Spaanse stoofschotel met chorizo & Ribera del Duero

Het nieuwe nummer van Proef& (Gall&Gall) al in huis? Deze maand met 5 hartverwarmende winterse gerechten van mijn hand. Hartverwarmend, omdat er in elk gerecht een scheutje sterke drank is toegevoegd. Zoals deze Spaanse runderstoof met sherry. Maar wat drink je er dan bij? Deze Spaanse Ribera del Duero, afkomstig uit het noordelijke gebied Castilla Y Leon, smaakt sappig, maar is ook lekker stevig en intens. Dat combineert fantastisch bij pittige vleesgerechten, zoals deze runderstoofschotel. Chorizo geeft extra body en past bij stevige structuur. Frisse tomatenblokjes als basis voor de saus accentueren de mooie fruitaroma’s die ook volop in deze wijn aanwezig zijn.

Muziek: mijn favoriete Spaanse zangeres afkomstig uit Granada. Vooral bekend door het nummer Volver uit de gelijknamige film. Maar dit is ook een heel mooi nummer: Estrella Morente met Zambra.

4 personen30 minuten + 1 ½ uur stoven

Ingrediënten

  • 600 g  sukadelappen, in stukken
  • zout, peper
  • 3 el olijfolie
  • 1 grote ui, gesnipperd
  • 100 g winterwortel, in stukjes
  • 1 groene paprika, in stukjes
  • 100 g chorizo (stukje)
  • 2 teentjes knoflook, fijngeperst
  • 1 volle el bloem
  • 1 blik tomatenblokjes
  • 1 runderbouillontablet
  • 1 dl medium sherry
  • 2 kruidnagels
  • 4 laurierblaadjes
  • 2 eetlepels peterselie, fijngeknipt

Stap 1

Bestrooi het vlees met zout en peper. Verhit 2 el olie in een braadpan en bak het vlees in gedeelten rondom goudbruin. Schep uit pan. Voeg achtergebleven bakvet 1 el olie toe. Bak de ui, wortel, paprika ca. 3 minuten. Snijd intussen de chorizo in kleine blokjes. Voeg chorizo en knoflook toe en bak even mee. Strooi de bloem erover en schep even om. Roer dan het vlees, tomatenblokjes, bouillontablet, 2 dl water, sherry, kruidnagel en laurierblaadjes erdoor. Breng aan de kook. Sudder in ca. 1,5 uur zachtjes gaar. Bestrooi met peterselie. Lekker grove aardappelpuree en spruitjes.

 

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

 

Dit recept heb ik geschreven voor Gall&Gall en is geplaatst in Proef&1 2012
Fotografie Rob van de Vet, Styling Hanna van den Bos en Jan-Willem van Riel, Foodstyling Sander de Ponti

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *