Omeletrol met tomaten en ricotta

Meatless Monday
Luchtige omelet-rol met tomaat en ricotta

Joepie, het is tomatentijd!!! In augustus zijn de tomaten op z’n mooist: lekker verfrissend en toch mooi zoet en rijp. Ik ben dol op tomaten (net als uien); ze passen in heel veel gerechten en zijn een ideale smaakmaker. Door zijn mengeling  van zurig en zoet, kun je er alle kanten mee op.                                             

portret Jenny Linford
Portret Britse schrijfster Jenny Linford

Tomaten dus; de Britse schrijfster Jenny Linford is er ook dol op. Zij vindt het een geweldig ingrediënt en schreef er een kookboek vol mee met als (onder)titel: ‘75 verrassende recepten met tomaten in de hoofdrol’. Daar is deze tomaten-kruidenrol er eentje van. Inderdaad een verrassend recept dat niet misstaat als er vrienden komen eten. Luchtig, licht en zomers.

Welke wijn bij omeletrol met tomaat en ricotta?

De smaak is verfijnd en zacht. Je proeft de kruiden en het omhulsel heeft een lichte tomatensmaak. Kies bijvoorbeeld een pinot  blanc uit de elzas. Die sluit door z’n zachte zuren goed aan. Maar ook een frisse rode, zoals een  gamay uit de Loire of een verfijnde Beaujolais (bv v Fleurie),  is een goede optie.

4 personen1 uur

Ingrediënten

  • 40 gram boter
  • 1 laurierblad
  • 40 gram bloem
  • 3 dl volle melk
  • zout en versgemalen zwarte peper
  • 1 blikje tomatenpuree (70 gram)
  • 3 eieren, gesplitst
  • 200 gram kerstomaten
  • 1 bakje ricotta (250 gram)
  • 4 eetlepels van elk: fijngehakte platte peterselie, basilicumblaadjes en bieslook
  • 1 theelepel fijn geraspte citroenschil
  • 3 eetlepels geraspte Parmezaanse kaas
  • Extra: rechthoekige bakvorm van ca. 23 x 32 cm, ingevet en bekleed met bakpapier

Stap 1

Verwarm de oven voor op 200 °C. Smelt de boter samen met het laurierblad in een pan met dikke bodem op matig vuur. Voeg de bloem toe en roer 1 minuut, tot er een papje ontstaat. Roer geleidelijk de melk erdoor en blijf roeren tot het mengsel dik is. Roer de tomatenpuree erdoor. Haal het laurierblad eruit en voeg 1½ theelepel zout en peper naar smaak toe. Giet het in een kom. Klop de eidooiers erdoor.

Stap 2

Klop de eiwitten tot ze stevige pieken vormen. Roer een lepel van het eiwit door de tomatensaus om hem los te maken. Spatel de rest van de eiwit er losjes door. Verdeel het mengsel gelijkmatig over de bakvorm. Bak het 15 minuten in de voorverwarmde oven, tot het gerezen en stevig is. Haal het uit de oven, dek het af met een schone theedoek en laat het afkoelen.

Stap 3

Snijd de tomaten doormidden, schraap met een theelepel de zachte kern met het zaad eruit en snijd het vruchtvlees in kleine stukjes. Maak de vulling door de tomaten, ricotta, kruiden en citroenrasp te mengen en op smaak te brengen met zout en peper.

Stap 4

Haal de theedoek van het afgekoelde gebakken mengsel en verdeel het ricottamengsel erover. Rol het vanaf de korte kant op en vorm zo een lange rol. Gebruik het bakpapier voor het oprollen. Leg hem met bakpapier en al op de bakplaat. Bestrooi de rol met de Parmezaanse kaas en bak hem 20 minuten in de voorverwarmde oven. Serveer hem rechtstreeks uit de oven en snijd hem voorzichtig in plakken.

Lekker met een groene salade en focaccia.

Het kookboek

Compact kleurrijk kookboek over de veelzijdige tomaat en haar toepassingsmogelijkheden.  Van klassiekers zoals gazpacho, bloody mary en een basistomatensaus tot internationale gerechten als tajine van eend, kip cacciatore en Indiase kachumber.  Jenny Linford laat zien welke variëteiten er zijn, inclusief oude rassen. Ook geeft ze veel praktische tips.

Bestellen kun je hier:

cover tomatenTitel : Tomaten
Auteur : Jenny Linford
Uitgever : Uitgeverij Forte
ISBN : 978 94 6131 461 1
Prijs : € 21,50

 

 

 

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *