Meatless Monday

Rode paprika gevuld met venkel

Uit het kookboek ‘De smaak van Sicilië’ komt dit fleurige groentegerecht. Het is een héél puur gerechtje. En gecombineerd met verse pasta ontstaat er een vegetarisch én zomers geheel. Goed idee voor Meatless Monday!

De Italiaanse schrijfster Ursula Ferrigno introduceert het recept als volgt: “Dit kleurrijke groentegerecht is heel simpel te maken en maakt indruk op mede-groentefans. Ik maakte er voor het eerst kennis mee in Messina en later ook in Catania. Je kunt het een dag van tevoren maken en dan opwarmen.”  Mijn advies: kies kleine venkelknolletjes en grote rode paprika’s, anders passen ze niet in elkaar!

Welke wijn bij ‘Rode paprika gevuld met venkel’?

Dit groentegerecht smaak wat zoetig door de rode paprika en ricotta, en lichtzuur door de tomatensaus. De venkel zorgt voor mooie anijsachtige tonen. Perfect hierbij past de rosé van Niepoort. De rijpe fruitaroma’s in deze wijn combineren perfect met de het ‘zoetje’ in dit pure groentegerecht.

Muziek: mijn favoriete Portugese nummer bij deze Portugese wijn komt van Dulce Pontes met Waldemar Bastos. Het heet Velha Chica en ontroert… Prachtig. Net als het gerecht heel puur.

4 personen40 minuten + 30 minuten oventijd

Ingrediënten

  • 200 gram passata (gezeefde tomaten)
  • 1 eetlepel tomatenpuree
  • 3 eetlepels platte peterselie, fijngehakt
  • 4 kleine venkelknollen
  • 8 grote rode paprika’s
  • zout
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 2 uien, fijngehakt
  • 3 tenen knoflook, fijngehakt
  • 200 gram ricotta
  • versgemalen peper
  • 80 gram pistachenoten, gedopt en fijngehakt
  • snufje gedroogde chilipeper (peperoncino)

Stap 1

Verwarm de oven voor op 200 °C. Vet een ruime braadslee in met 1 eetlepel olijfolie. Meng de passata met de tomatenpuree en de peterselie. Schep in de braadslee.

Stap 2

Halveer de venkelknollen overlangs en maak ze schoon; gooi de houtachtige kern weg en bewaar het loof. Breng in een pan ruim water met zout aan de kook. Blancheer de venkelhelften ca. 8 minuten. Giet ze af en dep ze droog. Snijd de paprika’s overlangs door en verwijder zaadlijsten en zaadjes.

Stap 3

Verhit 2 eetlepels olijfolie in een koekenpan. Fruit de uien en voeg dan de knoflook toe. Doe de uien en knoflook over in een grote kom en voeg de ricotta toe. Breng op smaak met zout en peper. Roer  de pistachenoten erdoor. Schep 3-4 eetlepels van het kaasmengsel in de paprikahelften. Leg de venkel midden op het kaasmengsel. Voeg eventueel meer van het mengsel toe langs de randen. Zet de paprika’s met de kaas-venkelvulling in de braadslee met tomatensaus. Besprenkel ze met de resterende olie en strooi er een snuf peperoncino over. Dek de braadslee af met aluminiumfolie en bak het gerecht 30 minuten in de hete oven tot het goudbruin is en borrelt. Garneer  met het venkelloof. Serveer er verse linguini bij.

 

Het kookboek

Cover De smaak van siciliePrachtig kookboek die de sfeer van het zonnige eiland Sicilië heel goed weergeeft. Boordevol heerlijke, simpel te maken gerechten. Van voorgerechten, salades en soep tot vlees, vis, brood en desserts. Afgewisseld met wetenswaardigheden over het eiland. Mooi vormgegeven met prachtige fotografie die uitnodigt om meteen de gerechten te gaan koken.

 

Bestellen kun je hier:

Titel : De smaak van Sicilië
Auteur : Usula Ferrigno
Uitgever : Edicola Publishing
ISBN : 978 94 92500 09 0
Prijs : € 24,99

Binnenkort publiceren we nog een paar recepten uit De smaak van Sicilië. Dus houd mijn nieuwsbrief in de gaten!

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *