Javaanse panna cotta

Kerst 2018
Panna cotta op z’n Indonesisch

Panna cotta; mijn favoriete dessert! Er staan er al een paar op I Love Food & Wine (met koffie of amandelsaus). Maar deze is echt heel speciaal. Gemaakt van een crème van kokosmelk en citroengras, geflankeerd door een mango-passievruchtcoulis. Afkomstig uit het nieuwe kookboek ‘Blauw’, een boek boordevol authentieke Indonesische gerechten in een modern jasje.

Blauw is niet alleen kookboek. Nee, het is ook een Indonesisch restaurant in Amsterdam én Utrecht. Schrijfster Meta van den Boomen was zo onder de indruk van hun gerechten dat ze die graag wilde vastleggen. Zo gezegd, zo gedaan. Inmiddels is ze er bedrijfsleider, verzamelde alle recepten van de koks en bewerkte die voor de thuiskeuken. Behalve klassiekers als saté, babi ketjap en rendang staan er ook veel ‘net even anders’-gerechten in. Dit waanzinnig mooie dessert is zo’n voorbeeld. Dat kun je makkelijk de komende kerst presenteren. Iedereen onder de indruk.

Welke wijn bij Javaanse panna cotta?

Disznókő: Tokaji Late harverst
Tokaji Late harvest van Disznókő

Deze panna cotta heeft een duidelijke citrustoon met op de achtergrond de romige kokosmelk. De friszure vruchtensaus van mango en passievruchten geeft een exotisch accent. Schenk hier een riesling (beeren)auslese, Tokaji of een Sauternes bij.

4 personen25 minuten + 5 uur opstijven

Ingrediënten

  • 2 stengels sereh (citroengras)
  • 400 ml kokosmelk
  • 3 blaadjes gelatine
  • 1 limoen
  • 75 gram suiker
  • 200 gram mango (vers of diepvries)
  • 2 eetlepels poedersuiker
  • 3 passievruchten
  • paar blaadjes limon cress of munt

Stap 1

Snijd de sereh in grove stukken en kneus ze door er een paar keer met de botte kant van een mes op te slaan. Breng de kokosmelk met de sereh aan de kook en laat op zacht vuur 15 minuten trekken. Af en toe doorroeren.

Stap 2

Week intussen de gelatine in koud water. Pers de limoen uit (ca. 20 ml) . Pureer de mango met de poedersuiker. Druk de mangopuree door een fijne zeef, zodat je een mooie gladde coulis krijgt. Halveer 2 passievruchten en wrijf het vruchtvlees ook door de zeef bij de mangocoulis. Roer door elkaar en zet in de koelkast.

Stap 3

Haal de pan van het vuur en schep met een schuimspaan de sereh eruit. Voeg de suiker toe en roer tot de suiker is opgelost.  Knijp de gelatine uit en roer samen met de limoensap door de kokosmelk. Schenk de kokosmelk  in een kan of litermaat. Vul 4 mooie glaasjes met het mengsel en laat afkoelen. Dek af met plastic folie, zet ze in de koelkast en laat ze  in ca. 5 uur opstijven.

Stap 4

Haal een half uur van tevoren de coulis uit de koelkast. Verdeel de coulis over de glaasjes met panna cotta. Snijd de andere passievrucht in 4 parten en leg ze op de glaasjes. Garneer met limon cress of muntblaadjes.

 

Bestellen kun je hier:

Cover BlauwTitel : Blauw
Auteur : Meta van den Boomen + koks van Blauw
Uitgever : Uitgeverij Terra
ISBN : 978 90 8989 775 6
Prijs : € 25,99

 

 

 

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *