Meatless Monday

Pasta met pesto van pecannoten

Verse pesto maak je echt zelf! Laat je niet verleiden tot potjes of bakjes. Er gaat niets boven vers gemaakte pesto. Heel eenvoudig te maken van basilicum, pijnboompitten, olijfolie en Parmezaanse kaas. Maar je kunt hiermee ook heel eenvoudig variëren! Deze keer vervang ik  de pijnboompitten door pecannoten. Pecannoten smaken net als pijnboompitten wat zoetig. Ze hebben een boterachtige smaak en zijn dus heel geschikt om pesto van te maken.

Verse pesto van pecannoten en basilicum, en muntVoeg, naast de basilicum, nog wat verse munt toe, en je hebt ineens een geweldige pesto met een twist.  Je kunt hier natuurlijk van alles mee doen: op brood, door de pasta, door geroosterde groenten.

Liever Vegan?

Maar ik bedacht deze combi met dunne tagliatelle en courgettespaghetti (K&K te koop in de supermarkt). Allemaal smaken die bij elkaar passen. En zo heb je ineens een waanzinnig pasta die lekker gezond en vegetarisch is. Wil je het recept ook nog eens omturnen naar VEGAN? Dan laat je gewoon de Parmezaanse kaas achterwege. Gaat ook heel goed.

Dit pastagerecht smaakt zomers en fris door de munt en basilicum. Drink hier een kruidige witte wijn bij met wat milde zuren en een rond mondgevoel. Mijn voorkeur gaat uit naar Verdejo, witte Gaillac, of een Italiaanse Soave.

4 personen10 minuten

INGREDIËNTEN

  • pesto van pecannoten
  • 40 gram verse basilicumblaadjes (=1 grote plant)
  • 5 gram verse muntblaadjes
  • 1 teentje knoflook, in stukjes
  • 50 gram Parmezaanse kaas, geraspt
  • 80 gram pecannoten
  • 100 ml olijfolie
  • zout, versgemalen peper
  • courgettepasta
  • 250 gram linguine
  • 800 gram geraspte courgette (courgette-spaghetti AH)

Stap 1

Maak eerst de pesto. Doe alle ingrediënten in de keukenmachine. Draai de machine, gebruik de pulseknop, tot een stevige saus ontstaat. Breng op smaak met zout en peper.

Stap 2

Breng ruim water aan de kook met zout. Kook de linguine volgens gebruiksaanwijzing (ca. 10 minuten). Voeg de laatste minuut de courgette toe. In vergiet afgieten en laten uitlekken. Verdeel over 4 voorverwarmde pasta borden. Pesto erop scheppen. Garneer met wat Parmezaanse kaas. Lekker met een groene salade met avocado en ei.

 

Extra: gekonfijte tomaatjes

Je kunt voor de kleur én smaak eventueel nog gekonfijte tomaatjes toevoegen. Die maak je als volgt: halveer 400 gram kerstomaatjes. Meng met 1 eetlepel olijfolie, zout en peper. Zet ze ca. 40 minuten in een oven op 150 °C. Verdeel over de pasta. Zo wordt deze pasta nog lekkerder!

Pesto over?

Mocht je nog pesto overhouden? Je kunt het heel goed invriezen. Schenk de pesto in een ijsblokjesvorm en vries in. Haal ze daarna uit de vorm en doe de blokjes pesto over in een vrieszakje. Zo kun je heel gemakkelijk de pesto (in gedeelten) opnieuw gebruiken als je het nodig hebt.

 

INTERESSE GEWEKT?

Volg mij dan op Instagram, Facebook of Pinterest en blijf op de hoogte van mijn laatste culinaire avonturen.

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor mijn nieuwsbrief.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *