Zwaardvis (Pesce Spada) alla Siciliana & Gavi La Battistina

Recept Pesce Spada alla Siciliana: een typisch Zuid-Italiaans visgerecht van gegrilde zwaardvis met tomaten-groentensaus. Combineer met een witte wijn als Gavi La Battistina. #zwaardvis

Ook al laat de zomer zich nauwelijks zien, zet toch dit heerlijk zomerse visgerecht met zwaardvis maar eens op tafel. Een klassieker uit de Siciliaanse keuken uit het zuiden van Italië. Heel gemakkelijk om te maken en overheerlijk. 

Welke wijn bij Zwaardvis alla Siciliana?

Combineer deze zwaardvis met de heerlijke frisfruitige Gavi La Battistina (Gall & Gall) uit Piëmonte; een gouden medaillewinnaar op het 23e Proefschrift Wijnconcours. Deze witte wijn is een geweldig aperitief, maar past ook goed bij salades en vis. Schenk de wijn dus bij dit  typisch Zuid-Italiaanse visgerecht met tomaten-groentensaus. De verse tomaten sluiten aan bij de zachte frisheid van de wijn. De ruime hoeveelheid olijfolie maakt de saus extra smeuïg en accentueert daardoor de fluwelen rondheid. Liever rood? Kies dan voor de Siciliaanse Nero d’Avola.

Muziek: en staat de vis op tafel, geniet dan van deze twee fluwelen stemmen op de achtergrond Katie Melua & Eva Cassidy met What a wonderful World. Echt Prachtig!!!

4 personen1 uur

Ingrediënten

  • marinade
    • 2 eetlepels citroensap
    • 3 eetlepels olijfolie
    • zout, versgemalen peper
    • 4 stukken zwaardvisfilet à 125 gram*
  • saus
    • 2 eetlepels rozijnen
    • 1 blik gepelde tomaten
    • 8 eetlepels  olijfolie
    • 1 ui, fijngesnipperd
    • 2 teentjes knoflook, grof gesnipperd
    • 2 stengels bleekselderij, in stukjes
    • 1 eetlepel kappertjes
    • 50 gram groene olijven met piment, in plakjes
    • ½ -1 gedroogd rood pepertje, verkruimeld
    • 2 eetlepels platte peterselie, fijngehakt

Stap 1

Vermeng citroensap met olijfolie, zout en paper in een platte schaal. Laat de zwaardvisfilets hierin ca. 30 minuten marineren. (Dit voorkomt dat ze straks te droog worden.) Wel de rozijnen even in warm water.

Stap 2

Laat intussen het blik tomaten eerst goed uitlekken en snijd het vruchtvlees in stukjes. Verwarm 5 eetlepels olijfolie en bak de ui en knoflook zachtjes ca. 2 minuten. Doe de bleekselderij, kappertjes, olijven, rozijnen, gedroogd pepertje en tomaten erbij. Laat ca. 15 minuten zachtjes stoven. Breng op smaak met zout en peper.

Stap 3

Verhit in een koekenpan 3 eetlepels olie. Bak daarin de vis in ca. 5 minuten gaar, halverwege keren. Verdeel de groentensaus over 4 borden en leg het stuk zwaardvis erin. Garneer met de peterselie.

* Je kunt dit gerecht ook met andere witvis bereiden. Bijvoorbeeld: filet van roodbaars, zeewolf of kabeljauw.

 

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Dit recept heb ik geschreven voor Gall&Gall en is geplaatst in Proef&7 2011
Fotografie Rob van de Vet, Styling Hanna van den Bos en Jan-Willem van Riel, Foodstyling Sander de Ponti

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *