Tarte tatin met tomaat

Meatless Monday
Tarte Tatin met tomaat van Catherine

Afgelopen oktober was ik op persreis in de Franse regio Ardèche. Nog nooit eerder geweest moet ik eerlijk bekennen, maar het is een fantastische regio. Misschien wat minder goed bereikbaar met het openbaar vervoer, maar toch zeer de moeite waard. Niet alleen vanwege de prachtige natuur, maar deze regio heeft absoluut meer te bieden. Vooral op culinair gebied. Waar zijn we geweest?

Even in het kort een paar highlights

Ingang van de Grotte st. MarcelTen eerste de Grotte de St. Marcel d’Ardèche. Hier kun je mooie tocht maken door miljoenen jaren oude grotten. Je gaat met een zeer lange trap (400 treden!) naar beneden tot een diepte van 150 meter. Er zijn verschillende levels met grote open ruimten,  tussentijdse lichtshows en muziek geven sfeer. Echt prachtig. Meest bijzondere is hier: een wijnproeverij onder de grond. Dat is niet alleen interessant vanwege de omgeving. Nee, dat  doen ze met name omdat je onder de grond beter proeft en ruikt. Nooit geweten. Leuke ervaring; absoluut een aanrader.

Volop proeven bij museum Terra Cabra

Geitenkaas uit de Ardèche
Picodons van verschillende ouderdom

Ben je een liefhebber van geitenkaas? Bezoek dan het museum ‘Terra Cabra’ in het dorp Planzolles. Behalve dat je hier het totale proces van kaasmaken kunt bekijken met een rondleiding, kun je hier ook geitenkaas proeven én kopen.  Hier maken ze de originele Picodons (beschermde AOP), en je kunt ze ook kopen in allerlei leeftijden van heel jong en vers tot 2 jaar oud. Ze maken maar liefst 1 miljoen kazen per jaar.

 

Catherine Gohier en ik
Eigenaresse Catherine en Jolande voor de deur van La Mas de la Cigale

Een van onze overnachtingsadressen was Le Mas de la Cigale in het dorpje Vernon. Het is een heel charmante Chambre d’hôte. Prachtig ingericht met 5 grote, goed ingerichte slaapkamers, eigen zwembad en mooi schaduwrijk terras. Met als klap op de vuurpijl een zeer hartelijke eigenaresse die ook nog supergoed kan koken. Ze heet Catherine Gohier en zorgt ervoor dat alles perfect naar je zin is.

Uiteraard kun je daar ook eten. Ze had voor ons een heerlijk 4-gangendiner gekookt met als voorgerecht haar specialiteit: TARTE TATIN MET TOMAAT. Ik ontfutselde haar het recept en dat ga ik nu met jullie delen.

4 personen2 uur

Ingrediënten

  • 2 kg pruimtomaten
  • 6 eetlepels olijfolie
  • 2 eetlepels suiker
  • Provençaalse kruiden
  • 1 rol deeg voor taartbodem (koeling)

Stap 1

Tomaten ontvellenBreng een pan water aan de kook, kruis de  tomaten in, dompel ca. 20 seconden in het kokende water, afspoelen onder koud stromend water en ontvellen. Overlangs doormidden snijden en zaadjes verwijderen.

Stap 2

Verwarm in een pan de olijfolie met de suiker. Roer door elkaar en laat het ca. 4 minuten zachtjes doorkoken tot het lichtbruin is en licht gaat karamelliseren. Voeg de tomaten toe. Breng aan de kook, roer door elkaar. Op zacht vuur ca. 1 uur laten pruttelen tot je een mooie dikke tomatensaus hebt. Op smaak brengen met zout, peper en Provençaalse keukenkruiden. Overdoen in de vorm.

Stap 3

Verwarm de oven voor op 180 °C. Haal intussen het deeg uit de koelkast en laat even op kamertemperatuur komen. Rol uit en leg het deeg op de tomaten. Duw zacht aan en plooi de zijkanten voorzichtig in. Bestrijk met wat olijfolie. Bak de taart in ca. 30 minuten goudbruin. Haal de taart uit de oven, plaats een bord op de bakvorm en keer in één vlotte beweging om.

 

Welke wijn bij tarte tatin met tomaat?

De taart heeft volle tomatensmaak en smaakt licht gekaramelliseerd. De knapperige bodem zorgt voor houvast. Drink hier een stevige rosé bij of misschien een glas lichtvoetige Lambrusco. Maar ook een Nero d’Avola zal het goed; het rijpe fruit past bij het zoetje van de tomaten.

 

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

 

2 thoughts on “Tarte Tatin met tomaat van Catherine

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *