Linzenpasta met ui en koriander uit Mijn Syrische keuken van Zina Abboud

Meatless Monday
Linzenpasta met ui en koriander

De Midden-Oosten keuken blijft een hot item! Ooit geïntroduceerd door het culinaire  duo Merijn Tol en Nadia Zerouali in 2008. Onlangs kwamen daar nieuwe kookboeken bij zoals TLV en Neni’s Tel Aviv over de culinaire  stad Tel Aviv in Israël. Maar ook in buurland Syrië wordt fantastisch gekookt. Inmiddels zijn daar twee kookboeken over verschenen: Sumak van Anas Atassi (kijk nog even terug naar de bietensalade en de Muhammara) en Mijn Syrische keuken van Zina Abboud. Evenals Anas leeft Zina in Amsterdam. Dit is een van haar favoriete recepten! Ze vertelt hierover het volgende:

Portret Zina Abboud, schrijfster van Mijn Syrische keuken staand‘Harra esbao’o is een prachtig gerecht om te zien en doet denken aan een bontgekleurd tapijt, maar dan eetbaar! Het is vegetarisch en wordt vooral in Damascus tijdens de lunch gegeten. Laat je niet afschrikken door het een tikkeltje ingewikkelde uiterlijk: harra esbao’o  is makkelijk te maken en zo klaar.’

Welke wijn bij linzenpasta met ui en korander?

Het gerecht is heel afwisselend van smaak. Het is smeuïge pasta met linzen met een iets zurige-zoetige smaak, knapperige amandelen, stukjes brood, koriander en zoet-knapperige granaatappel. Drink hier een rosé bij met een lichtzoete ondertoon, zoals de Chiaretto Bardolino van Monte del Frà. (Komt binnenkort op de site!)

4 personen25 minuten

Ingrediënten

  • 1 granaatappel
  • 4 uien
  • 2 platbroden
  • 200 gram farfalle
  • zout
  • 12 eetlepels olijfolie
  • 400 gram gare linzen (zakje, blikje)
  • 2 eetlepels tamarindepasta
  • 4 eetlepels granaatappelmelasse
  • 50 gram blanke amandelen
  • 2 bosjes koriander, grof gehakt
  • 3 teentjes knoflook, geperst
  • zwarte peper

Stap 1

Halveer de granaatappel en haal de pitjes eruit. Pel de uien en snijd ze in ringen. Snijd of knip de platbroden in vierkantjes.

Stap 2

Kook de farfalle in ruim water met zout volgens gebruiksaanwijzing. Verhit intussen 8 eetlepels olie in een koekenpan. Bak de broodstukjes al omscheppend goudbruin. Laat ze uitlekken op keukenpapier. Bak de uiringen in de zelfde pan in de achtergebleven olie tot ze goudbruin en zacht zijn. Bestrooi ze met wat zout.

Stap 3

Giet de pasta af. Schep de linzen, tamarindepasta en melasse erdoor. Verwarm enkele minuten. Rooster de amandelen goudbruin in een droge koekenpan. Zet apart. Verhit 4 eetlepels olie in dezelfde pan en bak 3/4 van de koriander 1 minuut al omscheppend met de knoflook, zout en peper.

Stap 4

Doe de linzen en pasta in een wijde schaal. Verdeel de gebakken koriander en amandelen erover. Leg de stukjes platbrood aan de randen en verdeel de uien, granaatappelpitten en rest van koriander erover.

 

Het kookboek

De mooie roodharige Zina Abboud werd geboren in Aleppo en vluchtte vanwege de oorlog in Syrië naar Nederland. Sinds 2016 runt zij het succesvolle cateringbedrijf Zina’s Kitchen in Amsterdam. Ze werkt 100% biologisch. In haar boek Mijn Syrische keuken neemt ze je mee naar de keuken van haar moeder en grootmoeder in Aleppo waar de verse ingrediënten van de soek worden omgetoverd tot de meest bijzondere gerechten.

Bestellen kun je hier:

Cover Mijn Syrische keuken Titel : Mijn Syrische keuken
Auteur : Zina Abboud
Uitgever : Uitgeverij Xander Uitgevers
ISBN : 978 94 0160 879 4
Prijs : € 30,99

 

 

 

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *