Voor het weekend
Schelvis met gekruide linzen en veldsla

Zot van de Noordzee, dat is de Belgische Jan Kegels, alias ‘Jean sur Mer’. Als klein kind was hij al in de weer met z’n schepnetje op het strand om garnalen te vangen. Sinds 2010 rijdt hij rond in zijn Foodtruck ‘JEAN sur MER’ om zowel België als Nederland te laten genieten van alle soorten vis die uit de Noordzee komen.

Gestart als geintje tijdens de Tour de France 2010 met een kraampje knapperige kibbeling voor hongerige fietsliefhebbers. Dit geïmproviseerde avontuur ontwikkelde zich tot een heuse business met een caravan en twee oude omgebouwde legerambulances met fashionable fish fingerfood. Vervolgens kon een kookboek niet uitblijven waarin hij zijn passie voor al dat Noordzee-lekkers ten toon kon spreiden. Wel met behulp van tien bevriende gastchefs zoals Syrco Bakker (Pure C), Johan Segers (’t Fornuis) en Michaël Vrijmoed (Vrijmoed). Aangevuld met veel achtergrondinformatie over vissers, vissoorten, weetjes, en zogenaamde vis-tje-datjes.

Voor dit weekend maken we schelvis met linzen; een aparte combinatie. Schelvis hoort in het herfstseizoen en dat is net begonnen.

Welke wijn bij schelvis met gekruide linzen?

Het is een aparte en lekkere smaakcombi. Simpel, maar toch verassend. Veldsla geeft de linzen een spinazie-achtige smaak. Je proeft de garam massala op de achtergrond. Het yoghurtsausje is lekker verfrissend. Linzen duwen dit gerecht in de richting van een rode wijn. Maar door de yoghurt en de knapperige veldsla mag de rode wijn lichtvoetig zijn. Kies voor een kruidige pinot noir of een sappige Dolcetto uit Italië.

4 personen40 minuten

Ingrediënten

  • 1 ui
  • 1 teentje knoflook
  • 4 eetlepels olijfolie
  • 1 theelepel garam massala
  • 300 g bruine of groene linzen
  • 1 takje tijm
  • 1 kippenbouillontablet
  • zout, peper
  • 450 g veldsla
  • 6 eetlepels (geiten)yoghurt of Griekse yoghurt
  • 1 citroen
  • cayennepeper
  • 4 schelvisfilets met vel (visboer, ca. 500 g)
  • 2 eetlepels witte wijnazijn
  • 10 blaadjes munt

Stap 1

Pel en snipper de ui en de knoflook. Verhit 1 eetlepel olijfolie en fruit de ui en knoflook tot ze glazig zijn. Voeg de garam massala toe en bak nog 1 minuut. Doe de linzen samen met 600 ml water, tijm en de bouillontablet bij de ui. Kook de linzen in 30 minuten beetgaar op een laag vuurtje.Laat ze uitlekken in een zeef.

Stap 2

Breng 1 liter water aan de kook en voeg 2 eetlepels zout toe. Blancheer hierin op een hoog vuur ¾ van de veldsla ongeveer 15 seconden. Spoel de veldsla af met koud water. Laat uitlekken in een zeef en mix in de blender of foodprocessor tot een gladde puree. Roer de puree en linzen in een pan door elkaar. Breng op smaak met zout en peper.

Stap 3

Pers de citroen uit. Meng de geitenyoghurt met het citroensap. Breng op smaak met zout en een snuifje cayennepeper.

Stap 4

Bestrooi de schelvis met zout en peper. Verhit 1 eetlepel olijfolie in een koekenpan met anti-aanbaklaag. Leg de visfilet met de velkant naar beneden in de pan. Bak de filets op een laag vuurtje zo gelijkmatig mogelijk tot het velletje zichtbaar krokant wordt. Draai de vis om en zet het vuur af. De warmte van de pan zorgt ervoor dat de schelvis verder gaart (ca. 1 minuut).

Stap 5

Snijd de muntblaadjes grof. Meng ze met de rest van de veldsla, 2 eetlepels olijfolie en azijn en breng de salade op smaak met zout en peper. Verdeel de linzen over 4 borden.  Schenk de yoghurtdressing eromheen. Verdeel de visfilets en een toefje van de salade over de linzen. Geef de rest van de salade erbij. Serveer eventueel met pappadumcrackers.

Kookboek Zot van de Noordzee

Jan Kegels wil laten zien dat vis bereiden niet moeilijk hoeft te zijn. Hij heeft 52 visrecepten verzameld waarin 26 verschillende Noordzeevissen (met achtergrondinfo) aan bod komen. Alles ingedeeld op het seizoen.

Bestellen? Dat kan hier:

Cover Zot van de NoordzeeTitel: Zot van de Noordzee
Auteur: Jean sur Mer
Uitgever: Uitgeverij Manteau
ISBN: 978 90 223 3431 7
Prijs: € 24,99

 

 

 

Ga je dit recept van I Love Food & Wine maken? Laat mij dan weten wat je ervan vindt. Dat kan op Facebook, tag I Love Food & Wine op Instagram of Twitter en gebruik de hashtag #ilovefoodwine.

Je kunt ook je waardering onderaan dit recept invullen; klik en geef sterren!

 

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *