Surinaamse kerriekip

Hollandse twist
Surinaamse kerriekip in pannenkoek

Klassiek Surinaams gerecht met een twist: dat is deze Surinaamse kerriekip verstopt in een Hollandse pannenkoek. Voorheen kocht ik altijd kant-en-klare roti-pannenkoeken bij een Surinaamse ‘mama’ in de buurt. Die waren superlekker. Maar toen zij ermee ophield moest ik iets anders bedenken. Dus toen maar eens gewone Hollandse pannenkoeken gebakken. Ook dat blijkt een goede combinatie. Kinderen ook weer blij. 

Welke wijn bij Surinaamse kerriekip?

Surinaamse kerrie-kip in Hollandse pannenkoekDe zachte pittigheid van dit klassieke Surinaamse stoofgerecht combineert uitstekend met een frisse, lichtvoetige Bardolino (of sappige Valpolicella) uit het noorden van Italië. Vooral het frisse fruit in deze rode wijn maakt zo’n ouderwetse oud-Hollandse pannenkoek lekker licht verteerbaar. 

Muziek: om in de stemming te komen draaien we dit vrolijke Surinaamse nummer: Lodie Liekie Ft Enver. Geen idee wat ze zingen, maar het klinkt aanstekelijk.

 

 

4 personen1 uur

Ingrediënten

  • kerriekip
  • 4 el olie
  • 4 teentjes knoflook, geperst
  • 2 uien, gesnipperd
  • 1 kippenbouillontablet
  • 1 ½ el kerriepoeder (mild)
  • 400 g aardappelen, geschild en in stukken
  • 500 g sperziebonen, schoongemaakt
  • ½ Spaanse rode peper
  • 1 el tomatenpuree
  • 500 g kipfilet, in blokjes
  • zout
  • pannenkoek*
  • 100 g bloem
  • 1 ei
  • 250 ml melk
  • boter om in te bakken

Stap 1

Verhit in een wok 2 el olie. Voeg toe: 1 uitgeperst teentje knoflook, helft van ui, ½ verkruimeld bouillontablet en ½ el kerriepoeder. Roerbak ca. 2 minuten. Schep sperziebonen en aardappelen erdoor. Voeg 1 ½ dl water toe en kook in ca. 25 minuten gaar.

Stap 2

Verhit 2 el olie in hapjespan. Voeg toe: 3 uitgeperste teentjes knoflook, rest van ui, Spaanse peper, 1 el kerriepoeder, ½ verkruimeld bouillontablet en tomatenpuree. Roerbak ca. 1 minuut. Schep kipblokjes erdoor en bak ca. 2 minuten mee. Stoof afgedekt in ca. 15 minuten gaar. Breng op smaak met zout. Schep het kipmengsel door het sperziebonenmengsel.

Stap 3

Maak intussen het pannenkoekenbeslag en bak 4 pannenkoeken in een koekenpan. Leg op 4 borden. Schep kipmengsel erop en rol op.

* Sneller klaar?

Koop kant-en-klare pannenkoeken naturel bij de supermarkt óf kies voor de originele roti pannenkoeken bij de toko.

 

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Dit recept heb ik geschreven voor Gall&Gall en is geplaatst in Proef&8 2011
Fotografie Rob van de Vet, Styling Hanna van den Bos en Jan-Willem van Riel, Foodstyling Sander de Ponti

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *