Meatloaf als borrelhap & Zinfandel

Deze meatloaf viel gisteren erg in de smaak bij de leden van het Wijngilde tijdens de Noord-Amerikaanse wijnproeverij. Smaakte voortreffelijk als borrelhapje in combinatie met zowel de Zinfandel van Ravenswood (AH) als bij die van XYZin. Het is een variatie op het recept van de moeder van mijn Amerikaanse vriendin/vinoloog Janice. Afkomstig uit Michigan. Heel gemakkelijk van tevoren klaar te maken. Uiteraard niet alleen geschikt als borrelhap, maar ook als gehaktbrood tijdens de warme maaltijd.

Ingrediënten

  • 1 grote ui, fijngesnipperd
  • 1 kg half-om-half gehakt
  • 1 ei, losgeklopt
  • 2 beschuiten
  • 50 gram Parmezaanse kaas, geraspt
  • 1 grote teen knoflook, fijngeperst
  • 2 eetlepels verse salie, fijngeknipt
  • 2 ½  theelepels zout
  • versgemalen peper
  • topping:
    • 1 dl tomatenketchup (Heinz)
    • 1 ½ eetlepel bruine suiker
    • 1 theelepel grove mosterd
    • ½ theelepel verse nootmuskaat

Extra: braadslede/bakvorm
van 20 bij 26 cm

Stap 1

Verhit olie in een koekenpan en bak de ui ca. 3 minuten. Meng het gehakt met losgeklopt ei, gebakken ui, beschuit, Parmezaanse kaas, knoflook, salie, zout en peper. Kneed het mengsel goed door. Meng in een kom de tomatenketchup met de rest van de ingrediënten.

Stap 2

Verwarm de oven voor op 180 °C. Bekleed de braadslede met gehaktmengsel, goed in de hoeken drukken. Bestrijk met de tomatenketchup-topping.

Stap 3

Bak het gehaktbrood in de oven in ca. 35 minuten gaar en bruin. Neem uit de oven en laat afkoelen. Giet het vrijgekomen vocht weg. Leg de gehaktkoek op een snijplank en snijd hem in mooie vierkante blokjes. Zet er een cocktailprikker in.

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *