Pestokip met zomergroenten

Voor het weekend
Pestokip met zomergroenten

‘Een heerlijk zomers maaltje’, zo typeren we dit kipgerecht uit het kookboek ‘Eat Happy’ van Melissa Hemsley. We publiceerden al eerder een kipgerecht uit haar kookboek (ook echt een aanrader!): Kip met Za’atar uit de oven. Snel, lekker en gezond, dat zijn de gerechten van Melissa. Dat laat zij ook zien met deze pestokip met zomergroenten. We hebben de voedingswaarde voor je uitgerekend. En wat blijkt: het is een koolhydraatarm kipgerecht, geschikt voor iedereen die wil afvallen. Bovendien in 20 minuten op tafel.

 

Portret Melissa Hemsley
Melissa Hemsley

In het intro zegt Melissa het volgende over dit recept: “Ik vind pestokip zo lekker, of hij nu als hier warm wordt geserveerd, of koud als salade. Je kunt heel gemakkelijk ook andere groenten gebruiken. Serveer het gerecht zo op zich, of geef er bloemkoolpuree of –rijst bij.”

VOEDINGSWAARDE P.P.: 510 Kcal, 33 gram Vet,  42 gram Eiwit, 12 gram Koolhydraat

Welke wijn bij pestokip met zomergroenten?

Pure smaken van kip, basilicum en groenten. Chilivlokken geven het een nabrandertje. Dat vraagt om frisse witte wijn zoals een sauvignon blanc. Ook de Gaillac blanc of een Verdejo zijn een goede keus. Pesto en Vermentino combineren ook perfect.

Gaillac blanc

4 personen20 minuten

Ingrediënten

  • 1 citroen
  • 20 gram verse basilicum
  • 1 teentje knoflook
  • 2 eetlepels pijnboompitten
  • 4 eetlepels extra vergine olijfolie
  • zeezout en zwarte peper
  • 500 gram kipfilet
  • 2 eetlepels ghee of olijfolie
  • 2 courgettes (750 gram)
  • 1 bosje groene asperges (ca. 350 gram)
  • 250 gram kerstomaatjes in verschillende kleuren
  • 1 theelepel chilivlokken
  • 75 gram rucola
  • 6 eetlepels grof geraspte Parmezaanse kaas

Stap 1

Pers de helft van de citroen uit. Pureer de basilicum met de knoflook, pijnboompitten, 1 eetlepel citroensap en de extra vergine olijfolie in de blender of foodprocessor tot een gladde pesto. Breng op smaak met zout en peper. Doe in een kom. Snijd de andere helft van de citroen in 4 partjes.

Stap 2

Snijd de kipfilet in blokjes van 2 cm. Bestrooi ze met zout en peper. Verhit 1 eetlepel ghee of olie in een grote koekenpan. Bak de kipblokjes 3 minuten, keer ze en bak ze in nog 2 minuten goudbruin en gaar. Schep de kipblokjes door de pesto en zet apart.

Stap 3

Halveer de courgettes in de lengte en snijd ze in plakjes. Snijd de houtige uiteinden van de asperges en halveer ze. Halveer de kerstomaatjes. Verhit de rest van de ghee of olie in dezelfde koekenpan. Bak de courgette met de chilivlokken al omscheppend 2 minuten op hoog vuur. Voeg de asperges toe en bak nog 3 minuten. Schep de tomaatjes erdoor en bak nog 1 minuut, Breng op smaak met zout en peper.

Stap 4

Verdeel de rucola over 4 borden. Besprenkel met olijfolie. Schep de gebakken groenten erop. Doe de pestokip opnieuw in de koekenpan en verwarm nog 1 minuut. Verdeel de kip over de borden. Strooi de kaas erover. Geef de partjes citroen erbij.

 

Het Kookboek

Snel, lekker en gezond eten: dat laat de Melissa Hemsley zien met dit kookboek. Alle recepten zijn simpel om te maken en staan in 30 minuten op tafel. Melissa is de helft van het beroemde zussenduo Hemsley & Hemsley, auteurs van de bestsellers De kunst om goed te eten en Lekker en snel voor elke dag. Daarnaast hebben ze een eigen café in het Londense Selfridges en een primetime televisieshow.

 

Bestellen? Dat kan hier:

Cover Eat HappyTitel: Eat Happy
Auteur: Melissa Hemsley
Uitgever: Fontaine Uitgevers
Prijs: € 29,95

 

 

 

 

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties ontvangen? Meld je aan voor de nieuwsbrief.
Fotocredit: Issy Croker

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *