Griekse spinazietaart

Meatless Monday
Spanakopita: Griekse spinazietaart

Uit het kookboek VEG! van Hugh Fearnley-Whittingstall publiceren we in de maand november elke week een recept op Meatless Monday. Hugh zegt hierover het volgende: ‘Deze spinazietaart is losjes gebaseerd op de klassieke Griekse spanakopita. Ik maakte hem voor het eerste na een uitdaging van een vriend: kon ik een menu klaarmaken met alleen ingrediënten uit een gemiddelde, kleine buurtsuper? Ik nam de uitdaging aan en dit is een van de recepten waar ik mee op de proppen kwam. Ik kan niet zeggen dat ik vaak met ingevroren spinazie kook, maar je kunt nu ongesneden spinazie van best goede kwaliteit kopen, en die doet het hier prima. Je kunt natuurlijk ook verse spinazie gebruiken: ‘geslonken, uitgelekt, uitgeknepen en gesneden, als je dat wilt.’

Welke wijn bij Griekse spinazietaart?

Een sauvignon blanc uit Chili smaakt perfect bij de Griekse spinazietaart (Spanakopita). Het gerecht is over-all zacht en rond. Maar de spinazie geeft een strak mondgevoel, en dat sluit goed aan bij zo’n Sauvignon Blanc.

4 personen55 minuten

Ingrediënten

  • 900 gram diepvries spinazie, ongesneden
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 theelepel komijn-, venkel- of karwijzaad
  • 1 grote ui, fijngesnipperd
  • ½ theelepel gedroogde tijm of de blaadjes van een paar takjes verse
  • kneepje citroen
  • 3 eetlepels Parmezaanse kaas
  • 2 grote eieren, losgeklopt
  • 100 gram fetakaas
  • 50 gram pijnboompitten, geroosterd
  • 1 rol vers bladerdeeg à 270 gram (koeling)
  • zeezout, versgemalen peper
  • extra: ovenschaal 20×30 cm

Stap 1

Doe de bevroren spinazie in een pan met een scheutje water. Doe het deksel op de pan en verhit langzaam, af en toe roerend, tot de spinazie helemaal is ontdooid (ca. 25 minuten) . Schep in een zeef of vergiet om uit te laten lekken en druk er met een houten lepel het water uit.

Stap 2

Verwarm de oven voor op 200 °C. Verhit intussen de olijfolie op middelhoog vuur in een koekenpan. Voeg het specerijzaad toe en bak dit 1 – 2 minuten, waarbij je de pan steeds schudt. Voeg de ui toe en laat 5 – 10 minuten zacht bakken of tot deze zacht en goudkleurig is. Doe de tijm erbij.

Stap 3

Als de spinazie genoeg is afgekoeld, knijp je er zoveel mogelijk water uit en snijd je de blaadjes grof. Doe bij de ui in de pan, samen met wat citroensap en Parmezaanse kaas . Breng op smaak met lekker veel zout en peper. Houd 2  eetlepels van het ei apart voor de bovenkant van de spanakopita en roer de rest door het spinazie-uimengsel.

Stap 4

Schep de helft van het spinaziemengsel in de ovenschaal. Verdeel de fetakaas en geroosterde pijnboompitten erover en schep daar de rest van de spinazie over. Kwast wat van het achtergehouden ei over de rand van de ovenschaal.

Stap 5

Leg het deeg op de ovenschaal en snijd het teveel af. Stop de randen van het deeg in de zijkanten van de schaal. Kwast de bovenzijde van het bladerdeeg in met de rest van het ei en zet ca. 25 minuten in de oven, tot het bladerdeeg gerezen en goudbruin is. Meteen opdienen. Lekker met een Griekse salade.

 

9789023013655_Fearnley-Whittingstall_veg!

Veg! is een kookboek vol inspiratie. Geschikt voor iedereen die gewoon wat meer wil afwisselen met groenten. Geschreven door Hugh Fearnley-Whittingstall. Hij is presentator van River Cottage op Channel Four, bekroond Engels auteur en enthousiast aanhanger van biologische seizoensproducten. Hij heeft al zeven andere River Cottage boeken geschreven, maar met dit boek Veg! Neemt hij je mee in de smaakvolle wereld van eten zonder vis of vlees.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *