Tomaat-garnalensalade met dragon

Tomaat-garnalensalade met gefrituurde dragon

Recept tomaat garnalen salade met gefrituurde dragon. Een amuse of voorgerecht geserveerd in een klein glaas. Ideaal voor kerstmenu. Het vleugje anijs van de dragon zorgt ervoor dat het frisse zuur van de tomaat net iets ronder overkomt. #garnalen #kerstdiner #kerstmenu #amuse #voorgerecht

Sinterklaas is achter de rug, de kerst in aantocht… Ook het feestelijke kerstnummer van Gall&Gall ligt nu in de winkel! Daarin staan 6 heerlijke, makkelijk te maken kerstrecepten met bijpassend wijnadvies. Allemaal door mij bedacht. Samen vormen ze een volledig kerstmenu. Voor vandaag starten we met de amuse/voorgerecht: klein glaasje met een  tomaat-garnalensalade.

Klik hier om het recept voor garnalensalade te bewaren op Pinterest

Welke wijn bij tomaat-garnalensalade?

Als bijpassende wijn kun je kiezen uit een Sancerre of Chablis. Beide wijnen zijn klassiek en verrukkelijk verfrissend. Dat past fantastisch bij deze mooie lichte ’tartaar’ van tomaat. De mineralige aroma’s in deze twee witte wijnen versterken prachtig de zachte, zilte smaak van de Hollandse garnalen. Het vleugje anijs van de dragon zorgt ervoor dat het frisse zuur van de tomaat net iets ronder overkomt.

Sancerre Les Boucauds
Sancerre Les Boucauds

Muziek: All I want for Chrismas is you van Carla Thomas. Bron: Leendert Douma

4 (tot 6) personenVoorbereiden: 25 minuten Bereiden: 5 minuten

Ingrediënten

  • 600 g Roma-tomaten
  • 1 citroen, schoongeboend
  • 1 bosuitje
  • 5 el olijfolie
  • 14 blaadjes dragon
  • 1 tl honing
  • zout, peper
  • 2 el kappertjes, uitgelekt en drooggedept
  • 200 g Hollandse garnalen

Stap 1

Kruis de tomaten in en dompel ze even in kokend water. Spoel af onder koud stromend water en ontvel ze. Verwijder vocht en zaadjes en snijd het vruchtvlees in stukjes van1 cm.

Stap 2

Rasp de schil van de citroen. Pers de citroen. Snijd het bosuitje heel fijn. Snijd 6 dragonblaadjes fijn. Klop 1 ½ el olie, 1 el citroensap, bosui, fijngesneden dragon en honing tot een dressing. Breng op smaak met zout en peper.

Stap 3

Verhit de rest van de olie (3 1/2 el) in een kleine pan. Frituur eerst de 8 ( of iets meer) dragonblaadjes in enkele seconden knapperig. Frituur daarna de kappertjes in ca 2 minuten knapperig. Laat uitdruipen op keukenpapier. Schep 1 eetlepel gefrituurde kappertjes door de garnalen.

Stap 4

Verdeel de garnalen over 4 glaasjes. Schep vervolgens de stukjes tomaat erop. Verdeel de dressing erover. Garneer met citroenrasp, gefrituurde kappertjes en gefrituurde dragon.

Dit recept heb ik geschreven voor Gall&Gall en is geplaatst in Proef&11 2011
Credits: Fotografie Ernie Enkelaar, Food Sander de Ponti, Styling Hanna van den Bos

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *