Okonomiyaki

Voor een makkelijk weekend
Okonomiyaki met garnalen

Pannenkoeken bakken: Hollandser kan het eigenlijk niet! Maar vandaag doen we het op z’n Japans. We bakken een okonomiyaki. Weleens van gehoord? Het is een Japans pannenkoeken recept, oftewel Japanse pizza. In Japan is het een soort streetfood.

Deze hartige, dikke pannenkoek (dikte ca. 2 cm) wordt gemaakt van bloem, eieren en fijngesneden witte kool. Vervolgens kun je verder variëren door vlees, garnalen of andere groenten toe te voegen. In Japan bakken ze de pannenkoek op een hete bakplaat, maar in een koekenpan gaat het ook uitstekend. Tot slot garneer je de pannenkoek met de speciale okonomiyaki-saus (ook kant&klaar te koop in ruim gesorteerde Aziatische winkels), Japanse mayonaise en bonitovlokken. Bonitovlokken zijn dun geschaafde vlokken van tonijn. Wij hebben dit achterwege gelaten in dit recept, omdat het wat lastiger te verkrijgen is, erg duur en kort houdbaar is.

En…, laat je niet afschrikken door de lijst van ingrediënten, want het is echt een fluitje van een cent!!! Zoals mijn zus zegt: ‘Het stelt geen bal voor’; zo makkelijk.

Welke wijn bij okonomiyaki?

Wij dronken er een glas Cava bij van Agusti Torelló Mata. Heerlijk verfrissend. Daarnaast maakt het lekker je mond schoon, voordat je een volgende hap neemt. Aanrader!

4 personen30 minuten

Ingrediënten

  • 150 ml koude dashi-bouillon (toko)
  • 100 gram bloem, gezeefd
  • 2 theelepels bakpoeder
  • 4 eieren
  • 3 bosuitjes, in ringetjes
  • 300 gram gesneden witte kool
  • 2 eetlepels gebakken uitjes (kant & klaar, toko)
  • 100 gram rauwe gamba’s, in stukjes gesneden
  • 4 eetlepels neutrale olie (bv rijst-olie of zonnebloem)
  • 12 plakjes casselerrib (150 gram)
  • 4 eetlepels Japanse mayonaise met wasabi( spuitflesje)
  • Pittige kiemgroente (AH)

 

  • Okonomiyaki-saus
  • 8 eetlepels tomatenketchup
  • 1 eetlepel worchershiresauce
  • 1 theelepel Dyonmosterd
  • 2 eetlepels mirin – azijn
  • 2 eetlepels bruine suiker
  • 2 eetlepels lichte sojasaus

Stap 1

Maak eerst de dashi-bouillon volgens gebruiksaanwijzing. Doe de bloem en het bakpoeder in een beslagkom. Maak een kuiltje in het midden. Breek de eieren erboven. Schenk de koude dashibouillon erbij. Begin van uit het midden te roeren (met een garde) en neem steeds wat meer bloem mee. Blijf kloppen tot een glad beslag. Meng erdoor: het witte deel van de bosuitjes (bewaar het groene deel voor de garnering), witte kool, gebakken uitjes en de garnalen.

Stap 2

Maak de okonomiyaki-saus: Doe alle ingrediënten in een steelpan. Breng aan de kook en laat ca. 5 minuten zachtjes sudderen. Zet apart. (Schenk eventueel over in een plastic spuitflesje.)

Stap 3

We gaan de pannenkoeken bakken. Het is makkelijk om met twee koekenpannen te werken. Verhit in elke koekenpan 1 eetlepel olie. Doe in elke pan ¼ deel van het beslag en druk uit tot een pannenkoek. Beleg elke pannenkoek met 3 plakjes casselerrib. Bak ze op laag vuur in 10 minuten gaar. Keer halverwege (dat gaat makkelijk door ze eerst op de binnenkant van een platte deksel te laten glijden en dan weer omgekeerd in de pan leggen). Overdoen op 2 borden en afdekken met aluminiumfolie. Bak op dezelfde manier nog 2 pannenkoeken. Verdeel over nog 2 borden.

Stap 4

Verdeel nu de twee sauzen over de pannenkoek. Traditioneel doen de Japanners dat in streepjes (zie foto). Eerst de okonomiyaki-saus en dan de Japanse mayonaise. Garneer met de groene ringetjes bosui en de pittige kiemgroente.

Itadakimasu (spreek uit: i-ta-da-ki-mas), oftewel eet smakelijk.

 

 

INTERESSE GEWEKT?

Volg mij dan op Instagram, Facebook of Pinterest en blijf op de hoogte van mijn laatste culinaire avonturen.

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor mijn nieuwsbrief.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *