Granola zelf maken

Mijn lievelingsontbijt: vers fruit met zelfgemaakte Granola!

In het kader van ‘gezond eten’, maak ik tegenwoordig elke week een zelfgemaakte granola. Maar wat is granola eigenlijk? Eerlijk gezegd had ik er ook niet eerder van gehoord. Maar het is een soort krokante, goed gevulde muesli. Twee weken geleden mee gestart, nu niet meer weg te denken uit mijn dagmenu. Aangespoord door mijn vriendin Floor, plaats ik mijn versie op mijn weblog. Proef en je bent ook verkocht…

Muziek: een favoriet uit de oude doos; Cat Stevens met Morning has broken.

ca. 60 minuten

Ingrediënten

  • 250 gram fijne havervlokken
  • 30 gram witte hazelnoten
  • 30 gram cashewnoten
  • 30 gram walnoten
  • 30 gram witte amandelen
  • 30 gram paranoten
  • 60 gram zaden (zonnebloempitten, pompoenpitten, lijnzaad)
  • 1 theelepel kaneel
  • 150 gram gedroogde vruchten (rozijnen, cranberry’s, abrikozen)
  • 5 eetlepels ahornsiroop
  • 5 eetlepels olijfolie
  • Extra: bakblik, bakpapier

Stap 1

Verwarm de oven voor op 175 °C. Bekleed een groot bakblik met bakpapier. Doe in een grote kom: havervlokken, alle noten, alle zaden, kaneel, ahornsiroop en olijfolie. Roer goed door elkaar en spreid uit over de bodem van het bakblik. Bak het mengsel in ca. 30 minuten krokant in de oven. Haal het bakblik elke 10 minuten even uit de oven en schep het mengsel om. Spreid opnieuw uit en bak verder. Zet de oven uit, ovendeur half open zetten en laten afkoelen.

Stap 2

Hak de abrikozen in piepkleine stukjes. Meng abrikozen, rozijnen en cranberry’s door het havervlokkenmengsel. Bewaar goed in een afgesloten pot.
Serveer in een kom met vers fruit (bijvoorbeeld appel en blauwe bessen), biologische halfvolle kwark en 2 eetlepels granola. Smullen maar…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *