Winterse groentesoep met witlof en witte bonen uit Vers uit de oven

Meatless Monday
Soep van geroosterde witlof en bonen

Dit is een echte winterse groentesoep! Wat maakt hem winters? Dat is de vulling van geroosterde witlof, boerenkool, winterwortel en witte bonen. Vooral het roosteren van de gehalveerde witlofstronkjes maakt deze soep bijzonder. Dat zorgt voor een diepe smaak! Bovendien makkelijk om te maken. Serveer met knapperig stokbrood en gezouten boter en je hebt een fantastische vegetarische maaltijd op tafel staan!

Welke wijn bij winterse groentesoep met witte bonen?

Deze goed gevulde heldere groentesoep heeft een duidelijk bittertje van de witlof en het smeuïge van de witte bonen. Rozemarijn op de achtergrond. De regel is eigenlijk bij soep geen wijn. Maar bij deze maaltijdsoep is het toch net even anders. Dan past ie wel. We proefden zowel wit (sauvignon blanc) als rood (Faugères) bij deze soep. En eigenlijk was dit allebei niet de juiste match; de witte té fris, de rode té heftig. Mijn advies is daarom: kies voor een witte wijn met zachte zuren, zoals een witte Côtes du Rhône, pinot blanc of pinot gris.

4 personen45 minuten

Ingrediënten

  • 3 stronken witlof, in de lengte gehalveerd
  • 50 gram roomboter, gesmolten
  • 6 theelepels rodewijnazijn
  • 1 theelepel bruine basterdsuiker
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 ui, fijngesnipperd
  • 100 gram winterwortel, grofgehakt
  • 1 venkel, grofgehakt
  • 2 teentjes (gerookte) knoflook
  • 2 takjes rozemarijn
  • 2 liter groentebouillon
  • 400 gram cannellini-bonen uit blik, uitgelekt
  • 100 gram gesneden boerenkool (of cavolo nero)
  • citroensap
  • zout, versgemalen peper

Stap 1

Verwarm de oven voor op 200 °C. Zet intussen alle ingrediënten klaar volgens ingrediëntenlijst.
Leg de halve witlofstronkjes in een grote braadslede (of op een bakplaat met bakpapier) met het snijvlak naar boven. Druppel de gesmolten roomboter er langzaam overheen. Doe hetzelfde met de rodewijnazijn. Bestrooi tot slot met de bruine basterdsuiker, (zee)zout en peper. Bak de witlof ca. 15 tot 20 minuten in de oven, tot de witlof begint te karamelliseren en donkerbruin wordt aan de randen.

Stap 2

Verhit in een grote soeppan enkele eetlepels olijfolie. Bak op halfhoog vuur ui, wortel, venkel ca. 10 minuten. Blijf de groenten omroeren, zodat ze niet aanbranden. Voeg de uitgeperste knoflook en de takjes rozemarijn toe in bak ca. 1 minuut zachtjes even mee.

Stap 3

Schenk de bouillon erbij en breng aan de kook. Voeg de cannellini-bonen en kool toe en laat de soep ca. 10 minuten zachtjes koken.

Stap 4

Haal de witlof uit de oven. Snijd de witlof in grote stukken. Schep de witlof (evt met achtergebleven vocht) in de soeppan. Breng op smaak met citroensap, zout en peper. Serveer de soep met een scheutje extra vierge olijfolie en geraspte Parmezaanse kaas. Lekker met knapperig stokbrood en gezouten boter.

Het kookboek

Dit recept is afkomstig uit het kookboek ‘Vers uit de oven’ van de in Londen geboren Ajda Mehmet. Zij is foodstylist en recept ontwikkelaar. In 2012 besloot ze haar baan op te zeggen en een creatievere invulling aan haar carrière te geven. Inmiddels werkt en woont ze in Nederland. Dit is haar eerste kookboek met een verzameling succesrecepten die makkelijk te maken zijn en waarin de oven een belangrijke rol speelt. Kortom een boek met veel verrassende recepten voor snelle doordeweekse maaltijden.

Bestellen kun je hier:

Cover Uit de ovenTitel : Vers uit de oven
Auteur : Ajda Mehmet
Uitgever : Uitgeverij Good Cook
ISBN : 978 94 6143 222 3
Prijs : € 20,95

 

 

 

We publiceerde al eerder een recept uit dit boek: ricotta beignets! Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *