Voor het weekend

Paella met kip en gamba’s

Het is nog even zomer. Voor dit weekend een Spaanse zonnige klassieker: paella. Paella betekent koekenpan in het Catalaans. Het is een rijstgerecht boordevol groenten, vis, vlees, kip en natuurlijk rijst. Eigenlijk een soort rijst-ratjetoe.

Welke wijn bij paella ?

Combineer dit Spaans rijstgerecht een kruidige rosé. Dat sluit mooi aan op de stevigheid van deze schotel. De kruidigheid van de wijn komt terug in de kruidigheid het gerecht. Het rijpere fruit accentueert de zachte smaken van de doperwten en garnalen. Maar ook een frisse witte wijn combineert goed (Verdejo uit Rueda of Garganega Veronese). De frisse zuren ‘verfrissen’ het gerecht en zorgen voor een zomers gevoel.

Paella met kip en gamba's

Paella met kip en gamba’s

Bereiding: 1 uur
Uitmuntende Spaanse klassieker met zowel vlees als vis; kip, worst én gamba’s. Uiteraard ontbreekt ook de chorizo niet.
Aantal 4 personen

Ingredienten
 

  • 4 kleine kippendrumsticks
  • zout peper
  • 4 eetlepels olie
  • 2 Catalaanse worstjes AH
  • 100 gram chorizo in blokjes
  • 1 kippenbouillontablet
  • 1 grote ui gesnipperd
  • 1 grote rode paprika in stukjes
  • 2 teentjes knoflook geperst
  • 300 gram risottorijst
  • 1 blik tomatenblokjes
  • 175 gram doperwten vers of diepvries
  • mespunt saffraandraadjes
  • 1 pakje platte peterselie à 15 gram fijngehakt
  • 8 gamba’s ca. 150 gram

Extra nodig

  • paellapan of hapjespan minimaal  30 cm

Bereiding
 

  • Bestrooi de drumsticks met zout en peper. Verhit in een grote koekenpan 2 eetlepels olie Drumsticks in ca. 10 minuten rondom bruin en bijna gaar bakken.
  • Snijd inutssen de worstjes in grove stukken snijden. Voeg worst en chorizo aan drumsticks toe en laat ca. 3 meebakken tot alles mooi bruin is. Breng in steelpan 6 dl water aan de kook. Kippenbouillontablet erin oplossen.
  • Verhit in paellapan rest van de olie. Bak ui, paprika en knoflook ca. 5 minuten zachtjes bakken. Roer de rijst erdoor en bak even mee tot de korrels glanzend en doorschijnend zijn. Toevoegen: blik tomaten met vocht, doperwten, saffraan, kippenbouillon en peterselie. Door elkaar roeren en aan de kook brengen. Verdeel het vleesmengsel erover. In ca. 20 minuten gaar laten sudderen. Schep de gamba’s erdoor laat en ca. 5 minuten meewarmen.
  • Dek de paella af met een theedoek en laat ca. 5 minuten staan, zodat de rijstkorrels van elkaar loskomen. Lekker met een frisse groene salade.

Ben je in Valencia, dan moet je echt eten bij Casa Carmela. Daar eet je de perfecte paella.Lees hier mijn verhaal!

 

Dit recept heb ik geschreven voor Gall&Gall en is geplaatst in Proef&6 2010

Fotografie Rob van de Vet, Styling Hanna van den Bos en Jan-Willem van Riel, Foodstyling Sander de Ponti

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept