Meatless Monday

Rijstsalade met zwarte & rode rijst

Rijst saai? Niets is minder waar. Dat laat Rijst & co heel goed zien. Het is een zeer afwisselend kookboek boordevol wereldgerechten met rijst in de hoofdrol. Deze zogenaamde ‘boudoirsalade’ is afkomstig uit de Arabische wereld. Hij wordt gemaakt met twee bijzondere soorten rijst: wilde rijst en rode rijst uit de Camarique. Aangevuld met zoete dadels, knapperige noten, frisse appel en exotische granaatappel. Bekroond met een kruidige korianderdressing. Kortom: een heerlijke complexe maaltijdsalade die niet verveelt. Ook daarom zeer geschikt als bijgerecht of als onderdeel van een buffet.

Welke wijn bij rijstsalade met korianderdressing?

Zo’n rijstsalade met zoete ingrediënten vraagt daarom om een wijn met een klein zoetje om te zorgen dat alles in balans blijft. Kies bijvoorbeeld voor een sappige rosé uit Navarra of die uit Veneto. Kruidig genoeg om tegenwicht te geven aan de verse koriander. En met voldoende frisse zuren die ondersteuning geven aan de appel en granaatappel en dat kleine zoetje dat aansluit bij de dadels en granaatappel. Ook de Rosso Ronosu uit Sardinië past goed; fris, rijp en sappig tegelijkertijd.

4 personen70 minuten

Ingrediënten

  • 1 eetlepel (arachide)olie
  • 120 gram wilde rijst
  • 250 gram voorgekookte volkoren rode rijst (o.a. toko, AH)
  • 100 gram ontpitte dadels, in stukjes
  • 2 tenen knoflook, gepeld
  • 1 groene chilipeper, zaadjes verwijderd
  • 40 gram korianderblad, plus extra voor de garnering
  • zout, peper
  • 5 eetlepels citroensap
  • 2 eetlepels heldere honing
  • 4 eetlepels olijfolie
  • 50 gram amandelschaafsel
  • 2 lente-uitjes, fijngesneden
  • 1 rode ui, fijngesnipperd
  • 1 gele paprika, in kleine stukjes
  • 50 gram pecannoten, grof gehakt
  • 50 gram gepelde pistachenoten, gehakt
  • 1 rode handappel, in dunne schijfjes
  • pitjes van 1 granaatappel

Stap 1

Verhit de helft van de olie in een pan en schep vervolgens de wilde rijst erdoor. Voeg 250 ml water toe en kook de rijst in circa 1 uur zachtjes gaar.

Stap 2

Verhit ondertussen in een andere pan de rest van de olie. Schep vervolgens de rode rijst erdoor. Voeg 800 ml water toe en kook de rijst  met de stukjes dadel in 15 minuten gaar. Giet daarna af en bewaar.

Stap 3

Maal voor de dressing de knoflook, chilipeper, korianderblad, 1 theelepel zout, citroensap en honing door middel van een blender of in het bakje van de staafmixer. Klop de olijfolie erdoor. Rooster het amandelschaafsel daarna in een droge koekenpan lichtbruin.

Stap 4

Schep de beide rijstsoorten en 1/3 deel van de dressing door elkaar en laat de rijst daarna afkoelen tot kamertemperatuur. Schep de rest van de dressing erdoor gevolgd door de lente-ui, rode ui, paprika, pecannoten, pistachenoten en appel. Breng verder op smaak met zout en peper. Bestrooi de rijstsalade vlak voor het serveren met de granaatappelpitjes, geroosterd amandelschaafsel en als laatste met wat extra korianderblad.

 

Bestellen kun je hier:

cover Rijst & coTitel : Rijst & co
Auteur : Nisha Katona
Uitgever : Uitgeverij Good Cook
ISBN : 978 94 6143 213 1
Prijs : € 23,50

 

 

 

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *