Meatless Monday
Maaltijdsalade met zwarte & rode rijst

Rijst saai? Niets is minder waar. Dat laat Rijst & co heel goed zien. Het is een zeer afwisselend kookboek boordevol wereldgerechten met rijst in de hoofdrol. Deze zogenaamde ‘boudoirsalade’ is afkomstig uit de Arabische wereld. Hij wordt gemaakt met twee bijzondere soorten rijst: wilde rijst en rode rijst uit de Camarique. Aangevuld met zoete dadels, knapperige noten, frisse appel en exotische granaatappel. Bekroond met een kruidige korianderdressing. Kortom: een heerlijke complexe maaltijdsalade die niet verveelt. Ook geschikt als bijgerecht of als onderdeel van een buffet.

Welke wijn bij rijstsalade met korianderdressing?

Zo’n salade met zoete ingrediënten vraagt om een wijn met een klein zoetje om te zorgen dat alles in balans blijft. Kies bijvoorbeeld voor een sappige rosé uit Navarra of die uit Veneto. Kruidig genoeg om tegenwicht te geven aan de verse koriander, met voldoende frisse zuren die ondersteuning geven aan appel en granaatappel en dat kleine zoetje dat aansluit bij de dadels en granaatappel. Of de Rosso Ronosu uit Sardinië; fris, rijp en sappig tegelijkertijd.

4 personen70 minuten

Ingrediënten

  • 1 eetlepel (arachide)olie
  • 120 gram wilde rijst
  • 250 gram voorgekookte volkoren rode rijst (o.a. toko, AH)
  • 100 gram ontpitte dadels, in stukjes
  • 2 tenen knoflook, gepeld
  • 1 groene chilipeper, zaadjes verwijderd
  • 40 gram korianderblad, plus extra voor de garnering
  • zout, peper
  • 5 eetlepels citroensap
  • 2 eetlepels heldere honing
  • 4 eetlepels olijfolie
  • 50 gram amandelschaafsel
  • 2 lente-uitjes, fijngesneden
  • 1 rode ui, fijngesnipperd
  • 1 gele paprika, in kleine stukjes
  • 50 gram pecannoten, grof gehakt
  • 50 gram gepelde pistachenoten, gehakt
  • 1 rode handappel, in dunne schijfjes
  • pitjes van 1 granaatappel

Stap 1

Verhit de helft van de olie in een pan. Schep de wilde rijst erdoor. Voeg 250 ml water toe en kook de rijst in ca. 1 uur zachtjes gaar.

Stap 2

Verhit intussen in een andere pan de rest van de olie. Schep de rode rijst erdoor. Voeg 800 ml water toe en kook de rijst  met de stukjes dadel in 15 minuten gaar. Giet af.

Stap 3

Maal voor de dressing de knoflook, chilipeper, korianderblad, 1 theelepel zout, citroensap en honing in een blender of in het bakje van de staafmixer. Klop de olijfolie erdoor. Rooster het amandelschaafsel in een droge koekenpan lichtbruin.

Stap 4

Schep de beide rijstsoorten en 1/3 deel van de dressing door elkaar en laat de rijst afkoelen tot kamertemperatuur. Schep de rest van de dressing erdoor gevolgd door de lente-ui, rode ui, paprika, pecannoten, pistachenoten en appel. Breng op smaak met zout en peper. Bestrooi de salade vlak voor het serveren met de granaatappelpitjes, geroosterd amandelschaafsel en extra korianderblad.

 

Bestellen kun je hier:

cover Rijst & coTitel : Rijst & co
Auteur : Nisha Katona
Uitgever : Uitgeverij Good Cook
ISBN : 978 94 6143 213 1
Prijs : € 23,50

 

 

 

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *