Meatless Monday

Riso-pasta met paddenstoelen uit Marokko

Ken je het kookboek Henna Hanina al? Onlangs schreef Mieke van Laarhoven een enthousiaste recensie over dit prachtige kookboek van Nadia Zerouali waarin zij een ode brengt aan alle Marokkaanse oma’s van haar geboorteland Marokko (lees hier!).

Sfeerbeeld van Nadia in Marokko uit Henna Hanina
Nadia doet boodschappen in Marokko

Inmiddels heeft dit kookboek een tweede plaats bemachtigd in de wedstrijd Multiculinair Kookboek 2019 En dat is meer dan terecht!!! (Het kookboek ‘Sumak’ van Anas Atassi werd eerste: zie hier zijn recept van Muhammara!).

 Uit Henna Hanina komt dit supersimpele pastagerecht; een aanrader. Het originele recept wordt gemaakt met woestijntruffels en kaasjeskruid (bqula op z’n Marokkaans). Maar gelukkig heeft Nadia voor goed verkrijgbare vervangers gezorgd: kastanjechampignons en wilde spinazie. En daarmee ontstaat eveneens een heerlijk smeuïg pastagerecht. En de Riso (je komt dit ook tegen onder de namen vogeltongpasta, risoni of orzo)? Je koopt dit gewoon bij de supermarkt; het is een pastasoort die op rijst lijkt. Kijk dus in het Italiaanse pastaschap!

Welke wijn bij riso-pasta met paddenstoelen en spinazie?

Het gerecht is lekker smeuïg en voelt zacht aan in de mond. Bite ontstaat door de champignons. Schenk er bijvoorbeeld een zachte ronde witte wijn bij, zoals de witte Rhône van La Cabotte. Gemaakt van witte grenache, clairette en viognier. Ook een Viognier is een goede keus.

4 personen20 minuten

Ingrediënten

  • 400 gram riso-pasta
  • 500 gram kastanjechampignons
  • 4 tenen knoflook
  • 400 gram (wilde) spinazie
  • milde olijfolie
  • peper, zout
  • 50 gram pijnboompitten
  • 50 gram witte kaas (bijv. feta)
  • 1 eetlepel citroensap

Stap 1

Kook in een pan met ruim water en zout de pasta in ca. 12 minuten beetgaar. Maak intussen de truffels of champignons schoon en snijd ze in plakjes. Snijd 3 tenen knoflook in plakjes. Was de spinazie en snijd grotere bladeren in kleine stukjes. Houd 50 gram achter.

Stap 2

Verhit een scheut olie in een grote wok of koekenpan. Bak de paddenstoelen en knoflook 3 minuten. Voeg de spinazie toe en laat het slinken. Breng op smaak met peper en zout.

Stap 3

Rooster de pijnboompitten in een droge koekenpan goudbruin. Doe ze in een vijzel of in de keukenmachine. Voeg de achtergehouden spinazie toe samen met 1 teen knoflook, de witte kaas, citroensap en 3 eetlepels olijfolie. Pureer tot een smeuïge pesto. Breng op smaak met peper en zout.

Stap 4

Giet de pasta af en roer hem door het paddenstoelenmengsel. Verdeel over 4 borden. Schep de spinazie pesto erop. (Rasp er nog extra witte kaas over).

 

Bestellen kun je hier:

cover Henna HeninaTitel : Henna Hanina
Auteur : Nadia Zerouali
Uitgever : Uitgeverij Nijgh & Van Ditmar
ISBN : 978 90 388 0695 2
Prijs : € 34,99

 

 

 

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *