Voor het weekend
Pieterman met aardpeer en kerrie

Weleens van Pieterman gehoord? Of misschien geproefd? Ik niet dus. Maar het kookboek ‘Zot van de Noordzee’ heeft daar verandering in gebracht. Al eerder heb ik een recept uit dit boek gepubliceerd: Schelvis met linzen en veldsla. Dat was een vis die je in de herfst moet eten. Maar Pieterman is een wintervisje en schrijver Jean sur Mer wil je daar graag kennis mee laten maken.

Hij combineert dit wintervisje met een typische wintergroente: aardpeer. Ook misschien een onbekende?! Dit knolletje wordt ook Jeruzalem-artisjok of Topinamboer genoemd. Smaakt aards, lichtzoet en nootachtig. Bestel de vis even bij de visboer en voor de aardpeer ga je naar een goed gesorteerde groenteman. Dat kost misschien even wat meer moeite, maar uiteindelijk heb je dan een bijzonder gerecht dat in 20 minuten op tafel staat. Een echt weekendrecept!

‘Pieterman is een superlekkere vis die bijzonder onpopulair is bij de vissers’, vertelt Jean in zijn boek. ‘Dat heeft hij onder meer te danken aan zijn giftige stekels. Je kunt er dagenlang jeuk van hebben! De Pieterman is ook al niet moeders mooiste. Integendeel, met zijn stevige onderkin ziet hij er best akelig uit. Maar hij is wel bijzonder fit, want als hij niet blijft zwemmen, dan zou hij naar de bodem van de zee zakken.’

Welke wijn bij Pieterman met aardpeer?

De gebakken vis (smaak doet denken aan tong) krijgt body door de licht krokante aardpeer, knapperige pecannoot en het zuurtje van de appel. Op de achtergrond proef je een lichte kerriesmaak. Kies voor een frisse chardonnay met wat houtlagering. Bijvoorbeeld een witte Bourgogne uit Frankrijk, zoals een Pouilly Fuissé of Saint Véran. Frisse zuren in de wijn sluiten aan op het frisse van de Granny Smith-appel, de zachte houtlagering past bij het nootachtige van de aardpeer.

4 personen20 minuten

Ingrediënten

  • 250 g aardpeer
  • 75 gram boter
  • 1 theelepel kerriepoeder
  • zout, peper
  • 75 gram pecannoten
  • ½ granny smith-appel (in zeer kleine stukjes gesneden)
  • 500 g pietermanfilet
  • 100 ml sherryazijn
  • enkele blaadjes jonge spinazie

Stap 1

Schil de aardpeer en snijd hem in stukjes van 1-2 cm. Verhit 2 eetlepels boter in een koekenpan en bak de aardpeer samen met de kerriepoeder 5 minuten, schep af en toe om. Breng op smaak met zout. Schep uit de pan en zet apart. Hak de pecannoten grof. Snijd de appel in dunne reepjes. Bestrooi de visfilets met zout en peper.

Stap 2

Verhit de rest van de boter in de koekenpan. Zodra de boter witbruisend is leg je de pietermanfilet op de velkant in de pan. Bak 1 minuut. Draai de filets om en bak nog 1 minuut. Schep de vis uit de pan. Voeg de aardpeer en gehakte pecannoten toe aan het bakvet en bak alles kort. Blus af met de sherryazijn.

Stap 3

Verdeel het aardpeermengsel over 4 borden. Leg de visfilets erop. Garneer met de appel en blaadjes spinazie. Lekker met patat frites en spinaziesalade.

 

Bestellen? Dat kan hier:

Cover Zot van de NoordzeeTitel: Zot van de Noordzee
Auteur: Jean sur Mer
Uitgever: Uitgeverij Manteau
ISBN: 978 90 223 3431 7
Prijs: € 24,99

 

 

 

Ga je dit recept van I Love Food & Wine maken? Laat mij dan weten wat je ervan vindt. Dat kan op Facebook, tag I Love Food & Wine op Instagram of Twitter en gebruik de hashtag #ilovefoodwine.

Je kunt ook je waardering onderaan dit recept invullen; klik en geef sterren!

 

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *