Thaise viskoekjes & Sauvignon Blanc

Favoriet bij ons in huis is Sauvignon Blanc. Als huisaperitief schenken we bijna altijd  de opwekkende Domaine Pré Baron L’elegante uit de Loire.  Maar ook een stuivende Sauvignon Blanc uit Marlborough Nieuw-Zeeland (zoals de Mount Vernon van Gall&Gall) met die typerende aroma’s van kruisbessen en kiwi’s,  is niet te versmaden. Daar past dit krokant gebakken viskoekje uitstekend bij. Het Thaise koekje smaakt lekker pittig gekruid door koriander, citroenblad en het rode pepertje. Dat combineert goed met de frisheid en het knisperende karakter van de wijn. Even lekker dippen in zoete chilisaus of komkommer-salsa verhoogt de smaak.

Muziek: bij dit gerecht moet ik meteen denken aan de cd Buddhabar. Op een prachtig zonovergoten terras in Thailand hoorde ik deze voor het eerst. Ik was er meteen helemaal weg van. Een voorproefje…

20 personen50 minuten+ 30 minuten marineren

Ingrediënten

  • 75 gram haricots verts, in dunne plakjes
  • 2 sjalotjes, fijngesnipperd
  • 2 teentjes knoflook, fijngeperst
  • 1 rode peper, zonder zaad en fijngehakt
  • 10 gram verse koriander, fijngehakt incl. steeltjes
  • 2 verse citroenblaadjes (djeroek peroet), in flinterdunne reepjes* (Toko)
  • 2 theelepels Thaise vissaus
  • 1 theelepel zout, versgemalen peper
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 100 gram kipfilet, in blokjes
  • 300 gram zalmforelfilet, in blokjes
  • 1 klein ei, losgeklopt
  • olie om te bakken
  • extra: keukenmachine met pulseknop

Stap 1

Breng water aan de kook in een steelpan. Laat de haricots vertsstukjes ca. 10 seconden koken. Overdoen in zeef, afspoelen met koud water en laten uitlekken. Doe alle marinade-ingrediënten (incl. haricots verts) met de kipfilet en zalmforel in een kom. Laat dit minimaal 30 minuten marineren. Maal alles in een keukenmachine tot een grove puree, gebruik de pulseknop. Doe over in een kom, meng het ei erdoor en vorm er met vochtige hand platte, kleine
koekjes van.

Stap 2

Verhit een grillpan of koekenpan en bestrijk met olie. Bak hierin de viskoekjes in porties in ca. 3 à 4 minuten minuten gaar en goudbruin, halverwege keren. Lekker met zoete chilisaus (flesje) of komkommersalsa**.

*Citroenblaadjes kunt u evt. vervangen door 1 stengel citroengras of het geraspte schil van 1/2 limoen. 

 

** Komkommersalsa maak je zo:

60  gram geraspte komkommer mèt schil, 30 gram fijngesnipperde rode ui, ½  gesnipperd rode Spaanse peper, ½  eetlepel fijngeraspte gemberwortel, 2 eetlepels fijngeknipte verse koriander, 1 eetlepel suiker, 1 dl rijstazijn, 1 eetlepel sojasaus en 1 eetlepel olie.

 

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Dit recept heb ik geschreven voor Gall&Gall en is geplaatst in Proef&5 2011
Fotografie Rob van de Vet, Styling Hanna van den Bos en Jan-Willem van Riel, Foodstyling Sander de Ponti

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *