 

BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST

Recept: slank, snel en gezond vegetarisch gerecht van verse tomaten in een crème fraîchesaus. Voor 2 personen. Staat in 25 minuten op tafel. Lees het hele recept op de website! Welke wijn past hier nog meer bij? #wijn-spijscombinatie #zomers #snel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *