Salade van voorjaarsgroenten en gepocheerd ei

Meatless Monday
Salade van voorjaarsgroenten

Mooie voorjaarsgroenten; een lust voor het oog. Maar nog beter; verleidelijk lekker in zo’n prachtige salade met jonge worteltjes, verse doperwten en tuinbonen, radijs, asperges en waterkers.

Deze lichte maaltijdsalade is afkomstig uit het kookboekje Easy Sla van Ida de Haart. Zij is mede-eigenaar van de succesvolle saladbar SLA met filialen in de grote steden. Ida ontwikkelt en bedenkt de recepten. En deze voorjaarsalade is er een van.  “Als je een moestuin hebt, kun je je eerste oogst gebruiken om deze lichte lenteachtige salade te maken. Lauwwarm is hij het lekkerst”, zegt Ida over haar recept. Wij zijn van mening dat de salade vooral bijzonder wordt door de zelfgemaakte dressing met kervel & dragon. Maar ook met een ‘gewone’ dressing smaakt deze kleurige salade meer dan verrukkelijk.

Welke wijn bij Salade van voorjaarsgroenten?

De salade smaakt fris en knapperig. De dressing zorgt een klein anijsje (van de dragon) en de gepocheerde ei maakt hem weer wat smeuïg. Kies voor een witte wijn die kruidig en tegelijkertijd ook wat ronder is. Een Grüner Veltliner is een goede keus, maar ook de aspergewijn van het jaar 2018, gemaakt van Müller Thürgau is zo’n wijn zich heel makkelijk laat combineren.

Müller-Thurgau, aspergewijn 2018
Aspergewijn 2018
4 personen1 uur

Ingrediënten

  • Dressing (200 ml)
  • 30 gram basilicum
  • 25 gram bladpeterselie
  • 15 gram kervel
  • ½ avocado, in blokjes
  • 3 eetlepels wittewijnazijn
  • 2 eetlepels water
  • 1 teentje knoflook, gepeld
  • snuf peper
  • 1 theelepel zout
  • 80 ml olijfolie
  • 300 gram jonge worteltjes, in plakjes
  • 10 radijsjes, in plakjes
  • 100 gram gedopte tuinerwten*
  • 100 gram gedopte tuinbonen*
  • 100 gram aspergetips
  • 200 gram waterkers
  • 4 verse eieren
  • 100 gram Parmezaanse kaas, geschaafd
  • 1 bakje (broccoli)cress

Stap 1

Maak eerst de dressing: doe alle ingrediënten in een hoge kom. Meng met een staafmixer tot een romige groene dressing.

Stap 2

Breng ruim water met zout aan de kook en hang hier een stoommandje of grote zeef in. Stoom de wortel en radijs in ongeveer 10 minuten beetgaar en laat beetje afkoelen.

Stap 3

Breng intussen in een andere pan ook ruim water met zout aan de kook. Kook als eerste de tuinerwten ca. 2 minuten, voeg dan de tuinbonen toe en kook deze ca. 4 minuten mee. Als laatste de aspergetips toevoegen en ook 1 à 2 minuten meekoken. Alle groenten overdoen in een vergiet en met koud water afspoelen. Laten uitlekken.

Stap 4

Verdeel de waterkers en groenten over vier borden. Breng in een steelpan ruim water aan de kook. Breek de eieren een voor een in een kommetje en laat ze voorzichtig in het water glijden. Verwarm ze ca. 2 – 3 minuten zachtjes (water mag niet borrelen). Schep ze met een schuimspaan uit het water en laat uitlekken op een bord met keukenpapier. Kijk voor meer info naar de video van Jamie Oliver.

Stap 5

Leg in het midden van elk bord met groenten een gepocheerd ei. Schaaf dan de Parmezaanse kaas over het ei. Schenk over elk bord ca. 2 eetlepels dressing. Garneer met de cress.

* Je kunt in plaats van verse doperwten en tuinbonen ook kiezen voor diepvries. De bereidingswijze blijft gewoon hetzelfde.

 

Kookboek Easy Sla

Cover Sla EasyHandzaam kookboekje met verrassende maaltijdsalades, gebaseerd op de recepten uit de Saladbar Sla. De recepten zijn ingedeeld op bereidingstijd: 15, 30 en 45 minuten.

 

 

 

Bestellen? Dat kan hier:

TitelSla Easy
Auteur: Ida de Haart
Uitgever: Kosmos Uitgevers
ISBN: 978 90 215 6483 8
Prijs: € 15,-

 

Ga je dit recept van I Love Food & Wine maken? Laat mij dan weten wat je ervan vindt. Dat kan op Facebook, tag I Love Food & Wine op Instagram of Twitter en gebruik de hashtag #ilovefoodwine.

Je kunt ook je waardering onderaan dit recept invullen; klik en geef sterren!

 

 

Meer heerlijke recepten van Ida de Haart? Kijk ook naar Japanse maaltijdsalade en Gado gado? I Love Food & Wine zorgt voor de bijpassende wijnsuggesties. Meld je aan voor de nieuwsbrief.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *