Meatless Monday

Thaise groene currysoep met kokosroom

Uit het kookboek ‘Veggie in 30 minuten’ komt deze Thaise maaltijdsoep. De Zweedse schrijfster Ylva Bergqvist vertelt in het intro het volgende: ‘Soms vind ik verschillende soorten groenten achter in mijn diepvries. Dan maak ik deze heerlijke soep die ook lekker is met andere groenten, zoals spinazie.’ Hij staat in het hoofdstuk EENPANSGELUK met verwarmende soepen en stoofpotten vol smaak. Serveer zo’n voedzame groentesoep met wat grof brood. Maar wij vinden een Chinees broodje Bapao (let op de vulling als je echt vegetarisch bent) ook erg lekker hierbij.

Welke wijn bij Thaise groene currysoep?

De soep is lekkere romig en smaakt licht zoetig, zacht pikant en wat hartig door de miso. Krokante uitjes maken het wat spannend. Kies bij zo’n soep een niet-droge riesling uit Australië of Duitsland, zoals de riesling alte reben van Janson-Bernard. Het zoetje in de wijn tempert het pittige van de groene curry. Maar ook een pinot gris uit de Elzas combineert uitstekend.

4 personen25 minuten

Ingrediënten

  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 eetlepel olie
  • 1 eetlepel geraspte gember
  • 1 eetlepel groene currypasta (bijv. KOH Thai)
  • 300 gram doperwten (diepvries)
  • 500 gram broccoli, in stukjes
  • 2 groentebouillontabletten of 2 eetlepels groentebouillonpoeder
  • 1 blik kokosroom of kokosmelk (400 gram)
  • 1 limoen
  • 2 eetlepels witte miso
  • 3 eetlepels gebakken uitjes
  • (Thaise) basilicum

Stap 1

Pel  en snipper de ui. Pel de teentjes knoflook en hak ze fijn. Verhit de olie in een pan en fruit de ui 3 minuten. Voeg de knoflook, gember en currypasta toe. Bak al roerend nog 2 minuten.

Stap 2

Houd 75 gram van de doperwten apart voor de garnering. Ontdooi ze zo nodig in een zeef onder de hete kraan. Voeg de rest van de doperwten met de broccoli, bouillontabletten en 6 dl water toe aan de pan. Roer de inhoud van het blik kokosroom glad en voeg drie kwart toe aan de soep (als je kokosmelk gebruikt, bewaar dan het dikkere gedeelte en voeg de rest toe aan de soep). Kook de soep 10-15 minuten met deksel tot de groenten gaar zijn. Halveer de limoen en pers een helft uit. Snijd de andere helft in kwarten.

Stap 3

Pureer de soep glad met de staafmixer. Als de soep aan de dikke kant is, kun je een beetje water toevoegen. Breng de soep op smaak met het limoensap en de miso. Verdeel de soep over vier kommen. Besprenkel met de rest van de kokosroom en bestrooi met de doperwten en gebakken uitjes. Garneer met basilicum. Geef de limoen kwarten er los bij.

 

Bestellen kun je hier:

Cover Veggie in 30 minutenTitel : Veggie in 30 minuten
Auteur : Ylva Bergqvist
Uitgever : Uitgeverij Forte Culinair
ISBN : 978 94 91853 19 7
Prijs : € 19,99

 

 

 

 

Ook het recept Zoete-aardappel met hummus en rodekoolsalade uit dit boek is een aanrader. Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *