Gaeng Keaw Wan Na
Thaise groene curry met rundvlees

Zoals jullie al wisten is een curry een van mijn favoriete gerechten. Kijk nog maar eens naar mijn onlangs gepubliceerde weekmenu met 5 heerlijke varianten. Vandaag opnieuw een curry uit Thailand en dit keer met rundvlees. De basis, groene curry met kokosmelk, is eigenlijk altijd hetzelfde (Gaeng Kiew Wan). Meestal wordt het met kip gemaakt (Gaeng Keaw Wan Gai), een van de meest populaire Thaise gerechten, maar je kunt er heel gemakkelijk mee variëren. Ditmaal met rundvlees, maar ook met garnalen is ie erg lekker.

Deze groene curry met rundvlees (Gaeng Keaw Wan Na: Na betekent rundvlees!) komt uit het nieuwe kookboek ‘West eats East’. In dit boek komen de vier belangrijkste Oosterse keuken samen: de Chinese, de Japanse, de Thaise en de Vietnamese. Het is geschreven door het Chinese echtpaar Phe-Fo Pak en Chang-Ying Wu. Zij bezitten vier Ming Dynasty-restaurants en een Wok Dynasty restaurantketen in België. Behalve de belangrijkste gerechten uit deze Oosterse landen geeft het boek ook veel achtergrondinformatie over ingrediënten en de cultuur.

Helaas vonden wij het originele recept niet helemaal 100%. We hebben dus het een en ander aangepast. Maar op deze manier is het echt de moeite waard.

Welke wijn bij Thaise groene rundvleescurry?

De beste keus bij zo’n lekker pittige curry is niet al te droge witte wijn. Kies bijvoorbeeld een niet-droge riesling uit Australië of Duitsland, zoals de riesling alte reben van Janson-Bernard. Die tempert de hitte van de chilipeper en zweeft lekker mee met de aromatische koriander en limoen. Maar ook een pinot gris uit de Elzas combineert uitstekend.

Riesling Alte Reben 2015
Riesling Alte Reben
2 personen25 minuten

Ingrediënten

  • 4 eetlepels olie
  • 250 gram biefstuk, in dunne plakjes
  • 1 aubergine, in stukjes
  • ½ rode paprika, in reepjes
  • 50 gram haricots verts, gehalveerd
  • 1 teentje knoflook
  • 50 gram groene currypasta
  • 200 ml kokosmelk
  • 3 limoenblaadjes
  • 1 eetlepel vissaus
  • 2 theelepels bruine suiker
  • 4 babymaïs, in de lengte gehalveerd (vers of blikje)
  • 50 gram bamboescheuten
  • 2 takjes basilicum

Stap 1

Verhit 2 eetlepels olie in een wok. Roerbak de biefstukplakjes 1-2 minuten en schep uit de pan. Voeg de rest van de olie toe en verhit opnieuw. Roerbak de aubergine, paprika en haricots verts 5 minuten. Pers de knoflook erboven uit. Voeg de currypasta, kokosmelk, limoenblaadjes, vissaus en bruine suiker toe. Laat al roerende aan de kook komen en 2 minuten zachtjes pruttelen.

Stap 2

Schep de biefstuk, maïs en bamboescheuten erdoor en verwarm nog 2 minuten. Breng zo nodig op smaak met vissaus. Garneer met basilicum. Lekker met pandanrijst.

 

Bestellen kun je hier:

cover West eats EastTitel : West eats East
Auteur : Marc Declercq ism Wok Dynasty
Uitgever : Uitgeverij Lannoo
ISBN : 978 94 014 4643 3
Prijs : € 29,99

 

 

 

 

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *