Meatless Monday

Quiche met boerenkool en champignons

Op de valreep een hartige taart met een winters accent: een quiche met boerenkool! Misschien niet voor de hand liggend, maar wel simpel om te maken. Bovendien vegetarisch en verrassend.

Portret Hanna Olvenmark van Vegetarisch voor een prikkie
Portret Hanna Olvenmark

Deze quiche komt uit het kookboek Vegetarisch voor een prikkie van de Zweedse Hanna Olvenmark. Zij maakt recepten die niet duurder zijn dan € 1,- per persoon. Oorspronkelijk maakt zij de taartbodem helemaal zelf (is goedkoper natuurlijk), maar dat gaf een plakkerig resultaat. We hebben het recept eigenlijk best wel rigoureus aangepast, maar nu is het TOP! Bovendien een gerecht uit de voorraadkast!

Welke wijn bij quiche met boerenkool en champignons?

Boerenkool zorgt voor aardsheid, olijven voor pit en feta veroorzaakt een zurige zoute smaak. Kies een verfrissende wijn. Zowel wit als rood is een passende combinatie. Wit: kies  Grüner Veltliner of Pinot Grigio. Meer zin in rood: denk dan aan een Beaujolais Village of een Italiaanse Dolcetto.

Perfecte Wijn & Spijs combinatie: Grüner Veltliner van Weingut Grill

Black Friday prijs € 7,67

Fris, lichtvoetig en ongecompliceerd; dat zijn de kenmerken van deze Oostenrijkse Grüner Veltliner uit de regio Wagram. Gemaakt door de vrouwelijke wijnmaakster Gudrun Grill-Gnauer en dat zorgt voor finesse. Uitstekend als aperitief, maar deze witte wijn combineert ook super bij de vegetarische  quiche met boerenkool. De verfrissende zuren en subtiele kruidigheid verhogen het eetplezier.

460 minuten

Ingrediënten

  • 150 gram boerenkool (diepvries)
  • olie
  • 1 rol hartige taartdeeg of pizzadeeg (koeling)
  • 1 pak gedroogde peulvruchten (bijv. witte bonen, groene erwten)
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 250 gram champignons
  • 20 olijven
  • 100 gram zongedroogde tomaten
  • 3 eieren
  • 200 ml melk
  • zout, peper
  • 2 theelepels tijm
  • 75 g geraspte kaas
  • 75 gram feta
  • Extra: bakpapier, lage taartvorm ɸ 24 cm

Stap 1

Laat de boerenkool ontdooien. Verwarm de oven voor op 200℃. Bestrijk de taartvorm met olie. Bekleed de vorm met het taartdeeg. Leg er bakpapier op en vul de vorm met gedroogde peulvruchten. Bak de bodem 10 minuten. Verwijder de peulvruchten en het bakpapier.

Stap 2

Hak de uien en de knoflook fijn. Snijd de champignons in kleine stukjes. Verhit 2 eetlepels olie in een grote koekenpan en bak de uien, knoflook, boerenkool en champignons 5 minuten. Snijd de olijven en zongedroogde tomaten fijn en schep ze erdoor.

Stap 3

Klop de eieren en melk door elkaar. Roer er 1 theelepel zout, peper en tijm door. Doe het boerenkool mengsel in de taartvorm. Schenk het eimengsel erover. Bestrooi het met de geraspte kaas en verkruimelde fetakaas. Bak de taart in de oven in 30 minuten gaar.

Tip!

Als het oppervlak een mooie kleur krijgt voordat de taart klaar is, kun je een ovenplaat op de vorm leggen zodat de taart niet verbrandt.

 

Bestellen kun je hier:

Cover Vegetarisch voor een prikkie-Titel : Vegetarisch voor een prikkie
Auteur : Hanna Olvenmark
Uitgever : Uitgeverij Citrus
ISBN : 978 94 622 634 37
Prijs : € 19,95

 

 

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Een exemplaar van het kookboek is ter beschikking gesteld door de uitgever. Lees hier ook mijn disclaimer

 

2 reacties op “Quiche met boerenkool en champignons”

  1. Beste Jolande.
    Recept lijkt mij heel goed en een lekker gerecht.
    Wat jammer dat ik het recept niet kan kopiëren/bewerken zodat de lettergrote aangepast kan worden.
    Tekst is na het uitprinten erg klein, wat belemmerd is om voor dit recept te gaan.
    Moeite met het lezen van het recept tijdens het bereiden in m.i. funest.
    Voor mij reden om het recept niet te maken, helaas.
    Jammer, maar hetzij zo.
    Vr gr
    Karel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *