Marokkaanse gehaktballetjes

Worldwide Wednesday
Marokkaanse gehaktballetjes

Recept Marokkaanse gehaktballetjes van lamsgehakt, gekruid met ras el hanout. Een specerijenmengsel met twintig tot vijftig verschillende kruiden zoals o.a. korianderzaad, komijnzaad, kardemom, kruidnagel, kaneel, foelie, piment, anijszaad, steranijs, rozemarijn, gemberpoeder, peper, karwijzaad, lavendel en rozenblaadjes. Zowel de gehaktballetjes als de tomatensaus zijn lekker aromatisch en gekruid. Daar past een de malbec van Circus Maximus heel goed bij. #wijnspijscombinatie #gehaktballetjes #marokkaans #raselhanout

Deze Marokkaanse gehaktballetjes van lamsgehakt zijn gekruid met ras el hanout. Ras el hanout is het bekendste specerijenmengsel van Marokko en iedereen heeft zo zijn eigen (geheime) recept. Het is een mix van twintig tot vijftig verschillende kruiden en bestaat o.a. uit korianderzaad, komijnzaad, kardemom, beetje kruidnagel, kaneel, foelie, piment, anijszaad, steranijs, rozemarijn, gemberpoeder, peper, karwijzaad, lavendel en rozenblaadjes. Je kunt het kant-en-klaar kopen bij een Marokkaanse winkel of een goed gesorteerde supermarkt.

Welke wijn drinken we bij ‘Marokkaanse gehaktballetjes’?

Zowel de gehaktballetjes als de tomatensaus zijn lekker aromatisch en gekruid. Daar past een de malbec van Circus Maximus heel goed bij. Deze malbec is niet, zoals veel van zijn soortgenoten, een logge krachtpatser maar hij beschikt over een fijne elegantie. De aromatische smaken van de ras el hanout en de koriander en het zoet-zuur van de tomaten passen goed bij het frisse en aromatische karakter van deze wijn. Maar ook de Fairtrade Shiraz van Place in the Sun zal hier heel goed mee combineren. Of probeer de Calvente Guidalera Crianza.

4 personen45 minuten

Ingrediënten

  • 500 gram (lams)gehakt
  • 2 theelepels ras el hanout
  • 1 snufje cayennepeper
  • zout
  • 2 uien, fijngehakt
  • 4 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 50 ml olijfolie
  • 2 blikken tomatenblokjes (à 400 ml)
  • mespunt kurkuma
  • 2 theelepels suiker
  • 2 mespuntjes cayennepeper
  • 2 eetlepels citroensap
  • 4 eieren
  • 1 bosje platte peterselie
  • 1 bosje koriander

Stap 1

Meng het gehakt met de ras el hanout, peper en zout. Laat minstens 30 minuten rusten. Verhit de helft van de olijfolie in een braadpan en fruit de uien en knoflook ca. 5 minuten. Voeg toe: de tomaten met sap, kurkuma, suiker, peper en wat zout toe. Laat ca. 20 minuten zonder deksel zachtjes sudderen.

Stap 2

Rol intussen kleine balletjes ter grootte van een walnoot van het gehakt. Verhit de rest van de olijfolie in een koekenpan en bak de gehaktballetjes rondom bruin. Neem uit de pan en leg ze in de tomatensaus. Laat de gehaktballetjes in ca. 15 minuten, met de deksel op de pan, gaarsudderen. Aan het eind van de bereidingstijd moet de saus redelijk dik zijn, haal als dat niet het geval is alle balletjes met een schuimspaan uit de saus. Laat de saus op hoog vuur indikken en leg de balletjes terug. Breek er 4 eieren in en laat ze als het ware in de saus gaar pocheren. Bestrook met grof gehakte peterselie en koriander. Serveer met Marokkaans brood of stokbrood.

 

Weekmenu 39 Veelzijdig gehakt
Weekmenu 39 Veelzijdig gehakt

Meer heerlijke GEHAKT-recepten nodig met bijpassende wijnsuggesties? Hier heb je nog vijf ideeën.

Op de hoogte blijven van het laatste culinaire nieuws? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *