Meatless Monday

Stilfser kaasfondue uit Alto Adige

Afgelopen najaar ben ik fan geworden van de regio Alto Adige in Italië! Op uitnodiging van Ghislaine Melman Communications bezocht ik daar de Wine Summit 2019. Maar behalve fantastische wijn is deze regio ook nog eens heel beroemd vanwege heel veel andere mooie producten: knapperige appels, gerookt spek en Stilfser-kaas. Echte kwaliteitsproducten waar je lekker mee kunt koken. Zoals deze Stilfser kaasfondue, gecombineerd met Süd-tiroler appels. Een heerlijk  winters gerecht; een echte klassieker uit Süd-Tirol. 

Wist je dat deze kwaliteitsproducten uit Alto Adige ook nog eens een echt keurmerk hebben? De Europese Unie (EU) heeft hiervoor speciale labels ontwikkeld. Deze labels garanderen herkomst, kwaliteit en veiligheid.

Alto Adige is prachtig, evenals de wijngaarden van Tiefenbrunner
Alto Adige is prachtig, evenals de wijngaarden van Tiefenbrunner

Appel en kaas met een keusmerk

Appels uit Alto AdigeDe Stilfser BOB kaas is een authentieke kaas met een zachte boerse smaak en een romige consistentie. Hij wordt gemaakt van verse melk die afkomstig is van ca. 300 bergboerderijen. Na 62 dagen rijpen mag hij worden verkocht. Deze kaas smelt fantastisch en is daarom heel geschikt om een kaasfondue van te maken. Maar daarnaast is de kaas ook geschikt om uit het vuistje te eten en te presenteren als een lekker borrelhapje bij een glas witte wijn uit Alto Adige.

Aan het kleine stickertje op de appel herken je meteen de Südtiroler Apfel BGA . Er zijn 13 verschillende Zuid-Tiroolse appelsoorten; van Braeburn, Granny Smith tot de onbekendere Idared of Morgenduft. Sinds 2005 worden deze appels erkend met deze beschermde geografische aanduiding (=BGA). Want het gunstige microklimaat van Süd-Tirol (zachte zomers, koele nachten en voldoende regen) zorgt ervoor dat de appels prachtig kunnen rijpen.

Welke wijn bij kaasfondue uit Alto Adige?

De klassieke combinatie bij een kaasfondue is een glas Zwitserse Fendant. Maar ook de witte wijnen uit Alto Adige zijn heel geschikt. Wist je dat de DOC-herkomst benaming van de wijnen uit Alto Adige al bestaat sinds 1971? Zoals deze frisse Sauvignon Blanc van het huis Tiefenbrunner. Afgelopen voorjaar heb ik dit wijnhuis bezocht. Hun wijnen zijn helemaal top! Evenals het prachtige terras waar je heerlijk kunt lunchen! Deze Sauvignon Blanc is een ideale begeleider bij deze romige kaasfondue. Ze vormen een contrast, want de frisheid van de wijn maakt het geheel minder zwaar.

Terras van Tiefenbrunner in Alto Adige
Lunchen op het terras van Tiefenbrunner is fantastisch!

4 personen15 minuten
 

Ingrediënten 

  • 400 gram Stilfser kaas
  • 2 appels
  • 1 trosje blauwe druiven zonder pit
  • ½ komkommer
  • 1 zakje stoom aardappelmix
  • 1 teentje knoflook
  • 200 ml witte wijn
  • 1 eetlepel maïzena
  • Extra: stokbrood, caquelon, houten pollepel met gat in het midden

Stap 1

Rasp de kaas en laat op kamertemperatuur komen. Snijd de appels in partjes. Snijd de komkommer in plakjes.

Stap 2

Breng de wijn in een steelpan aan de kook. Roer er 1 teentje knoflook (uit de knijper) door. Draai het vuur laag en voeg, onder voortdurend roeren, de geraspte kaas er in gedeelten door. Roer net zolang tot alle kaas gesmolten is. Meng de maïzena los met nog 2 eetlepels witte wijn. Roer vervolgens het maizena-mengsel door de gesmolten kaas. Laat het nog 2-3 min. zachtjes doorkoken tot de fondue goed gebonden is.

Breng op smaak met zout, peper en nootmuskaat. Overdoen in kaasfonduepan (=caquelon). Zet de kaasfonduepan op het rechaud op tafel.  Serveer met stokbrood, appel , druiven, aardappelen en komkommer. Prik afwisselend stukjes groenten of brood aan je (fondue)vork en dip in de kaasfondue.

 

Gouden tips voor kaasfondue

  1. Let op de verhouding kaas en wijn. Deze moet 2:1 zijn; dus 400 gram kaas en 200 ml wijn.
  2. Kaas moet vlak voor gebruik geraspt worden, dus zo vers mogelijk zijn.
  3. Kaas moet op kamertemperatuur zijn, anders ontstaat er een schrikreactie met de wijn.
  4. Gebruik altijd droge witte wijn en geen zoete.
  5. Voeg de kaas in gedeelten aan de wijn toe, dan smelt het makkelijker.
  6. Laat de wijn niet doorkoken. Voeg meteen als de wijn aan de kook komt de kaas in gedeelten toe en voorkom dat het geheel gaat koken. Als de wijn kookt, verdwijnt er alcohol uit de pan, daardoor stijgt de temperatuur waardoor de kaas niet meer smelt, maar gummi wordt.
  7. Bind de kaas met een maïzenapapje, hierdoor blijft hij mooier glad.
  8. Schoonmaken van de pan en/of caquelon: doe dit nooit met warm water! De gesmolten kaas gaat dan vastzitten in borstel en pan. Gebruik dus ijskoud water, dan stolt de kaas en veeg je de pan schoon met keukenpapier. Ook Steradent doet wonderen.

Tip: Wil je meer weten? Lees hier alles over fondue.

ZIN IN MEER INSPIRATIE?

Volg mij op Instagram, Facebook of Pinterest! Daar vind je mijn laatste culinaire avonturen.

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor mijn nieuwsbrief.

 

BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST

Recept: perfecte kaasfondue van Stilfser kaas. Romig, maar pittig. Bovendien vegetarisch. Heerlijk om te dippen met Südtiroler appels, stokbrood en krieltjes. #snel #vegetarisch #kaas #EnjoyItsFromEurope #Tastesouthtyrol #Suedtirol #SouthTyrol #AltoAdige #EuropeanQuality

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *