Rogvleugel met geroosterde artisjokken en kappertjes

Weleens rogvleugels gegeten? Nou, dat is echt het proberen waard. Het visvlees is heerlijk zacht en mals. De rog heeft geen graten, maar een skelet van kraakbeen. Het vlees kun je er heel makkelijk vanaf trekken. Bovendien staat dit visje in een mum van tijd op tafel. Kun je ze niet krijgen, dan zijn ze ook heel goed te vervangen door bijvoorbeeld kabeljauw of zeewolf. Je vindt ze niet in de supermarkt. Rogvleugels (€ 25,- per kg) moeten van tevoren worden besteld bij de visboer. 

Welke wijn bij rogvleugel met geroosterde artisjokken?

In mijn assortiment van Beproefd had ik een fantastische witte Bordeaux van Château Guiraud. Maar deze Bordeaux kun je ook bij de importeur Bolomey bestellen (€ 15,50). De smaakkenmerken van deze sappige witte wijn zijn wit fruit, venkel, citrus, lichte kruidigheid en mooie zuren. Je proeft het terroir en de volle complexiteit (opgedaan door de houtlagering). Past goed bij dit visgerecht, want de kruidigheid van de artisjok en de zuren van de kappertjes sluiten goed aan op de aroma’s van de wijn. Harold Hamersma beoordeelt deze wijn met een 9-. En terecht: ik ben ook fan!

Muziek: opnieuw uit de kast gehaald; Ane Brun met het nummer Big in Japan.

4 personenca. 15 minuten

Ingrediënten

  • 4 rogvleugels, elk van ca. 200 g
  • 300 g gemarineerde artisjokken, uitgelekt
  • 3 el zwarte olijven zonder pit
  • zout en versgemalen peper
  • 2 el olijfolie
  • 40 g boter
  • ¾  potje kappertjes in azijn, afgespoeld (à 100 gram)
  • 2 el platte peterselie, fijngehakt

Stap 1

Verwarm de oven voor op 200 °C. Bestrooi de vis met zout en peper en leg in een braadslee. Verdeel de artisjokken en olijven erover. Besprenkel met olijfolie en leg er klontjes boter op.

Stap 2

Zet de braadslee ca. 10 minuten in de oven. Verdeel de kappertjes erover. Zet de vis nog 5 minuten in de oven.

Stap 3

Haal de braadslede uit de oven en bestrooi met peterselie. Serveer met nieuwe aardappelen en een salade.

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *