Pad Thai van Jamie Oliver

Voor het weekend
Pad thai met garnalen, tofu en tamarinde

Pad Thai van Jamie Oliver; die wil je absoluut proeven en eten (wij waren super-enthousiast!!!). Hij bereidt deze Aziatische klassieker met garnalen, aangevuld met tofu en een saus van tamarinde. Het recept komt uit zijn allernieuwste kookboek met de titel ‘Jamie’s Food Fight Club’; een weekend kookboek met weergaloze gerechten voor familie en vrienden.

Het is een kookboek met recepten waarmee je kunt uitpakken tijdens een etentje. Veel recepten zijn dan ook wat bewerkelijker en kosten wat meer bereidingstijd, want het is ten slotte weekend. De meeste recepten zijn afkomstig uit het bekende tv-programma  Jamie en Jimmy’s Food Fight Club, uitgezonden bij 24-Kitchen. Samen met zijn vriend Jimmie Doherty en andere BN-ers bereidde hij hier de lekkerste maaltijden voor een culinair weekendfeestje.

Pad Thai; een moderne klassieker

In het intro vertelt Jamie het volgende: “Pad thai is zowel op straat als in de betere Thaise restaurants uitgegroeid tot een soort cultgerecht, en dat is ook vrij logisch – het is gewoon ontzettend lekker en serieus bevredigend. Dankzij de typisch Thaise smaken, zoals gedroogde garnalen, kruiden en zalige tamarindesaus, is het zowel fris en zurig als verwarmend – een moderne klassieker.”

De perfecte wijn ❤ spijs combinatie

Riesling Alte Reben 2015

Weelderig wit

8.7 pnt Verleidelijke feinherb Riesling

Hãhã Sauvignon Blanc

Stuivend wit

8,9 pnt Sauvignon met een glimlach!

Deze Pad Thai is lekker complex van smaak: je proeft zout-zoet-zuur en ziltig. Het zijn pittige noedels met fluwelige tofoe en knapperige pinda’s. Gedroogde garnalen zijn goed te proeven. Drink hier een off-dry witte wijn bij, zoals de Riesling alte reben. Maar ook een Gewürztraminer uit de Elzas is een uitstekende keus, evenals een Sauvignon Blanc uit Nieuw-Zeeland. Kies wat jij lekker vindt.

2 personen45 minuten

Ingrediënten

  • 150 g platte rijstnoedels
  • 1 vers rawit-pepertje
  • 1 verse gele peper
  • 2 limoenen
  • arachideolie
  • 2 rode sjalotjes
  • ½ bosje elk van Chinese bieslook, Thaise basilicum, Thaise munt (45 g totaal)
  • 150 g zijdentofu
  • 4 grote rauwe tijgergarnalen
  • 25 g gedroogde garnalen
  • 50 g gepelde ongezouten pinda’s
  • 1 snufje gedroogde chilivlokken
  • 1 el geraspte, ingelegde zoete radijs (Takuan)
  • 1 groot ei
  • 100 g taugé
  • TAMARINDE SAUS
  • 25 g palmsuiker
  • 2 el tamarindepasta
  • 1 eetlepel vissaus
  • wittewijnazijn

Stap 1

Kook de rijstnoedels volgens de aanwijzingen op de verpakking en maak intussen de tamarindesaus. Rasp de palmsuiker in een kom, voeg de tamarindepasta, 1 eetlepel vissaus, een scheutje azijn en 2 eetlepels kokend water toe en roer tot de suiker opgelost is. Proef en maak hem zo nodig op smaak af – de saus moet zoetzuur en licht zoutig zijn. Splits de pepers, verwijder de zaadjes, snijd ze in dunne reepjes en doe ze met het sap van 1 limoen in een kom om een vlugge pickle te maken.

Stap 2

Giet de noedels af en hussel ze met een scheutje olie door elkaar. Pel en snijd de sjalotjes in grove stukjes. Maak de steeltjes Chinese bieslook schoon en snijd ze fijn. Pluk de meeste basilicum- en muntblaadjes en hak ze grof. Snijd de tofu in grove stukjes van 1 cm. Maak een sneetje in de rug van de garnalen en verwijder de darmkanalen – op die manier krullen ze tijdens het bakken ook mooi open. Spoel de gedroogde garnalen onder de koude kraan af en dep ze droog met keukenpapier.

Stap 3

Zet een grote wok met een scheutje olie op matig vuur en roerbak de gedroogde garnalen, pinda’s en chilivlokken 2 tot 3 minuten, of tot ze goudbruin zijn. Zet de wok van het vuur, kneus de helft van het mengsel in een vijzel en zet opzij. Zet de wok met een extra scheutje olie terug op het vuur, doe er de sjalotjes bij en roerbak ze 2 minuten, of tot ze ook goudbruin worden. Hussel er de garnalen, bieslook, gehakte kruiden en geraspte radijs door en blijf nog 2 tot 3 minuten regelmatig roeren, of tot de garnalen bijna gaar zijn. Kluts de eieren, giet ze erbij en bak ze 1 tot 2 minuten. Spatel er de tofu, noedels, taugé en tamarindesaus door.

Stap 4

Verdeel de pad thai over de kommen, strooi er het mengsel uit de vijzel bij en snipper er de resterende munt en basilicum over. Serveer met de ingelegde pepertjes en partjes limoen om uit te knijpen. Heerlijk!

 

Calorieën Vet Verz. Vet Eiwit Koolhyd. Suiker Zout vezels
661 kcal 20,2 g 4 g 28,9 g 89,6 g 16,9 g 1,2 g 2,6 g

 

 

Bestellen kun je hier:

Cover Jamie Oliver food fight club weekend kookboekTitel : Jamie’s Food Fight Club, weekend kookboek
Auteur : Jamie Oliver
Uitgever : Uitgeverij Kosmos
ISBN : 978 90 2157 204 8
Prijs : € 20,-

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

 

Credit: © Jamie Oliver Enterprises Limited, 2019

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *